Roh Suci - fungsionalitas atanapi kapribadian?

036 sumanget suci Roh Kudus sering dijelaskeun dina fungsional, sapertos B. Kakuatan atanapi ayana Tuhan atanapi tindakan atanapi sora. Naha ieu mangrupikeun cara anu saé pikeun ngajelaskeun pikiran?

Yesus ogé dijelaskeun salaku kakuatan Gusti (Filipi 4,13), payuneun Gusti (Galih 2,20), tumindak Allah (Yohanes 5,19) sareng sora Allah (Yohanes 3,34). Tapi urang nyarioskeun Yesus tina hal kapribadian.

Kitab Suci ogé nimbulkeun atribut kapribadian pikeun Roh Suci sareng salajengna angkat profil Roh saluareun pungsionalitasna. Roh Suci ngagaduhan wasiat (1 Korinta 12,11: "Tapi sadaya ieu dianggo sareng sumanget anu sami sareng masihan sadaya anu dipikahoyong"). Roh Suci ngajalajah, terang, ngajar sareng ngabédakeun (1 Korinta 2,10: 13).

Roh Suci ngagaduhan émosi. Sumanget rahmat bisa dicabut (Ibrani 10,29) sareng ngenes (Efesus 4,30). Roh Suci ngahibur kami sareng, sapertos Yesus, disebat pembantu (Yohanes 14,16). Dina ayat-ayat sanésna, Roh Suci nyarios, paréntah, ngabuktikeun, ngabohong, ngalebetkeun, usaha, jsb ... Sadaya istilah ieu konsisten sareng kapribadian.

Sacara basa anu diucapkan, pikiran sanés sanés ngan ukur saha. Pikiran mangrupikeun "batur", sanés "hal". Dina kalolobaan bunderan Kristen, Roh Suci disebat "he", anu henteu dipikahartos salaku indikasi gender. Malahan, éta dipaké pikeun nunjukkeun kapribadian pikiran.

Ketuhanan sumanget

Alkitab ngajadi kualitas-sifat ketuhanan ka Roh Suci. Anjeunna teu didadarkeun salaku gaduh sipat malaikat atanapi sipat manusa. Ayub 33,4 catetan: "Roh Allah ngadamel abdi, sareng napas Nu Maha Kawasa ngorbankeun kahirupan kuring." Roh Suci nyiptakeun. Pikiran anu langgeng (Ibrani 9,14). Éta leres (Jabur 139,7).

Panilitian tulisan suci sareng anjeun bakal ningali yén Ruh maha kawasa, maha kawasa, sareng masihan kahirupan. Sadaya ieu sipat sipat ketuhanan. Hasilna, Alkitab ngajelaskeun Roh Suci salaku ketuhanan.