Kaula mah 100% Venda

Pulitik sapertos tilas Présidén Thabo Mbeki atanapi Winnie Madikizela Mandela parantos humandeuar ngeunaan hubungan suku bangsa diantara Afrika Kidul, numutkeun média Afrika Kidul.

Perjuangan ngalawan apartheid ogé ditembongkeun dina perjuangan ngalawan gantungan ka hiji suku bangsa sorangan. Sapertos seueur nagara anu sanés, Afrika Kidul diwangun ku seueur etnik anu béda-béda, sanaos ngan sawelas diantarana sacara resmi diakui. Aya sawelas basa nasional di Afrika Kidul: Afrikaans, Inggris, Ndebele, Swati, Xhosa, Zulu, Pedi, Sotho, Tswanga, Tsonga sareng Venda. Basa sapertos Yunani, Portugis, Khosa, Italia sareng Mandarin ogé diucapkeun.

Pikeun sababaraha waktos ayeuna, atos aya stiker dina seueur mobil anu ngamungkinkeun supir ditugaskeun ka hiji etnik. "I am 100% Venda", "100% budak Zulu-Takalani Musekwa", "Kuring Tsanwa 100%" jrrd. Upami éta stiker ieu mangrupikeun usaha jujur ​​pikeun ngartikeun jati diri anjeun dina kaayaan multinasional, aranjeunna lengkep sesat Basa indung abdi nyaéta Venda, tapi kuring henteu 100% Venda. Basa sareng idéntitas teu tiasa disarengan. Urang Tionghoa anu lahir sareng dewasa di London sareng ngan ukur nyarios basa Inggris henteu hartosna urang Inggris. Simon Vander Stel, saurang lalaki ti Walanda anu ngalih ka Cape Town dina abad ka-17 sareng janten gubernur munggaran di wilayah Cape, sanés urang Walanda. Anjeunna incu ti awéwé budak india bébas tur walanda. Taya sahijieun 100% nanaon. Kami ngan 100% manusa.

Kumaha ngeunaan jesus

Naha anjeunna 100% Yahudi? Henteu, éta henteu. Aya sababaraha awéwé dina tangkal kulawargana anu henteu urang Israil. Kuring matak pikagumbiraeun yén dua ti opat panulis Injil milih ngalaporkeun lengkep dina keturunan Yesus Kristus. Naha anjeun manéh ngabuktikeun naon waé? Mateus ngamimitian naskahna ku daptar daptar keturunan turun ka Abraham. Kuring nyangka yén éta usaha éta ngabuktikeun yén Isa nyaéta anu minuhan janji-janji anu dilakukeun ka Abraham. Paul nyerat ka Galata anu sanés non-Yahudi: "Teu aya urang Yahudi atanapi Yunani di dieu, teu aya budak atanapi gratis, teu aya lalaki atanapi awéwé di dieu; pikeun anjeun sadaya anu aya dina Kristus Yesus. Tapi upami anjeun kalebet Kristus, anjeun mangrupikeun turunan Abraham sareng ahli waris numutkeun jangji ” (Galata 3, 28-29). Anjeunna nyebatkeun yén unggal jalma anu kagungan Dalem ogé anak-anakna Ibrahim sareng hiji pusaka saatos jangji éta. Tapi naon jangji Paulus nyarioskeun di dieu? Jangji éta yén sadaya kelompok etnik kudu kaberkahan ku Allah ngalangkungan turunan Abraham. Buku Musa anu kahiji ogé nyarios ngeunaan ieu: "Kuring bakal ngaberkahan jalma anu ngaberkahan anjeun, sarta kutukan jalma anu kutuk ka anjeun; sareng anjeun sadayana genders di bumi bakal kaberkahan " (Kajadian 1: 12) Paul ogé negeskeun ieu dina serat ka jamaah di Galatia: “Naha anjeun ngalaman pisan muspra? Upami sia sia! Saha anu ayeuna nawiskeun anjeun sumanget sareng ngalaksanakeun amal sapertos anjeun di antawisna, ngalaksanakeun éta ngalaksanakeun hukum atanapi ngalaporkeun iman? Kitu ogé sareng Abraham: "Anjeunna percanten ka Allah sareng diitung pikeun amal saleh" (Kajadian 1: 15). Jadi sadar: jalma anu iman nyaéta turunan Abraham. Kitab Suci sateuacanna yén Gusti bakal ngajantenkeun bangsa-bangsa kapir ku iman. Kusabab éta anjeunna ngawartosan ka Abraham (Kajadian 1: 12): "Sadayana Bangsa bakal kaberkahan dina anjeun." Maka ayeuna jalma anu iman anu kaberkahan sareng Ibrahim anu percaya " (Galatia 3: 4-9) Janten Mateus henteu acan nyoba ngabuktikeun yén Isa 100% yahudi, sabab Paulus ogé nyerat: "Henteu sadayana urang Israil anu asalna ti Israil" (Rom 9, 6).

Sadaya jalma asal suku anu sami

Milisi Lukas nyerat langkung jero kana cariosan sareng ku sabab nyarioskeun ngeunaan béda Jesus. Lukas nyerat yén Adam mangrupikeun karuhun Yesus langsung. Yesus éta putra Adam anu mangrupikeun putra Allah (Lukas 3:38). Sadayana umat manusa nurun tina Adam ieu, Putra Allah. Lukas teras ngajelaskeun naon anu nyarios dina Rasul: "Sareng anjeunna damel manusa sadayana umat manusa ambéh aranjeunna tiasa hirup di salumah bumi, sareng anjeunna netepkeun sabaraha lila aranjeunna kedah aya sareng dina wates anu aranjeunna kedah hirup ambéh tiasa janten Allah kedah milarian naha aranjeunna tiasa karaos sareng mendakan anjeunna; sareng memang anjeunna henteu tebih ti unggal urang. Kusabab urang hirup, ninun sareng aya di dinya; sakumaha sababaraha pujangga parantos nyarios ka anjeun: Kami jinisna. Ayeuna urang tina jinis gaib, urang henteu kudu mikir yén déwa sapertos gambar emas, pérak sareng batu, dilakukeun ku seni manusa sareng pamikiran. Pangéran teu sono kana waktu jahiliah; tapi ayeuna anjeunna paréntah ka urang ngalakukeun beus di tungtung ” (Kis. 17: 26-30) Pesan anu badé dienggo ku Lukas nyaéta yén Yesus urang garut di kaom umat manusa, sapertos urang. Gusti nyiptakeun sadaya bangsa, bangsa sareng suku ti hiji lalaki: Adam. Anjeunna hoyong henteu ngan ukur urang Yahudi pikeun milarian anjeunna, tapi sadayana umat sadaya bangsa. Ieu carita Natal. Éta mangrupikeun carita ngeunaan anu dikirim ku Gusti Allah supaya sakumna bangsa bakal kaberkahan: "yén anjeunna nyalametkeun urang tina musuh urang sareng tina panangan sadaya anu ngéwa ka urang, sareng rahmat nunjukkeun ka bapa urang sareng émut perjanjian suci na sumpah anu ku urang sumpah ka Abraham, bapa urang anu masihan kami " (Lukas 1,71-73).

Lukas ngajelaskeun langkung seueur rinci ngeunaan kalahiran Yesus. Anjeunna nyarioskeun malaikat anu nunjuk angon-angon ngaliwat ka kebon lahir Yesus: “Sareng malaikat nyarios ka aranjeunna: Tong sieun! Lah, kuring ngumumkeun ka anjeun kabagjaan anu hébat anu bakal sumping ka sadayana jelema; pikeun Juru Salamet anu dilahirkeun ka anjeun ayeuna, anu Kristus PANGERAN di kota Daud. Sareng anu ngagaduhan tanda: Anjeun bakal mendakan anak dibungkus popok sareng bohong dina ranjang orok. Sareng langsung aya rame tina sarwa langit kalayan malaikat, anu muji ka Gusti sareng nyarios: Maha Suci Allah di luhur sareng katenangan di bumi sareng umat-Na kaseueuran. (Lukas 2,10-14).

Talatah Natal, kalahiran Yesus, mangrupikeun pesen kabingahan anu berlaku ka sadaya jalma tina sagala bangsa. Éta téh pesen tina perdamaian pikeun urang Yahudi sareng non-Yahudi: "Naon anu kami nyarios ayeuna? Naha urang Yahudi gaduh pilihan? Henteu pisan. Kusabab urang kakara kabuktian yén sadaya, boh urang Yahudi sareng Yunani, dina kaayaan dosa ” (Rom 3, 9). Sareng teras: "Teu aya bédana antara urang Yahudi sareng Yunani di dieu; nya kitu pangeran anu langkung sadaya, beunghar pikeun sadayana anu nelepon anjeunna. " (Rom 10, 12). "Kusabab éta perdamaian urang anu nyiptakeun" salah sahiji "dua sareng ngarobih pager anu aya di antawisna, nyaéta permusuhan" (Efesus 2:14). Teu aya alesan pikeun xenophobia, kanggo saratus persén atanapi kanggo perang. Dina mangsa Perang Dunya Kadua, Sekutu sareng urang Jerman ngarti kana pesen Natal. Aranjeunna nempatkeunkeun senjata pikeun sadinten sareng nyéépkeun waktos. Hanjakalna, perang teras teraskeun. Tapi teu kedah janten jalan pikeun anjeun. Sangkan sorangan sadar yén anjeun 100% manusa.

Kuring ngaharepkeun anjeun ningali jalma-jalma anu saprak anjeun henteu kantos ningal aranjeunna: “Éta naha urang teu terang saha waé daging ti ayeuna; sareng upami urang terang ka Kristus saatos daging, urang teu acan terang anjeunna sapertos anu deui ” (2 Korinta 5, 16).    

ku Takalani Musekwa


pdfKaula mah 100% Venda