Hukum sarta Undang-rahmat

184 hukum sareng rahmat

Nalika kuring ngadangukeun lagu Billy Joel "State of Mind New York" sababaraha minggu ka tukang bari kuring milari warta online kuring, kuring teu kahaja ningali artikel di handap ieu. Éta ngécéskeun yén nagara New York nembe nembé ngaluluskeun hukum anu nyaram tato sareng nyucuk piaraan. Karasa kuring ngalenyepan yén hiji hukum sapertos kieu peryogi. Tétéla, prakték ieu jadi trend. Kuring ragu yén seueur New Yorkers nyatakeun lulus hukum ieu kusabab éta salah sahiji seueur anu nembé parantos didamel di nagara éta. Pamaréntah sacara alami ngagaduhan pola pikir sah dina sagala tingkat. Tanpa ragu, aranjeunna nganut seueur larangan sareng paréntah anyar. Pikeun bagian anu paling, aranjeunna narékahan pikeun ngadamel dunya tempat anu langkung saé. Hukum-hukum kadang-kadang diperyogikeun saukur kusabab jalma kurang akal sehat. Sakumaha anu kitu waé, saluran warta CNN ngalaporkeun yén 201440.000 undang-undang énggal kapaksa di Amérika Serikat di.

Naha seueur hukum?

Utamana kusabab urang manusa kalayan kacenderungan kana dosa coba pikeun manggihkeun jurang dina perda anu parantos aya. Hasilna, beuki seueur hukum anu diperyogikeun. Sababaraha bakal diwajibkeun upami undang-undang tiasa ngajantenkeun jalma sampurna. Tapi ieu teu masalahna. Tujuan hukumna nyaéta pikeun ngajaga jalma-jalma anu teu sampurna dina bay jeung ngamajukeun katurutan sosial sareng harmoni. Dina serat ka garéja di Roma, Paul nyerat ieu di Roma 8,3 ngeunaan watesan hukum anu masihan Gusti ka Israil ka Musa (Rum 8,3 GN). «UU moal bisa nyangking kahirupan pikeun urang manusa kusabab éta henteu tiasa ngalawan sifat egois urang. Ku sabab kitu Gusti ngutus Putra-Na dina bentuk fisik urang anu egois, jalma anu dosa, sareng ngantepkeun anjeunna maot salaku korban dosa. Janten Anjeunna ngadamel prosés dosa persis dimana éta mekarkeun kakuatanana: di alam manusa. »

Teu ngartos watesan watesan Torét, pamingpin agama Israil tos nambihan sasadiaan tambahan sareng tambihan kana UU Musa. Aya ogé titik anu ampir teu mungkin dina ngalacak undang-undang ieu, sumawona matuh. Perkara teu sabaraha hukum anu disalurkeun, kasampurnaan henteu pernah dihontal ku ngajaga undang-undang (sareng moal kahontal). Sareng éta mangrupikeun titik anu di jéntré Paul. Allah henteu masihan hukum ka umat-umatna kalayan sampurna (soleh sareng suci). Ngan Allah nu ngajadikeun jalma sampurna, adil sareng suci - ku rahmat. Ku kontras hukum sareng rahmat, aya anu nuduh kuring hating hukum Allah sareng promosi anti-nomisme. (Antinomisme mangrupikeun kapercayaan yén ku rahmat hiji dikaluarkeun tina kawajiban pikeun ngajaga hukum-hukum moral). Tapi teu aya anu jauh tina bebeneran. Siga sadayana, kuring ngarepkeun jalma-jalma bakal tetep hukum anu langkung saé. Saha anu hayang teu lawlessness? Tapi sakumaha Paulus ngingetkeun urang, penting pikeun ngarti naon hukum anu tiasa sareng henteu tiasa laksanakeun, sareng dina rahmat-Nya Gusti masihan hukum Israil, anu kalebet Sapuluh Parentah, pikeun nungtun aranjeunna dina jalan anu langkung saé. Éta sababna Paul nyarios dina Roma 7,12 (Tarjamahan BASA SUNDA): "Tapi hukumna sorangan, sareng paréntah suci, adil sareng bageur." Tapi ku alam na, hukumna dibatesan. Éta moal tiasa nyangking kasalametan atanapi ngabebaskeun saha waé tina kalepatan sareng laknat. Hukum henteu tiasa menerkeun atanapi nyegerkeun urang, sumawona nyucikeun sareng ngamulyakeun urang.

Ngan rahmat Allah tiasa ngahontal ieu ngalangkungan karya Yesus sareng Roh Suci anu aya di urang. Sakumaha Paulus nyerat di Galata 2,21, [GN]: «Kuring henteu nampik rahmat Allah. Upami urang tiasa tahan payuneun Allah ku ngalaksanakeun hukum, maka Kristus bakal tiwas sia-sia ”.

Hal ieu, Karl Barth ogé ngajarkeun ka tahanan di panjara Swiss:
"Janten urang ngadangukeun naon anu dicarioskeun dina Alkitab sareng naon urang salaku urang Kristen parantos ngadangukeun: Anjeun parantos ditebus ku rahmat! Teu aya anu tiasa nyarios ieu ka dirina. Teu tiasa anjeunna nyarios ka batur. Mung Allah ukur tiasa nyarioskeun ka masing-masing éta. Yesus Kristus diperyogikeun pikeun ngajantenkeun pernyataan ieu. Butuh rasul pikeun ngahubungkeun aranjeunna. Sareng peryogi perjumpaan di dieu salaku urang Kristen nyebarkeun aranjeunna diantara urang. Éta sababna éta warta jujur ​​sareng pesen anu khusus pisan, wartos anu paling pikaresepeun sadaya, ogé anu paling ngabantuan - memang ngan ukur anu ngabantuan. »

Nalika ngadangu warta anu saé, Injil, sawaréh jalma sieun yén kurnia Gusti moal jalan. Ahli hukum utamina merhatikeun yén jalma bakal kéngingkeun kurnia kana licentiousness. Anjeun moal tiasa ngartos bebeneran anu kaungkap ku Yesus yén kahirupan urang diwangun ku hubungan sareng Gusti. Ku ngaladénan sareng anjeunna, jabatanna salaku panyipta sareng panebus téh sanés ditaroskeun sawenang-wenang.

Peran kami nyaéta hirup sareng ngabagi warta anu saé, pikeun ngumumkeun cinta Allah, sareng janten conto syukur pikeun wahyu diri sareng Allah anu pipilueun dina kahirupan urang. Karl Barth nyerat dina "Garéja Dogmatics" yén patuh ka Gusti ieu dimimitian dina bentuk syukur: "Rahmat nyiptakeun rasa syukur, sapertos sora anu nyababkeun hiji sora." Rasa syukur nuturkeun rahmat sapertos guludug kana kilat.

Barth langkung ngomentaran:
«Nalika Gusti mikanyaah, anjeunna ngungkabkeun mahluk batinna dina kanyataan yén anjeunna mikanyaah sareng ku kituna milarian sareng nyiptakeun persatuan. Diciptakeun sareng lakukeun nyaéta ketuhanan sareng bénten ti sagala jinis cinta anu sanésna cinta nyaéta rahmat Allah. Rahmat mangrupikeun sifat anu teu dipikabutuh ku Gusti anu teu kaéndahan sabab nyungsi sareng nyiptakeun komunitas ngaliwatan kanyaah bebas sareng kahadean, tanpa prekawis mana-mana jasa atanapi klaim anu dicinta, teu dicegah ku anu pantes atanapi oposisi, tapi sabalikna, pikeun sagala pantesna sareng ngatasi sadaya résistansi. Fitur anu ngabédakeun ieu ngamungkinkeun urang ngakuan ketuhanan cinta Allah. »

Abdi tiasa ngabayangkeun yén pangalaman anjeun henteu bénten sareng anu ditingali ku hukum sareng rahmat. Sapertos anjeun, kuring langkung-langkung bakal gaduh hubungan anu ngumbar tina cinta tibatan batur anu komitmen kana hukum. Kusabab cinta sareng rahmat Allah ka urang, kami ogé kersa mikanyaah sareng mangga ka Anjeunna. Tangtos abdi tiasa nyobian nurut anjeunna tina rasa tugas, tapi kuring langkung resep ngawula sareng anjeunna salaku ekspresi hubungan cinta nyata.

Nalika kuring mikir ngeunaan kahirupan ku kurnia, éta ngingetkeun kuring kana lagu anu sanés ku Billy Joel: "Ngajaga Iman" (Dt: «tetep iman»). Upami henteu teologis, lagu éta nyayogikeun pesen penting: «Upami mémori tetep, maka kuring bakal tetep iman. Heuh, nuhun, nuhun, nuhun. Jaga iman. Leres, kuring tetep iman. Leres abdi kersa."   

ku Joseph Tkach