Allah emosi

"Budak lalaki moal ceurik."
"Awéwé émosional."
"Entong pikaseurieun!"
"Garéja ngan ukur sésis."

Anjeun panginten kedah nguping pernyataan ieu sateuacan. Aranjeunna masihan gambaran anu boga emosionalitas ngagaduhan hubunganana kalemahan. Aranjeunna nyarios anjeun kedah kuat sareng ketat pikeun maju dina kahirupan sareng suksés. Salaku lalaki anjeun kedah pura-pura anjeun henteu gaduh parasaan. Salaku awéwé anu hoyong sukses dina dunya bisnis, anjeun kedah sesah, tiis sareng émosional. Wanoja emosional henteu ngagaduhan tempat di lantai eksekutif. Naha éta kasus leres? Naha urang kudu émosional atanapi henteu? Naha urang langkung normal nalika urang nunjukkeun perasaan anu langkung rendah? Kumaha carana Gusti nyiptakeun urang? Naha anjeunna nyiptakeun urang salaku emosi, makhluk emosional atanapi henteu? Aya anu nyebatkeun yén lalaki kirang émosional sareng éta naha Gusti nyiptakeun manusa salaku mahluk anu kirang émosional, anu ngabalukarkeun seueur stereotaip ngeunaan lalaki jeung awéwé. Masarakat nyatakeun yén lalaki kurang boga muatan emosional sareng awéwé teuing émosional balikan.

Manusa diciptakeun dina gambar Allah. Tapi gambar naon anu sabenerna? Paul nyarios ngeunaan Yesus: "Anjeunna mangrupikeun gambar anu teu kawih Gusti, anu pangkolotna sateuacan sadaya makhluk" (Kolose 1,15). Supaya ngartos saha kami anu sapertos gambar Tuhan, urang kedah ningal Yesus margi anjeunna mangrupikeun gambar Allah anu leres.Inggo anu leres, Iblis, anu ngahukum, hoyong nyasabkeun kami ngeunaan identitas anu leres ti mimiti. Pikir dunya émosional ogé bagian tina jati diri urang sareng Iblis hoyong ngapusi urang ngeunaan parasaan urang. Anjeunna nyobian urang yakin yén éta lemah sareng bodo pikeun ngartos parasaan sareng masihan aranjeunna rohangan. Paulus nyarioskeun ngeunaan Iblis yén anjeunna ng butakeun pikiran jalma-jalma kafir yén aranjeunna moal ningali terang tina Injil kamulyaan Kristus, nyaéta gambar Allah (2 Korinta 4,4).

Bebeneran nyaéta: Allah sacara émosional! Jalma emosional! Lalaki emosi! Panaliti anyar ku lembaga psikologis (Mindlab) mendakan yén lalaki langkung émosi tibatan awéwé. Hiji ukur réaksi émosional lalaki sareng awéwé dina tingkat psikologis. Ditembongkeun yén émosi langkung diukur lalaki tibatan awéwé, tapi subyek ujian henteu ngirangan aranjeunna kirang. Awéwé nunjukkeun émosi langkung sakedik nalika ngukur, tapi dirasa langkung seueur tina subjek lalaki.

Manusa mangrupikeun mahluk émosional. Jadi emosi janten manusa. Sareng sabalikna: Pikeun teu merhatikeun hartosna teu amanah. Upami anjeun teu ngagaduhan émosi sareng parasaan, maka anjeun henteu nyata. Nalika hiji anak diperkosa, éta henteu bisik karasaeun ngeunaan éta. Hanjakalna, urang ngan ukur nuju nyepeng parasaan urang salaku aranjeunna goréng, sareng seueur urang Kristen ngagosok diri ngalawan pamikiran Yesus anu ambek. Anjeunna emosi teuing kanggo aranjeunna. Aranjeunna henteu terang naon anu kudu dipikirkeun hiji Yesus anu ngalakukeun sapertos kieu: "Sareng anjeunna damel corongna tina tali sareng ngusir aranjeunna sadayana kaluar tina kuil domba sareng domba sareng sato sareng tuang tuangeun ka tukang anu ngagentos na tabel" (Yohanes 2,15). Éta ogé henteu terang naon anu kudu dipikirkeun ngeunaan hiji ceurik Isa sareng sobat sobat maot. Tapi Yohanes 11,35 ngalaporkeun persis na. Yesus ngajerit langkung ti urang sadar. Lukas ogé nyarioskeun hal ieu: «Sareng nalika anjeunna caket, anjeunna ningali kota sareng ceurik hurung» (Lukas 19,41). Kecap Yunani pikeun nangis hartosna tangis pisan di dieu. Abdi bungah yén Yesus ambek sareng nyatakeun parasaan na - sanajan anjeunna nangis. Kuring resep ngawula anu émosional ka Gusti tibatan anu teu merhatikeun. Gusti anu diturunkeun dina Alkitab nyaéta Tuhan anu murka, timburu, kasedih, kasenangan, asih sareng asih. Upami Gusti henteu gaduh parasaan, Anjeunna moal paduli naha urang asup ka seuneu anu langgeng atanapi henteu. Pastina kusabab anjeunna gaduh parasaan anu jero pikeun urang, anjeunna ngutus putrana nyalira ka dunya ieu ku anjeunna bakal maot sakali sareng sadayana pikeun sadayana jalma. Alhamdulilah anjeunna émosional. Jalma-jalma émosional kusabab éta gambar dewa émosional.

Émosi pikeun hal-hal anu leres

Ngidinan jadi emosi. Éta téh manusa, sanajan anu ilahi, hoyong sapertos kieu. Entong setan ngajantenkeun anjeun bageur. Neneda yén Bapa Surga bakal ngabantosan anjeun ngarasa émosi pikeun hal anu leres. Entong ambek ngeunaan harga makanan anu tinggi. Jadi ambek ngeunaan rajapati, perkosa, sareng nyiksa anak. Kaulinan TV sareng komputer tiasa ngémutan émosi kami maot. Éta gampang kanggo dugi ka titik anu mana urang henteu deui ngaraos nanaon, bahkan kanggo urang Kristen anu tiwas pikeun iman. Pikeun maksiat anu urang tingali dina TV sareng bioskop, kanggo barudak anu yatim kusabab HIV sareng Ebola.

Salah sahiji masalah anu paling ageung sareng dosa nyaéta korupsi émosina. Kami moal deui terang kumaha resepna. Neneda yén Roh Suci bakal nyageurkeun kahirupan émosional sareng ngarobah émosi anjeun kana naon anu diciptakeun ku Roh Suci. Janten anjeun tiasa ceurik pikeun hal-hal anu diciptakeun ku Yesus, duka pikeun hal-hal anu Yesus ambek sareng, teras ngaraosan markisa pikeun hal-hal anu diusahakeun ku Yesus.

ku Takalani Musekwa


pdfAllah emosi