Hubungan manusa sareng rahayatna

431 hubungan dewa sareng umat-Na Sejarah Israel ngan ukur tiasa dijumlahkeun dina kecap gagal. Hubungan Allah sareng urang Israil disebatkeun dina buku-buku Musa salaku perjanjian, hubungan anu sumpah satia sareng janji-janji. Nanging, sakumaha nunjukkeun Alkitab, aya sababaraha conto urang Israil gagal. Aranjeunna henteu percanten ka Gusti sareng nggrundel ngeunaan tindakan Gusti. Perilaku tipikal na anu teu percaya sareng henteu patuh ngalangkungan sadaya sejarah Israél.

Kasatiaan Gusti mangrupikeun sorotan dina sajarah urang Israil. Kami nampi kapercayaan anu hébat ti ayeuna ayeuna. Kusabab Gusti henteu nolak umat-Na harita, anjeunna ogé moal nolak urang, sanaos urang ngalangkungan waktos gagal. Urang mungkin ngalaman nyeri sareng sangsara tina pilihan anu goréng, tapi urang henteu kedah sieun yén Gusti moal bogoh ka urang deui. Anjeunna satia satia.

Jangji kahiji: pamimpin

Dina jaman hakim, Israél teras-terasan dina siklus maksiat - penindasan - tobat - pembebasan. Saatos pupusna pamimpin masing-masing, siklusna dimimitian deui. Saatos sababaraha kajadian sapertos kitu, masarakat nyungkeun nabi Samuél pikeun raja, kulawarga karajaan, sahingga bakal salawasna aya turunan pikeun mingpin generasi salajengna. Allah ngajelaskeun ka Samuél: ”Aranjeunna henteu nolak anjeun tapi kuring yén kuring henteu kedah janten raja deui. Aranjeunna tumaros ka anjeun, sakumaha biasana ti saprak kuring ngaluarkeun aranjeunna ti Mesir, dugi ka ayeuna aranjeunna ninggalkeun kuring sareng ngabakti ka déwa anu sanés » (1 Sam 8,7: 8). Allah mangrupikeun pituduh anu henteu katingali, tapi jalma-jalma henteu percanten ka anjeunna. Ku alatan éta, Gusti masihan aranjeunna jalma pikeun dijalankeun salaku panengah anu, salaku wakil, tiasa maréntah jalma-jalma atas nami anjeunna.

Saul, raja anu munggaran, gagal kusabab anjeunna henteu percanten ka Gusti Allah. Maka Samuél ngajanteng Daud janten raja. Sanaos Daud gagal ku cara anu paling parah dina hirupna, kahoyong na utamina ditujukeun pikeun nyembah sareng ngawula ka Gusti. Saatos anjeunna seueur tiasa mastikeun perdamaian sareng karaharjaan, anjeunna nawiskeun ka Gusti pikeun ngawangun anjeunna kuil ageung di Yerusalem. Ieu kedah janten simbol tina kalanggengan, henteu ngan ukur pikeun bangsa tapi ogé pikeun nyembah aranjeunna ka Allah sajati.

Dina maén basa Ibrani ngeunaan kecap, Gusti nyarios, "Henteu, David, anjeun moal ngawangun bumi pikeun kuring. Éta bakal tibalik deui: Kuring bakal ngawangun anjeun bumi, kulawarga Daud. Éta bakal janten karajaan anu bakal salamina sareng salah sahiji turunan anjeun bakal ngawangun candi pikeun kuring » (2. Sam 7,11: 16, kasimpulan nyalira). Gusti nganggo rumus perjanjian: "Kuring hoyong janten bapakna sareng anjeunna kedah janten putra abdi" (V 14). Anjeunna jangji yén karajaan Daud bakal tetep salamina (V 16).

Tapi henteu ogé candi awét salamina. Karajaan Daud turun - agama sareng militér. Naon anu parantos janten jangji Gusti? Jangji-jangji ka Israél dilaksanakeun di Yesus. Anjeunna mangrupikeun pusat hubungan Allah sareng umat-Na. Kaamanan anu dipilarian ku jalma-jalma ngan ukur tiasa dipanggihan dina jalma anu aya sacara permanen sareng salawasna satia. Sejarah Israel nunjuk kana anu langkung ageung tibatan Israél, tapi éta ogé bagian tina sajarah Israél.

Jangji kadua: Ayana Gusti

Salami gurun ngumbara urang Israil, Gusti cicing di Kemah Suci: "Kuring ngumbara di tenda salaku susun" (2 Sam 7,6). Bait Suléman diwangun salaku tempat tinggal anyar Allah sareng "kamuliaan Gusti ngeusi imah Allah" (2 Kr 5,14). Ieu kedah kahartos sacara simbolis, sabab masarakat terang yén surga sareng surga di sadaya surga henteu tiasa nangkep Gusti (2 Kr 6,18).

Gusti jangji bakal cicing di antara urang Israil salamina upami aranjeunna nurut ka anjeunna (1 Raja 6,12: 13). Nanging, kumargi aranjeunna henteu nurut ka anjeunna, anjeunna mutuskeun "yén anjeunna kedah ngalaksanakeunana tina rupa na" (2 Raja 24,3), nyaéta anjeunna nyungkeun aranjeunna ka nagara sanés anu ditawan. Tapi deui Gusti tetep satia sareng henteu nolak umat-Na. Anjeunna jangji yén anjeunna moal mupus namina (2 Raja 14,27). Aranjeunna bakal tobat sareng milari perusahaanana, bahkan di daratan anu anéh. Gusti parantos jangji ka aranjeunna yén lamun aranjeunna bakal uih deui ka anjeunna, anjeunna bakal ngauihkeun aranjeunna ka nagara aranjeunna, anu ogé bakal ngalambangkeun restorasi hubungan (Ulangan 5: 30,1-5; Néhémia 1,8: 9).

Jangji katilu: bumi anu langgeng

Gusti jangji ka Daud: "Sareng Kami bakal masihan tempat ka umat Kami Israil sareng kuring bakal melak aranjeunna, supaya aranjeunna cicing di dinya, sareng aranjeunna henteu kedah sieun deui, sareng anu telenges henteu kedah nganggo deui sapertos anu tiheula" (1 Kr 17,9). Jangji ieu luar biasa sabab éta muncul dina buku anu ditulis saatos diasingkeun Israél. Sejarah masarakat Israél nunjukkeun saluareun sajarahna - éta mangrupikeun janji anu henteu acan tiasa dilaksanakeun. Bangsa peryogi pamimpin anu katurunan ti Daud tapi langkung hébat ti Daud. Aranjeunna peryogi ayana Allah, anu henteu ngan ukur dilambangkeun di kuil, tapi bakal janten kanyataan pikeun sadayana. Aranjeunna peryogi nagara anu tengtrem sareng karaharjaan henteu ngan ukur bakal tetep, tapi parobihan di panjuru dunya sahingga moal aya panindasan. Sejarah Israél nunjuk kana kanyataan anu bakal datang. Acan aya ogé kanyataan di Israél kuno. Gusti parantos ngadamel perjanjian sareng Israél sareng ngajaga satia. Aranjeunna umatna sanaos aranjeunna henteu nurut. Sanaos seueur jalma anu nyimpang tina jalan anu leres, ogé aya seueur anu tetep pengkuh. Sanaos aranjeunna maot tanpa ningali kajembaranana, aranjeunna bakal hirup deui ningali Pamingpin, bumi, sareng anu paling saé, Jurusalametna sareng hirup langgeng di payuneuna-Na.

ku Michael Morrison


pdfHubungan manusa sareng rahayatna