Tetep tenang

451 tetep tenang Sababaraha taun ka tukang kuring di Harare, Zimbabwe pikeun masihan ceramah garéja. Saatos kuring nginep di hotél kuring, kuring teras nyiar jalan-jalan siang jalan-jalan ngalangkungan ibukota anu sibuk. Salah sahiji wangunan di pusat kota abdi janten panon alatan gaya arsitéktur. Kuring nyandak sababaraha poto nalika kuring ujug-ujug ngadangu aya batur ngajerit: “Héy! Héy Héi anjeun didinya! » Nalika balikkeun kuring katingali langsung kana panon hiji prajurit anu anteng ngambek. Anjeunna angkatan bedil sareng ngabantosan abdi kalayan murka. Teras anjeunna ngamimitian ngadorong bedil kuring kana dada kuring sareng ngajerit kuring: "Ieu aréa kaamanan - dilarang nyandak poto di dieu!" Abdi sieun pisan. Daérah kaamanan di tengah kota? Kumaha kajantenan kitu? Jalma lirén sareng neuteup kami. Kaayaan éta henteu lami, tapi ahéngna, kuring henteu sieun. Saur kuring kalayan tenang: «Hapunten. Abdi henteu terang anu aya wilayah kaamanan di dieu. Kuring moal deui nyandak poto. » Serangan agrésif éta prajurit terus, tapi nyaring anjeunna ngagorowok, beuki kuring nurunkeun sora kuring. Kuring hapunten deui. Teras aya kajadian anu endah pisan. Anjeunna ogé saeutik demi saeutik nurunkeun volume na (sareng bedilna!) ngarobih nada na teras ngadangukeun kuring tibatan nyerang kuring. Saatos sababaraha waktos urang gaduh paguneman anu pikaresepeun pisan, anu terasna nunjukkeun kuring jalan ka toko buku lokal!

Nalika kuring angkat sareng wangsul ka hotél kuring, paribasa anu kasohor terus di pikiran kuring: "Jawaban hampang ngeureunkeun amarah" (Siloka 15,1). Ngaliwatan kajadian anéh ieu kuring ngalaman pangaruh dramatis tina kecap wijaksana Suléman. Kuring ogé émut ngucapkeun solat khusus dina énjing, anu ku kuring bakal dibagikeun ku anjeun engké.

Teu umum dina budaya urang méré jawaban anu hampang - sebaliknya sabalikna. Kami ngadesek "ngantepkeun parasaan urang kaluar" sareng "ucapkeun naon anu kami karasa". Ayat di Peribahasa 15,1 sigana ngadorong urang pikeun ngémutan sagala hal. Tapi euweuh jelema bodo tiasa ngajerit atanapi ngahina. Éta peryogi pisan seueur karakter pikeun nyumponan jalma anu hina anu teu tenang sareng lembut. Éta ngeunaan janten sapertos Kristus dina kahirupan urang sapopoé (1 Yohanes 4,17). Henteu anu langkung gampang saurna ti réngsé? Abdi parantos diajar sababaraha pelajaran anu saé (sareng kuring nuju diajar!) nalika kaayaan jalma anu ambek sareng ngagunakeun jawaban hampang.

Mayar éta deui anu sanés sareng koin anu sami

Henteu sanés lamun ngabantah anjeun sareng anu sanésna bakal coba ngalawan deui? Upami lawan damel koméntar anu saé, maka urang badé motong anjeunna. Upami anjeunna ngajerit atanapi ngadadak, urang ngajerit bahkan langkung ageung upami mungkin. Sadayana hoyong gaduh kecap anu terakhir, daratan hit terakhir, atanapi pencét tabetan anu terakhir. Tapi upami urang nyerat bedil kami sareng cobian henteu ngabuktikeun anu sanésna yén anjeunna salah sareng henteu agrésif, maka anu sanés sering tenang gancang. Seueur pasualan anu tiasa dipanaskeun atanapi dipasékeun deui ku jinis réspon anu urang masihan.

Leres nempatkeun amarah

Kuring ogé diajar yén nalika aya jalma sigana jengkel ka urang, hal henteu salawasna naon anu urang pikir. Supir gélo anu neukteuk anjeun dinten ayeuna henteu naék isuk-isuk ieu kalayan tujuan pikeun nyetir anjeun kaluar jalan! Anjeunna teu terang anjeunna, tapi anjeunna terang pamajikanana sareng duka ka dirina. Anjeun nembé kajantenan dina jalanna! Inténsitas amarah ieu remen teu saé kana harti kajadian anu nyababkeun éta. Rasa umum diganti ku amarah, hanjelu, kuciwa sareng permusuhan ka jalma anu salah. Éta sababna kami diurus supir agrésif di jalan, palanggan anu henteu sopan dina daptar daftar kas atanapi boss anu ngajerit. Anjeun sanés salah anu marah, janten teu nyandak amarahna sacara pribadi!

Salaku manusa jero mikir, ogé anjeunna

Upami urang hoyong ngabales jalmi anu hina anu ngajawabna hampang, haténa urang kedah leres. Moal lami deui, pikiran urang biasana bakal ditingal dina kecap sareng perilaku urang. Buku Peribahasa ngajarkeun yén urang "haté lalaki wijaksana dicirikeun ku pidato anu cerdas" (Siloka 16,23). Sapertos ember cai tina sumur, létah nyandak naon anu aya dina jero haté sareng tuang kaluar. Nalika sumberna bersih, éta naon anu nyarios ku létah. Upami éta terkontaminasi, bét éta bakal nyarios najis. Upami pikiran urang kacemar ku pamikiran anu pait sareng bendu, réaksi refleksif urang pikeun jalma anu ambek bakal nyiksa, nyinggung sareng kalang. Make catetan paribasa: «Jawaban hampang ngaleungitkeun amarah; tapi kecap susah ngahiburkan Grimm » (Siloka 15,1). Internalikeun anjeunna. Suléman nyarios: “Salawasna tetep dina émutan sareng tetep di haté anjeun. Kusabab saha waé anu mendakan éta, aranjeunna mendakan kahirupan sareng nyageurkeun awakna sadayana » (Siloka 4,21: 22 Tarjamahan Geneva Anyar).

Iraha urang mendakan batur anu ambek, urang ngagaduhan pilihan kumaha urang ngaréspon ka aranjeunna. Nanging, urang henteu tiasa nyobian ngalakukeun ieu nyalira sareng ngalakukeun anu sasuai. Ieu nyangking doa abdi anu diumumkeun di luhur: «Bapa, nunda pikiran anjeun. Pasangkeun kecap anjeun dina létah supados kecap anjeun janten kecap-kecap kuring. Dina rahmat anjeun bantosan abdi ayeuna janten sapertos Yesus pikeun batur. » Jalma anu ngambek muncul dina kahirupan urang nalika urang sahenteuna ngaharepkeun éta. Disiapkeun.

ku Gordon Green


pdfTetep tenang