Yesus - kurban anu hadé


464 yesus pangorbanan anu langkung saé Yesus sumping ka Yerusalem terakhir kali sateuacan Karep-Na, dimana jalma-jalma anu ngagaduhan dahan korma nyiapkeun lawang pikeun anjeunna. Anjeunna siap masihan nyawana salaku korban pikeun dosa-dosa urang. Marilah urang nalungtik bebeneran anu luar biasa ieu langkung jauh ku ngarobah kana Surat ka urang Ibrani anu nunjukkeun yén kaimaman tinggi Yesus langkung unggul tina Imamat Harun.

1. Kurban Yesus ngaleungitkeun dosa

Kami manusa sacara alami dosa, sareng tindakan urang ngabuktikeun éta. Naon solusina? Pangorbanan tina perjanjian lami mangrupikeun ngalaan dosa sareng nunjuk kana hiji-hijina solusi, korban sampurna sareng pamungkas ti Yesus. Yesus mangrupikeun pangorbanan anu langkung saé dina tilu cara:

Kabutuhan korban Yesus

«Kusabab hukumna ngan ukur bayangan barang kahareup, sanés sipat barangna nyalira. Maka, éta moal tiasa ngajantenkeun jalma anu ngorbankeun sampurna salamina, kumargi kedah ngadamel pangorbanan anu sami unggal taun. Upami teu kitu pangorbanan moal liren upami anu ngalaksanakeun ibadah parantos bersih sakali sareng henteu deui ngagaduhan nurani ngeunaan dosa-dosa na? Sabalikna, ngan aya hiji panginget ngeunaan dosa unggal taun. Kusabab mustahil pikeun ngaleungitkeun dosa ku getih banténg sareng domba » (Ibrani 10,1: 4, LUT).

Hukum anu ditetepkeun ku Gusti anu ngatur pangorbanan Perjanjian Old parantos diberlakukeun mangabad-abad. Kumaha korban tiasa ditingali langkung handap? Walerna nyaéta, hukum Musa ngan ukur "kalangkang barang pikahareupeun" sareng sanés sipat barangna nyalira. Sistem pangurbanan hukum Musa (tina perjanjian lawas) mangrupikeun modél pangorbanan anu bakal dilakukeun ku Yesus pikeun urang. Sistem perjanjian anu lami samentawis, éta henteu nganggur sareng henteu dimaksad janten permanén. Pangulangan tina pangorbanan dinten saatos dinten sareng dinten Pangorbanan sataun demi taun nunjukkeun kalemahan anu aya dina sakabeh sistem.

Pangorbanan sato henteu pernah tiasa ngaleungitkeun kasalahan manusa. Sanaos Gusti jangji pangampura dina perjanjian anu lami pikeun pangorbanan anu percaya, éta ngan ukur panutupan samentawis dosa sareng sanés ngaleungitkeun kalepatan tina manah manusa. Upami éta kajantenan, korban teu kedah nyayogikeun pangorbanan tambahan anu ngan ukur dianggo salaku pangéling-ngéling dosa. Pangorbanan anu ditawarkeun dina Poé Pangorbanan ngaliput dosa-dosa bangsa; tapi dosa-dosa ieu henteu "dibasuh," sareng jalma-jalma henteu nampi kasaksian batin ngeunaan pangampura sareng panampi ti Gusti. Masih aya kabutuhan pikeun pangorbanan anu langkung saé tibatan getih banténg sareng domba, anu henteu tiasa ngaleungitkeun dosa. Ngan pangorbanan Gusti anu langkung saé tiasa ngalakukeun éta.

Daék Yesus pikeun ngorbankeun dirina

"Éta pisan sababna naha anjeunna nyarios nalika anjeunna datang ka dunya: Anjeun henteu hoyong pangorbanan sareng hadiah; tapi anjeun parantos nyiapkeun awak kanggo abdi. Anjeun teu resep kurban beuleuman sareng kurban dosa. Teras kuring nyarios, Lah, kuring datang - éta ditulis ngeunaan kuring dina buku - pikeun ngalakukeun kahoyong anjeun, Gusti. Mimitina anjeunna nyarios: "Anjeun henteu hoyong pangorbanan sareng hadiah, korban beuleuman sareng korban dosa, sareng aranjeunna henteu pikaresepeun anjeun," anu ditawarkeun numutkeun hukum. Tapi teras anjeunna nyarios: "Tingali, kuring datang pikeun ngalakukeun kahoyong anjeun". Di dinya anjeunna ngempelkeun heula supados anjeunna tiasa nganggo anu kadua » (Ibrani 10,5: 9).

Nya Gusti, sanés ngan manusa, anu ngadamel pangorbanan anu diperyogikeun. Kutipan éta ngajelaskeun yén Yesus nyalira mangrupikeun minuhan pangorbanan tina perjanjian lami. Nalika sasatoan dikurbankeun, aranjeunna disebat sasajen, sedengkeun kurban tina hasil kebon disebat kurban kadaharan sareng inuman. Éta sadayana ngalambangkeun pangorbanan Yesus sareng nunjukkeun sababaraha aspek padamelan-Na pikeun kasalametan urang.

Kalimah "anjeun parantos nyiapkeun awak kanggo abdi" nuduhkeun Jabur 40,7 sareng diréproduksi ku: "Anjeun muka ceuli ka kuring." Ungkapan "Ceuli kabuka" hartosna daék nguping kersa Gusti sareng taat Gusti masihan Putra-Na awak manusa sahingga anjeunna tiasa ngalampahkeun kersa Rama di bumi.

Dua kali, Gusti henteu resep kana pangorbanan tina perjanjian lami dikedalkeun. Ieu henteu hartosna yén pangorbanan ieu salah atanapi anu percaya anu tulus henteu ngagaduhan kauntungan tina éta. Gusti henteu gaduh kabagjaan dina pangorbanan sapertos kitu, kajantenan pikeun manah anu matuh pikeun anu ngorbankeun. Henteu aya pangorbanan, kumaha hébatna, anu tiasa ngagentos manah anu matuh!

Yesus sumping ngalaksanakeun kersa Rama. Kersa-Na nyaéta yén perjangjian énggal ngagentos perjanjian anu lami. Ngaliwatan pupusna sareng dihirupkeun deui, Yesus "ngabatalkeun" perjanjian anu munggaran pikeun ngadegkeun anu kadua. Anu maca Judeo-Christian asli tina serat ieu ngartos arti tina pernyataan anu ngareureuwas ieu - naha balik deui ka perjanjian anu dicandak?

Éféktivitas pangurbanan Yesus

"Kusabab Yesus Kristus minuhan kersa Gusti sareng nawiskeun awakna nyalira salaku pangorbanan, urang ayeuna disucikeun sakali sareng sadayana" (Ibr. 10,10 Tarjamahan Jenéwa Anyar).

Anu percanten "disucikeun" ku pangorbanan awak Yesus, ditawarkeun sakali sareng sadayana salaku korban (disucikeun hartosna "ditetepkeun pikeun panggunaan ilahi"). Henteu aya korban Perjanjian Old anu ngalakukeun éta. Dina perjangjian anu lami, pangorbanan kedah "disucikeun" deui-deui tina kontaminasi upacara na. Tapi "wali" tina perjanjian anyar anu tungtungna sareng lengkep "dipisahkeun" - sanés kusabab jasa atanapi karyana, tapi kusabab pangorbanan sampurna Yesus.

2. Pangorbanan Yesus henteu kedah diulang deui

"Unggal imam anu sanés nangtung dina mezbah unggal dintenna pikeun ngalakukeun pelayananana, ngadamel pangorbanan anu sami henteu kaetung waktos anu henteu pernah tiasa mupus dosa. Kristus, di sisi anu sanésna, saatos ngadamel pangorbanan tunggal pikeun dosa, lungguh dirina salamina dina tempat ngahargaan di sisi katuhu Allah sareng ti saprak ngantosan musuh-musuhna dijantenkeun tinja pikeun suku-Na. Kusabab ku pangorbanan anu hiji ieu anjeunna parantos ngabebaskeun sadayana sareng salamina pikeun jalma anu nyucikeun diri ku anjeunna. Roh Suci ogé negeskeun ieu ka urang. Dina kitab suci (Yer. 31,33-34) éta nyatakeun mimitina: "Perjangjian anu bakal dilakukeun ku aranjeunna ka aranjeunna bakal katingali sapertos kieu: Kuring bakal - saur Gusti - nempatkeun hukum-hukum kuring dina haténa sareng bakal nyeratna dina jero na «. Teras teras teras nyarios: "Kuring moal ngémutan deui dosa-dosa anjeun sareng henteu patuh anjeun kana paréntah kuring". Tapi dimana dosa-dosa dihampura, henteu kedah aya pangorbanan deui » (Ibrani 10,11: 18 Tarjamahan Jenéwa Anyar).

Panulis Surat ka urang Ibrani ngabédakeun imam ageung tina perjanjian lami sareng Yesus, imam agung hébat perjanjian anyar. Kanyataan yén Yesus ngajantenkeun dirina Rama saatos angkat ka langit nyaéta bukti yén karyana parantos réngsé. Kontrasna, pelayanan para imam tina perjangjian lami henteu pernah réngsé, ngadamel pangorbanan anu sami unggal dinten sareng dinten. Pengulangan ieu mangrupikeun bukti yén pangorbanan aranjeunna henteu leres-leres ngaleungitkeun dosa. Naon puluhan rébu korban sato teu tiasa kahontal, Yesus dilakonan salamina sareng pikeun sadayana kalayan pangurbanan anu sampurna, anu sampurna.

Kalimah "[Kristus] ... parantos linggih" aya hubunganana sareng Jabur 110,1: "Linggih dina leungeun katuhu kuring dugi ka dijantenkeun musuh-musuh anjeun janten tai pikeun suku anjeun!" Yesus ayeuna dimulyakeun sareng parantos ngagentos juara. Nalika anjeunna balik deui anjeunna bakal ngéléhkeun unggal musuh sareng masrahkeun kasampurnaan karajaan ka ramana. Jalma anu percanten ka anjeunna ayeuna teu kedah sieun ku sabab "disampurnakeun salamina" (Ibrani 10,14). Saéstuna, anu percanten ngalaman "kasampurnaan dina Kristus" (Kol. 2,10). Ngaliwatan ikatan urang sareng Yesus urang nangtung payuneun Gusti salaku sampurna.

Kumaha urang terang yén kami ngagaduhan posisi ieu sateuacan Gusti? Pangorbanan perjanjian anu lami henteu tiasa nyarios yén aranjeunna "henteu kedah ngadamel nurani deui ngeunaan dosa-dosa aranjeunna" tapi anu percaya Perjanjian Anyar tiasa nyarios yén Gusti henteu hoyong deui ngémutan dosa sareng kajahatanana kusabab naon anu dilakukeun ku Isa. Janten "teu aya deui korban pikeun dosa". Naha? Kusabab teu aya pangorbanan anu diperyogikeun "dimana dosa dihampura".

Nalika urang mimiti percanten ka Yesus urang ngalaman kanyataan yén sadaya dosa urang dihampura sareng liwat anjeunna. Ngahudangkeun spiritual ieu, anu mangrupakeun kado ti Roh, ngaleungitkeun sagala kasalahan. Ku iman urang terang yén patarosan ngeunaan dosa salamina direngsekeun, sareng urang bébas hirup ku éta. Ku cara kieu urang "disucikeun".

3. Pangorbanan Yesus muka jalan ka Allah

Dina perjangjian anu lami, henteu aya anu percaya bakal wani pisan pikeun lebet kana tempat anu paling suci di tenda atanapi candi. Bahkan imam besar ngan lebet kamar ieu sataun sakali. Hordéng kandel anu misahkeun tempat suci tina tempat suci janten halangan antara manusa sareng Gusti. Ngan pupusna Kristus anu tiasa nyabak tirai ieu ti luhur dugi ka handap (Markus 15,38) sareng muka jalan pikeun jalma-jalma ka tempat suci sorga, dimana tempatna Gusti cicing. Kalayan bebeneran ieu dina émutan, panulis Surat ka urang Ibrani ngirimkeun undangan sumbang ieu:

«Janten ayeuna, dulur-dulur anu dipikacinta, urang gaduh aksés gratis sareng teu kahalangan ka tempat suci Allah; Yesus mukakeunana kanggo urang ku getih-Na. Ngalangkungan hordéng - hartosna khususna: ngalangkungan pangorbanan awakna - anjeunna parantos maparin jalan anu teu acan aya anu nuturkeun, jalan anu ngarah kana kahirupan. Sareng kami ngagaduhan imam besar anu sakumna bumi Allah bawahan. Kusabab kitu urang hoyong sumping ka payuneun Gusti sareng bakti anu teu dibagi sareng pinuh ku kapercayaan sareng kayakinan. Kami aya di jero urang anu disiram ku getih Yesus sareng kukituna dibébaskeun tina nurani kalepatan urang; urang - sacara kiasan - dikumbah sadayana ku cai murni. Salajengna, hayu urang tetep pageuh kana harepan anu urang ngaku; sabab Gusti satia sareng ngajaga naon anu dijangjikeun. Sareng kusabab urang tanggel waler pikeun anu sanés, urang hoyong silih ajak silih nunjukkeun silih pikanyaah sareng ngalakukeun kahadéan. Maka penting pikeun urang ulah jauh tina rapat urang, sabab aya anu parantos biasa, tapi urang silih ajak, langkung-langkung - sapertos anu katingali ku nyalira - dinten caket dimana Gusti sumping » (Ibrani 10,19: 25 Tarjamahan Jenéwa Anyar).

Kapercayaan urang yén urang diidinan lebet kana Tempat Anu Maha Suci, sumping ka payuneun Gusti, dumasarkeun kana pagawéan anu parantos dilakukeun ku Isa, Imam Agung anu hébat. Dina Poé panebusan, imam agung Perjanjian Tua ngan ukur tiasa lebet kana Tempat Suci di Bait Allah upami anjeunna nawiskeun getih korban (Ibrani 9,7). Tapi urang kedah lebet kana ayana Gusti sanés pikeun getih sato, tapi getih Yesus anu héd. Aksés bébas kana ayana Allah anu anyar sareng sanés bagian tina perjanjian lami, anu digambarkan salaku "luntur sareng luntur" sareng bakal "pas" ngaleungit sadayana, nunjukkeun yén Ibrani ditulis sateuacan candi ancur dina 70 taun Masehi. Cara anyar tina perjanjian anyar disebut ogé "cara anu ngarah ka kahirupan" (Ibr. 10,22) sabab Yesus "hirup salamina sareng moal liren ngadukung urang" (Ibrani 7,25). Yesus dirina cara anyar sareng hirup! Anjeunna mangrupikeun Perjanjian Anyar sacara pribadi.

Urang sumping ka Gusti sacara bébas sareng percaya diri ngalangkungan Yesus, imam agung urang ngalangkungan "imah Allah". "Kami mangrupikeun bumi ieu - upami urang tetep ngarepkeun harepan anu dipasihkeun ku Gusti sareng anu ngeusi kami kabagjaan sareng kareueus" (Ibr. 3,6 Tarjamahan Jenéwa Anyar). Nalika awakna syahid dina kayu salib sareng hirupna dikorbankeun, Gusti nyabak tirai di Bait Allah, ngalambangkeun jalur anyar sareng hirup anu kabuka pikeun sadayana anu percanten ka Yesus. Kami nyatakeun kapercayaan ieu ku ngaréspon ku tilu cara, sabab panulis Ibrani nyerat salaku uleman dina tilu bagian:

Hayu urang ngaléngkah

Dina perjanjian anu lami, pandita ngan ukur tiasa ngadeukeutan ayana Allah di Bait Allah saatos ngalaman sababaraha wudhu ritual. Dina Perjanjian Anyar urang sadayana ngagaduhan aksés gratis ka Gusti Allah ngalangkungan Yesus ngaliwatan nyucikeun batinna (tina haté) naon anu dilakukeun pikeun umat manusa ngalangkungan kahirupan, maot, kabangkitan sareng naékna. Dina Yesus urang "ditaburan getih Yesus dina inti urang" sareng "awak urang dikumbah ku cai murni." Hasilna, urang gaduh komuni anu lengkep sareng Gusti; maka urang diulem pikeun "ngadeukeutan" - pikeun kéngingkeun aksés, anu kagungan urang ka Kristus, janten hayu urang wani, wani sareng pinuh iman!

Hayu urang cekap pageuh

Pamiarsa Judeo-Christian asli Surat ka urang Ibrani kagoda pikeun nyerah ngaku pangakuan Yesus pikeun balik kana tatanan ibadah Old Testament pikeun jalma-jalma Yahudi. Tantangan pikeun aranjeunna pikeun "nyekel pageuh" sanés ngeunaan nyekel kasalametan aranjeunna, anu pastina aya dina Kristus, tapi ngeunaan "nyekel pageuh harepan" anu aranjeunna "ngaku". Anjeun tiasa ngalakukeun ieu kalayan percaya diri sareng katekunan sabab Gusti anu janji yén urang bakal kéngingkeun bantosan anu dibutuhkeun dina waktosna (Hebr. 4,16), nyaéta "satia" sareng netepkeun naon anu parantos dijangjikeun. Upami anu percanten tetep ngarepkeun ka Kristus sareng ngandelkeun kasatiaan Gusti, maka aranjeunna moal goyah. Hayu urang tingali payun dina harepan sareng percanten ka Kristus!

Hayu urang tong tinggalkeun rapat

Kapercayaan urang salaku jalma anu percanten ka Kristus pikeun lebet ka payuneun Gusti dikedalkeun sanés ngan ukur sacara pribadi tapi ogé babarengan. Tiasa waé urang Kristen Yahudi ngariung di sinagog sareng urang Yahudi sanés dina dinten Sabat teras pendak di komunitas Kristen dina dinten Minggu. Aranjeunna kagoda mundur ti komunitas Kristen. Panulis Ibrani nyarios yén aranjeunna henteu kedah ngalakukeun ieu sareng nyungkeun aranjeunna ngadorong saurang ogé pikeun tetep ngiringan rapat.

Silaturahmi urang sareng Gusti henteu kedah mandiri. Urang kedah sosobatan sareng anu iman anu sanés di garéja lokal (sapertos urang) disauran. Tekenan di dieu dina Surat ka urang Ibrani sanés kana naon anu dipercaya ku jalma anu sumping ka garéja, tapi kana naon anu anjeunna sumbangkeun kalayan tinimbangan pikeun batur. Hadirin anu teras-terasan dina rapat ngadorong sareng ngadorong dulur-dulur urang di Kristus pikeun "silih pikanyaah sareng ngalakukeun kahadean". Motif anu kuat pikeun kegigihan ieu nyaéta datangna Yesus Kristus. Ngan aya petikan anu kadua anu kecap Yunani pikeun "rapat" dianggo dina Perjanjian Anyar, nyaéta dina 2 Tesalonika 2,1, dimana éta digabungkeun sareng " (NGÜ) "atanapi" Majelis (LUT) »ditarjamahkeun sareng ngarujuk kana kadatangan kadua Yesus dina akhir umur.

Kecap panutup

Kami ngagaduhan alesan pikeun yakin pisan pikeun maju dina iman sareng katekunan. Kunaon Kusabab Gusti anu kami laksanakeun mangrupikeun pangurbanan anu paling luhur - pangorbanan-Na pikeun urang cekap pikeun naon anu urang peryogikeun. Imam Agung anu sampurna sareng maha kawasa urang bakal nyandak urang kana tujuan urang - anjeunna bakal teras-terasan sareng urang sareng mingpin urang kana kasampurnaan.

ku Ted Johnson


pdfYesus - kurban anu hadé