Naon baptisan?

022 wkg bs baptisan

Baptisan ku cai - tanda tobat para mukmin, tanda yén anjeunna nampi Yesus Kristus salaku Gusti sareng Panebus - nyaéta partisipasi dina pupusna sareng kebangkitan Yesus Kristus. Dibaptis "nganggo Roh Suci sareng Seuneu" ngarujuk kana karya pembaharuan sareng pembersihan Roh Suci. Garéja Di sakuliah dunya nganggo Tuhan dibaptis ngalangkungan rendang (Mateus 28,19:2,38; Rasul 6,4:5; Rum 3,16: 1-12,13; Lukas 1:1,3; 9 Korinta 3,16; Petrus; Mateus).

Soréna sateuacan salib na, Isa nyandak roti sareng anggur sareng nyarios: "... ieu awak kuring ... ieu getih tina perjanjian ..." Iraha urang merayakan Jamuan Gusti, urang nampi roti sareng anggur dina mémori Juru Salamet urang sareng ngumumkeun pupusna dugi ka anjeunna sumping. Sakramen mangrupikeun partisipasi dina pupusna sareng kebangkitan Gusti urang, anu masihan awakna sareng ngucurkeun getih-Na ku urang janten dihampura (1 Korinta 11,23: 26-10,16; 26,26:28; Mateus.

Paréntah garéja

Baptisan sareng Perjamuan Pangéran mangrupikeun dua tarékah garéja Kristen Protestan. Peraturan ieu mangrupikeun tanda atanapi simbol tina rahmat Allah anu tiasa dianggo di jalma anu iman. Aranjeunna katingali nyebarkeun rahmat Allah ku nunjukkeun padamelan panebusan Yesus Kristus.

«Kadua tarekat agama, Perjamuan Gusti sareng baptisan suci ... nangtung babarengan, taktak kana taktak, sareng ngumumkeun kanyataan rahmat Gusti anu ku urang ditampi sacara tanpa syarat sareng anu kami sacara sarat diwajibkeun janten batur naon Kristus pikeun urang » (Jinkins, 2001, p. 241).

Penting pikeun ngartos yén baptisan sareng sakramén Gusti henteu ideu manusa. Aranjeunna ngagambarkeun rahmat bapa sareng anu dianggo ku Kristus. Gusti tangtos dina Kitab Suci yén lalaki sareng awéwé tobat (kéngingkeun Gusti - tingali Pelajaran No 6) sareng dibaptis pikeun pangampura dosa (Kisunda 2,38), sareng anu iman kedah "tuang roti sareng anggur dina kenangan" (1 Korinta 11,23: 26).

Parentah agama énggal Perjanjian béda benten sareng ritual Perjanjian Lama yén anu terakhir mangrupikeun "kalangkang barang-barang ka hareup" sareng "mustahil pikeun ngaleungitkeun dosa ngaluarkeun getih banteng sareng domba" (Ibrani 10,1.4). Upacara ieu dirarancang pikeun misahkeun Israél ti dunya sareng misahkeun éta salaku harta Tuhan, sedengkeun Perjangjian Anyar nunjukkeun yén sadaya mukmin tina sagala jalma aya sareng Kristus.

Upacara sareng korban henteu ngakibatkeun kasucian permanén sareng kasucian. Perjangjian anu pertama, perjanjian kuno anu didamelna, henteu valid deui. Gusti milih heula anu janten anjeunna tiasa nganggo kadua. Numutkeun ieu bakal urang disucikeun sakali-kali pikeun kurban ku awak Yesus Kristus » (Ibrani 10,5: 10). 

Simbol anu ngagambarkeun kurnia Allah

Dina Pilipi 2,6: 8 urang maca yén Yesus ngosongkeun dirina tina kaistiméwaan Illahi pikeun urang. Anjeunna Allah tapi janten manusa pikeun kasalametan urang. Baptisan Gusti sareng Perjamuan Gusti nunjukkeun naon anu dilakukeun ku Gusti pikeun urang, sanés naon anu urang lakukeun pikeun Gusti. Pikeun anu percaya, baptisan mangrupikeun éksprési anu luar tina kawajiban sareng bakti anu jero, tapi éta anu pangpayunna sareng pangpentingna mangrupikeun partisipasi dina kaasih sareng bakti ka umat manusa: urang dibaptis kana pupusna, kabangkitan sareng naékna ka sorga.

«Baptisan henteu aya anu urang laksanakeun, tapi naon anu parantos dilakukeun pikeun urang» (Fajar & Peterson 2000, kc. 191). Paul nerangkeun: "Atanapi anjeun terang yén saha waé anu urang dibaptis ka Kristus Yesus dibaptis ka pupusna?" (Roma 6,3).

Cai dibaptis anu nyertakeun mukmin ngalambangkeun kuburan Kristus kanggo anjeunna. Naék kaluar cai ngalambangkeun kebangkitan Yesus sareng naékna: «... kalayan kumaha Kristus digedékeun tina maot ku kamulyaan Rama, urang ogé leumpang dina kahirupan anyar» (Rum 6,4b).

Kusabab perlambangan urang yén urang sadayana katutupan ku cai sahingga ngagambarkeun "yén urang dikubur babarengan éta kalayan dibaptis jadi maot" (Rum 6,4a), Garéja Sedunia ngalaksanakeun Baptisan Allah ngalangkungan total. Dina waktos anu sami, Garéja ngakuan padamelan anu sanés ngabaptis.

Simbok baptis ngabuktikeun ka urang "yén jalma kolot urang disalib ku anjeunna supados awak dosa bakal ancur ku urang moal deui ngawula dosa" (Roma 6,6). Baptisan ngingetkeun urang yén sapertos Kristus maot sareng jengkar deui, ku urang maot spiritual sareng anjeunna sareng digedékeun ku anjeunna (Rum 6,8). Baptisan mangrupikeun demonstrasi katingali tina kurnia Allah nyalira ka urang sareng nunjukkeun dirina sorangan dina kanyataan yén "Kristus pupus pikeun urang nalika urang masih berdosa" (Roma 5,8).

Perjamuan Gusti ogé ngajéntrékeun ngeunaan korban kaasih ka Gusti, kasalametan pangluhurna. Simbol anu dianggo ngagambarkeun awak rusak (Roti) sareng getih tumpah (Anggur) supaya umat manusa tiasa disimpen.

Nalika Kristus ngadamel Jamuan Gusti, anjeunna ngabagi roti sareng murid-Na sareng nyarios: "Bawa, tuang, ieu awak kuring anu bakal dipasihkeun pikeun anjeun" (1 Korinta 11,24). Yesus mangrupikeun roti kahirupan, "roti hirup anu datang ti surga" (Yohanes 6,48: 58).
Yesus ogé nyerahkeun burungna sareng saurna: "Inum sadayana, ieu getih getih tina perjanjian, anu dikucurkeun pikeun seueur pangapunten tina dosa" (Mateus 26,26: 28). Ieu "getih tina jangji anu langgeng" (Ibrani 13,20). Kukituna, teu ngajadi, teu dipedulkeun, atanapi nolak nilai getih Perjangjian Anyar ieu nyiksa sumanget rahmat (Ibrani 10,29).
Ngan sapertos baptisan nyaéta niru-niru sareng partisipasi dina pupusna sareng kebangkitan Al Masih, kitu ogé Perjamuan Pangéran nyaéta niru-ulangan sareng ilubiung dina awak sareng getih Kristus anu dikorbankeun kanggo urang.

Patarosan timbul ngeunaan paspor. Paskah teu sami sareng Perjamuan Pangéran sabab simbolisme henteu béda sareng henteu ngagambarkeun pangampunan dosa ku kurnia Gusti. Paskah ieu ogé jelas-jelas aya kagiatan taunan, sedengkeun Perjamuan Gusti urang "tiasa dipakan salaku sering anjeun tuang roti ieu sareng nginum tina cangkir" (1 Korinta 11,26).

Getih Domba Paskah henteu dikubur pikeun ngahampura dosa sabab kurban sato henteu tiasa nyéépkeun dosa (Ibrani 10,11). Kabiasaan tuangeun Paska, malem bobo anu diayakeun dina Judaisme, ngalambangkeun pembebasan nasional bangsa Israél ti Mesir (Pangentasan 2; Ulangan 12,42); nya teu ngalambangkeun pangampura dosa.

Dosa jalma-jalma urang Israil teu dihampura ngaliwatan perayaan Paskah. Yesus dibunuh dinten anu sami dina domba Paskah dibantai (Yohanes 19,14), anu ngadorong Paulus nyatakeun: "Kanggo kami ogé ngagaduhan Domba Paskah, nyaéta Kristus anu dikurbankeun" (1 Korinta 5,7).

Kamampuan sareng komunitas

Baptisan sareng sakramén Gusti ogé ngagambarkeun kahijian sareng anu sanés sareng Bapa, Putra sareng Roh Suci.

Ku "hiji Gusti, hiji iman, hiji Baptisan" (Epesus 4,5) mukmin "dihubungkeun sareng anjeunna sareng janten sapertos anjeunna dina pupusna" (Roma 6,5). Nalika hiji panganten dibaptis, Garéja percaya yén anjeunna nampi nampi Roh Suci.

Ku nampi Roh Suci, urang Kristen dibaptis ka komunitas Gareja. "Kusabab urang sadaya dibaptis jadi hiji badan ku hiji roh, urang urang Yahudi atanapi Yunani, abdi atanapi bébas, sareng urang sadayana dikumahkeun sareng hiji sumanget" (1 Korinta 12,13).

Yesus janten patepungan Gareja, anu salakina (Roma 12,5: 1; 12,27 Korinta 4,1:2; Epesus) henteu ngantunkeun atanapi sono (Ibrani 13,5: 28,20; Mateus). Partisipasi aktif ieu di komunitas Kristen dikuatkeun ku nyandak roti sareng anggur dina méja Gusti. Anggur, cangkir berkah, henteu ngan ukur "komuni getih Kristus" sareng roti, "komuni awak Kristus", tapi aranjeunna ogé ilubiung dina kahirupan umum sadaya anu percaya. "Janten urang seueur mangrupikeun hiji awak kusabab urang sadayana dibagi hiji roti" (1 Korinta 10,16: 17).

hampura

Duanana Perjamuan Gusti sareng baptisan mangrupikeun partisipasi anu jelas dina pangampura Gusti. Nalika Yesus maréntahkeun pengikutna yén dimana waé aranjeunna angkat kedah ngabaptis dina nami Rama, Putra, sareng Roh Suci (Mateus 28,19:2,38), ieu mangrupikeun pitunjuk pikeun ngabaptis mukmin kana komunitas jalma anu nampi panghampura. Kisangan ngécéskeun yén baptisan mangrupikeun "kanggo pangampunan dosa" sareng nampi kurnia Roh Suci.

Nalika urang "naek sareng Kristus" (nyaéta, kanggo naék tina cai dibaptis jadi kahirupan anu anyar dina Kristus), urang kudu silih hampura salaku pangantenan urang Pangéran. (Kolose 3,1.13; Epesus 4,32). Baptisan artina urang ngabulkeun pangampura ogé nampi pangampura.

Perjamuanan Gusti kadang-kadang disebut salaku "komuni." (Gagasan éta negeskeun yén urang ngagaduhan hubungan sareng Kristus sareng mukmin anu sanés ngalangkungan simbol-simbol). Hal ieu kawanoh ogé salaku "Ékaristi" (Tina basa Yunani "sukur" sabab Al Masih masihan syukur sateuacan pasuangan roti sareng anggur).

Nalika urang ngahiji sareng nyandak anggur sareng roti, urang ngucapkeun sukur pikeun ngumumkeun maot Gusti urang pikeun pangampunan urang dugi ka Yesus mulih (1 Korinta 11,26) sareng urang milu dina komuni umat suci sareng ka Gusti. Ieu ngingetkeun yén pangapunten hartosna urang ngabagi artos korban Kristus.

Kami di résiko upami urang nangtoskeun jalma sanés pantes pikeun pangampura Kristus atanapi panghampura urang sorangan. Saur Kristus: "Teu parantos ngajantenkeun anjeun moal dihukum" (Mateus 7,1). Naha éta Paulus anu ngarujuk dina 1 Korinta 11,27: 29? Éta lamun urang henteu ngahampura, urang henteu ngabédakeun atanapi ngartos yén layon Gusti bakal rusak pikeun pangampura sadayana? Janten upami urang sumping ka altar sakramen sareng ngagaduhan pait sareng henteu dihampura, maka urang tuang sareng nginum elemen dina cara anu teu pantes. Ibadah otentik aya hubungan sareng setting pangampura (tingali ogé Mateus 5,23: 24).
Muga pangampura Gusti salawasna aya dina cara ngiringan sakramén.

kacindekan

Baptisan sareng sakramén Gusti mangrupikeun tindak-tanduk ibadah pribadi sareng komunal anu sacara jelas ngagambarkeun Injil rahmat. Aranjeunna aya hubunganana sareng para mukmin sabab dituliti dina Kitab Suci ku Al Masih dirina, sareng aranjeunna hartos aktip ilubiung dina maot sareng kabangkitan Gusti urang.

ku James Henderson