Paham karajaan

498 ngartos karajaan Yesus ngiringan murid-muridna ngadoa datangna Karajaanna. Tapi naon kahayang ieu sareng kumaha persisna éta bakal sumping? Kalayan kanyaho ngeunaan rahasia Karajaan Sawarga teh (Mateus 13,11) Yesus ngajelaskeun Karajaan Sawarga ka murid-murid ku ngajantenkeun hambar pikeun aranjeunna. Anjeunna bakal nyarios: "Karajaan langit sapertos ..." teras ngadamel babandinganana, sapertos siki mustard, anu alit di awal, jalmi anu mendakan harta di sawah, patani anu nyebarkeun siki atanapi bangsawan anu ngajual sadaya habakuk sareng barang-barangna pikeun mendakan mutiara anu khusus. Ngaliwatan ngabandingkeun ieu, Yesus nyoba ngajar murid-murid yén Karajaan Allah téh "kaluar ti dunya ieu" (Yohanes 18:36). Tapi, murid-murid terus salahna terang penjelasanna sareng nganggap yén Isa bakal mingpin jalma-jalma anu ditindas ka karajaan sekuler dimana aranjeunna gaduh kabébasan politik, kakawasaan sareng pamor. Seueur umat Kristen ayeuna ngarti yén Karajaan Surga langkung prihatin ka hareup sareng mangaruhan urang kirang dina jaman ayeuna.

Jiga rokét tilu tahap

Sanaos henteu ilustrasi tunggal tiasa cekap ngagambarkeun lingkup Karajaan Sawarga anu handap, ieu di handap tiasa ngabantosan dina kontéks urang: Karajaan Langit sapertos rokét tilu tahap. Dua tingkat mimiti nyaritakeun kanyataan ngeunaan Karajaan Langit kiwari sareng urusan katilu kalebet Karajaan langit sampurna anu tempatna di hareup.

Tingkat 1: awal

Karajaan langit di dunya urang mimitian ku tahap munggaran. Ieu kajantenan ngalangkunganana ngalangkungan Yesus Kristus. Ku janten sadayana Gusti sareng sadaya manusa, Isa nyangking Karajaan Sawarga ka urang. Salaku Raja Raja, dimana waé Yesus, Karajaan Allah ogé hadir.

Tingkat 2: Kanyataanna ayeuna

Tahap kadua dimimitian ku anu dilakukeun ku Yesus pikeun urang tina pupus, jadianana, naékna, sareng ngirim Roh Suci. Sanaos anjeunna henteu parantos aya jasmani, anjeunna hirup di urang ngalangkungan Roh Suci sareng ku kituna ngahiji urang salaku hiji awak. Karajaan langit ayeuna aya. Kondisi ayeuna di sadaya ciptaan. Paduli nagara mana bumi urang bumi bumi, urang parantos janten warga surga, ti saprak urang parantos di handapeun pamaréntahan Gusti Allah sareng ku kituna cicing di Karajaan Allah.

Jalma anu nuturkeun Yesus janten bagian tina Karajaan Allah. Nalika Yesus ngajar murid-muridna berdoa: "Karajaan anjeun sumping. Pangarepan anjeun bakal dilakukeun di bumi sapertos di sawarga » (Mateus 6,10), anjeunna ngajantenkeun aranjeunna kapincut kana dua prihatin ayeuna sareng ka hareup dina doa. Salaku pengikut Yesus, urang disebut pikeun kasaksian ngeunaan kawarganagaraan swarga di Karajaan-Na, anu parantos ngamimitian. Urang henteu kedah nyangka Karajaan Sawarga sapertos hiji hal anu ngan ukur mangaruhan kana masa depan, kusabab salaku warga karajaan ieu, urang parantos disauran ngajak batur sasama pikeun janten bagian tina karajaan ieu ogé. Pagawean Karajaan Allah ogé hartosna miara jalma-jalma miskin sareng fakir sareng ngurus pelestarian ciptaan. Ngalangkungan perbuatan sapertos kitu urang ngabagi warta salib salib margi urang ngawakilan Karajaan Allah sareng sasama manusa tiasa ngémutan hal anu ngalangkungan urang.

Tingkat 3: Kaseueuran masa depan

Tahap katilu Karajaan Sawarga téh di hareup. Éta bakal ngahontal ukuranana nalika Yesus wangsul sareng ngamimitian bumi anyar sareng langit anyar.

Dina waktos éta saha waé anu bakal mikawanoh Gusti sareng anjeunna bakal dipikanyaho pikeun saha waé anjeunna - "sadayana sadayana" (1 Korinta 15,28). Urang ayeuna gaduh harepan anu jero yén sadayana bakal disimpen dina waktos ayeuna. Kitu dorongan pikeun ngabayangkeun kaayaan ieu sareng mikirkeun kumaha waé, bahkan upami urang émut kana kecap Paulus yén urang henteu acan leres ngartos. (1 Korinta 2,9). Tapi nalika urang ngimpi tahap katilu karajaan langit, urang henteu kedah hilap dua tahap kahiji. Sanaos tujuan urang nuju ka hareup, karajaan parantos aya na kusabab éta, urang disebut hirup sasuai sareng ngabagi wartosna Yesus Kristus sareng sasama manusa dina Karajaan Allah pikeun ngagaduhan (ayeuna sareng ka hareup) bagian.

ku Joseph Tkach


pdfPaham karajaan