Naon anu nyembah?

026 wkg ibadah nyembah

Ibadah mangrupikeun tanggapan ilahi kana kamulyaan Gusti. Hal ieu dipotivasi ku cinta ilahi sareng timbul tina wahyu-diri gaib nepi ka nyiptakeunana. Dina ibadah, para mukmin asup kana komunikasi sareng Allah Rama ngalangkungan Yesus Kristus, diantawisna ngalangkungan Roh Suci. Ibadah ogé hartosna masihan prioritas hina sareng bungah ka Gusti Allah dina sagala hal. Éta nyata dina sikep sareng lampah sapertos: doa, pujian, perayaan, kamurahan, rahmat aktif, tobat (Yohanes 4,23:1; 4,19 Yohanes 2,5:11; Pilipi 1: 2,9-10; 5,18 Petrus 20: 3,16-17; Epesus 5,8: 11-12,1; Kolosa 12,28: 13,15-16; Roma;,; Ibrani;).

Gusti pantes dipuji sareng muji

Kecap Inggris "nyembah" nunjukkeun yén hiji asét nilai sareng hormat ka batur. Aya seueur kecap-kecap basa Ibrani sareng Yunani anu ditarjamahkeun kalayan ibadah, tapi anu utami ngalebetkeun ideu dasar ngeunaan jasa sareng kawajiban, sapertos abdi sapertos nunjukkeun abdi. Aranjeunna nganyatakeun ideu yén Tuhan waé nyaéta Gusti dina unggal daérah kahirupan urang, sapertos anu dijelaskeun dina jawaban Kristus ka Iblis dina Mateus 4,10: «Jauhkeun anjeun, Iblis! Pikeun ieu dituliskeun: Anjeun kedah nyembah ka Gusti Allah anjeun sareng ngawula ka anjeunna waé » (Mateus 4,10; Lukas 4,8; Ulangan 5).

Konsep sanésna kalebet kurban, ruku, pangakuan, hormat, bakti, sareng anu sanésna "Intina nyembah nyembah nyaéta - ku mikeun Tuhan naon anu disababkeun ku anjeunna" (Barackman 1981: 417).
Saur Kristus nyarios yén "dina waktuna parantos nyembah leres-leres nyembah Rama kalayan sumanget sareng kabeneran; sabab bapak ogé hoyong gaduh ibadah sapertos kitu. Allah mangrupikeun roh, sareng jalma anu nyembah anjeunna kedah nyembah anjeunna dina roh sareng bebeneran » (Yohanes 4,23: 24).

Ayat di luhur nunjukkeun yén ibadah diarahkeun ka Bapa sareng yén éta mangrupikeun bagian anu penting dina kahirupan mukmin. Ngan sakumaha Gusti mangrupikeun roh, ibadah urang henteu ngan ukur fisik, éta ogé bakal ngalengkepan sakabeh mahluk sareng janten dumasar kana bebeneran (Catet yén Yesus, Firman, mangrupikeun kabeneran - tingali Yohanes 1,1.14; 14,6; 17,17).

Sakabeh kahirupan iman nyaéta ibadah pikeun ngaréspon ka tindakan Allah ku "asih ka Gusti Allah urang kalayan haténa urang, kalayan sumanget urang sadayana kalayan pikiran urang sareng sadayana kakuatan urang" (Markus 12,30). Ibadah sajati ngagambarkeun jerona kecap Maryam: "Nyawa jiwa abdi ka PANGERAN" (Lukas 1,46). 

«Ibadah mangrupikeun sakabeh kahirupan Garéja anu ngalangkungan komunitas-jalmi anu beriman, ngalangkungan kakuatan Roh Suci, amin ka Gusti Rama sareng Rama urang Yesus Kristus (janten jadina!) nyebutkeun » (Jinkins 2001: 229).

Naon bae anu dilakukeun ku urang Kristen mangrupikeun kasempetan pikeun ibadah anu nganuhunkeun. "Sareng sadaya anu anjeun lakukeun ku kecap-kecap atanapi kalayan hasil, ngalakukeun sadayana dina nami Pangéran Yesus sareng hatur nuhun Gusti Bapa ngalangkungan anjeunna" (Kolose 3,17:1; tingali ogé 10,31 Korinta).

Yesus Kristus sareng ibadah

Bagian di luhur nyebat yén urang ngahaturkeun nuhun ka Yesus Kristus. Ti saprak Yesus, Gusti, anu "Roh" (2 Korinta 3,17), anu mangrupikeun mediator sareng ngabela urang, ibadah urang ngalir ka anjeunna ka Bapa.
Ibadah henteu ngabutuhkeun mediator manusa, sapertos pandita, sabab umat manusa disampurnakeun ka Allah ngaliwatan maot Kristus sareng ngalangkungan anjeunna "ngagaduhan aksés ka Rama dina hiji roh" (Efesus 2,14: 18). Ajaran ieu mangrupikeun téks asli pandangan Martin Luther ngeunaan "kapribadian sadaya mukmin". «... garéja nyembah ka Gusti Allah jauhna kana ibadah anu sampurna (leiturgia) anu Al Masih masihan Gusti pikeun urang.

Yesus Kristus disembah dina acara penting dina hirupna. Salah sahiji kagiatan sapertos mangrupikeun perayaan lahirna (Mateus 2,11) nalika malaikat sareng pangangon bingah (Lukas 2,13: 14-20,), sareng dina kebangkitanana (Mateus 28,9, 17; Lukas 24,52). Malah dina mangsa palayanan bumi, jalma-jalma nyembah ka anjeunna dina ngarobih karyana (Mateus 8,2; 9,18; 14,33; Markus 5,6, jsb). Wahyu 5,20 ngumumkeun sareng rujukan ka Kristus: "Anak domba anu dipajokeun téh pantes."

Ibadah koléktif dina Perjanjian Lama

«Barudak barudak bakal muji pagawéan anjeun sareng ngumumkeun amal-kakuatan anjeun. Aranjeunna bakal nyarios kamulyaan anjeun anu luhur, megah sareng mujijat anjeun; aranjeunna bakal nyarios perkawis perkawis anjeun sareng nyarioskeun kamulyaan anjeun; aranjeunna kedah muji kahadéan anu saé anjeun sareng muji kaadilan anjeun » (Jabur 145,4: 7).

Prakték pujian sareng ibadah koléktif ditataan dina tradisi Alkitabiah.
Sanaos aya conto kurban individu sareng hormat, kitu ogé kagiatan budaya pagan, teu aya pola jelas panyembah koléktip Gusti anu leres sateuacan Israil didirikeun salaku nagara. Nyuhunkeun Musa ka Firaun yén anjeunna kedah ngijinkeun urang Israil ngagungkeun salametan Gusti mangrupikeun mangrupikeun indikasi munggaran pikeun nyembah koléktif (Nomer 2:5,1).
Dina perjalanan ka Tanah Jangji, Musa parantos ngajantenkeun liburan tinangtu urang Israil kedah ngagungkeun sacara fisik. Ieu disebut dina Exodus 2, Imamat 23 jeung di tempat anu sanés. Dina istilah tina hartos, aranjeunna ngartos deui pikeun peringatan exodo ti Mesir sareng pangalamanana di gurun. Contonna, Feast of Tabernacles didirikeun sahingga katurunan urang Israil terang "kumaha Gusti nyiptakeun barudak Israil cicing di pondok" nalika anjeunna nyebatkeun aranjeunna ka luar tanah Mesir (Nomer 3:23,43).

Anu ka pengamatan rapat-rapat suci ieu henteu kalénder liturgi tertutup pikeun urang Israil dibuktikeun tina fakta-fakta dina Kitab Suci yén dua perayaan taunan tambahan tina kabébasan nasional ditambah engké dina sajarah Israél. Salah sahiji nyaéta Festival Purim, waktos "kabungah sareng kabungahan, pesta sareng dinten salametan" (Esther [rohangan]] 8,17; Yohanes 5,1 ogé tiasa ningali kana Festival Purim). Séjénna nyaéta festival kamubihan kuil. Éta lumangsung dalapan dinten sareng mimiti dina Kislew kaping 25 numutkeun kalénder Ibrani (Désémber), sareng panganteur terang ngagungkeun beberesih kuil sareng kameunangan Antiokius Epiphanes ku Yudas Maccabeus taun 164 SM. Yesus nyalira, "terang dunya", hadir di Bait Allah dina dinten éta (Yohanes 1,9; 9,5; 10,22-23).

Rupa-rupa dinten gancang ogé diumumkeun dina waktos-waktos dibereskeun (Zakharia 8,19), sareng bulan énggalna ditingali (Esra [rohangan]] 3,5, jsb. Aya kagiatan umum, mingguan sareng mingguan, upacara, sareng pangorbanan. Sabat mingguan nyaéta paréntah "rapat suci" (Imamat 3: 23,3) sareng tanda Perjangjian Lama (Pangentasan 2: 31,12-18) antara Gusti Allah sareng urang Israil, sareng ogé kado ti Gusti Allah pikeun istirahat sareng dianggo (Pangentasan 2: 16,29-30). Babarengan sareng dinten suci Lewi, Sabat dianggap bagian tina Perjangjian Lama (Pangentasan 2: 34,10-28).

Candi ieu mangrupikeun faktor anu penting dina pamekaran pola ibadah Perjanjian Lama. Kalayan candina, Yerusalem janten tempat anu sentral dimana para penganut ngumbara pikeun ngagungkeun rupa-rupa libur. «Abdi badé mikir ngeunaan éta sareng tuang haté ka diri kuring: kumaha kuring pindah dina kelompok ageung pikeun ngarangkep sareng aranjeunna ka dalem Gusti kalayan girang
tur nuhun dina riungan jalma anu ngagungkeun aya » (Jabur 42,4; tingali ogé 1Cr 23,27-32; 2Chr 8,12-13; Yohanes 12,12; Rasul 2,5-11, jsb).

Partisipasi lengkep dina ibadah umum ieu diwatesan dina Perjanjén Lama. Dina jero distrik candi, awéwé sareng murangkalih biasana ditolak aksés ka tempat ibadah utama. Torojol sareng kalahiran emas ogé rupa-rupa etnik sapertos urang Moab kedah "henteu pernah" lebet jamaah (Pamindo 5: 23,1-8). Éta pikaresepeun pikeun nganalisis konsép Ibrani "pernah". Di sisi indung, Yesus sumping ti awéwé Moabite anu ngaranna Rut (Lukas 3,32; Mateus 1,5).

Ibadah koléktif dina Prajanjian Anyar

Aya bedana jelas antara Perjanjian Lama sareng Anyar ngeunaan kasucian dina hubungan ibadah. Sakumaha anu disebat saméméhna, dina Perjanjian Lama tempat, waktos, sareng masarakat dianggap sakti sareng saatos langkung relevan kana ibadah ti batan batur.

Kalayan Perjangjian Anyar urang kalebet ti éksklusif kana Perjangjian Old ngeunaan kasengkepan Perjangjian Anyar tina sudut pandang kasucian sareng ibadah; ti tempat-tempat tertentu sareng jalma-jalma ka sadaya tempat, waktos sareng jalma.

Salaku conto, Kemah sareng kuil di Yerusalem mangrupikeun tempat suci "tempat ibadah" (Yohanes 4,20), sedengkeun Paul paréntah yén lalaki henteu kedah ngangkat tangan suci henteu ngan ukur dina Karajaan Old atanapi tempat-tempat ibadah Yahudi, tapi "di sadaya tempat," prakték anu aya hubunganana sareng sandi suci (1 Timotius 2,8: 134,2; Jabur).

Dina Perjangjian Anyar, perhimpunan komunitas lumangsung di imah, di apartemen luhur, di tepi walungan, di tepi talaga, di lereng gunung, di sakola, jsb. (Markus 16,20). Anu percanten janten kuil dimana Roh Suci cicing (1 Korinta 3,15: 17) sareng aranjeunna kumpul dimana waé Roh Suci ngajurung aranjeunna pikeun rapat.

Sajauh dinten suci Prajanjian Old, sapertos "liburan pasti, bulan anyar atanapi dinten Sabat", ieu ngagambarkeun "kalangkang masa depan", kanyataan realitasna nyaéta Kristus (Kolosas 2,16: 17), ku sabab éta, konsép ibadah khusus teu dilarapkeun kusabab kasampurnaan Kristus.

Aya kabébasan dina milih waktos ibadah numutkeun ka individu, masarakat sareng kaayaan budaya. "Hiji panginten dinten langkung luhur ti anu sanés; anu sanésna, kumaha ogé, sami waé unggal dinten. Sarerea pasti dina pendapat na » (Roma 14,5). Dina Perjangjian Anyar, rapat-rapat lumangsung dina waktos anu béda. Kahijian gareja dinyatakeun dina kahirupan para mukminin ka Yesus ngaliwatan Roh Suci, henteu ngalangkungan tradisi sareng almenak liturgis.

Dina istilah jalma, ngan urang Israil ngalambangkeun umat suci Allah dina Perjanjian Lama. Di Perjanjian Anyar, sadaya jalma diulérkeun diulinkeun janten bagian tina spiritual, umat suci (1 Petrus 2,9:10 -).

Kami diajar tina Perjangjian Anyar yén teu aya tempat anu langkung suci tibatan anu sanés, teu aya waktos anu langkung suci tibatan anu sanés, sareng teu aya jalma anu langkung suci tibatan anu sanés. Kami diajar yén Gusti "anu henteu ningal jalmi" (Kisah 10,34: 35) ogé henteu ngalongok waktos sareng tempatna.

Dina Perjangjian Anyar, prakték ngumpul aktif didorong (Ibrani 10,25).
Seueur anu ditulis dina hurup rasul ngeunaan naon anu kajadian dina jamaah. "Anggap éta sadayana lumangsung pikeun éditan!" (1 Korinta 14,26) saur Paulus, sareng salajengna: «Tapi anggap sadayana jujur ​​sareng teratur» (1 Korinta 14,40).

Fitur utama ibadah koléktif nyaéta ngawartosan kecap (Kisangan 20,7; 2 Timoté 4,2), muji sareng syukur (Kolosa 3,16:2; 5,18 Tesalonika), syafaat pikeun Injil sareng hiji-hiji anu sanés (Kolosas 4,2-4; Yakobus 5,16), ngabagi pesen ngeunaan padamelan Injil (Kisah 14,27) sareng hadiah pikeun anu peryogi dina garéja (1 Korinta 16,1: 2-4,15; Filipi 17).

Kajadian khusus ibadah ogé ngalebetkeun kenangan ngeunaan korban Kristus. Ngan méméh pupusna, Yesus ngamimitian Jamuan Gusti ku ngarobih lengkep petikan Perjanjian Lawas. Gantina nganggo ideu anu jelas ngeunaan domba pikeun ngarujuk awakna anu dirobih pikeun urang, anjeunna milih roti anu rusak pikeun urang.

Anjeunna ogé ngenalkeun simbol anggur, anu ngalambangkeun getih na tumpah pikeun urang, anu sanés bagian tina pasaritual. Anjeunna ngagentos paspor Perjanjian Old sareng prakna ku ibadah ku Perjanjén Anyar. Salaku sering urang tuang tina roti ieu sareng nginum anggur ieu, urang ngumumkeun maotna Gusti dugi ka anjeunna uih (Mateus 26,26: 28-1; 11,26 ​​Korinta).

Ibadah henteu ngan ukur ngeunaan kecap-kecap sareng perbuatan muji sareng suja ka Gusti. Éta ogé ngeunaan sikap urang ka batur. Kukituna, ngahadiran jasa anu tanpa sumanget rukun henteu pantes (Mateus 5,23: 24).

Ibadah sacara fisik, mental, emosional, sareng spiritual. Éta ngalibatkeun kahirupan urang sadayana. Urang masihan diri "salaku korban jiwa, suci sareng nikmat ka Allah", nyaéta ibadah anu wijaksana (Roma 12,1).

nutup

Ibadah mangrupikeun déklarasi martabat sareng kaagungan Gusti, dikedalkeun ngalangkungan kahirupan para mukmin sareng ngalangkungan partisipasi dina komunitas mukmin.

ku James Henderson