1914-1918: "Perang Anu Dibunuh Gusti": Jawaban

"Gusti sareng urang" mangrupikeun slogan, anu sigana langkung aneh ti ayeuna, anu seueur prajurit Jerman anu angkat perang saratus taun ka tukang parantos ngukir dina konci sabukana. Panginget sakedik ieu ti arsip sajarah masihan kami pamahaman anu langkung hadé ngeunaan kumaha musnahna Perang Dunya Kadua ti taun 1914-1918 parantos dina kapercayaan agama sareng kapercayaan Kristen. Pendeta sareng imam ngajantenkeun anggota jemaah muda maranéhna kalayan jaminan larangan yén aranjeunna janji yén Allah aya di sisi bangsa anu aranjeunna dipiboga. Undur-unduran ngalawan partisipasi garéja dina perang, anu nyarios kahirupan ampir sapuluh juta urang, kalebet dua juta Jérman, terus gaduh dampak ayeuna.

Teolog Katolik Roma Gerhard Lohfink langsung nyusup kana bosenna: "Kanyataan yén Nasrani indit perang kalayan antusias ngalawan Kristen dina taun 1914, dibaptis ngalawan dibaptis, teu aya hubungan anu dianggap salaku karya cilaka dina gareja ...". Uskup London parantos ngadesek paroki-parisi na pikeun perang "pikeun Tuhan sareng Tanah Suci" saolah-olah Tuhan butuh pitulung urang. Di Swiss nétral, pastor pastor Karl Barth kagét ka inti teras ningali kanyataan yén seminar-seminar na ku rela nyerbu perang ceurik "An Waffen"! Dina majalah bergengsi "The Christian World" anjeunna protés: "Paling hanjelu kuring ningali kumaha hawa nafsu perang sareng iman Kristen dicampurkeun dina kabingungan."

"The Game of the Nations"

Sejarawan parantos nyatakeun panyabab langsung sareng henteu langsung ayana konflik, anu dimimitian di juru leutik Balkan teras ngalangkungan kakawasaan Éropa hébat. Wartawan Perancis Raymond Aron nyimpulkeun ieu dina karyana "The Century of Total War" dina kaca 16: "Ketegangan anu tumbuh sakitar tilu titik konflik utama: persaingan antara Austria sareng Rusia. di Balkan, konflik Franco-Jerman di Maroko sareng balap senjata - di laut diantara Inggris Raya sareng Jerman sareng di darat dina sagala kakuatan. Dua sababna pikeun perang ngalahir jalan pikeun kaayaan éta; tilas nyayogikeun narik.

Sejarawan budaya langkung jero kana sabab éta. Aranjeunna nalungtik fenomena anu gampang hésé sapertos bangga nasional sareng kasieun anu jero, duanana anu biasana bulak balik. Sejarawan Düsseldorf Wolfgang J. Mommsen ngaringkeskeun tekenan ieu: "Perjuangan antara sistem politik sareng intelektual anu beda anu janten dasar ieu" (Kaisar Jérman 1867-1918, Jérman p. 1867-1918], p 209). Pasti sanés kaayaan sanés waé anu ngajantenkeun harga diri sareng patriotisme nasional dina taun 1914. Bangsa Inggris nyatakeun kalayan tenang santai yén angkatan laut karajaan ngintunkeun saparapat dunya di kakaisaran dimana panonpoé henteu kantos dipasang. Bangsa Perancis parantos ngajantenkeun Paris kota dimana Eiffel Tower kasaksian kana panggunaan téknologi kreatif.

"Bagja sapertos Gusti di Perancis" kitu saurna dina basa Jerman nyarios ti harita. Kalayan "budaya" khususna sareng satengah abad ka prestasi anu ketat, bangsa Jérman ningali diri sorangan langkung unggul, sakumaha sajarah sejarah Barbara Tachman nempatkeun éta:

"Bangsa Jérman terang yén aranjeunna ngagambarkeun kakuatan militer anu paling kuat di bumi, padagang anu paling gableg sareng tukang bank anu paling aktip nembus sadaya buana, anu ngadukung urang Turki dina pembiayaan rute karéta ti Berlin ka Baghdad ogé perdagangan Amérika Latin sorangan diikat; Aranjeunna terang yén aranjeunna ngawujudkeun tangtangan kana kakawasaan angkatan laut Inggris sareng, dina bidang intelektual, tiasa sacara sistematis ngawangun unggal cabang pengetahuan dumasar kana prinsip sains. Aranjeunna pantes maénkeun peran anu dominan (Menara Bangga, p. 331).

Anu keuna kana sabaraha istilah "bangga" muncul dina nganalisa dunya peradaban sateuacan taun 1914, sareng éta henteu kudu ditinggalkeun teu disengaja yén henteu unggal vérsi Alkitab ngahasilkeun deui paribasa: "sombong asalna sateuacan gugur", tapi contona dina Kitab Suci Luther 1984 dina kecap anu leres ogé hartosna: "Saha waé anu binasa bakal sombong sateuacanna" (Siloka 16,18).

Karusakan teu kudu janten perhatian tunggal imah, kebon sareng sakumna populasi lalaki di sababaraha kota leutik. Luka anu jauh langkung ageung anu diserang ku budaya Éropa sakuduna mangrupikeun "pati tuhan," sakumaha anu disebatna. Sanaos jumlah garamén di Jerman nolak dina sababaraha dekade sateuacan taun 1914 sareng prakték iman Kristianna dipraktékna di sapanjang Eropa Kulon utamana dina bentuk "pelayanan lip", kapercayaan ka hiji jalma anu alus pikeun jalma anu parah sabab pikareueuseun Getih getih di léngkah na nyababkeun meuncit.

Tangtanganna jaman modéren

Salaku panulis Tyler Carrington nyatet ngeunaan Eropa Tengah, Garéja salaku lembaga "sok mundur saatos taun 1920an," sareng parah, "dinten ieu jumlah panyembah pada rendah anu teu biasa." Henteu janten masalah sateuacan taun 1914 yén Jaman Emas Iman disebutkeun. Runtuyan intervensi jero-jero ti camp agama para ngabela tina metodeu kritis baheula parantos ngakibatkeun prosés érosi ngeunaan kapercayaan dina wahyu ketuhanan. Parantos antara 1835 sareng 1836 David Friedrich Strauss 'Kahirupan Yesus, anu diédit sacara kritis, parantos nanaroskeun ketuhanan anu sacara tradisional postulated Kristus. Bahkan Albert Schweitzer anu henteu egois nembé ngagambarkeun Yesus salaku da'wah apokaliptik murni dina taun 1906 damel History of Life-Jesus Research, tapi anjeunna pamustunganana jalma anu hadé tinimbang jalma-jalma. Nanging, konsep ieu ngan ukur "massa kritis" ku kuciwa sareng perasaan khianat anu jutaan Jérman sareng Éropah sanésna sadar sanggeus 1918. Dina papan gambar, modél pamikiran henteu konvensional nyandak rupa, sapertos psikologi Freud, téori rélativitas Einstein, Marxisme-Leninism sareng, langkung-langkung, pernyataan salah Friedrich Nietzsche anu "salah tiwas, [...] sareng urang tiwas anjeunna". Seueur anu salamet ti Perang Dunya Kadua ngaraos yén yayasanna henteu kantos kabeungkeun. Taun 1920an nyerep dina umur jazz di Amérika, tapi periode parah pisan mimiti pikeun rata-rata Jérman, dimana anjeunna ngalaman kasoran sareng runtuh ékonomi. Dina taun 1922 hiji roti roti ngarobih 163 tanda, hargana anu terbatas dina 1923 juta tanda dugi ka 200.000.000.

Sanaos langkung-lami Republik Weimar (1919-1933) ngusahakeun ngajaga tatanan nu tangtu, jutaan kagambar ku wajah nihilistic perang, anu Erich Maria Remarque henteu ngalacak hal anu anyar dina karyana Di Kulon. Prajurit ngantunkeun bumi rusak ku jurang antara naon anu disebarkeun ngeunaan perang anu jauh ti payun sareng kanyataan anu parantos ditingalikeun ka aranjeunna dina bentuk beurit, kutu, corong mortir, kanibalisme sareng peluncuran tawanan perang. "Gosipna nyebarkeun yén serangan kami dibarengan ku sora musik sareng perang mangrupikeun panyabutan panjang lagu sareng kameunangan pikeun urang [...] Kami ngan ukur terang bebeneran ngeunaan perang; sabab éta sateuacan panon urang " (dikutip tina Ferguson, The War of the World, p. 119).

Pamustunganana, sanajan pasrahna, Jérman kedah nampi pasukan pendudukan di handapeun kaayaan anu dikuatkeun ku Présidén AS Woodrow Wilson - dibebaskeun ku pamayaran pembayaran $ 56 milyar, sareng leungitna téritori ageung di Éropa Wétan (sareng teu sahenteuna tina jajahan anu) sareng kaancam ku jalan jalan ku kelompok komunis. Koméntar Présidén Wilson ngeunaan perjangjian perdamaian anu Jerman kedah lebet dina taun 1919 nyaéta yén upami anjeunna Jérman, anjeunna henteu ngadaptarkeun. Ahli negarawan Inggris Winston Churchill ngaduga: "Kieu henteu damai, tapi gencatan senjata 20 taun." Kumaha leres anjeunna!

Iman kana mundur

Iman parantos kéngingkeun kakuranganana dina taun-taun pasca perang. Pendeta Martin Niemöller (1892-1984), pembawa Saluran Besi sareng engké direbut ku Nazi, ningal "Taun-taun Béntang" dina taun 1920an. Dina waktos éta kalolobaan Protestan Jérman kagungan 28 pangéran gereja Lutheran atanapi Reformed, sababaraha urang Baptis atanapi Metodis. Martin Luther kungsi jadi pendukung anu kuat pikeun nurut ka otoritas pulitik, ampir sadayana. Dugi dugi ka kabentukna nagara dina jaman Bismarck dina taun 1860-an, para pangéran sareng raja-raja parantos ngalaksanakeun kontrol ka gereja-gereja di taneuh Jerman. Ieu nyiptakeun kaayaan optimal pikeun nominalisme fatal di masarakat umum. Nalika teolog dunya-dunya ngabahas bidang teologi anu sesah paham, ibadah di Jerman umumna nuturkeun rutin liturgis, sareng gereja anti Semitisme mangrupikeun tatanan dinten. Wartawan Jérman William L. Shirer ngalaporkeun dina divisi agama sabada Perang Dunya Kadua:

"Bahkan Républik Weimar mangrupikeun anathema ka kalolobaan pastor pastor; teu ukur kusabab éta nyababkeun raja-raja sareng pangéran, tapi ogé kusabab dukunganana utamina pikeun Katolik sareng sosialis. "Kanyataan yén Canselor Adolf Hitler nandatanganan konserat sareng Vatikan taun 1933 nunjukkeun kumaha bagian-bagian dangkal tina agama Kristen Jerman parantos janten . Urang tiasa ngémutan tendensi épisénsi antara iman Kristen sareng masarakat upami urang sadar yén kapribadian anu pinunjul tina Garéja sapertos Martin Niemöller sareng Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) rada ngalambangkeun pengecualian aturan éta. Dina karya sapertos Suksesan, Bonhoeffer nyorot kalemahan gereja-gereja salaku organisasi anu, dina pamadegan na, henteu bakal gaduh pesen anu nyata ngeunaan takwa jalma-jalma di abad ka-20 di Jerman. "Dimana iman salamet," nyerat sarjana sejarah, Scott Jersak, "anjeunna henteu tiasa deui ngandelkeun sora hiji garéja anu ngusahakeun divinely sacara sah sapertos [unbridled] pertumpahan [sapertos di 1914-1918]." Anjeunna nambahan: "Kakaisaran Gusti henteu tahan optimis utopian kosong atanapi mundur janten tempat perlindungan anu dijaga. Teolog Jerman Paul Tillich (1886-1965), anu dipaksa ngantepkeun Jerman di 1933 saatos ngaladangan salaku pendeta lapangan dina Perang Dunya Kadua, ngakuan yén gereja-gereja Jérman umumna parantos silari atanapi janten teu aya gunana. Aranjeunna henteu bakal tiasa ngolo-ngolo kapuloan sareng pamaréntahan pikeun nyandak tanggung jawab sareng ngarobih ku sora anu jelas. "Kami henteu biasa ngalayang luhur, kami nyeret kana lebet," anjeunna nyerat perkawis Hitler sareng Reich Katilu (1933-1945). Sakumaha urang parantos katingal, tangtangan jaman modern ogé kantos tiasa dianggo. Pikasieuneun sareng kaributan perang dunya anu parah diperyogikeun pikeun mawa pangaruh anu lengkep.

Bangké ... atanapi hirup?

Lantaran kitu akibat tina musibah "perang anu maéhan Gusti" sareng teu ukur di Jerman. Pangrojong Hitler ti garéja nyumbang ka kanyataan yén aya horor anu parah, Perang Dunya Kadua. Dina hubungan ieu, kedah dicatet yén Gusti tetep hirup pikeun jalma anu dipercaya ka Anjeunna. Saurang nonoman anu dingaranan Jürgen Moltmann kedah nyaksian kumaha kahirupan seueur sakelas anu musnah di sakola luhur nalika ngabom bom Hamburg. Nanging, pangalaman ieu pamustunganana nyababkeun kebangkitan imanna, sakumaha anjeunna nyerat:

"Taun 1945 kuring janten tawanan perang di kubu di Bélgia. Jérman Reich parantos rubuh. Auschwitz parantos masihan budaya Jerman anu niup ahir. Kota kuring Hamburg karusakan, sareng henteu aya bedana dina diri kuring. Kuring karasa ditinggalkeun ku Gusti Allah sareng jalma-jalma sareng harepan nonoman kuring dianggurkeun dina [budayana] ... Dina kaayaan ieu saurang pendeta Amérika masihan kuring Alkitab sareng kuring mimiti maca ".

Nalika Moltmann kajantenan nyampeurkeun petikan Alkitab dina ceurik Yesus dina salib: "Duh Gusti, Gusti abdi, naha anjeun ngantepkeun kuring?" (Mateus 27,46) dikutip, anjeunna mimiti ngartos pesen konci tina pesen Kristen langkung saé. Anjeunna nerangkeun: "Kuring teu terang yén Yesus ieu adi ilahi dina sangsara urang. Éta masihan harepan pikeun para tahanan sareng nilar. Anjeunna mangrupikeun anu ngaluarkeun kami tina kasalahan, anu ngaleungitkeun urang sareng ngarobih kami tina prospek anu bakal datang [...] Kuring ngagaduhan wani milih dina hiji waktu, dimana salah saurang siap, nangkeup sadayana Tungtungna nunda. Ukumatan awal ieu sareng Yesus, kakang anu sangsara, henteu kantos nolak kuring ti saprak éta. ” (Saha Kristus pikeun urang ayeuna? P. 2-3).

Dina ratusan buku, artikel sareng ceramah, Jürgen Moltmann negeskeun yén Tuhan henteu maot saatos, yén anjeunna hirup dina roh anu diturunkeun tina putrana, hiji anu urang nyauran Nasrani Yesus Kristus. Alangkah ngajentulkeun bahkan saratus taun saatos anu disebut "perang anu maéhan Gusti", jalma masih mendakan jalan Yesus Kristus ngaliwatan bahaya sareng kaributan jaman ayeuna.    

ku Neil Earle


pdf1914-1918: "Perang The maéhan Allah"