Yesus mangrupikeun rekonsiliasi urang

272 jesus urang rekonsiliasi Kuring geus mangtaun di Yom Kippur mangtaun-taun (Jérman: Poé Panebusan), festival Yahudi pangluhurna, berpuasa. Ku kitu dina kapercayaan palsu yén kuring didamel deui ka Allah ku cara mastikeun tuangeun cairan sareng dinten éta. Seueur urang pasti tetep émut pamikiran anu salah ieu. Namung, ieu dijelaskeun ka urang, niat pikeun gancang dina Yom Kippur mangrupikeun rekonsiliasi urang (Ver-Sohn-ung [= nyoko salaku putra, perhatosan Üs]) sareng Gusti ngalaksanakeun hiji karya sorangan. Kami ngalaksanakeun sistem religius tina kurnia tambah karya - teu ngagalungkeun realitas di mana Yesus mangrupikeun rekonsiliasi urang. Panginten anjeun émut serat abdi anu terakhir. Éta ngeunaan Rosh Hashana, dinten Taun Anyar urang Yahudi, ogé katelah dinten trombone. Kuring nyimpulkeun ku nunjukkeun yén Yesus nyebarkeun trompét sakali sareng sadayana sareng mangrupikeun Gusti Taun Daun - bahkan Pangéran sadaya waktos. Minangka parantosan perjanjian Allah sareng Israél (perjanjian baheula) Yesus, anu nyiptakeun waktos, dirobih sadaya waktosna. Ieu masihan kami pandangan Perjangjian Anyar ngeunaan Rosh Hashana. Upami urang ogé ningal Yom Kippur sareng panonna dina Perjangjian Anyar, urang ngartos yén Yesus mangrupikeun rekonsiliasi urang. Saperti dina kasus sadaya pesta salami urang Israél, Dinten Dobatan ngalebetkeun nunjuk ka jalma sareng Yesus pikeun kasalametan sareng rekonsiliasi urang. Anjeunna nyiptakeun sistem liturgy kuno Israél dina cara anyar dina Perjangjian Anyar.

Ayeuna urang ngartos yén salametan dina kalénder Ibrani nuduhkeun datangna Yesus sareng ku sabab éta teu telat. Yesus parantos sumping sareng nyetél Perjangjian Anyar. Janten urang terang yén Gusti anggo kalénder mangrupikeun pakakas pikeun ngabantosan urang ningali saha éta Yesus leres. Kiwari, fokus kami nyaéta kana opat kajadian utama dina kahirupan Kristus - kalahiran Yesus, pupusna, jadian sareng naékna. Yom Kippur nunjuk ka rekonsiliasi sareng Gusti. Upami urang hoyong ngartos naon Perjangjian Anyar ngajarkeun ka urang ngeunaan pupusna Yesus, maka urang kedah ngémutan modél Perjanjian Old ngeunaan pangertosan sareng ibadah anu aya dina perjanjian Allah sareng Israél (perjanjian baheula) diantarana. Saur Isa, aranjeunna sadayana gaduh kasaksian ngeunaan Anjeunna (Yohanes 5,39: 40).
 
Dina basa sanésna, Yesus mangrupikeun lensa anu ku urang leres-leres napsirkeun Kitab Suci. Prajanjian Kuna (anu kalebet kana Perjangjian Lama) ayeuna urang ngartos ngalangkungan lénsa Perjanjian Anyar (kalayan Perjangjian Anyar, anu Yesus Kristus parantos sapinuhna). Upami urang teraskeun dina urutan sabalikna, urang dugi ka kasimpulan, dumasar kana kasimpulan anu salah, yén Perjangjian Anyar ngan ukur dimimitian ku uih deui Yesus. Anggapan ieu mangrupikeun kasalahan dasar. Sababaraha anu salah percanten yén urang aya dina hiji jaman transisi antara perjanjian lama sareng énggal, sareng ku kituna diwajibkeun ngajaga dinten salami Ibrani.

Salami ngalayanan na di bumi, Yesus ngajelaskeun sipat saheulain ngeunaan législatif Israil. Sanaos Allah parantos maréntahkeun bentuk ibadah khusus, Isa nunjukkeun yén éta bakal robih. Anjeunna negeskeun ieu dina paguneman sareng awéwé di cai mancur di Samaria (Yohanes 4,1: 25). Kuring nyarioskeun Yesus, anu ngajelaskeun ka anjeunna yén ibadah ku umat Allah moal aya deui anu janten pusat ka Yerusalem atanapi tempat sanésna. Di mana waé, anjeunna jangji yén dimana waé dua atanapi tilu bakal kumpul, anjeunna bakal diantara aranjeunna (Mateus 18,20). Yesus ngawartoskeun awéwé Samaritan yén nalika anjeunna réngsé damel di bumi moal aya deui anu sapertos tempat anu suci.

Punten perhatosan naon anu kedalna ka dirina:

  • Parantos waktuna anjeun moal nyembah Bapa dina gunung ieu atanapi di Yerusalem.
  • Waktuna bakal datang na ayeuna nalika nyembah leres-leres bakal nyembah Rama kalayan sumanget sareng kabeneran; sabab bapak ogé hoyong ibadah sapertos kitu. Allah mangrupikeun roh, sareng jalma anu nyembah anjeunna kedah nyembah anjeunna dina roh sareng bebeneran (Yohanes 4,21: 24).

Kalayan deklarasi ieu, Yesus ngaleungitkeun artos upacara ibadah Israil - sistem anu aya dina Hukum Musa (perjanjian baheula) parantos resep. Yesus ngiringan ieu kusabab dina persona anjeunna bakal ngalaksanakeun ampir sadaya aspék sistem ieu - kalayan kuil di Yerusalem minangka pusat - dina sababaraha cara. Déklarasi Yesus ka awéwé Samaritan nunjukkeun yén sajumlah seueur ibadah numutkeun cara literal anu saacanna henteu kedah diperyogikeun. Kalayan para jamaah leres Yesus henteu kedah angkat ka Yerusalem, aranjeunna henteu deui tiasa patuh aturan anu diatur dina Hukum Musa, dimana sistem ibadah kuna gumantung kana ayana sareng panggunaan kuil.

Kami ayeuna ngantunkeun basa tina Perjanjian Old sareng ngahurungkeun pinuh ka Yesus; urang robih tina kalangkang ka cahya. Kanggo urang ieu hartosna yén urang ngawenangkeun Yesus sacara pribadi nangtoskeun pamahaman urang kana rekonsiliasi dina fungsina salaku hiji-hijina mediator antara Tuhan sareng umat manusa. Salaku Putra Gusti, Yesus sumping kana kaayaan anu kaayaan anjeunna parantos disiapkeun pikeun anjeunna di Israil lami sateuacan na paripolah sacara hukum sareng kreatif pikeun minuhan Perjanjén Tua, kalebet kana katepatan Poé Pendosa.

Dina bukuna Inkarnasi, (Permajakan), Jalma sareng Kahirupan Kristus ngajelaskeun TF Torrance kumaha Yesus ngalaksanakeun rekonsiliasi urang sareng Gusti: Yesus henteu nampik hutbah Yohanes Pembaptis ngeunaan pengumuman penghakiman: dina kahirupan Yesus salaku jalma sareng utamina ngaliwatan pupusna Yesus , Gusti henteu ngahukum kajahatan ku ngan saukur nyéépkeun jahat ku ngageser leungeun, tapi ku ngalelepkeun dirina dina akar jero anu lebet nyandak sadaya nyeri, kasalahan sareng sangsara. Kusabab Allah nyalira campur tangan pikeun nyandak sagala jahat manusa, campur tangan na lembut gaduh kakuatan anu kuat sareng ngabeledug. Éta mangrupikeun kakuatan Allah anu leres. Maksudna naha salib (maot dina salib) sareng sadaya lemah lembut indomitable na, kasabaran sareng belas kasawat henteu ngan ukur kalakuan anu tahan sareng heroik menak anu menak, tapi kalakuan anu paling kuat sareng agrésif, sakumaha langit sareng bumi teu pernah ngalaman sateuacan: serangan tina cinta suci Allah ngalawan kalakuan manusa teu satia sareng ngalawan kazaliman jahat, ngalawan sagala kakuatan duka naékna (Halaman 150).

Upami salah sahiji ngan ukur perdamaian salaku pakampungan sah dina pamahaman sorangan deui ka Gusti, ieu nyababkeun pandangan anu henteu cekap, anu hanjakalna seueur urang Kristen ayeuna. Pandangan sapertos kurang jero dina anu parantos dilakukeun ku Yesus. Salaku jalma anu dosa, urang peryogi langkung ti ngan kabébasan tina hukuman pikeun dosa-dosa urang. Urang peryogi yén dosa téa dibere niup ahir supados dibeungitkeun tina hakekatna.

Éta pisan naon anu dilakukeun ku Yesus. Daripada ngan ukur ngarawat gejala, anjeunna ngarobih kana sababna. Sabab ieu tiasa pisan pantes disebat Undoing Adam (Jérman: Koruptor Adam sareng Mimiti Anyar), saatos buku ku Baxter Kruger. Judul ieu nyarioskeun naon anu tungtungna diciptakeun ku Yesus ku urang nyungkeun batur. Leres, Isa mayar hukuman pikeun dosa urang. Tapi anjeunna langkung seueur - anjeunna ngalakukeun operasi bedah kosmis. Anjeunna ngagunakeun transisi jantung kanggo umat manusa anu murag, sareng dosa! Jantung anyar ieu mangrupikeun manah rekonsiliasi. Éta mangrupikeun manah Yesus - hiji anu, sakumaha Gusti sareng manusa, anu panengah sareng Imam Agung, nyaéta Juru Salamet sareng lanceuk urang. Ngaliwatan Roh Suci, sapertos anu jangji Allah ngaliwatan nabi-nabi Ezekiel sareng Joel, Yesus ngiringan kahirupan anyar kana anggota garing urang sareng masihan haté anyar. Di jerona urang mangrupikeun ciptaan énggal!

Nyambung ka anjeun dina ciptaan énggal,

Joseph Tkach

presiden
KOMUNITAS GRATIS KOMUNITAS


pdfYesus mangrupikeun rekonsiliasi urang