Naon Dr. Faustus henteu terang

Nalika aya hubunganna sareng literatur Jerman, anjeun moal tiasa ngahindari legenda Faust. Seueur pamiarsa panerusna diajar ngeunaan hal penting ieu ti Johann Wolfgang von Goethe nalika dinten sakola (1749-1832) nguping. Goethe terang legenda Faust ngaluncurkeun wayang, anu parantos aya dina budaya Éropa ti saprak abad pertengahan janten carita moral. Dina abad ka-20, Thomas Mann, anu meunang Hadiah Nobel, ngarobih deui carita lalaki anu ngajual jiwana ka Iblis. The legend of Faust sareng anu dibarengan sareng ibadah pakta (dina basa Inggris ieu disebat nawar Faustian) ngiringan ideu ka-20 Abad sapertos contona dina pasrah ka Sosialisme Nasional taun 1933.

Carita Faust ogé tiasa kapanggih dina karya sastra Inggris. Pujangga sareng pamuteran drama Christopher Marlowe, babaturan deukeut William Shakespeare, nyerat teks dina taun 1588 dimana Dr. Johannes Faust ti Wittenberg, anu parantos bosen diajar boring, damel pakta sareng Lucifer: Faust masihan nyawana iblis nalika anjeunna maot, upami uih deui anjeunna nedunan hajat unggal opat taun. Téma-téma utama dina vérsi romantis Goethe nyaéta kameunangan waktos dina kamajuan manusa, ngahindari sagala bebeneran sareng ngalaman kaéndahan anu langgeng. Karya Goethe masih gaduh tempat anu teguh dina literatur Jerman dinten ayeuna.

Bakal Durant ngajelaskeun hal saperti kieu:
"Tangtosna, Faust mangrupikeun Goethe nyalira - bahkan upami duanana sami genep puluh. Dina yuswa genep puluh, sapertos Goethe, anjeunna sumanget kaéndahan sareng rahmat. Cita-cita ganda pikeun hikmah sareng kaéndahan anu manjangan dina jiwa Goethe. Anggapan ieu nangtang dewa anu males, tapi éta langkung mulya. Faust sareng Goethe duanana nyarios "enya" kanggo kahirupan, mental sareng fisik, filosofi sareng ceria. " (Sajarah budaya manusa. Rousseau sareng Révolusi Perancis)

Kadasar dukaneun

Kaseueuran komentator nyatakeun sangkaan sombong Faust yén anjeunna gaduh kakuatan dewa. Marlowes Sejarah tragis Dokter Faustus dimimitian ku kanyataan yén tokoh utama nyaéta kanyaho anu anjeunna parantos ngalangkungan opat élmu. (Filosofi, ubar, hukum sareng teologi) parantos hina. Wittenberg pasti mangrupikeun tempat pikeun dijilid ku Martin Luther sareng kondonasi anu teu tiasa ditingal. Teologi sakali dianggap "Ilmu Élmu Ratu". Tapi naon kabodohkeun anu anjeun pikirkeun anjeun geus nyerep sagala pangaweruh anu tiasa diajarkeun. Kurangna kapinteran Faust sareng sumanget ngiringan pamiarsa ti awal carita ieu.

Surat Paulus ka bangsa Romawi, anu dianggap Luther salaku nyatakeun kabébasan agama, nangtung di dieu: "Kusabab aranjeunna nganggap diri salaku wicaksana, aranjeunna janten jelema bodo" (Rom 1,22). Teras Paulus nyerat perkawis jerona sareng kakayaan anu bakal dialaman nalika milari Gusti: "Duh kumaha kakayaan, boh hikmah sareng pengetahuan Allah! Kumaha carana teu kahartos tuangeunana sareng jalurna saluareun eksplorasi! Kusabab "saha anu ngakuan hartos Toha atanapi saha anjeunna pembimbingna?" (Roma 11,33: 34).

Wira tragis

Aya lolong jero sareng fatal dina Faust anu hartosna tungtung dua kali. Anjeunna kéngingkeun kakawasaan, langkung ti sadayana kabeungharan di dunya. Marlowe nyerat sapertos kieu: "Di India aranjeunna kedah mabur ka Golde, Dig the Mutiara mutiara tina laut, Toong ngalongok juru sadaya dunya anyar, Kanggo buah anu mulya, gigitan pangeran nikmat; "Marlowes Faustus ditulis kanggo panggung sareng ku kituna nunjukeun pahlawan tragis anu hoyong mendakan, ngajalajah, tumuwuh sareng milari rahasia dunya anu dipikanyaho sareng teu dipikanyaho pisan. Nalika anjeunna mimiti ngajelajah alam sawarga sareng naraka, Mephisto, utusan Lucifer, ngeureunkeun usaha sareng versi pujian tremors.Goethe dibentuk ku romantisme di Éropa sahingga nunjukkeun fist anu langkung elegan anu nunjukkeun ayana Tuhan na Anjeunna muji déwa salaku mahluk sadaya anu ngalangkungan sareng sadaya, sabab pikeun Goethe, karaos mangrupikeun sadayana. Seueur kritik anu muji versi Goethe's Faust tina taun 1808 salaku drama sareng puisi pangsaéna anu kantos kantos ngahasilkeun ku Jerman boga. Bahkan upami Faust diseret ka naraka ku Mephisto di tungtungna, seueur anu kéngingkeun tina carita ieu. Kalayan Marlowe, pangaruh dramatis langkung panjang sareng ditungtungan ku moral. Salami maén, Faustus ngaraos peryogi mulang deui ka Allah sareng ngakukeun kasalahan-Na sateuacan anjeunna sareng dirina. Dina polah anu kadua Faustus naroskeun upami kasép ka dinya sareng malaikat jahat negeskeun kasieun ieu. Tapi, malaikat anu hadé nyorong anjeunna sareng nyarioskeun ka anjeunna yén telatna henteu balik deui ka Gusti. Malaikat jahat ngawaler yén Iblis bakal ngoyak anjeunna nyalira upami anjeunna wangsul deui ka Allah. Tapi malaikat anu alus henteu gampang ngantep sareng ngajaminkeun anjeunna yén upami anjeunna balik deui ka Allah, moal aya rambut anu bakal ngagulung. Reiraupon Faustus nyauran Kristus ti handapeun jiwana salaku panebus-Na sareng naroskeun anjeunna nyalametkeun jiwana anu disiksa.

Lajeng Lucifer bijil kalayan peringatan sareng panyédah anu saé pikeun ngalieurkeun dokter anu dilatih. Lucifer ngenalkeun anjeunna ka tujuh dosa anu maot: kaadigungan, karanjingan, iri, amarah, gluttony, hoream sareng hawa nafsu. Marlowe's Faustus kapok pisan tina hawa nafsu na déwasa anu anjeunna ngantunkeun jalan balik deui ka Allah. Ieu carita nyata moral Marlowe's Faustus: Dosa Faustus henteu ngan ukur kapendudukan na, tapi di luhur sadaya dines spiritualna. Pikeun Dr. Kadesmuran ieu mangrupikeun alesan pikeun maotna, Kristin Leuschner of Rand Corporation, sabab "Faustus teu tiasa ngalaman dewa anu cukup ageung ngahampura anjeunna pikeun salahna".

Dina sagala rupa titik dina lakukeun Marlowe, babaturan Faustus ngadesek anjeunna balik deui, sabab henteu telat pikeun anu. Tapi Faustus dibuta ku kapercayaan non-eksisna - Déwi Kakristenan saleresna langkung ageung tibatan anjeunna tiasa ngabayangkeun. Éta bahkan cukup ageung hapunten. Faustus, anu nyingkahan teologi, henteu terang salah sahiji prinsip Alkitab anu paling penting: "Aranjeunna [jalma] sadaya jalma anu dosa sareng kakurangan kamulyaan anu sakuduna aya ka Allah, sareng tanpa amal ngalaksanakeun keadilan ka rahmatna ngalangkungan aranjeunna Kasalametan anu kajantenan ngalangkungan Kristus Yesus " (Rum 3,23f). Perjangjian Anyar ngalaporkeun yén Yesus kedah ngusir tujuh détan ti hiji awéwé, sareng anjeunna teras janten salah sahiji murid anu satia pisan (Lukas 8,32). Entong naon tarjamahan Alkitab anu urang baca, kurangna iman dina kurnia Gusti mangrupikeun hal anu urang sadayana ngalaman, sareng urang cenderung nyiptakeun citrana urang sorangan. Tapi éta panginten pondok teuing. Faustus moal ngahampura nyalira, janten kumaha Tuhan anu Maha Kawasa ngalakukeunana? Maksudna logika - tapi logika tanpa rahmat.

Pangampuran pikeun jalma dosa

Panginten unggal urang bakal ngalaman éta ku cara kieu. Teras urang kedah nyandak manah kusabab pesen Alkitab jelas. Sakur jinis dosa tiasa dihampura - kajaba anu ngalawan Roh Suci - sareng kabeneran ieu aya dina pesen salib. Pesan tina warta anu saé nyaéta yén korban anu dilakukeun ku Kristus pikeun urang langkung ageung tibatan jumlah kahirupan urang sareng sadaya dosa-dosa anu kantos urang komitmen. Sababaraha jalma anu henteu nampi tawaran Allah pikeun ngahampura sareng salajengna ngahina dosa-dosa na: "Dosa mah ageung ageung teuing. Gusti moal pernah ngahampura kuring. "

Tapi panyangka ieu salah. Suratna Alkitab hartosna rahmat - rahmat nepi ka ahir. Warta anu saé Injil nyaéta pangampunan sawarga ditrapkeun pikeun jalma-jalma anu salah pisan. Paulus nyalira nyerat sapertos kieu: "Pasti leres sareng kecap anu pantes percaya yén Kristus Yesus sumping ka dunya pikeun nyalametkeun jalma-jalma dosa, anu diantara kuring anu munggaran. Tapi éta sababna kuring ngagaduhan rahmat yén Kristus Yesus anu munggaran anu sabar sareng kuring, salaku panutan pikeun anu anu kudu percaya ka Anjeunna pikeun hirup langgeng ” (1 Tim. 1,15: 16).

Paulus terus nyerat: "Tapi dimana dosa parantos kuat, rahmat parantos langkung kuat" (Rom 5,20). Suratna jelas: jalur rahmat sok bébas, bahkan pikeun jalma nu paling jahat. Upami Dr. Faustus ngan ukur ngarti.    

ku Neil Earle


pdfNaon Dr. Faustus henteu terang