Jisim urusan sareng Gusti Allah

394 cohabitation sareng dewa Dina abad ka-2 Maséhi, Marcion ngadamel usul, Perjanjian Lama (AT) pikeun mupuskeun. Anjeunna kagungan versi sorangan tina Perjangjian Anyar (NT) dihimpun ku pitulung Injil Lukas sareng sababaraha hurup Paulus, tapi ngaleungitkeun sadaya petik tina OT sabab percanten yén dewa AT teu gaduh artos anu hébat; anjeunna ngan ukur suku bangsa Israil. Marcion diusir ti komunitas gereja pikeun nyebarkeun pandangan ieu. Garéja awal teras mimiti ngumpul kanon sucina sorangan, diwangun ti opat Injil sareng sadaya hurup Pauline. Garéja ogé nganut kana OT salaku bagian tina Alkitab, sing kuat percaya yén eusina ngabantosan urang ngartos saha Isa sareng naon anu dilakukeun pikeun kasalametan urang.

Pikeun seueur, Perjanjian Lama anu cukup ngabingungkeun - beda pisan sareng NT. Sajarah panjang sareng seueur perang sigana henteu aya hubunganana sareng Yesus atanapi kahirupan Kristen ayeuna. Di hiji sisi, kedah dititénan hukum-hukum sareng katetepan di OT sareng di sisi sanésna katingalna sapertos Yesus sareng Paul nyimpang tina aranjeunna. Di hiji sisi urang maca ngeunaan yahudi kuno sareng di sisi sanésna nyaéta ngeunaan Kristen.

Aya komunitas iman anu nyandak OT langkung penting tibatan komunitas anu sanés; aranjeunna ngajaga Sabat salaku "dinten katujuh", nitenan diet Israél teras ngagungkeun sababaraha festival taunan Yahudi. Kristen sanésna henteu maca Perjangjian Old ogé rada pakait sareng Marcion anu disebat dina awalna. Sababaraha urang Kristen ogé anti-Semitik. Hanjakalna, nalika Nasional Sosialis maréntah di Jerman, sikep ieu dirojong ku gareja. Ieu ogé dipidangkeun dina panyali ka AT sareng urang Yahudi.

Nanging, Kitab Suci Perjanjian Old ngandung pernyataan ngeunaan Yesus Kristus (Yohanes 5,39:24,27; Lukas) sareng urang kedah nguping naon anu kedah dicarioskeun ka urang. Éta ogé nunjukkeun naon tujuan anu leuwih luhur ayana manusa sareng naha Yesus sumping pikeun nyalametkeun urang. Perjanjian Old sareng Anyar nyarioskeun yén Allah hoyong hirup sareng urang. Ti kebon di Eden nepi ka Yérusalém Anyar - Tujuan Allah nyaéta urang hirup harmoni sareng anjeunna.

Di kebon Eden

Kajadian 1 ngajelaskeun kumaha hiji Gusti anu Maha Kawasa nyiptakeun jagat raya ku ngan ukur masihan nami. Saur Gusti: "Bakal sareng eta kajantenan". Anjeunna masihan tatanan sareng eta kajantenan waé. Kontras, Bab 2 ngeunaan Kajadian 1 nyarioskeun ngeunaan dewa anu ngagaduhan leungeunna kotor. Anjeunna ngalebetkeun nyiptakeun nyiptakeun jalma sareng ngaluarkeun bumi, ngiringan tangkal di kebon sareng didamel pendamping pikeun manusa.

Euweuh tulisan anu masihan gambaran anu lengkep dina naon anu lumangsung, tapi beda-beda aspék anu sami sareng Gusti tiasa diakui. Sanaos anjeunna kakawasaan pikeun ngalakukeun sadayana ngalangkungan kecap-Na, anjeunna mutuskeun sacara pribadi ngahalangan ciptaan manusa. Anjeunna nyarios ka Adam, ngabawa sato kanggo anjeunna sareng nyusun sadayana supados éta janten karesep anjeunna gaduh pendamping di sabudeureun anjeunna.

Sanaos bab katilu ti Kajadian 3 ngalaporkeun pangembangan anu tragis, éta ogé nunjukkeun leuwih loba hinaan Allah pikeun jalma. Saatos jalma-jalma dosa pikeun pertama kalina, Gusti ngalangkungan kebon sapertos biasa (Kajadian 1: 3,8). Gusti Nu Maha Kawasa parantos nyandak wujud manusa sareng anjeun tiasa nguping sampurna. Anjeunna nembe nembe muncul kaluar ti mana upami anjeunna hoyong, tapi anjeunna parantos mutuskeun pikeun nyumpingan lalaki sareng awéwé ku cara manusa. Jelas, anjeunna henteu kaget; Gusti bakal parantos ngalangkungan taman di aranjeunna sareng seueur waktos sareng diucapkeun ka aranjeunna.

Sajauhna aranjeunna henteu sieun, tapi ayeuna kasieuneun ngalahirkeun aranjeunna sareng aranjeunna nyumput. Sanaos aranjeunna ngahambat hubungan sareng Gusti, Gusti henteu. Anjeunna tiasa pangsiun ngambek, tapi anjeunna henteu nyerah mahluk-Na. Teu aya lampu kilat guludug atanapi ekspresi amarah gaib séjén.

Gusti naros ka lalaki sareng awéwé naon anu parantos kajantenan sareng aranjeunna kasauran. Anjeunna teras ngajelaskeun ka aranjeunna naon akibat anu ayeuna bakal ditanggung ti lampahana. Teras anjeunna ngurus baju (Kajadian 1:3,21) sareng mastikeun yén aranjeunna henteu kedah tetep hirup dina kaayaan sasarengan sareng éra salilana (Pangentasan 1: 3,22-23). Buku Musa anu munggaran nyarioskeun kami ngeunaan paguneman Allah sareng Kain, Nuh, Abram, Hagar, Abimelek sareng anu sanés. Janji anu dilakukeun ku Allah ka Abraham penting pisan pikeun urang: "Kuring hoyong netepkeun perjanjian di antara kuring sareng anjeun sareng turunan anjeun tina génder ka gender, yén éta mangrupikeun perjanjian langgeng" (Pangentasan 1: 17,1-8). Allah jangji yén anjeunna bakal gaduh hubungan permanén sareng umat-Na.

Pemilihan jalma

Seueur anu terang dasar cariosan tina eksodo umat Israil ti Mesir: Allah nyauran Musa, ngalaksanakeun bala ka Mesir, ngajala Israél ngalangkungan Laut Merah ka Gunung Sinai sareng masihan aranjeunna Sapuluh Paréntah di dinya. Urang sering mopohokeun naha Gusti nyiksa ieu sadayana. Gusti ngalahir ka Musa: "Abdi bakal nyandak anjeun ka umat abdi sareng janten Gusti anjeun" (Kajadian 2: 6,7). Gusti hoyong ngadamel hubungan pribadi. Waktu éta, kontrak pribadi sapertos perkawinan dipungkas ku kecap-kecap, "Anjeun bakal jadi pamajikan kuring jeung kuring bakal jadi salaki anjeun". Kalepatan (biasana pikeun tujuan pusaka) disegel ku kecap-kecap, "Anjeun bakal jadi anak lalaki kuring jeung kuring bakal jadi bapa anjeun." Nalika Musa nyarios ka Firaun, anjeunna nyarios Gusti sakumaha parantos nyarios: "Israel mangrupikeun putra sulung kuring; sareng kuring paréntah anjeun ngantepkeun putra abdi pikeun ngalayanan kuring ” (Pangentasan 2: 4,22-23). Urang Israil mangrupikeun putrana - kulawargana - dilengkepan utah.

Gusti nawiskeun umat-Na kana perjanjian anu ngamungkinkeun aranjeunna langsung (Keluaran 2: 19,5-6) - tapi jalma-jalma naros ka Musa: «Ngobrol ka kami, kami hoyong ngadangu; tapi henteu ngantepkeun Gusti nyarios ka urang, upami urang tiasa maot » (Kajadian 2: 20,19). Kaya Adam sareng Hawa, anjeunna diatasi ku kasieun. Musa naék gunung pikeun kéngingkeun seueur pituduh ti Allah (Kajadian 2: 24,19). Teras aya rupa-rupa bab dina Kémah Suci, parabotan sareng aturan ibadah. Langkung sadaya rinci ieu, urang henteu kedah mopohokeun tujuan sadayana: "Aranjeunna kedah ngadamel tempat suci anu kuring cicing di antawisna" (Kajadian 2: 25,8).

Angefangen vom Garten Eden, über die Verheissungen an Abraham, über die Erwählung eines Volkes aus der Sklaverei und sogar in alle Ewigkeit möchte Gott in Gemeinschaft mit seinem Volk leben. Die Stiftshütte war der Ort, wo Gott bei seinem Volk wohnte und es Zugang zu ihm hatte. Gott sprach zu Mose: «Ich will unter den Israeliten wohnen und ihr Gott sein, dass sie erkennen sollen, ich sei der Herr, ihr Gott, der sie aus Ägyptenland führte, damit ich unter ihnen wohne» (Pangentasan 2: 29,45-46).

Als Gott die Führung an Josua übertrug, gebot er Mose, was er ihm sagen sollte: «Der Herr, dein Gott, wird selber mit dir ziehen und wird die Hand nicht abtun und dich nicht verlassen» (Pangentasan 5: 31,6-8). Janji ieu ogé berlaku pikeun urang ayeuna (Ibrani 13,5). Ieu alesan naha Gusti nyiptakeun jalma-jalma ti mimiti ngamimitian sareng ngutus Yesus ka kasalametan urang: Kami umat-Na. Anjeunna hoyong cicing sareng urang.    

ku Michael Morrison


pdfJisim urusan sareng Gusti Allah