Nalika Isa dilahirkeun?

Salila Advent, kalolobaan paroki aya dina undur-unduran pésta ulang taun Yesus: aranjeunna ngitung dinten dugi Natal. Teu umum pikeun ngadangu diskusi salami waktos taun ieu ngeunaan naha tanggal 24 Désémber nyaéta dinten anu pas pikeun ngagungkeun Yesus Al-Masih sareng naha éta leres ngagungkeun dinten éta pisan. Milarian taun pasti, bulan, sareng dinten kalahiran Yesus henteu énggal. Para teolog parantos diarahkeun ieu kanggo sakitar dua rebu taun sareng aya sababaraha ideu na.

  • Clement of Alexandria (sakitar 150-220) namina seueur kamungkinan kaping, kalebet 18 Nopémber 6 Januari, sareng dinten Paskah, anu gumantung kana taun 21 Maret, 24 April, atanapi 25 Mei.
  • Sextus Iulias Africanus (sakitar 160-240) dingaranan tanggal 25 Maret.
  • Hippolytus ti Roma (170-235), murid Irenaeus, nyebatkeun dua dinten anu béda dina koméntar na dina buku Daniel: "Penéangan munggaran Gusti urang dina daging kajantenan di Bétlégi dalapan dinten sateuacan kalénder Januari (Désémber 25th) dina dinten kaopat (Rebo), diayakeun dina aturan Agustusus dina taun 5500. ”Dina dokumén anu sanés sareng dina prasasti patung Hippolytus, tanggal 2 April dirawat tanggal kaping.
  • Numutkeun sejarawan Yahudi Flavius ​​Josephus, sababaraha tempat kalahiran Yesus antara 12 Maret sareng 11 April taun 4 SM, saprak Kristus lahir sateuacan pupusna Herodes.
  • John Chrysostom (sakitar 347-407) dingaranan tanggal 25 Désémber salaku tanggal lahir.
  • 28 Maret disebutkeun dina itungan Passion, hiji karya anu henteu namina ti asalna Afrika Kalér.
  • Augustine (354-430) nyerat dina De Trinitate yén "dipercaya yén anjeunna nampi tanggal 25 Maret. Poé anjeunna mendakan sareng lahir tanggal 25 Désémber dumasar kana tradisi ”.
  • Yahudi Messianic nami sababaraha kamungkinan milangkala. Konsultasi anu paling jelas dumasar kana jasa pandita (langkung tepatna: "tina tatanan Abija" (Lukas 1,5). Pendekatan ieu ngajurung aranjeunna ngabantosan kalahiran Yesus ka Sukkot / Festival Kémah Suci. Nyunatan na kajantenan dina dinten kadalapan festival.

Éta pikaresepeun pikeun speculate yén Yesus lahir nalika Paskah atanapi Salametan di Kémah Suci (atanapi katampi). Kuring resep ideu anu Yesus ng lakukeun malaikat malaikat nalika kajantenan nalika Paskah. Aya anu janten simétri anu nyugemakeun nalika datangna upami anjeunna katimu atanapi lahir nalika salametan dina Kémah Suci. Nanging, teu aya bukti anu cukup pikeun pasti dina dinten anu Yesus sumping ka bumi, tapi panginten tiasa ngadamel perkiraan anu saé kalayan sababaraha bukti anu aya ka urang.

Dina Lukas 2,1: 5 urang tiasa maca yén kaisar Augustus nyandak kaputusan ngeunaan perpajakan Kakaisaran Romawi sareng yén sadaya jelema kedah uih deui ka kota sorangan mayar pajak ieu. Joseph sareng Maria ogé uih deui ka Bétléh, tempat lahirna Yesus. Hal ieu dipercaya yén sénsus sapertos henteu lumangsung iraha waé dina sajarah. Barina ogé, éta henteu kedah cocog waktos panen. Éta ogé bisa dianggap yén count sapertos henteu bakal resep dina usum tiris upami cuaca parantos ngajantenkeun perjalanan. Lahan éta ditanam di cinyusu. Usul, saatos usum panen, tiasa janten waktos pikeun sénsus sapertos kitu, sareng waktosna pikeun kalahiran Yesus. Tapi, teu jelas tina naskah-naskah anu saéna kumaha Maria sareng Josef tinggal di Bétléhé. Yesus tiasa ogé dilahirkeun sababaraha minggu saatos sénsus. Pamustunganana, urang henteu tiasa nangtoskeun tanggal lahir Yesus sareng pasti. Tukang cacah nangkep kerawanan ieu sareng nyarios yén sadayana ngan ukur mitos sareng yén Yesus teu pernah aya. Tapi upami tanggal lahirna Yesus henteu tiasa jelas, kalahiranna dumasar kana kajadian anu ditentutan sacara sajarah.

Émuwan alkitab FF Bruce nyarioskeun perkawis ieu ngeunaan penipuan:
"Sababaraha panulis mikir ngeunaan mitos Kristus, tapi henteu kusabab bukti sajarah. Kaaslian na Kristus mangrupikeun axiomatic, nyaéta, éta henteu kabuktosan atanapi henteu ngabutuhkeun buktina, sapertos sejarahna Julius Caesar. Henteu ahli sejarawan anu nyebarkeun mitos Kristus " (dina The New Testament Dokumén, p. 123).

Jalma-jalma dina waktos Yesus terang tina ramalan iraha badé nyangka Mesias. Tapi henteu wangsit atanapi Injil nyetél tanggal pasti kana datangna Mesias, bahkan upami para ahli sejarah modern hoyong éta. Henteu tujuan Alkitab pikeun nyarioskeun kana waktos tepat na, sabab tiasa "ngajarkeun anjeun beatified ku iman ka Kristus Yesus" (2 Timotius 3,15).

Fokus utama panulis Prajanjian Anyar sanes dinten kalahiran Yesus, tapi yén Gusti Bapa ngutus putrana nyalira ka bumi di waktos-waktos anu pas dina sejarah ngajaga janji sareng nyalametkeun kasalametan.

Rasul Paulus ngucap:
"Nanging nalika waktuna parantos réngsé, Gusti ngutus putrana, dilahirkeun ti hiji awéwé sareng nempatkeun handapeun hukum supaya anjeunna tiasa nebus jalma anu sahandapeun hukum supaya urang tiasa nampi budak leutik." (Galata 4,4-5). Dina Injil Markus urang maca: "Saatos Yohanes dipenjara, Yesus sumping ka Galiléa sareng ngawartosan Injil Allah sareng saurna: waktuna parantos réngsé sareng Karajaan Allah parantos sumping. Tobat sareng percanten kana manéh! " (Tandaan 1,14-15).

Nyaho tanggal pasti Kalahiran Kristus sacara sajarahna menarik, tapi sacara teologis henteu nyimpang. Urang ngan peryogi terang yén éta kajantenan sareng naha anjeunna ngalahir. Alkitab jelaskeun patarosan ieu. Kita jaga cara ieu kanggo usum Advent sareng henteu museurkeun detil-detil leutik.

ku Joseph Tkach


pdfNalika Isa dilahirkeun?