Pikeun minuhan hukum

563 matuh hukum Dina Surat ka Romawi Paul nyerat: "Asih teu ngarugikeun ka batur; janten ayeuna cinta ngeunaan minuhan hukum » (Rum 13,10 EG). Urang sacara alami condong péngkolan pernyataan "cinta minuhan hukum" sareng saurna: "hukum minuhan cinta". Urang hususna hoyong terang dimana urang aya hubungan. Kami hoyong terang sacara jelas atanapi nyetél buruan halaman kumaha urang kedah nangtung sareng anu sanés sareng mikacinta aranjeunna. Hukum éta netepkeun standar pikeun kumaha kuring ngalaksanakeun kanyaah sareng éta langkung gampang kanggo diukur tibatan upami cinta mangrupikeun pikeun minuhan hukum.

Masalah sareng penalaran ieu nyaéta yén hiji jalma tiasa netepan hukum tanpa dipikacinta. Tapi anjeun moal tiasa cinta tanpa minuhan hukum. Hukumna nyarioskeun kumaha jalma anu dipikanyaah bakal kalakuanana. Bédana antara hukum sareng cinta nyaéta cinta anu dianggo ti jero, jalma dirobih ti jero. Hukumna, di sisi sanésna, ngan ukur mangaruhan kana luar, kalakuan luar.

Ieu sabab kanyaah sareng hukum gaduh prinsip anu ngabédakeun pisan. Hiji jalma anu dipandu ku cinta henteu peryogi paréntah kumaha kalakuan asih, tapi jalma anu dipandu ku hukum butuh pisan. Kami sieun yén tanpa prinsip nungtun anu kuat, sapertos undang-undang, anu ngabutuhkeun urang kana kalakuan anu leres, urang tiasa ngalakukeun sasuai. Tapi, cinta sajati henteu tunduk kana kaayaan sabab teu tiasa dipaksa atanapi dipaksa. Éta dirumuskeun sacara bébas sareng ditampi sacara bébas, upami henteu cinta. Éta bakal ditampi anu ramah atanapi pangakuan, tapi henteu kanyaah, sabab cinta teu aya kaayaan. Narima sareng pangakuan biasana tunduk kana kaayaan sareng sering disaruakeun ku kanyaah.

Ieu alesan naha urang anu disebut "kanyaah" janten gampang dikaluarkeun nalika jalma-jalma anu urang dipikacinta bentang henteu dipikaharepkeun sareng tungtutan urang. Cinta sapertos ieu hanjakalna ngan ukur pangakuan, anu kami pasihan atanapi tahan gumantung kana kalakuan. Seueur urang parantos dirawat ku cara tatangga, kolot, guru sareng atasan urang, sareng sering urang ogé ngubaran barudak sareng sasama manusa urang dina cara anu leungit.

Panginten anu kenging urang raoskeun janten teu pikaresepeun ku ideu anu iman Kristus ka urang parantos ngusir hukum. Kami badé ngukur batur ku hiji hal. Tapi urang disalametkeun ku rahmat ngalangkungan iman sareng henteu kedah skala deui. Upami Gusti mikanyaah urang di sanaosan dosa-dosa urang, kumaha urang tiasa nangtoskeun sasama manusa anu sakitu rendahna sareng mungkir aranjeunna cinta upami aranjeunna henteu meta numutkeun gagasan urang?

Rasul Paulus ngajelaskeun ieu ka urang Efesus ku cara kieu: «Ieu sih-rahmat murni anu disimpen. Anjeun nyalira henteu tiasa ngalakukeun nanaon tapi nampi kalayan yakin naon anu masihan Gusti. Anjeun teu acan hasilna ku ngalakukeun nanaon; sabab Gusti henteu hoyong ka saha waé tiasa ngandelkeun prestasi sorangan » (Efesus 2, 8-9 GN).

Warta anu hadé nyaéta yén anjeun disimpen ku rahmat ngan ukur ku iman. Anjeun tiasa nganuhunkeun pisan pikeun éta, sabab sanés kajabi Yesus parantos ngahontal ukuran kasalametan. Hatur nuhun ka Gusti pikeun cinta teu saratna, anu ngaluarkeunnana anjeun sareng ngarobih anjeun janten hakekat Kristus!

ku Joseph Tkach