Roh Suci

Roh Suci nyaéta Gusti anu damel - nyiptakeun, nyarios, ngarobih urang, hirup di urang, damel di urang. Sanaos Roh Suci tiasa ngalakukeun ieu tanpa kanyaho urang, éta mangpaat sareng penting pikeun urang diajar langkung seueur ngeunaan éta.

Roh Suci mangrupikeun Gusti Allah

Roh Suci ngagaduhan sifat-sifat Gusti, sami sareng Gusti sareng ngalakukeun hal-hal anu ngan ukur Allah. Sapertos Gusti Allah, Roh Suci suci - langkung suci, sami sapertos dosa pikeun ngahina Roh Suci salaku Putra Allah (Ibrani 10,29). Ngabuburit, ngahina ngalawan Roh Suci mangrupikeun dosa anu teu kaampurkeun (Mateus 12,32). Ieu tegesna sumanget anu suci ku alam na, teu siga dina bait, éta parantos langkung suci.

Sadayana Gusti, Roh Suci abadi (Ibrani 9,14). Sapertos Gusti, Roh Suci dimana-mana (Jabur 139,7: 9). Sapertos Gusti, Roh Suci anu luar biasa (1 Korinta 2,10: 11-14,26; Yohanes). Roh Suci nyiptakeun (Ayub 33,4; Jabur 104,30) sareng nyiptakeun mujijat (Mateus 12,28; Rum 15,18-19) sareng nyumbang kana padamelan Gusti. Sababaraha ayat ngajelaskeun Bapa, Putra sareng Roh Suci salaku ketuhanan. Dina diskusi ngeunaan hadiah spiritual, Paul ngarujuk kana konstruksi paralel Roh, Pangéran sareng Gusti (1 Korinta 12,4: 6). Anjeunna ngeureunkeun seratna kalayan doa tilu bagian (2 Korinta 13,14). Petrus ngamimitian surat dina bentuk tilu bagian sanésna (1 Peter 1,2). Sanaos conto-conto ieu sanés mangrupikeun bukti ngeunaan ngahiji tina Trinity, aranjeunna ngadukung ideu ieu.

Rumus Baptisan nguatkeun tanda persatuan sapertos kitu: "Ngabaptis dina nami Rama sareng Putra sareng Roh Suci" (Mateus 28:19). Tilu gaduh nami, anu nunjukkeun mahluk, nalika Roh Suci ngalaksanakeun hiji hal, Gusti ngalakukeunana. Nalika Roh Suci nyarios, Gusti nyarios. Nalika Ananias ngabohong ka Roh Suci, anjeunna ngabohong ka Gusti (Kisah 5: 3-4). Petrus nyarioskeun yén Ananias ngabohong henteu ka wawakil Allah, tapi ka Dunya Nyalira. Jalma henteu bohong kakawasaan impersonal.

Dina wacana Paulus nyarioskeun yén Kristen nyaéta kuil-kuil Gusti Allah (1 Korinta 3,16), dina kecap sanésna anjeunna nyatakeun yén urang bait Roh Suci (1 Korinta 6,19). Kami hiji kuil nyembah ka hiji mahluk ilahi sareng sanes kakuatan anu kasohor. Nalika Paulus nyerat yén urang ogé kuil Roh Suci, anjeunna nunjukkeun yén Roh Suci éta Gusti.

Jadi Roh Suci sareng Allah sami: "Tapi nalika aranjeunna dilayanan sareng berpuasa ka Pangéran, Roh Suci nyarios: Misahkeun kuring ti Barnabas sareng Saul ka padamelan anu ku kuring parantos nyebat aranjeunna" (Rasul 13,2) , Di dieu Roh Suci nganggo kata ganti pribadi sapertos Gusti. Nya kitu, Sang Roh Suci nyarioskeun yén urang Israil nguji sareng nyobian anjeunna sareng saurna: «Kuring sumpah dina amarah kuring: anjeun henteu kedah sumping kana istirahat kuring» (Ibrani 3,7: 11). Tapi Roh Suci sanes ngan ukur nami sanés pikeun Gusti. Roh Suci bebas tina Bapa sareng Anak, sapertos anu dipidangkeun dina Baptisan Yesus (Mateus 3,16: 17). Tilu anu merdéka sareng hiji deui, Roh Suci ngalaksanakeun pagawéan Allah dina kahirupan urang. Urang lahir sareng sareng ti Allah (Yohanes 1:12), anu sami sareng lahir tina Roh Suci (Yohanes 3,5). Roh Suci mangrupikeun hartosna dimana Allah cicing di urang (Efesus 2:22; 1 Yohanes 3,24:4,13;). Roh Suci cicing di urang (Rum 8,11:1; 3,16 Korinta) - sareng kusabab roh hirup di urang, urang ogé tiasa nyatakeun yén Gusti Allah cicing di urang.

Roh Suci pribadi

  • Alkitab ngajelaskeun Roh Suci sareng ciri-ciri manusa:
  • Sumanget hirup (Roma 8,11:1; 3,16 Korinta)
  • Pikiran nyarios (Rasul 8,29; 10,19; 11,12; 21,11; 1 Timoteus 4,1; Ibrani 3,7 jst.)
  • Pikiran sakapeung ngagunakeun kecap ganti pribadi "Kuring" (Rasul 10,20; 13,2)
  • Pikiran bisa diréncang, dicoba, ngenes, hinaan sareng diganggu (Rasul 5,3: 9; 4,30; Efesus 10,29:12,31; Ibrani; Mateus)
  • Pikiran panunjuk arah, mediates, nelepon sareng instruksional (Roma 8,14:26; 13,2; Rasul 20,28;)

Rum 8,27 nyarioskeun sirah sirah roh. Roh nyandak kaputusan - Roh Suci parantos nyandak kaputusan (Kisah 15,28). Pikiran sadar sareng tiasa dianggo (1 Korinta 2,11:12,11;). Anjeunna henteu kakawasaan anu teu pribadi: Isa nyebat Roh Suci Paraclet - ditarjamahkeun salaku Komforter, Pembimbing, atanapi Bek.

"Sareng kuring badé naroskeun Bapa sareng anjeunna bakal masihan anjeun comforter sanésna yén anjeunna bakal sareng anjeun salamina: sumanget kabeneran, anu teu tiasa nampi dunya, margi anjeunna henteu ningali anjeunna sareng henteu kenal sareng anjeunna. Anjeun kenal anjeunna kusabab anjeunna tetep sareng anjeun sareng bakal aya dina anjeun » (Yohanes 14,16: 17) .

Pembimbing anu munggaran pikeun murid-murid ieu nyaéta Yesus. Nalika anjeunna ngajar, nyaksian, ngahukum, ngarahkeun sareng ngabongkar bebeneran (Yohanes 14,26:15,26; 16,8:13; 14;). Sadaya ieu kalungguhan pribadi. John nganggo bentuk maskulin tina kecap Yunani parakletos sabab ieu henteu kedah nganggo bentuk nétral. Di Yohanes 16,14 bahkan kecap ganti pribadi jalu “he” dianggo saatos kecap nétral anu dianggo. Éta bakal langkung gampang pikeun ngalih ka kecap sulingan nétral pribadi, tapi Johannes henteu. Pikiran diatasi ku "anjeunna". Nanging, tata gramatika henteu pati penting. Nanging, kéngingkeun yén Roh Suci ngagaduhan sipat pribadi. Anjeunna sanes kakawasaan anu teu pribadi, tapi pembantu calakan sareng ketuhanan anu hirup di urang.

Sumanget Perjanjian Lama

Alkitab henteu ngandung bagian anu judulna "Roh Suci". Urang diajar saeutik tina Roh Suci di ditu di dieu nalika naskah-naskah Alkitab ngémutan anjeunna. Perjanjian Old méré urang ngan sababaraha wawasan. Pikiran ieu hadir dina nyiptakeun kahirupan (Kajadian 1: 1,2; Ayub 33,4: 34,14;,). Ku Roh Allah ngeusi Bezalel sareng kamampuan ngawangun Kemah Suci (Pangentasan 2: 31,3-5). Anjeunna nedunan Musa sareng ogé sumping langkung ti 70 sesepuh (Nomer 4:11,25). Anjeunna ngeusi Joshua sareng hikmah salaku pamimpin, sakumaha ogé Samson sareng kakuatan sareng kamampuan gelut (Pamindo 5; Richter [rohangan]] 34,9; 6,34). Sumanget Gusti maparin ka Saul sareng dicandak deui (1 Sam 10,6; 16,14). Roh masihan Daud rencana pikeun kuil (1 Kr 28,12). Sumanget diideuan para nabi nyarios (Bilangan 4; 24,2 Sam 2; 23,2 Chr 1; 12,18 Chr 2; 15,1; Ezekiel 20,14; Zakharia 11,5; 7,12 Petrus 2) .

Dina Perjangjian Anyar, ogé Roh Suci anu ngajantenkeun jalma sapertos Elisabeth, Zakaria sareng Simeon nyarios (Lukas 1,41; 67; 2,25-32). John Baptis parantos dieusi Roh Suci ti saprak lahirna (Lukas 1,15). Karya pangpentingna nyaéta ngumumkeun datangna Yesus Kristus, anu bakal ngabaptis jalma sanes ngan ukur cai tapi nganggo Roh Suci sareng seuneu (Lukas 3,16).

Roh Suci sareng Yesus

Roh Suci kacida hadir sareng aub dina kahirupan Yesus. Sumanget ngabalukarkeun konsepsi na (Mateus 1,20:3,16), ngagulung anjeunna saatosna dibaptis (Mateus), ngajurung anjeunna ka gurun (Lk4,1) jeung ngaktifkeun anjeunna pikeun ngawartosan anu saé (Lukas 4,18). Yesus ngusir setan kalayan bantuan Roh Suci (Mateus 12,28). Ngaliwatan Roh Suci, Anjeunna masihan dirina salaku korban dosa pikeun umat manusa (Heb. 9,14) sareng ku roh anu sami anjeunna dibangkitkeun tina maot (Roma 8,11).

Yesus ngajar yén Roh Suci nyarios dina waktos kasusah ku murid-muridna (Mateus 10,19: 20). Anjeunna maréntahkeun aranjeunna pikeun ngabaptis para pengikut Yesus dina nami Rama, Anak, sareng Roh Suci (Mateus 28,19). Sareng teraskeun yén Gusti masihan Roh Suci ka sadaya jalma nalika aranjeunna nyuhunkeunana (Lukas 11,13). Sababaraha hal-hal anu paling penting anu disarioskeun ku Yesus ngeunaan Roh Suci tiasa dipendakan dina Injil Yohanes. Mimiti, jalma-jalma kedah lahir cai sareng sumanget (Yohanes 3,5). Jalma peryogi pembaharuan spiritual sareng éta henteu asalna tina diri, tapi mangrupikeun hadiah ti Allah. Sanaos pikiran teu katingali, éta ngajadikeun bédana dina kahirupan urang (V.8).

Yesus ogé ngajar: "Saha waé anu haus, datang ka kuring. Saha anu percaya ka kuring, sakumaha Kitab Suci nyarios, bakal ngagaduhan cai-cai cai anu ngalir tina awakna. Tapi Anjeunna nyarioskeun ieu ngeunaan sumanget anu kudu iman ka Anjeunna; pikeun sumanget éta teu acan aya; sabab Yesus henteu acan ngamangpaatkeun » (Yohanes 7,37: 39).

Roh Suci nyugemakeun haus jero. Éta ngamungkinkeun urang pikeun ngalaksanakeun hubungan sareng Gusti anu dilakukeun ku Anjeunna. Kami nampi Roh ku sumping ka Yesus sareng Roh Suci anu minuhan kahirupan urang.

Saur Johannes «Kanggo sumanget éta teu acan aya; sabab Yesus henteu acan ngamangpaatkeun » (V.39) . Roh éta parantos ngeusian sababaraha lalaki sareng awéwé sateuacan kahirupan Yesus, tapi éta engké bakal datang dina cara anu kuat - dina Pentakosta. Roh ieu ayeuna dipasihkeun ka sadayana anu nyebut nami Gusti (Kisah 2,38: 39). Yesus jangji murid-murid yén sumanget kabeneran anu bakal hirup di aranjeunna bakal dipasihan ka aranjeunna (Yohanes 14,16: 18). Sumanget kabeneran kieu sami sareng Isa nyalira sumping ka murid-murid na (V. 18) sabab anjeunna nyaéta Roh Kristus sareng Roh ti Bapa - dikirim ku Yesus sareng Bapa (Yohanes 15,26). Roh ngamungkinkeun Yesus tiasa diaksés ku sadaya jalmi sareng karyana neraskeun, sareng Yesus jangji yén Roh bakal ngajarkeun murid-murid sareng ngingetan sadaya anu ngajarkeun ka Yesus (Yohanes 14,26). Roh ngajar ka aranjeunna hal-hal anu teu tiasa kahartos sateuacan kabangkitan Yesus (Yohanes 16,12: 13).

Sumanget nyarioskeun ngeunaan Yesus (Yohanes 15,26:16,24;). Anjeunna henteu ngémbarkeun pikeun dirina, tapi ngajurung jalma ka Yesus Kristus sareng Bapa. Anjeunna henteu nyarios nyalira, tapi ngan sakumaha anu dipikahoyong ku bapa (Yohanes 16,13). Hadé yén Yésus henteu aya deui sareng urang sabab Roh tiasa aktip dina jutaan jalma (Yohanes 16,7). Roh ngaji sareng nunjukkeun ka dunya dosa sareng kalepatan sareng ngalaksanakeun kabutuh pikeun kaadilan sareng kaadilan (Vv. 8-10). Roh Suci nunjuk jalma ka Yesus salaku solusi pikeun kasalahan sareng sumber kaadilan maranéhna.

Roh sareng Garéja

Yohanes Pembaptis nyarioskeun yén Yesus bakal ngabaptis jalma nganggo Roh Suci (Markus 1,8). Ieu kajantenan dina Pentekosta saatos kabangkitanna nalika Roh masihan murid kakuatan anyar (Kisah 2). Ieu kalebet nyarios basa anu diingetkeun ku bangsa-bangsa sanés (V. 6). Kaajaiban anu sami ogé lumangsung dina waktos sanés nalika Garéja ngembang (Kisangan 10,44: 46-19,1; 6), tapi, éta henteu nyarios yén mukjijat ieu lumangsung ka sadaya jalma anu mendakan iman Kristen anyar.

Paulus nyarios yén sadaya anu iman dina Roh Suci dibentuk jadi hiji badan, nyaéta Garéja (1 Korinta 12,13). Roh Suci dipasihan ka saha waé anu iman (Galata 3,14). Henteu paduli naha mukjijat kajadian atanapi henteu, sadaya mukmin dibaptis dina Roh Suci. Henteu kedah milarian sareng ngaharepkeun kaajaiban khusus pikeun ngabuktikeun yén anjeun dibaptis dina Roh Suci.

Alkitab henteu ngabutuhkeun mana-mana anu mukmin dibaptis dina Roh Suci. Sabalikna, unggal mukmin didorong supados terus-terusan ngeusi Roh Suci (Efesus 5,18) ku kituna saurang tiasa ngabales paréntah roh. Hubungan ieu nuju sareng henteu kajadian hiji waktos. Daripada milarian kaajaiban, hayu urang milari Gusti sareng ngantepkeun anjeunna mutuskeun upami sareng mujijat kajadian. Paul biasana ngajelaskeun kakuatan Tuhan henteu ngalangkungan kaajaiban fisik anu lumangsung, tapi ngaliwatan parobahan anu kajadian dina kahirupan jalma - harepan, cinta, kasabaran, palayanan, pangertosan, penderita sareng da'wah dakwah (Roma 15,13:2; 12,9 Korinta 3,7; Epesus 16; 18-1,11; Kolosa 28; 29-2; 1,7 Timotius 8). Kaajaiban ieu ogé bisa disebut mukjizat fisik sabab Allah ngarobih kahirupan masarakat. Roh boga kakuatan pikeun ngalaporkeun sareng kasaksian ngeunaan Yesus (Kisah 1,8). Anjeunna mendakan murid-murid pikeun ngahartikeun (Rasul 4,8,31; 6,10). Anjeunna masihan paréntah ka Pilipus teras engké ngarangkep anjeunna (Rasul 8,29; 39). Roh nyurung Garéja sareng dipasang pamingpin (Rasul 9,31; 20,28). Anjeunna nyarios ka Peter sareng Garéja Antioki (Kisah 10,19; 11,12; 13,2). Anjeunna damel di Agabus nalika ningali éta kalaparan sareng ngajurung Paulus ngungsi (Kisah 11,28:13,9; 10). Anjeunna mingpin Paulus sareng Barnabas dina jalanna (Kis. 13,4: 16,6; 7) sareng nyumponan rapat rasul di Yerusalem nyandak kaputusan (Kisah 15,28). Anjeunna ngutus Paulus ka Yerusalem sareng ngingetkeun anjeunna ngeunaan hal éta (Kisah 20,22: 23-21,11;). Garéja na tos janten sareng ngalangkungan pagawéan Roh Suci dina para mukmin.

Sumanget ayeuna

Roh Suci ogé aub dina kahirupan para mukminin ayeuna:

  • Éta ngabalukarkeun urang tobat sareng masihan kami kahirupan anyar (Yohanes 16,8; 3,5-6)
  • Anjeunna hirup di urang, ngajarkeun sareng ngabimbing urang (1 Korinta 2,10: 13-14,16; Yohanes 17,26: 8,14; Rum)
  • Kami pendak sareng anjeunna dina Alkitab, nalika ngado'a sareng ngalangkungan Nasrani anu sanés.Mantenna sumanget hikmah sareng ngabantosan urang ningali hal-hal kalayan wani, asih, jeung kendali (Ef 1,17:2; 1,7 Timoteus)
  • Sumanget nyunatan haté urang, nyucikeun sareng ngarobih urang (Roma 2,29; Efesus 1,14)
  • Roh nyiptakeun cinta sareng buah kaadilan di urang (Rom.5,5; Efesus 5,9; Galatia 5,22-23)
  • Roh nempatkeun kami di Garéja sareng ngabantosan urang ngartos yén kami putra Gusti (1 Korinta 12,13:8,14; Rum 16)

Urang kedah nyembah ka Gusti kalayan sumanget (Phil3,3; 2 Korinta 3,6; Rum 7,6; 8,4-5). Urang cobi mangga anjeunna (Galata 6,8). Nalika urang dipimpin ku Roh Suci, Anjeunna masihan urang hirup sareng katenangan (Roma 8,6). Ngaliwatan anjeunna urang parantos aksés ka bapa (Efesus 2,18). Anjeunna ngabantuan urang dina kalemahan urang sareng nangtung pikeun urang (Roma 8,26: 27).

Roh Suci ogé masihan kami kado spiritual. Anjeunna masihan pimpinan pikeun garéja (Efesus 4,11), jalma-jalma anu ngalakukeun fungsi dasar jasa cinta di garéja (Roma 12,6: 8) sareng anu ngagaduhan kaahlian khusus pikeun tugas khusus (1 Korinta 12,4: 11). Teu aya anu ngagaduhan tiap hadiah sareng henteu unggal hadiah anu dipasihkeun ka sadayana (Vv. 28-30). Sadaya kado, naha spiritual atanapi henteu, kedah dianggo pikeun dianggo sacara gembleng - sadayana Gereja (1 Korinta 12,7:14,12;). Unggal hadiah penting (1 Korinta 12,22: 26).

Dugi ka ayeuna urang ngan ukur nampi buah mula ti Roh, anu, kumaha ogé, ngajangjikeun langkung seueur pikeun kapayunna (Roma 8,23; 2 Korinta 1,22; 5,5; Epesus 1,13-14).

Roh Suci Gusti Allah dina kahirupan urang. Sagala naon anu dilakukeun ku Gusti dilakukeun ku Roh Suci. Ku sabab kitu Paulus ngadorong urang pikeun hirup sareng sareng Roh Suci (Galata 5,25; Epesus 4,30; 1 Tes. 5,19). Jadi hayu urang ngadangukeun naon anu disaurkeun ku Roh Suci. Kusabab nalika anjeunna nyarios, Gusti nyarios.    

ku Michael Morrison


pdfRoh Suci