Bagikeun iman

Seueur jalma ayeuna henteu kedah mendakan Gusti. Anjeun henteu ngaraos ngaraos lepat atanapi ngalakukeun dosa. Aranjeunna henteu terang konsép kalepatan atanapi Gusti. Aranjeunna henteu percanten ka pamaréntahan atanapi konsép bebeneran anu sering dianggo pikeun neken jalma séjén. Kumaha carana warta anu saé ngeunaan Yesus tiasa diucapkeun ku cara anu ngajantenkeun bermakna pikeun jalma-jalma ieu? Tulisan ieu ngajelaskeun Injil ku fokus kana hubungan manusa - anu ku jalma tetep dianggap penting.

Mend sareng ngubaran hubungan rusak

Masalah anu paling hébat anu disanghareupan masarakat Kulon nyaéta hubungan anu rusak: silaturahim anu parantos janten satru, janji anu henteu kajantenan, sareng harepan anu janten kuciwa. Seueur urang parantos ningali perceraian salaku murangkalih atanapi déwasa. Kami parantos ngalaman kanyeri sareng kaributan anu disababkeun ku dunya anu teu aman. Kami parantos terang yén jalma anu ngagaduhan kawenangan henteu tiasa dipercaya sareng, tungtungna, jalma-jalma teras-terasan bertindak sesuai kapentinganna. Seueur urang ngaraos kaleungitan di dunya anu anéh. Kami henteu terang ti mana urang asalna, dimana urang ayeuna, dimana urang kamana atanapi saha urang asalna. Kami nyobian anu pangsaéna pikeun ngalangkungan tantangan kahirupan, ngalangkungan lapangan tambang spiritual, bahkan bahkan cobi henteu nunjukkeun nyeri anu urang rasakeun bahkan henteu terang naha éta pantes.
Kami ngaraos nyalira tanpa wates sabab sigana kudu ngurus diri. Kami henteu hoyong komitmen diri kana nanaon sareng agama sigana henteu ngabantuan teuing. Jalma anu ngagaduhan pamahaman agama anu sesat tiasa janten jalma anu ngabeledugkeun jalma-jalma polos - kusabab aranjeunna aya di tempat anu salah dina waktos anu salah - sareng nyatakeun yén Gusti ngajadikeun aranjeunna sangsara sabab Anjeunna ambek ka aranjeunna. Aranjeunna ngaregepkeun jalma anu béda ti aranjeunna. Pangartos anjeun ka Allah moal aya artina, sabab anu leres sareng salah mangrupikeun pamendak anu béda-béda, dosa mangrupikeun ideu baheula, sareng perasaan salah ngan ukur pakansi terapis. Yesus siga anu teu aya artina. Jalma-jalma sering nyimpulkeun salah ngeunaan Yesus sabab aranjeunna yakin yén anjeunna hirup saujratna dimana anjeunna nyageurkeun jalma ngan ukur hiji sentuhan, ngadamel roti tina sia-sia, leumpang dina cai, dikurilingan ku malaikat-malaikat wali, sareng sacara ajaib cilaka fisik kabur. Tapi éta henteu aya artina di dunya ayeuna. Bahkan nalika disalibkeunana, Yesus sigana dihapus tina masalah jaman urang. Kabangkitan anjeunna mangrupikeun warta anu hadé pikeun anjeunna sacara pribadi, tapi naha kuring kedah yakin éta ogé warta anu hadé pikeun kuring?

Yesus parantos ngalaman sareng ngalaman dunya urang

Nyeri anu urang rasakeun di dunya urang, anu anéh pikeun urang, nyaéta nyeri anu Yesus terang ku anjeunna tina pangalaman. Anjeunna dihianatan ku babaturanana sareng disiksa sareng dirusak ku otoritas nagara éta. Anjeunna dihianatan ku ciuman ti salah sahiji réréncangan na anu paling caket. Yesus terang naon hartosna nalika jalma-jalma ngucapkeun salam anjeunna kalayan senang dina hiji dinten sareng pendak sareng anjeunna salajengna ku boos sareng nyiksa. John the Baptist, dulur misan Yesus, dibunuh ku penguasa anu ditunjuk ku urang Romawi kusabab nunjukkeun kalemahan moralna. Yesus terang yén anjeunna ogé bakal dipaéhan kusabab naroskeun doktrin sareng status pamimpin agama Yahudi. Yesus terang yén jalma bakal benci anjeunna tanpa alesan, yén babaturanana bakal ngalieuk sareng ngahianat ka anjeunna, sareng yén prajurit bakal maéhan anjeunna. Anjeunna damel urang saé sanajan anjeunna terang sateuacanna yén urang manusa bakal nyababkeun anjeunna nyeri fisik sareng bahkan maéhan anjeunna. Anjeunna anu satia ka urang sanajan urang benci. Anjeunna sobat asli sareng sabalikna tukang tipu. Kami ibarat jalma-jalma anu murag kana walungan és-tiis. Kami henteu tiasa ngojay sareng Yesus anu ngaluncat kana tungtung jero pikeun nyalametkeun urang. Anjeunna terang yén urang bakal nyobian sagala kamungkinan, tapi urang moal tiasa nyalametkeun diri sareng bakal binasa tanpa campur tangan na. Yesus sumping tanpa pamrih kana dunya urang sareng anjeunna terang pisan yén anjeunna bakal dibenci sareng dibunuh. Yesus sacara sukarela ngalakukeun ieu pikeun urang nunjukkeun jalan anu hadé. Anjeunna jalma anu tiasa urang percanten. Upami anjeunna parantos sayogi nyerahkeun nyawa pikeun urang, sanaos urang ningali anjeunna salaku musuh, kumaha deui urang tiasa percanten ka anjeunna upami ningali anjeunna salaku sobat?

Cara urang dina kahirupan

Yesus tiasa nyaritakeun hal ngeunaan kahirupan. Ngeunaan timana urang, dimana urang badé sareng kumaha urang dugi ka dinya. Anjeunna tiasa nyaritakeun ngeunaan bahaya di tambang hubungan anu urang sebut kahirupan. Kami tiasa percanten ka anjeunna sareng mendakan éta hargana. Nalika urang ngalakukeun ieu, urang pasti ningali kayakinan urang naék. Tungtungna, anjeunna salawasna leres.

Biasana urang henteu hoyong réréncangan anu salawasna leres kusabab bangor. Yesus, Putra Gusti, sanés jinis jalma anu nyebatkeun "Kuring geuwat nyarios ka anjeun!". Anjeunna luncat kana cai, ngajauhkeun upaya urang pikeun nabrak kami, ngagaleuh urang kana bank sareng ngantunkeun urang ngahiap hawa. Urang teraskeun, ngalakukeun anu lepat deui sareng ragrag kana cai hiji waktos deui. Akhirna urang bakal naros ka anjeunna dimana bagian-bagian bahaya tina perjalanan urang supados henteu ngabahayakeun diri. Tapi urang ogé tiasa yakin yén nyalametkeun urang sanés kedah pikeun anjeunna, tapi masalah anu caket kana haténa.

Yesus sabar sareng urang. Anjeunna ngajantenkeun urang ngalakukeun kasalahan bahkan ngajantenkeun urang tahan akibat tina kasalahan éta. Anjeunna ngajar urang pelajaran, tapi henteu pernah ngantepkeun urang. Kami bahkan henteu yakin naha anjeunna leres-leres aya, tapi urang tiasa yakin yén kasabaran sareng pangampunan na jauh langkung ageung sareng langkung saé pikeun hubungan urang tibatan amarah sareng pisah. Yesus ngartos mamang sareng kapercayaan urang. Anjeunna ngartos naha urang hoream percanten sabab anjeunna ogé, parantos dinyenyeri.

Alesan anjeunna sabar sabab anjeunna hoyong urang mendakan anjeunna sareng nampi uleman khusus na pikeun perayaan anu pikaresepeun. Yesus nyarioskeun kabagjaan anu gumbira, hubungan anu nyata sareng langgeng, pribadi sareng minuhan. Ngalangkungan hubungan anu sapertos kitu sareng anjeunna sareng jalma sanés, urang terang yén saleresna kami. Kami diciptakeun pikeun hubungan ieu, éta sababna urang hoyong pisan hubunganana. Éta pisan anu ditawarkeun ku Isa ka urang.

Pitunjuk Ilahi

Kahirupan anu aya di hareupeun sia hirup. Éta sababna Yesus kersa nampi kanyeri tina dunya ieu ka dirina sareng ngarujuk kahirupan anu langkung saé payuneun urang. Siga urang leumpang di padang pasir teu terang dimana urang badé kamana. Yesus ninggalkeun kasalametan sareng kanyamanan surga sareng nyanghareupan badai dunya ieu sareng nyarios ka kami: Aya kahirupan anu urang tiasa nyandak sagala hal anu éndah di karajaan Allah. Urang ngan ukur kedah angkat sareng anjeunna. Urang tiasa ngabales uleman ieu ku nyarios "Hatur nuhun, tapi kuring nyobian tuah di padang pasir" atanapi urang tiasa nyandak naséhat na. Yesus ogé nyaritakeun dimana urang ayeuna. Kami henteu acan di surga. Hirup nyeri. Kami terang éta sareng anjeunna ogé terang éta. Anjeunna ngalaman sorangan. Ku sabab kitu anjeunna ogé hoyong ngabantosan urang pikeun kaluar tina dunya anu putus asa ieu sareng ngajantenkeun urang hirup dina kaayaanana, anu parantos disiapkeun pikeun urang ti mimiti.

Yesus nyarios ka urang yén aya sababaraha bahaya hubungan di dunya ieu. Dasi kulawarga sareng silaturahim tiasa janten hubungan anu paling saé sareng paling bagja dina kahirupan urang upami éta tiasa dianggo. Tapi aranjeunna henteu teras-terasan ngalakukeun éta teras nyababkeun nyeri anu pang hébatna. Aya cara anu nyababkeun nyeri sareng aya cara anu ngahasilkeun kabagjaan. Hanjakalna, jalma-jalma kadang milari cara-cara anu nyababkeun kabagjaan anu nyababkeun nyeri jalma sanés. Kadang nalika urang nyobian nyingkahan kanyeri, urang ogé nyerah pelesir. Éta sababna urang butuh pitunjuk anu aman nalika urang ngumbara ngaliwatan gurun. Yesus tiasa ngantunkeun urang ka arah anu leres. Ku nuturkeun anjeunna, urang dugi ka tempatna.

Anu Nyiptakeun Gusti hoyong hubungan sareng urang, silaturahim anu dicirikeun ku cinta sareng kabagjaan. Kami ditangtayungan sareng takwa, parantos ngahianat ka Nu Nyiptakeun, nyumput sareng henteu hoyong muka surat-Na anu dikirimkeun ka kami. Éta sababna Gusti janten Yesus dina wujud manusa. Anjeunna sumping kana dunya urang pikeun ngawartosan urang ulah sieun. Anjeunna ngahampura urang, anjeunna nyayogikeun kami hal anu langkung saé tibatan anu parantos dipiboga sareng hoyong urang balik ka bumi anu aman sareng nyaman. Utusanana tiwas, tapi pesenna tetep sami. Yesus masih nawiskeun urang silaturahim sareng panghampura. Anjeunna hirup sareng nawiskeun kami henteu ngan ukur pikeun nunjukkeun jalan, tapi ngumbara sareng urang sareng ngahémat kami tina cai tiis. Anjeunna jalan sareng kami ngalangkungan kandel sareng ipis. Anjeunna ulet pikeun nyalametkeun urang sareng sabar dugi waktosna sumping. Urang tiasa ngandelkeun anjeunna, sanaos jalma sanés nguciwakeun urang.

Warta anu saé kanggo urang

Kalayan sobat sapertos Yesus, urang henteu kedah sieun deui musuh urang. Éta saé ngagaduhan sobat anu saluhureun batur. Yesus nyaéta sobat éta. Anjeunna nyarios yén anjeunna ngagaduhan kakawasaan di jagad raya. Anjeunna parantos janji yén urang nganggo kakuatan ieu pikeun urang. Yesus ngajak urang ka perayaan na di surga. Anjeunna kaluar ti jalan pikeun nyandak undangan ieu ka kami. Anjeunna malah dibunuh kusabab éta, tapi éta henteu ngahalangan anjeunna tina cinta urang. Nanging, anjeunna ngajak sadayana ka perayaan ieu. Kumaha damang? Meureun anjeun moal percaya pisan yén batur satia pisan atanapi hirup tiasa saé salamina. Henteu kunanaon - anjeunna terang yén pangalaman anjeun ngajantenkeun anjeun henteu percanten kana klaim sapertos kitu. Kuring yakin pisan yén anjeun tiasa percanten ka Yesus. Entong ngan ukur nyandak kecap kuring, cobian pikeun nyalira. Naék kana parahu na. Jigana anjeun bakal hoyong cicing di jero. Anjeun bakal ngamimitian ngundang jalma sanés pikeun ngiringan. Hiji-hijina hal anu anjeun kedah éléh nyaéta kaleungitan anjeun.    

ku Michael Morrison


pdfBagikeun iman