Naon urutan misi ageung?

027 wkg bs misi

Injil mangrupikeun warta anu saé ngeunaan panebusan ngalangkungan rahmat Allah dumasar kana iman ka Yesus Kristus. Suratna nyaéta yén Kristus maot pikeun dosa-dosa urang, yén anjeunna dikubur, kabangkitan dina dinten katilu saatos Kitab Suci, teras muncul ka murid-murid na. Injil mangrupikeun warta anu saé yén urang tiasa asup ka Karajaan Allah liwat karahayon kawilujengan Yesus Kristus (1 Korinta 15,1: 5-5,31; Kisah 24,46:48; Lukas 3,16: 28,19-20; Yohanes 1,14:15; Mateus 8,12: 28,30-31; Markus; Kis.;-).

Kecap Yesus ka murid-muridna saurna kabangkitan

Babasan "perintah misi anu hébat" biasana ngarujuk kecap Yesus dina Mateus 28,18: 20: "Sareng Yesus sumping sareng nyarios ka aranjeunna: Sadaya wewenang di surga sareng di bumi parantos parantos kaasih. Ku sabab kitu angkat sareng ngadamel murid sadaya bangsa: ngabaptis aranjeunna atas nami Bapa sareng Putra sareng Roh Suci sareng ngajar aranjeunna pikeun ngajaga sadaya anu paréntah ku anjeun. Sareng ningali, kuring sareng anjeun unggal dinten dugi ka akhir dunya. »

Sagala kakawasaan dipasihkeun ka abdi di langit sareng di bumi

Isa teh "Gusti sadaya" (Kisangan 10,36) sareng anjeunna mangrupikeun nu munggaran dina sadayana (Kolose 1,18 f.). Upami garéja sareng mukmin milu dina misi atanapi evangelism, atanapi naon istilah na, sareng ngalakukeun tanpa Yesus, maka éta moal aya gunana.

Misi agama sanésna henteu ngémutan kaunggulanna sareng aranjeunna henteu ngalakukeun padamelan Gusti. Sakur cabang agama Kristen anu henteu nempatkeun Kristus munggaran dina prakték sareng ajaranna sanés padamelan Gusti. Sateuacan Ascension ka Bapa Surgawi, Yesus ngadamel prediksi éta: "... anjeun bakal nampi kakawasaan Roh Suci anu bakal sumping ka anjeun sareng anjeun bakal janten saksi kuring" (Kisah 1,8). Usaha Roh Suci dina misi mangrupikeun penganut pikeun ngabuktikeun pikeun Yesus Kristus.

Gusti anu ngintun

Dina bunderan Kristen, "misi" parantos ngagaduhan sababaraha hartos. Kadang-kadang aya anu nyebat gedong, sakapeung ka misi spiritual di nagara deungeun, sakapeung pikeun ngadegkeun gereja-gereja anyar, sareng sajabana dina sajarah gereja, "misi" mangrupikeun konsep teologi kumaha Gusti ngutus putrana, sareng kumaha bapa na putra ngutus Roh Suci.
Kecap Inggris "misi" ngagaduhan akar Latin. Asalna tina «missio», anu hartosna «kuring ngirim». Ku alatan éta, misi ngarujuk kana pagawéan anu dikirim atanapi batur atanapi sakelompok.
Konsép "ngirim" penting pisan pikeun téologi Alkitab ngeunaan hakékatna Gusti. Allah mangrupikeun Allah anu ngirim kaluar. 

«Saha anu kuring ngirim? Saha anu hoyong janten utusan urang? ” naroskeun sora Pangeran. Gusti ngutus Musa ka Firaun, Nabi Élia sareng nabi-nabi sanésna ka Israil, Yohanes Pembaptis, pikeun ngajantenkeun terang Kristus (Yohanes 1,6-7), anu nyalira dikirim ku "bapa anu hirup" pikeun kasalametan dunya (Yohanes 4,34; 6,57).

Gusti ngintunkeun malaikat-malaikat pikeun ngalakukeun wasiat-Na (Kajadian 1: 24,7; Mateus 13,41 sareng seueur tempat sanés) sareng anjeunna ngintunkeun Roh Suci ku ngaran Anak (Yohanes 14,26:15,26; 24,49; Lukas). Bapa bakal "ngirim Yesus Kristus" dina waktos na nalika kabeh dibawa deui (Kisah 3,20: 21).

Yesus ogé ngintunkeun murid-muridna (Mateus 10,5), sareng anjeunna ngajelaskeun yén sakumaha Bapa ngutus anjeunna ka dunya, anjeunna ngintunkeun Yesus, anu mukmin, ka dunya (Yohanes 17,18). Sagala mukmin dikirim ku Kristus. Kami nuju misi pikeun Gusti sareng kami sapertos misionaris-Nya. Garéja Prajanjian Anyar ngartos ieu jelas sareng ngalaksanakeun padamelan Bapa salaku utusan-Na. Kisangan mangrupikeun kasaksian kana karya misionaris nalika Injil sumebar ka salebeteun dunya anu langkung dikenal. Anu Mukmin Sakumaha "Duta Kanggo Kristus" (2 Korinta 5,20) ngawakilan anjeunna sateuacan sadaya jalma.

Garéja Prajanjian Anyar nyaéta Garéja nu Misi. Salah sahiji masalah di garéja ayeuna nyaéta yén para jamaah "ningali misi salaku salah sahiji seueur fungsina tinimbang pusat anu netep" (Murray, 2004: 135). Aranjeunna sering ngajauhkeun diri tina misi ku utusan tugas ieu ka "badan khusus tinimbang ngabéréskeun sadaya anggota salaku mubaligh" (ibid). Gantina jawabanna Yesaya "Di dieu kuring, kirimkeun kuring" (Yesaya 6,9) jawaban anu sering henteu diucapkeun nyaéta: «Di dieu kuring! Kirimkeun jalma séjén. »

Modél Perjanjian Old

Karya Alloh dina Perjanjian Lama dikaitkeun kana ideu anu narik. Jalma-jalma sanés bakal kaget ku kajadian magnét anu pipilueun Allah sahingga aranjeunna "ngarasa sareng ningali kumaha jinisna Gusti" (Jabur 34,8).

Model ieu nyauran nyebatna "Kita Hayu", sapertos anu dipidangkeun dina carita Suléman sareng Ratu Séba. "Sareng nalika Ratu Syba ngupingkeun Nabi Sulaiman, anjeunna sumping ... ka Yerusalem ... Sareng Suléman ngajawab sadayana, sareng teu aya anu disumputkeun tina raja yén anjeunna henteu tiasa nyarioskeun ka dirina ... sareng saur raja: Memang leres naon anu ku kuring pareng uninga tina perbuatan sareng hikmah anjeun di nagara kuring » (1 Raja 10,1: 7). Konsep utama dina laporan ieu nyaéta ngagambar jalma ka titik anu saéngga kabeneran sareng jawaban tiasa dijelaskeun. Sababaraha gereja ayeuna gaduh model sapertos kitu. Éta sabagian sah, tapi sanés modél lengkep.

Biasana Israil henteu dikirim ka luar watesna sorangan pikeun ngajaksikeun kamulyaan Gusti. "Henteu tugas angkat ka bangsa-bangsa sareng da'wah anu kaungkap wangsit anu diamanahkan ka umat Allah" (Peters 1972: 21). Nalika Gusti ngintun Yunus pesen ti beus ka warga non-Israél di Niniveh, Yunus pikasieuneun. Kaayaan sapertos kieu unik (Maca carita misi ieu dina Kitab Yunus. Éta tetep ngalatih pikeun urang ayeuna).

Modél Prajanjian Anyar

"Ieu awal Injil Yesus Kristus, Putra Allah" - ieu kumaha Markus, pangarang anu munggaran Injil, netepkeun kontéks gereja Perjanjian Anyar. (Markus 1,1). Éta sadayana ngeunaan Injil, warta anu saé, sareng urang Kristen kedah ngagaduhan "beasiswa di Injil." (Filipi 1,5) hartosna aranjeunna hirup sareng bagikeun warta kawilujengan di Kristus. Istilah "Injil" disumputkeun di dinya - ideu nyebarkeun warta anu saé, nyatakeun kasalametan ka kafir.

Sapertos sawaréh anu kadang-kadang katarik ka Israil pikeun katelahna hirup pondok, seueur ogé anu ditarik ka Isa Al Masih pikeun popularitas sareng karisma anu populer. «Sareng béja ngeunaan anjeunna enggal sumebar ka sakuliah nagara Galiléa (Markus 1,28). Saur Isa: "datang ka kuring" (Mateus 11,28), sareng "Tuturkeun kuring!" (Mateus 9,9). Modél kasalametan anu bakal datang sareng nuturkeun masih kénéh kapaksa. Nya ieu Yesus anu ngagaduhan kecap hirup (Yohanes 6,68).

Naha misi?

Markus ngajelaskeun yén Yesus "sumping ka Galiléa sareng ngawartosan Injil Karajaan Allah" (Markus 1,14). Karajaan Allah henteu ekslusif. Yesus nyarios ka murid-muridna yén "Karajaan Allah sapertos siki mustard anu dipayun ku manusa sareng ditabih di kebon; jeung tumuwuh sareng janten tangkal, sareng manuk langit cicing di pangpangna » (Lukas 13,18-19). Gagasan éta tangkal téh cukup ageung pikeun sadayana manuk, teu ngan ukur hiji spésiés.

Garéja henteu ekslusif, sapertos perhimpunan di Israel. Ieu inklusif sareng pesen Injil henteu ngan ukur kanggo urang. Urang kedah janten saksi-Na "ka tungtung bumi" (Kisah 1,8). "Allah ngutus Putra-Na" kanggo urang ku kituna urang tiasa diadopsi janten murangkalih panebusan panebusan (Galata 4,4). The sih panebusan Gusti anu ngalangkungan Kristus henteu ngan ukur pikeun urang sorangan, "tapi pikeun sakabeh jagad" (1 Yohanes 2,2). Kami anu putra Gusti parantos dikirim ka dunya janten saksi rahmat-Na. Misi hartosna bilih Gusti nyarios "Leres" kanggo umat manusa, "Leres, kuring aya sareng enya, kuring badé nyalametkeun anjeun."

Ieu ngirim kaluar dunya teu ngan ukur tugas anu tiasa dilaksanakeun. Mangrupikeun hubungan sareng Yesus anu ngutus urang pikeun ngabagikeun "kahadéan ka Allah anu nuju tobat" sareng batur (Roma 2,4). Mangrupikeun cinta anu asih kaasih Kristus di urang anu mendorong urang ngabagi Injil cinta ka batur. «Asih Kristus nyorong ka urang» (2 Korinta 5,14). Misi dimimitian di bumi. Sadayana anu urang lakukeun dihubungkeun sareng aktaan Gusti anu "ngutus Roh kana haté urang" (Galata 4,6). Kami dikirim ti Gusti Allah ka pasangan urang, kulawarga, kolotna, babaturan, tatangga, kolega kerja, sareng jalma anu urang tepang di jalan, ka sadaya jelema.

Garéja awal ningali tujuanana pikeun milu dina Orde Agung. Paulus nganggap jalma-jalma anu tanpa "kecap salib" salaku jalma anu bakal leungit upami Injil henteu diajarkeun ka aranjeunna (1 Korinta 1,18). Henteu paduli naha jalma ngabales Injil atanapi henteu, mukmin kedah janten "seungit Kristus" dimana waé aranjeunna angkat (2 Korinta 2,15). Paul jadi prihatin yén jalma nguping manéh Injil anu anjeunna nganggap panyebaran tanggung jawabna. Saur anjeunna: «Kanggo kuring moal tiasa muji kanyataan yén kuring ngajarkeun manéh; sabab kuring kudu ngalakukeun éta. Dan cilaka abdi upami abdi henteu ngawartosan Injil! » (1 Korinta 9,16). Anjeunna nunjukkeun yén anjeunna "ngahutang ka bangsa Yunani sareng non-Yunani, anu wicaksana sareng anu henteu wicaksana ... ngajarkeun Injil" (Roma 1,14: 15).

Paulus gaduh kersa ngalaksanakeun pagawéan Kristus tina rasa sukur, "margi cinta Allah dituangkeun kana haté urang ngaluarkeun Roh Suci" (Roma 5,5). Pikeun anjeunna mangrupikeun hak istimewa tina rahmat janten rasul, nyaéta, batur anu "dikirim" sakumaha anu urang laksanakeun damel Kristus. "Kristen mangrupikeun dakwah atanapi sifatna nolak raison d'etre", nyaéta, tujuanana sadayana (Bosch 1991, 2000: 9).

Kajadian

Siga seueur masarakat jaman ayeuna, dunya mumusuhan Injil dina waktos KTP. "Tapi urang ngahutbah salib Kristus, gangguan ka urang Yahudi, kabodoan ka kapir" (1 Korinta 1,23).

Pesen Kristen henteu nampi. Satia, sapertos Paulus, "dipencet pisan ti sadaya pihak, tapi tanpa kasieun ... aranjeunna sieun, tapi aranjeunna henteu nyerah ... aranjeunna dikaniaya tapi henteu ditinggalkeun" (2 Korinta 4,8: 9). Sakapeung sakumna kelompok mukmin parantos péngkolan kana Injil (2 Timotius 1,15).

Éta henteu gampang dikirim ka dunya. Biasana Nasrani sareng gereja ngagaduhan tempat "antara bahaya sareng kasempetan" (Bosch 1991, 2000: 1).
Ku ngenalkeun sareng nyita kasempetan, Garéja mimiti tuwuh dina kadatangan spiritual sareng spiritual. Anjeunna henteu sieun janten provokatif.

Roh Suci ngajantenkeun mukmin dina kasempetan-usaha pikeun manéh. Dimimitian ku khutbah Peter dina Rasul 2, Roh nyiksa kasempetan pikeun Kristus. Ieu dibandingkeun panto pikeun iman (Kisah 14,27:1; 16,9 Korinta 4,3; Kolosa).

Lalaki sareng awewe mimiti nyebarkeun Injil kanthi wani. Jalma-jalma sapertos Pilipus di Kisah 8 sareng Paulus, Silas, Timotius, Akwila, sareng Priszilla dina Kisah Para Rasul 18 nalika ngadegkeun garéja na di Koréa. Naon bae anu ku anu dipercaya, aranjeunna ngalakukeunana salaku "kolaborator Injil" (Filipi 4,3).

Ngan sakumaha Yesus dikirim ka janten salah sahiji urang supados masarakat tiasa disalametkeun, para mukmin diutus Injil pikeun "janten sadayana" pikeun ngabagikeun warta saalam dunya. (1 Korinta 9,22).

Buku Kisah ditungtungan sareng kumaha Paul parantos ngiringan tatanan mubaligh hébat ku Mateus 28: "Anjeunna ngawartosan Karajaan Allah sareng ngajarkeun Gusti Yesus Kristus tanpa pamrih" (Kisah 28,31). Éta mangrupikeun conto garéja ka hareup - gareja dina misi.

nutup

Tatanan misi anu hébat nyaéta pikeun neraskeun dakwah Injil Kristus. Urang sadaya dikirim ka dunya ku Anjeunna, sakumaha ogé Kristus dikirim ku Rama. Ieu nunjukkeun hiji garéja anu pinuh ku para mukmin anu aktip dina usaha bapa.

ku James Henderson