Mashado 7: Sermon di Gunung

411 matthaeus 7 Khutbah di Gunung Dina Mateus 5, Isa ngajelaskeun yén bener bener asalna tina jero sareng masalah haté, sanés ngan ukur perilaku. Dina bab 6 urang maca naon anu disarioskeun ngeunaan Yesus ngeunaan perbuatan alim urang. Anjeun kedah ikhlas sareng henteu kedah ditepikeun janten pedah supados urang katingali saé. Dina dua bab, Isa nyayogikeun dua masalah anu timbul nalika hiji dasarna nunjukkeun kaadilan ngeunaan paripolah luar. Di hiji sisi, Allah henteu hoyong kalakuan luar urang parobihan, sareng anu sanés, éta nyababkeun jalma pikeun pura-pura yén haténa parantos dirobih. Dina Bab 7, Isa nunjukkeun ka urang masalah katilu anu timbul nalika kalakuan anu pangpentingna: jalma anu ngawakilan kaadilan kalayan paripolah condong ngahukum atanapi nyempad batur.

Bemprot dina panon soca

"Tong nangtoskeun, supados anjeun moal dihukum," saur Yesus, "sabab numutkeun hukum anu anjeun pareng hakim, anjeun bakal diadili; jeung ukuran naon anjeun ukur, anjeun bakal diukur » (Mateus 7,1: 2). Para pamiarsa Yesus terang naon jinis pengadilan Yesus anu disarioskeun. Éta diarahkeun ngalawan sikep judgmental masarakat anu parantos ngritik Yesus - ngalawan jalma munafik anu museur kana paripolah éksternal (tingali John 7,49 kanggo conto). Jalma anu gancang ngahukum batur sareng ngarasa unggul ka batur anu dihukum ku Gusti. Sadayana parantos dosa sareng sadayana peryogi rahmat. Tapi sababaraha urang hese ngaku ieu, sareng aranjeunna ogé hese nunjukkeun kagagas ka batur. Éta naha Yesus ngingetkeun urang yén cara urang ngubaran jalma sanés tiasa nyababkeun Gusti anu ngarawat urang ku cara anu sami. Beuki urang ngarasa butuh ka urang sorangan pikeun rahmat, kurang urang bakal ngahukum batur.

Lajeng Yesus masihan kami gambaran anu pikaseurieun naon hartosna: "Tapi naon anu anjeun tingali splinter dina panon lanceukna anjeun henteu perhatikeun bar dina panon anjeun?" (Mateus 7,3). Kalayan kecap séjén, kumaha anjeun tiasa ngawadul ngeunaan dosa batur nalika anjeun ngalakukeun komitmen kajahatan anu nyalira? "Atanapi kumaha anjeun tiasa nyarios ka lanceuk anjeun: Eureun, kuring badé narik splinter tina panon anjeun? Sareng, ningal, aya bar dina panon anjeun. Hipokrit, tarik heula kaluar tina panon anjeun; saenggeus jaga kumaha anjeun tarik splinter tina panon adi anjeun » (Vv. 4-5). Pendengar Yesus kedah gaduh seuri nyarios karikatur ieu munapik.

A munafik nyatakeun yén anjeunna bakal ngabantosan batur pikeun ngaidentipikasi dosa na. Anjeunna nyatakeun janten wijaksana sareng nyarios janten zealot pikeun hukum. Tapi Isa nyatakeun yén jalma sapertos kieu teu mumpuni ngabantosan. Anjeunna munafik, saurang aktor, pangatur. Anjeunna kedah mimiti ngaleungitkeun dosa tina hirupna; anjeunna kedah ngartos betapa hébat dosa na. Kumaha carana bar diangkat? Yesus henteu ngajelaskeun yén di dieu, tapi urang terang ti tempat-tempat sanés dosa anu ngan ukur tiasa dihapus ku rahmat Allah. Ngan jalma anu parantos ngalaman rahmat tiasa leres-leres ngabantosan batur.

»Anjeun kedah henteu masihan suci ka anjing sareng anjeun henteu kedah ngalontar mutiara anjeun sateuacan babi» (V.6). Frasa ieu biasana diinterpretasi salaku da'wah dakwah sacara ati. Éta tiasa leres, tapi kontéks di dieu henteu aya hubunganana sareng Injil. Nanging, upami urang ningal paribasa ieu dina kontéks, hartosna tiasa ngandung émosi anu tangtu: "Hipokrit, jaga mutiara hikmah ka diri anjeun. Upami anjeun nganggap yén jalma sanés mangrupikeun dosa, moal runtah kecap anjeun dina anjeunna, sabab anjeunna anjeun moal bakal nganuhunkeun pikeun anu anjeun nyarios sareng ngan ngaganggu ngeunaan diri anjeun. » Ieu bakal janten kacindekan pikaseurieun ka pesen konci Yesus: "Ulah nangtoskeun".

Kurnia Gusti nu saé

Yesus parantos nyarioskeun ngeunaan doa sareng kurang urang iman (Bab 6). Ayeuna anjeunna nyarios deui kieu: «Naros, éta bakal dipasihkeun ka anjeun; neangan, anjeun bakal mendakan; sambel, janten anjeun bakal dibuka. Pikeun saha waé anu naroskeun katampi; saha saha anu milarian di dinya mendakan; saha anu sambel diditu bakal dibuka » (V 7-9). Yesus ngajelaskeun sikap amanah atanapi kapercayaan ka Allah. Naha urang tiasa gaduh kapercayaan sapertos kitu? Kusabab Gusti tiasa dipercanten.

Maka Yesus ngajadikeun perbandingan anu saderhana: "Saha diantara anjeun jalma anu nawiskeun putrana upami batu nalika anjeunna naros roti? Atanapi upami anjeunna naroskeun ka lauk, nawiskeun oray? Upami anjeun, anu jahat, masih tiasa masihan kado anjeun ka murangkalih, langkung-langkung langkung Bapa anjeun bakal masihan barang anu hadé pikeun anu naros ka anjeunna! » (Vv. 9-11). Upami jalma dosa ogé ngurus anak-anakna, maka urang pasti tiasa percanten ka Allah yén anjeunna ogé ngurus urang, barudakna, sabab anjeunna sampurna. Anjeunna bakal nyayogikeun kami ka sadaya anu urang butuhkeun. Kami henteu teras-terasan nampi naon anu dipikahoyong sareng sakapeung urang kurang disiplin. Isa henteu asup kana hal-hal ayeuna - patalina-na di dieu ngan saukur yén urang tiasa percaya ka Allah.

Salajengna, Yesus mairan kana aturan emas. Maksudna sami sareng ayat 2. Gusti bakal ngarawat kami cara urang ngubaran batur, maka Anjeunna naroskeun ka Kami, "Ayeuna sadayana anu anjeun pikahoyong ku jalma-jalma ogé lakukeun ka anjeun, lakukeun ogé!" (V 12). Kusabab Allah masihan kami hal-hal anu saé, urang kedah dilakukeun alus ka batur. Upami urang hoyong dirawat bageur sareng hoyong diputuskeun nikmat urang nalika ragu, kedah urang bageur ka batur. Upami urang hoyong batur ngabantosan urang nalika urang peryogi pitulung, maka urang kedah daék ngabantosan batur nalika aranjeunna peryogi pitulung.

Yesus nyatakeun ngeunaan aturan emas: "Ieu hukum sareng nabi-nabi" (V.12). Éta mangrupikeun aturan ieu mangrupikeun Torah anu leres-leres perkawis. Sadayana seueur korban kedah nunjukkeun yén urang butuh rahmat. Sagala hukum sipil kedah ngajarkeun urang kana tingkah laku adil ka sasama manusa. Aturan emas méré urang terang anu jelas ngeunaan kersaning Gusti pikeun hirup. Éta tiasa gampang dikutip, tapi sesah bertindak. Éta sababna naha Yesus ngeureunkeun hutbahna sareng sababaraha peringatan.

Gerbang sempit

"Bélok liwat gapura sempit," nasihat Yesus. 'Kusabab gerbang jembar sareng jalanna lebar nuju damnation, sareng seueur anu angkatna. Kumaha sempitna gerbang sareng kumaha sempitna jalan anu ngarah ka kahirupan, sareng aya sababaraha anu mendakanana! » (V 13-14).

Jalur sakurang-kurangna daya tahan nyababkeun kiamat. Di handap ieu Kristus sanes cara anu pang populerna. Leumpang hartosna artina mungkir diri anjeun, mikir sacara mandiri, sareng daék maju dina iman sanajan sanés euweuh anu sanés. Urang moal tiasa nganggo mayoritas. Urang ogé teu tiasa milih nikmat minoritas anu suksés kusabab éta leutik. Popularitas atanapi kajadian anu jarang léngkah sanés ukur ukuran bebeneran.

"Waspada nabi palsu," ngingetkeun Yesus. «... anu sumping ka anjeun dina pakean domba, tapi di lebetna aya srigala raging» (V.15). Pendakwah anu salah mendakan gambaran anu hadé di luar, tapi motipna egois. Kumaha urang tiasa nyarios yén éta salah?

"Anjeun kedah ngenalan aranjeunna ku buahanana." Peryogi waktos, tapi di tungtungna urang bakal tiasa ningali naha da’id narékahan pikeun ngamangpaatkeunana atanapi upami anjeunna bener-bener ngalayanan batur. Penémbong tiasa nipu sakedap. Para padamel dosa coba katingali siga malaikat Allah. Malah nabi palsu katingali saé samentawis.

Naha aya cara anu langkung gancang pikeun mendakan? Ya, aya - Yesus bakal badé lebet kana saatosna. Tapi mimitina anjeunna ngingetkeun nabi palsu: "Sakur tangkal anu henteu ngahasilkeun buah anu alus bakal ditegor sareng dibuang kana seuneu" (V.19).

Bangun dina batu

Khutbah di Gunung ditungtungan sareng tangtangan. Saatos jalma ngupingkeun Yesus, aranjeunna kedah mutuskeun upami aranjeunna hoyong taat. "Henteu sadayana anu nyarios ka abdi: Gusti, Gusti! Anu bakal sumping ka Karajaan Sawarga, tapi bakal ngalakukeun kersa ku Bapa di surga" (V.21). Yesus nunjukkeun yén sadayana kedah nyauran anjeunna Gusti. Tapi kecap waé henteu cukup.

Bahkan keajaiban anu dilakukeun dina nami Yesus teu cekap: «Seueur anu bakal nyarios ka kuring dina éta: Gusti, Gusti, naha urang henteu nubuat dina ngaran anjeun? Naha kami henteu ngusir roh jahat pikeun nami anjeun? Naha kami henteu parantos kéngingkeun mukjijat dina nami anjeun?

Teras kuring bakal ngaku ka aranjeunna: Kuring henteu pernah kenal sareng anjeun; angkat ti kuring, anjeun jahat! » (Vv. 22-23). Di dieu Yesus nunjukkeun yén anjeunna bakal nangtoskeun sakumna umat manusa. Jalma bakal ngajawab sateuacan anjeunna sareng bakal dijelaskeun naha bakal aya masa depan aranjeunna sareng atanapi henteu aya Yesus.

Saha anu tiasa disalametkeun? Maca perumpamaan ngeunaan pembina imah anu palinter sareng bodo: "Saha waé anu ngadangu pidato kuring sareng ngalakukeun éta ..." Yesus nyimpen kecap-kecap dina tingkat anu sami sareng karsapan bapakna. Sarerea kedah nurut Yesus sapertos aranjeunna ogé nurut ka Gusti. Jalma-jalma dinilai dumasar kana kalakuanna ka Yesus. Urang sadayana gagal sareng peryogi rahmat, sareng rahmat ieu dipasihkeun dina Yesus.

Saha waé anu ngawangun Yesus mah sapertos jalma anu lantip anu ngawangun bumi di luhur batu. Nalika hujan turun sareng cai sumping sareng angin nyebarkeun sareng kadorong ngalawan bumi, henteu kajantenan; sabab diadegkeun dina batu » (V 24-25). Urang henteu kedah ngantosan badai terang naon anu bakal mungkas dina tungtungna. Lamun ngawangun dina taneuh anu goréng, anjeun bakal sangsara karuksakan anu parah. Saha waé anu nyobian nempatkeun kahirupan spiritualna dina dasar salian ti Yesus ngan ukurkeun pasir.

"Sareng éta nalika réngsé Yesus biantara ieu" yén jalma-jalma pikasieuneun dina ajaran na; pikeun anjeunna ngajar aranjeunna kalayan otoritas sareng henteu sapertos ahli hukumna » (Vv. 28-29). Mose sprach im Namen des Herrn und die Schriftgelehrten sprachen im Namen Moses. Aber Jesus ist der Herr und sprach mit eigener Autorität. Er beanspruchte, die absolute Wahrheit zu lehren, Richter der gesamten Menschheit und der Schlüssel zur Ewigkeit zu sein.

Yesus henteu sapertos guru hukum. UU teu komprehensif sareng kalakuan nyalira teu cekap. Urang peryogi cariosan Yesus sareng anjeunna ngadamel tungtutan yén teu aya anu tiasa nedunan sorangan. Urang peryogi rahmat, sareng Yesus urang tiasa yakin nampi éta. Hirup langgeng urang gumantung kana kumaha urang ngabales Yesus.

ku Michael Morrison


pdfMashado 7: Sermon di Gunung