Ngan kecap

466 kecap hungkul Sakapeung kuring resep nyandak perjalanan musik deui dina jangka waktu. Anu ditarajang ku Bee Gees ti taun 1960-an nganteurkeun kuring ka topik ayeuna ayeuna nalika kuring maén judulna «Kata» (Kecap) nguping. "Ngan kecap, sareng kecap sagala anu kuring kudu meunang haté anjeun."

Naon anu bakal aya lagu tanpa kecap? Anu komposer Schubert sareng Mendelssohn parantos nyerat sajumlah "lagu tanpa kecap", tapi kuring henteu émut hungkul. Naon jasa bakal urang tanpa kecap? Nalika urang nyanyi lagu énggal, urang perhatosan pisan kana kecap-kecap, sanaos mélodi éta henteu pikaresepeun pisan. Ucapan anu sohor, khutbah anu gerak, literatur hébat, puisi inspirasi, bahkan panunjuk jalan, carita detektif sareng dongeng sadayana gaduh hiji hal anu umum: kecap. Yesus, Juru Salamet sadaya umat manusa, ngalahirkeun judulna "Logos" atanapi "Firman". Urang Kristen ngarujuk Alkitab salaku Firman Allah.

Nalika urang diciptakeun, urang manusa dibéré basa. Gusti nyarios langsung ka Adam sareng Hawa, sareng mamang aranjeunna silih pareng. Iblis ngagunakeun kecap-kecap anu pikabitaeun pikeun mangaruhan manah Hawa, sareng anjeunna malikan deui dina versi anu rada dirobih ka Adam. Hasilna cilaka nyarios sahenteuna.

Saatos banjir, sadaya jalma nganggo basa anu sami. Komunikasi lisan penting pisan pikeun ngarencanakeun menara, nyaéta pikeun "ngahontal kana langit". Tapi usaha ieu mangrupikeun kontradiksi langsung kana paréntah Allah pikeun ngalikeun sareng mengembang bumi, sareng anjeunna mutuskeun pikeun ngeureunkeun "kamajuan." Kumaha teu anjeunna ngalakukeun? Anjeunna bingung basa, ngajantenkeun aranjeunna teu tiasa ngartos kecap masing-masing.

Tapi kalayan Perjangjian Anyar anu mimiti sumping anyar. Seueur kelompok jalma ti sababaraha nagara anu sumping ka Yérusalém sareng ngariung dina Pentekosta kanggo ngagungkeun festival éta. Festival éta lumangsung teu lami saatos salib sareng jadian Yesus. Saha waé anu ngupingkeun ucapan Petrus dina dinten éta kagum pikeun ngupingkeun anjeunna ngabutuhkeun Injil dina basa sorangan! Naha mukjijatna nguping atanapi nyarios, halangan basa dipiceun. Tilu rébu jalma kahartos pikeun ngalaman tobat sareng pangampura. Éta nalika garéja ngamimitian.

WS Rendra

Kalimah tiasa menyakiti atanapi ngageurkeun, ngenes atanapi ngingetkeun Nalika Yesus ngamimitian pelayanan na, jalma-jalma matak senang kalayan kecap-kecap anu pas tina sungutna. Engké, nalika diturutan sababaraha murid, Yesus naros ka dua belas: "Naha anjeun ogé rék dileungitkeun?" Lajeng Simon Peter ngajawab anjeunna, anu jarang kirang kecap: «Gusti, dimana urang kedah angkat? Anjeun gaduh kecap hirup anu hirup » (Yohanes 6,67: 68).

Huruf James gaduh seueur anu nyebatkeun ngeunaan panggunaan lidah. James ngabandingkeunna pikeun narik anu cekap pikeun ngiringan seuneu leuweung. Kami terang ieu ogé di Afrika Kidul! Sababaraha kecap anu aya dina média sosial tiasa memicu perang kecap anu nyiptakeun rasa gething, kekerasan, sareng dimusuhan.

Janten kumaha urang Kristen kedah nungkulan kecap urang? Salami urang didamel tina daging sareng getih, urang moal tiasa ngalakukeun anu sampurna. James nyerat: "Tapi saha waé anu teu sono kana kecap éta jalma anu sampurna" (Yakobus 3,2). Aya ngan hiji jalma anu sampurna; teu aya anu sukses. Yesus terang pisan nalika nyarioskeun naon sareng iraha éta langkung saé cicingeun. Parisi sareng pengacara sababaraha kali nyoba "nyekel anjeunna" dina kecap-Na, tapi aranjeunna gagal.

Dina doa urang tiasa naroskeun anu ku kita lereskeun cinta. Kanyaah tiasa kadang "hard love" nalika diperyogikeun henteu nyarios. Éta ogé tiasa hartosna mikirkeun pangaruh kana batur sareng milarian kecap anu leres.

Kuring émut saé nalika kuring masih murangkalih, sareng bapa nyarios ka kuring: "Kuring ngagaduhan kecap pikeun ngobrol sareng anjeun." Éta ukur hartosna yén teguran bakal nuturkeun, tapi nalika anjeunna ngajerit "Dupi anjeun ngagaduhan kecap!" Éta biasana hartosna anu saé.

Yesus mastikeun ka urang: «Langit jeung bumi bakal sirna; tapi kecap kuring moal sirna » (Mat 24,35). Tempat karesep kuring dina Alkitab nyaéta dina akhir wahyu John, dimana éta nyebutkeun yén Gusti bakal ngajantenkeun sagala anyar, langit anyar sareng bumi anyar, dimana maotna moal aya deui, moal aya kasangsaraan atanapi jerit atanapi ngilu. Yesus maréntahkeun John: "Tulis, sabab kecap-kecap ieu leres-leres sareng pasti!" (Rev 21,4-5). Kecap Yesus, ogé Roh Suci anu wujud, sadayana urang gaduh sareng naon anu kedah urang asupkeun Karajaan Gusti anu mulya.

ku Hilary Jacobs


pdfNgan kecap