Isa: jangji

510 jesus jangji Prajanjian Lama nyarioskeun yén urang manusa diciptakeun dina gambar Allah. Teu lami sateuacan urang ngalakukeun dosa sareng diusir kaluar surga. Tapi kalayan kecap pangadilan sumping kecap jangji. Saur Gusti: «Kuring hayang nempatkeun permusuhan di antara anjeun (Iblis) sareng awéwé sareng antara turunan sareng cikalna; anjeunna (Yesus) bakal naksir sirah anjeun sareng anjeun bakal (Yesus) tusuk dina keuneung » (Nomer 1:3,15). A ngabebaskeun turunan Eva bakal datang pikeun nyalametkeun jalma-jalma.

Henteu aya solusi di payuneun

Eva sigana ngaharepkeun yén anak kahijina bakal jadi solusi. Tapi Kain mangrupikeun bagian tina masalah éta. Dosa sumebar sareng éta parah. Aya panebusan sebagian dina jaman Nuh, tapi dosa terus. Aya dosa putu Nuh teras aya ti Babul. Kamanusaan terus ngagaduhan masalah sareng ngaharepkeun hal anu langkung saé, tapi henteu kantos tiasa ngahontalna.

Sababaraha janji penting anu dilakukeun ka Abraham. Tapi anjeunna maot sateuacan anjeunna nampi sagala jangji. Anjeunna ngagaduhan anak tapi henteu aya nagara sareng anjeunna henteu janten berkah ka sadaya bangsa. Janji éta diserahkeun ka Ishak sareng engké ka Yakub. Yakub sareng kulawargana dugi ka Mesir sareng janten nusa bangsa anu hébat, tapi aranjeunna ngalambatkeun. Tetep, Allah tetep jangji na. Gusti nyangking aranjeunna kaluar ti Mesir kalayan kaajaiban anu luar biasa. Bangsa Israil teras mundur kana jangji na. Ajaib henteu ngabantosan, sakedik ngajaga hukumna. Aranjeunna ngalakukeun dosa, mamang, ngumbara di gurun salami 40 taun. Gusti tetep tetep janjina kana jangji sareng nyangking jalma ka tanah Kanaan sareng ngalangkungan seueur mukjijat anu dipasihkeun ka aranjeunna.

Éta kénéh jalma-jalma dosa anu sami, sareng buku hakim-hakim nunjukkeun ka kami sababaraha dosa jalma, sabab tetep aya kana brahala. Kumaha bisana aranjeunna henteu janten berkah ka bangsa-bangsa sanés? Ahirna, Gusti kagungan kaom kalér Israil anu ditawan ku bangsa Asyur. Anjeun mikirkeun anu bakal ngahirupkeun urang Yahudi, tapi henteu.

Allah ngantepkeun urang Israil di panangkaran di Babul salami sababaraha taun, sareng ngan sajumlah saeutik diuih deui ka Yerusalem saatosna. Bangsa Yahudi janten kalangkang tina urut dirina. Éta henteu langkung saé di bumi anu dijanjikan dibandingkeun di Mesir atanapi Babul. Aranjeunna héran: Dimana jangji Gusti anu dilakukeun ku Abraham? Kumaha urang bakal janten lampu pikeun bangsa-bangsa? Kumaha janji-janji pikeun Daud bakal dilaksanakeun upami urang henteu tiasa ngontrol diri?

Dina kakawasaan Romawi, jalma kuciwa. Sababaraha nyerah harepan. Sababaraha nganjang gerakan gerakan bawah tanah. Batur nyobian janten langkung religius sareng ngahargaan berkah Gusti.

Anu gumujeng harepan

Gusti mimiti ngalaksanakeun janjina sareng anak anu haram. "Tingali, parawan bakal hamil sareng ngalahirkeun lalaki, sareng aranjeunna bakal ngémutan anjeunna nami Immanuel, anu hartosna ditarjamahkeun: Allah sareng urang" (Mateus 1,23) Anjeunna munggaran disebut Yesus - nganggo nami Ibrani "Yeshua", anu hartosna Allah bakal nyalametkeun urang.

Malaikat nyarios ka angon yén Juru Salamet hiji dilahirkeun di Betania (Lukas 2,11). Anjeunna anu nyalametkeun, tapi anjeunna henteu ngahémat saha dina waktos éta. Anjeunna malah kedah disalametkeun nyalira kumargi kulawarga kedah ngusir nyalametkeun anak ti Herodes, Raja urang Israil.

Gusti sumping ka urang sabab anjeunna tetep janji sareng janten dasar sadaya harapan urang. Sajarah Israél sababaraha kali nunjukkeun yén métode manusa henteu jalan. Urang moal tiasa ngahontal tujuan Gusti urang nyalira. Gusti nyangka permulaan anu leutik, lain tina batin tinimbang kakuatan fisik, kameunangan dina kalemahan tinimbang kakuatan.

Nalika Gusti maparin ka urang Yesus, anjeunna nedunan janjina sareng nyayogikeun sagala anu diramalkeun.

Kana minuhan

Urang terang yén Yesus ngadeudeul pikeun masihan nyalira salaku panebusan pikeun dosa-dosa urang. Anjeunna nyangking urang panghampura sareng mangrupikeun terang dunya. Anjeunna tos dugi ka ngelehkeun setan sareng maot dirina ku cara ngéléhkeun anjeunna saatosna sareng kabangkitan. Urang tiasa ningali kumaha Yesus minuhan jangji Gusti.

Urang tiasa ningali langkung seueur ti urang Yahudi sakitar 2000 taun ka pengker, tapi urang tetep henteu ningali sadayana. Urang henteu ningali unggal janji dilaksanakeun. Urang teu ningali Iblis dipasung dimana anjeunna teu tiasa ngarayu saha. Kami henteu ningali yén sadaya terang Gusti. Kami henteu ningali tungtung ceurik sareng lawon, sakarat sareng maot. Urang masih hoyong jawaban akhir. Dina Yesus urang gaduh harepan sareng kaamanan pikeun ngalakukeun ieu.

Kami ngagaduhan janji anu asalna ti Gusti Allah, anu diangkat ku putrana sareng disegel ku Roh Suci. Kami percanten yén sadaya anu parantos dijanjikeun bakal datang sareng yén Kristus bakal ngalaksanakeun padamelan anu Anjeunna dimimitian. Harepan urang mimiti ngahasilkeun buah sareng Kami yakin yén sagala janji bakal dipenuhan. Nalika urang mendakan harepan sareng janji kasalametan dina murangkalih Yesus, kami ngarepkeun harepan sareng janji kasampurnaan dina Yesus wungu. Ieu dilarapkeun kana kamekaran Karajaan Allah sareng ogé padamelan Garéja di unggal jalmi sanés.

Asa pikeun diri urang sorangan

Nalika jalma-jalma sumping ka percanten ka Kristus, Karya-karyana dina anjeun mimiti tumuwuh. Saur Isa Yesus yén urang sadayana kedah dilahirkeun deui. Upami urang percaya ka Anjeunna, Roh Suci ngabayangkeun urang sareng nyiptakeun kahirupan anu anyar dina diri urang. Sakumaha Yesus jangji, anjeunna datang ka kahirupan di urang. Aya anu saurna: "Yesus tiasa lahir sarébu kali sareng éta henteu aya gunana kanggo kuring upami anjeunna henteu ngalahir di kuring".

Urang tiasa ningal ka diri urang sareng mikir, "Kuring henteu ningali seueur di dieu. Kuring henteu langkung saé tibatan 20 taun ka pengker. Kuring tetep berjuang sareng dosa, cangcaya sareng kasalahan. Kuring masih egois sareng nekad. Kuring henteu langkung saé pisan salaku jalma anu bageur ti jalma-jalma kuno di Israél. Kuring heran naha Tuhan bener-bener ngalakukeun nanaon dina kahirupan kuring. Sigana mah kuring henteu kamajuan. "

Jawabanana téh émut ka Yesus. Awal spiritual urang sigana henteu saé ayeuna, tapi éta kusabab Gusti nyarios yén saé. Naon anu kami di diri nyaéta ngan ukur mayar. Éta mangrupikeun anu awal sareng mangrupikeun jaminan ti Alloh Diri. Roh Suci di urang mangrupikeun pembayaran kamulyaan anu bakal datang.

Lukas nyarioskeun yén malaikat nyanyi nalika Yesus ngalahir. Ieu mangrupikeun kameunangan, sanaos jalma-jalma sanés tiasa ningali sapertos kitu. Malaikat-malaikat terang yén kameunangan pasti kusabab Gusti parantos ngawartosanana.

Yesus nyarioskeun ka urang yén malaikat girang nalika hiji jalma nu dosa mratobat. Aranjeunna nyanyi pikeun unggal jalma anu sumping ka Kristus sabab hiji putra Allah dilahirkeun. Anjeunna bakal ngurus urang. Sanaos kahirupan spiritual urang teu sampurna, Gusti bakal neraskeun damel di urang dugi ka Anjeunna nyampurnakeun karyana dina diri urang.

Ngan sakumaha anu seueur harepan dina orok Yesus, aya harepan gede kana orok Kristen anu lahir. Henteu paduli sabaraha lami anjeun janten Kristen, aya harepan anu saé pikeun anjeun sabab Gusti parantos investasi dina anjeun. Anjeunna moal nyerah padamelan anjeunna ngamimitian. Yesus mangrupikeun buktina yén Allah tetep nungtun janji-Na.

ku Joseph Tkach


pdfIsa: jangji