Yesus, hijina jalan?

060 jesus ngan ukur jalan

Sababaraha urang nolak kapercayaan Kristen yén kasalametan ngan ukur tiasa dilakukeun ku jalan Yesus Kristus. Dina masarakat pluralistik urang kasabaran diarepkeun, bahkan ditungtut, sareng konsép kabébasan agama, anu ngamungkinkeun sadaya agama, kadang-kadang diinterpretasi sedemikian rupa sehingga semua agama akhirna sami-sami.

Sadaya jalan nuju ka Gusti anu sami. Sababaraha urang nyarios kieu siga anu parantos aya di jalan sareng ayeuna parantos balik ti tujuan perjalanan ieu. Jalma-jalma sapertos kitu henteu toleran ka jalma-jalma anu sempit éta anu percaya ngan aya hiji jalan sareng nolak dakwah. Barina ogé, aranjeunna ngaku, ieu mangrupikeun upaya nyerang pikeun ngarobih kapercayaan batur. Tapi aranjeunna sorangan hoyong ngarobih iman jalma-jalma anu percanten ngan ukur hiji cara. Kumaha ayeuna? Naha iman Kristen ngajarkeun yén Yesus mangrupikeun hiji-hijina jalan anu nyababkeun kasalametan?

Agama anu sanés

Kaseueuran agama ekslusif. Yahudi Ortodok ngaku gaduh jalan nyata. Urang Islam ngaku terang yén wahyu pangsaéna ti Allah. Umat ​​Hindu percaya yén éta leres sareng umat Buddha percaya kana diri sorangan. Malahan pluralis modern percaya yén pluralisme langkung leres tibatan ideu sanés.

Janten sadaya jalan henteu ngarah ka Gusti anu sami. Agama anu béda bahkan ngajelaskeun dewa anu béda. Urang hindu gaduh sababaraha déwa sareng ngajelaskeun kasalametan salaku pamulangan nanaon. Kaum muslimin, di sisi anu sanésna, nekenkeun tauhid sareng ganjaran sawarga. Boh Muslim boh Hindu moal satuju, jalanna ngarah kana tujuan anu sami. Aranjeunna langkung resep tarung tibatan ngarobih pola pikir éta. Pluralis barat bakal ningali dirina salaku jalma anu handap asor sareng henteu terang. Tapi hinaan atanapi bahkan serangan ka agama-agama persis anu teu dipikahoyong para pluralis. Kami yakin pesen Kristen mangrupikeun anu leres sareng dina waktos anu sami ngamungkinkeun jalma-jalma henteu percanten kana éta pesen. Nalika urang ngartos, kapercayaan peryogi kabébasan pikeun ngantep jalma henteu percanten kana éta. Tapi sanaos urang nangtung pikeun hak-hak manusa pikeun milih anu kedah dipercaya, éta henteu hartosna yén urang yakin yén sadaya agama leres. Ngidinan jalma sanés pikeun percanten kana naon anu aranjeunna pikahoyong henteu hartosna yén urang kedah lirén percanten sabab Yesus hiji-hijina jalan pikeun kasalametan.

Klaim Alkitab

Murid-murid anu kahiji Yesus nyarioskeun ka urang yén anjeunna nyatakeun mangrupikeun hiji-hijina jalan ka Allah. Saur anjeunna teu tiasa di Karajaan Allah upami anjeun henteu milu Anjeunna (Mateus 7,26: 27) sareng urang moal sareng anjeunna salamina upami urang nolak anjeunna (Mateus 10,32: 33). Yesus ogé nyarios kieu, «Pikeun Rama henteu nangtoskeun sasaha, tapi parantos masihan sagala hukuman ka Putra, supaya aranjeunna sadayana tiasa ngahargaan Putra sakumaha aranjeunna ngahargaan ka Rama. Anu henteu ngahargaan putra henteu ngahargaan bapak anu ngutus anjeunna " (Yohanes 5,22: 23). Yesus ngaku sabab anjeunna cara anu ekslusip kabeneran sareng kasalametan sareng jalma-jalma anu nampik anjeunna ogé nampik Gusti.

Dina Yohanes 8,12:14,6 anjeunna nyarios "Kuring terang dunya" sareng dina Yohanes 7 éta nyebatkeun "[] ​​Kami jalan sareng bebeneran sareng kahirupan; moal aya anu datang ka Rama kajaba ti kuring. Upami anjeun parantos kenal ka kuring, anjeun ogé bakal terang bapak kuring. Sareng ti ayeuna anjeun terang anjeunna sareng parantos ningali anjeunna. " Yesus nyalira nyarios yén jalma anu nyarios yén aya cara séjén pikeun kasalametan salah. Pétrus ogé sakumaha jernihna nalika anjeunna nyarios ka penguasa Yahudi: "Sareng kasalametan henteu ka batur, ogé teu aya namina anu sanés handapeun langit anu dipasihkeun ka jalma-jalma anu ku urang kedah disalametkeun" (Kisah 4,12).

Paul netelakeun deui nalika anjeunna nyarios yén jalma-jalma anu henteu terang ka Al Masih parantos maot kusabab palanggaran sareng dosa-dosa aranjeunna (Efesus 2,1). Aranjeunna henteu gaduh harepan sareng sanaeun kapercayaan agama, aranjeunna henteu gaduh Gusti  (V. 12). Cenah mah ngan aya hiji perantara, ngan ukur hiji jalan ka Gusti Allah (1 Timotius 2,5). Yesus mangrupikeun tebusan anu diperyogikeun ku sadayana  (1 Timotius 4,10). Upami aya jalan sanés anu bakal aya kana kasalametan, Gusti pasti bakal nyiptakeunana  (Galata 3,21). Dunya digabungkeun ka Allah ku Kristus (Kolosa 1,20: 22). Paul ditelepon pikeun nyebarkeun berita hadé di antara jalma-jalma kapir. Agama aranjeunna, saurna, henteu berharga  (Kisah 14,15). Éta parantos ditulis dina Surat ka urang Ibrani yén teu aya jalan anu langkung saé tibatan Al Masih. Béda sareng sadaya cara sanés, éta épéktip (Ibrani 10,11). Ieu sanés kaunggulan dulur, tapi bédana anu ngajantenkeun sadayana atanapi henteu aya nanaon. Ajaran Kristen ngeunaan kasalametan ekslusif dumasar kana naon anu dicarioskeun ku Isa sareng naon Alkitab ngajarkeun ka urang, sareng raket patalina sareng saha Isa nyaéta sareng kaseueuran urang.

Urang peryogi pikeun rahmat

Alkitab nyarios yén Yesus téh Putra Allah ku cara anu khusus. Anjeunna Gusti dina wujud manusa. Anjeunna masihan hirupna pikeun kasalametan urang. Yesus ngadoa pikeun jalan anu sanés, tapi teu aya (Mateus 26,39). Urang ngan ukur meunang kasalametan sabab Gusti nyalira asup ka dunya manusa pikeun nanggung akibat tina dosa sareng ngabébaskeun urang tina éta. Ieu kado na pikeun urang. Kaseueuran agama ngajarkeun sababaraha jinis padamelan atanapi ngalakukeun jalan pikeun kasalametan - ngucapkeun doa anu leres, ngalaksanakeun anu leres, sareng ngarepkeun yén éta bakal cekap. Aranjeunna ngajarkeun yén jalma-jalma tiasa cekap saé upami aranjeunna usaha cukup. Nanging, iman Kristen ngajarkeun yén urang sadayana peryogi rahmat sabab sanaos usaha urang usaha, urang moal bakal cukup alus.
Mustahil kumargi dua ideu ieu tiasa leres dina waktos anu sami. Doktrin rahmat ngajarkeun, naha urang resep atanapi henteu, teu aya jalan anu sanés pikeun kasalametan.

Rahmat masa depan

Kumaha upami jalma-jalma anu maot sateuacan aranjeunna nguping ngeunaan Yesus? Kumaha upami jalma-jalma anu lahir sateuacan Yesus hirup? Naha anjeun gaduh harepan ogé? Leres, aranjeunna leres. Justru kusabab iman Kristen mangrupikeun iman rahmat. Jalma-jalma disalametkeun ku kurnia Allah sanés ku nyebatkeun nami Isa atanapi ku ngagaduhan Wina khusus. Yesus pupus pikeun dosa sakabeh dunya, naha anjeun terang ngeunaan éta atanapi henteu (2 Korinta 5,14:1; 2,2 Yohanes). Pupusna mangrupikeun korban réparasi kanggo sadayana, kapungkur, ayeuna, sareng pikahareupeun, naha Paléstina atanapi Peruvian. Urang tiasa yakin yén Gusti satia kana pangandika-Na, sabab kieu ditulis: "Anjeunna kasabaran sareng anjeun sareng henteu hoyong saha waé anu leungit, tapi pikeun sadayana mendakan tobat" (2 Peter 3,9). Sanajan cara sareng waktuna sering teu kahartos, urang percanten sabab anjeunna cinta ka jalma-jalma anu parantos diciptakeunana. Yesus nyarios: "Kusabab Allah pisan mikanyaah dunya, nalika anjeunna masihan Putra tunggal-Na, supados sadayana anu percanten ka Anjeunna moal binasa tapi ngagaduhan hirup anu langgeng. Pikeun Allah henteu ngutus Putra-Na ka dunya sabab anjeunna nangtoskeun dunya, tapi sabab dunya bakal disalametkeun ku anjeunna ” (Yohanes 3,16: 17).

Kami yakin yén Kristus anu bangkit nalukkeun maot. Ku sabab éta bahkan maot sanés wates antara Gusti sareng manusa. Gusti sanggup mindahkeun jalma pikeun ngandelkeun kasalametan anjeunna ka Anjeunna. Kami henteu terang kumaha sareng iraha, tapi urang tiasa percanten kana pangandika na. Kituna, urang tiasa percanten ka dinya, sapertos dina hiji cara atanapi cara anu sanés anjeunna asih sareng pancegahan nungtun unggal jalma anu kantos cicing atanapi bakal kantos hirup percanten ka Anjeunna pikeun kasalametanana, naha sateuacan aranjeunna maot, salami atanapi saatos pupusna. Upami aya jalma anu percaya ka Al Masih dina dinten kiamat, atanapi sahenteuna diajar naon anu parantos dilakukeun pikeun aranjeunna, maka anjeunna pastina moal ménggal ti aranjeunna.

Tapi henteu paduli iraha jalma-jalma disalametkeun sareng kumaha aranjeunna ngartos kasalametanana, éta ngan ukur Kristus anu ku aranjeunna disimpen. Perbuatan sareng padamelan anu diahajakeun moal pernah nyalametkeun saha waé, sanaos jalma-jalma leres-leres percanten ka aranjeunna, sabab upami aranjeunna cekap saé, aranjeunna bakal disalametkeun. Prinsip rahmat sareng pangorbanan Yesus hartosna yén teu aya seueur kasaéan atanapi amal ibadah anu tiasa nyalametkeun saha waé. Upami upami aya cara sapertos kitu, Gusti bakal nyababkeun urang ogé (Galata 3,21). Upami jalma-jalma parantos tulus ngusahakeun kéngingkeun kasalametan ngalangkungan padamelan, tapa, flagelasi, pangorbanan diri, atanapi cara sanésna, maka maranéhna bakal diajar yén kalakuan sareng perbuatanana henteu aya gunana pikeun aranjeunna ku Gusti. Kasalametan datang ku rahmat sareng rahmat nyalira. Iman Kristen ngajarkeun yén rahmat henteu pantes tapi éta sayogi pikeun sadayana.

Henteu masalah jalan agama anu ditempuh jalma, Kristus tiasa nyababkeun aranjeunna jauh tina jalan anu salah dina jalanna. Anjeunna hiji-hijina Putra Allah anu nyiptakeun hiji-hijina pangorbanan anu peryogi sadayana. Anjeunna mangrupikeun utusan sareng jalur anu unik anu kasaksian kana kurnia sareng kasalametan Gusti. Yesus nyalira nyakseni éta. Yesus ekslusif sareng inklusif dina waktos anu sami. Anjeunna jalan anu sempit sareng panebus sadunya. Éta hiji-hijina jalan pikeun kasalametan sareng tiasa diaksés ku sadayana. Rahmat Allah, sampurna dikedalkeun dina Yesus Kristus, persis naon anu diperyogikeun ku unggal jalma sareng warta anu saé éta parantos sayogi ku sadayana. Ieu sanés wartos anu saé, éta warta hébat anu saé nyebar. D Éta bener mikir ngeunaan.

ku Joseph Tkach


pdfYesus, hijina jalan?