Tambang Raja Suleman (bagian 14)

Kuring ngan saukur teu tiasa ngabantosan mikirkeun Basil nalika maca Paribasa 19,3. Jalma-jalma ngarusak hirupna ku kabodoan sorangan. Naha Gusti sok disalahkeun pikeun ieu sareng pilloried? Basil? Saha anu Basil Basil Fawlty mangrupikeun tokoh utama acara komedi Inggris anu suksés pisan Fawlty Towers sareng diputer ku John Cleese. Basil mangrupikeun jalma sinis, kurang ajar, paranoid anu ngajalankeun hotél di kota sisi laut Todquay, Inggris. Anjeunna nyandak amarahna ka batur ku nyalahkeun aranjeunna pikeun kabodoan na sorangan. Korban biasana palayan Spanyol Manuel. Kalayan kalimat Kami hapunten. Anjeunna ti Barcelona. Basil nyalahkeun anjeunna pikeun sagala rupa sareng saha waé. Dina hiji adegan, Basil lengkep kaleungitan saraf. Aya seuneu sareng Basil nyobian mendakan konci pikeun sacara manual memicu alarm seuneu, tapi anjeunna parantos salah nempatkeun konci na. Daripada jalma atanapi objék sakumaha biasana Nyalahkeun (siga mobil na) kanggo kaayaan éta, anjeunna ngepelip-ipunna ka langit sareng ngajerit sinis, Alhamdulillah! Hatur nuhun pisan! Naha anjeun sapertos Basil? Naha anjeun sok kaliru kana batur komo ka Allah upami aya anu goréng kajadian ka anjeun?

  • Upami anjeun gagal ujian, ucapkeun kuring leres-leres lulus, tapi guru kuring ngan ukur resep kuring.
  • Upami anjeun leungit kasabaran, naha éta anjeun duka?
  • Upami tim anjeun éléh, nya éta kusabab wasit na bias?
  • Upami anjeun gaduh masalah psikologis, naha kolotna, duduluran, nini anjeun sering nyalahkeun?

Anjeun tiasa neraskeun daptar ieu sapertos anu anjeun pikahoyong. Tapi aranjeunna sadayana ngagaduhan hiji hal anu umum: ideu anu anjeun ngan ukur korban korban anu teu murni. Nyalahkeun batur pikeun hal-hal anu goréng henteu ngan ukur masalah Basil - éta ogé leres dipasang dina hakekat urang sareng bagian tina tangkal kulawarga urang. Nalika urang nyalahkeun batur, urang lakukeun persis naon anu dilakukeun ku karuhun urang. Nalika aranjeunna henteu patuh ka Allah, Adam nyalahkeun Hawa sareng Gusti, sareng Hawa terus nyalahkeun (Pangentasan 1, 3-12).
 
Tapi naha aranjeunna siga kitu? Jawaban ngabantuan urang ngartos naon anu dilakukeun ku urang anu ayeuna. Skénario ieu masih lumangsung ayeuna. Bayangkeun pamandangan ieu: Iblis sumping ka Adam sareng Hawa sareng ngagoda aranjeunna tuang tina tangkal. Nya pikeun tujuanana pikeun ngaleungitkeun rencana Allah pikeun aranjeunna sareng pikeun jalma anu ngiringan aranjeunna. Padika Iblis? Anjeunna ngawartoskeun aranjeunna bohong. Anjeun tiasa janten sapertos Gusti. Kumaha anjeun bakal meta upami anjeun Adam sareng Hawa sareng nguping kecap ieu? Anjeun neuteup sakitar sareng ningali yén sagalana sampurna. Gusti sampurna, anjeunna nyiptakeun dunya anu sampurna sareng parantos ngatur langkung lengkep kana dunya anu sampurna sareng sadayana di dinya. Dunya sampurna ieu ngan ukur pikeun dewa anu sampurna.

Henteu sesah ngabayangkeun naon anu dipikirkeun tina Adam sareng Hawa:
Upami kuring tiasa janten sapertos Gusti, maka kuring sampurna. Kuring bakal anu pangsaéna sareng gaduh kadali lengkep pikeun kahirupan kuring sareng sadaya anu aya di sabudeureun kuring! Adam sareng Hawa tumiba kana sétan Iblis. Aranjeunna teu telep paréntah Allah sareng tuang buah anu dilarang di kebon. Aranjeunna nukeurkeun bebeneran Allah sareng bohong (Rom 1,25). Ngereuneunana, aranjeunna sadar yén aranjeunna nanaon tapi gaib. Pisan - aranjeunna kirang ti sababaraha menit katukang. Sanaos aranjeunna dikurilingan ku cinta tanpa wates Gusti, aranjeunna kaleungitan sagala anu dipikacinta. Aranjeunna isin, isin sareng ditanggung ku kasalahan. Henteu ngan ukur aranjeunna henteu patuh ka Allah, tapi aranjeunna sadar yén aranjeunna henteu sampurna sareng aranjeunna henteu ngontrol nanaon - aranjeunna henteu sampurna. Panganten anu henteu resep deui dina kulitna sareng pikiranna di gelap, nganggo daun ara salaku panutup darurat, nganggo daun ara salaku pakean darurat sareng nyobian nyumput éra masing-masing. Kuring moal ngantep anjeun terang yén kuring henteu sampurna - anjeun moal terang naon anu kuring leres kusabab kuring isin ku éta. Hirupna ayeuna dumasar kana asumsi yén aranjeunna ngan ukur tiasa dipikacinta upami aranjeunna sampurna.

Nyaan pisan heran naha urang tetep bajoan sareng pamikiran sapertos "Kuring henteu pantes nanaon sareng henteu penting ogé"? Janten di dieu kami ngagaduhan. Pangertosan Adam sareng Hawa ngeunaan Allah saha saha aranjeunna anu disaruakeun. Sanaos aranjeunna terang ngeunaan Gusti, aranjeunna henteu hoyong nyembah atanapi hatur nuhun sapertos Gusti. Sabalikna, aranjeunna ngawujudkeun ideu anu pojok ngeunaan Allah, sareng pikiranna jadi gelap bingung (Roma 1,21 Alkitab Kahirupan Anyar). Sapertos sampah anu aya racun anu dialungkeun ka walungan, bohong ieu sareng naon anu dibawa éta nyebarkeun sareng kacemar umat manusa. Daun buah ara masih dibudidaya dugi ka dinten ieu.

Nyalahkeun batur pikeun milari hiji hal sareng musabab mangrupikeun topéng anu ageung anu urang pasang kusabab urang moal ngaku ka diri urang sareng batur yén kami jauh tina sampurna. Ku sabab urang ngabohong, urang ageung-ageung sareng milari kaliru di batur. Upami aya anu salah di tempat damel atanapi di bumi, éta teu salah kuring. Urang ngagem topéng ieu pikeun nyumputkeun parasaan urang éra sareng sia-sia. Tingali euy! Abdi sampurna. Sadayana jalan dina kahirupan kuring. Tapi di balikeun topéng ieu aya kieu: Upami anjeun terang kuring cara kuring estu, anjeun moal cinta kuring deui. Tapi upami kuring tiasa ngabuktikeun yén kuring nguasaan sagala, maka anjeun bakal nampi sareng sapertos abdi. Laksanakeun éta janten bagian tina identitas urang.

Naon anu urang tiasa laksanakeun? Abdi nembé kaleungitan konci mobil kuring. Kuring ningali kana kantong kuring, di unggal rohangan di bumi kami, dina laci, dina lantai, di unggal juru. Hanjakalna, kuring éra ngaku yén kuring nyalahkeun pamajikan sareng murangkalih henteuna konci. Barina ogé, sadayana lancar pikeun kuring, kuring gaduh sadayana dina kakendali sareng kuring henteu kaleungitan nanaon! Akhirna, kuring mendakan konci - dina konci hurung mobil kuring. Henteu paduli kumaha taliti sareng lami kuring milarian, kuring moal kantos mendakan konci mobil kuring di bumi atanapi anggota kulawarga kuring sabab ngan saukur teu aya. Upami urang ningali ka batur pikeun panyabab masalah urang, urang bakal jarang mendakanana. Kusabab aranjeunna henteu tiasa dipendakan didinya. Aranjeunna biasana bohong saderhana sareng ngalir dina diri urang sorangan. Kabodohan manusa nyababkeun anjeunna kasasar, tapi haténa tetep ngagalura ka Gusti (Siloka 19, 3). Saku upami anjeun ngalakukeun kasalahan sareng tanggel waleranana! Anu paling penting, coba pikeun lirén janten jalma anu sampurna anu pikir anjeun. Ngeureunkeun percanten yén anjeun ngan bakal ditampi sareng dipikacinta upami anjeun jalma anu sampurna. Dina kajadian dosa, urang kaleungitan identitas anu leres, tapi nalika Yesus pupus dina salib, éta bohong cinta anu salilana maot. Ulah percanten bohong ieu, tapi percanten yén Allah bagja sareng anjeun, nampi anjeun sareng mikacinta anjeun tanpa syarat - henteu paduli parasaan anjeun, kalemahan anjeun komo kabodoan anjeun. Nyandar kana bebeneran dasar ieu. Anjeun teu kedah ngabuktikeun naon waé pikeun diri anjeun atanapi ka batur. Entong nyalahkeun batur Entong béak.

ku Gordon Green


pdf Pertambangan Raja Salomo (Bagian 14)