Mashado 5: Sermon di Gunung

380 matthaeus 5 Khutbah di Gunung bagian 2 Yesus ngabédakeun genep ajaran lawas sareng ajaran anyar. Anjeunna negeskeun pangajaran anu sateuacana genep kali, kalolobaan ti Taurat téa. Genep kali anjeunna nyatakeun yén teu cekap. Éta nembongkeun standar kaadilan anu leuwih nuntut.

Entong hinaanana anu sanés

"Anjeun parantos uninga yén saur jalmi lami:" Anjeun henteu kedah maéhan [rajapati] "; tapi saha waé anu maéhan bakal kaliru kana pengadilan » (V.21). Ieu mangrupikeun petik tina Taurat, anu ogé nyimpulkeun hukum sipil. Jalma ngadangu nalika kitab suci dibaca aranjeunna. Dina periode sateuacan seni percetakan, jalma-jalma pangsaéna ngadangukeun tulisan tibatan maca éta.

Saha anu nyarios kecap-kecap tina hukum "ka manula"? Nya éta Gusti Allah sorangan di Gunung Sinai. Isa henteu nyarioskeun tradisi sulingan urang Yahudi. Tanda kutip Taurat. Teras anjeunna netepkeun tawaran anu ngalawan standar anu langkung ketat: "Tapi kuring nyarioskeun ka anjeun: anu marah ka lanceukna anu kaliru kana hukuman" (V.22). Panginten numutkeun kana Taurat, ieu mangrupikeun maksud, tapi Isa henteu ngajawab dina dasar ieu. Anjeunna henteu nunjukkeun saha anu ngawenangkeun anjeunna ngajar. Naon anu diajarkeun leres pikeun alesan saderhana yén anjeunna mangrupikeun saha anu nyebatkeun éta.

Kami dihukum kusabab amarah kami. Saha anu hoyong maéhan atanapi hoyong jalma anu maot éta mangrupikeun rajapati di haténa, sanaos anjeunna henteu tiasa atanapi henteu hoyong ngalakukeun akta. Nanging, henteu unggal amarah mangrupikeun dosa. Yesus nyalira ambek di waktos. Tapi Yesus nyatakeun sacara jelas: saha anu ambek tunduk kana yurisdiksi. Prinsip kasebut disimpen dina kecap anu keras; éntitas teu didaptarkeun. Dina titik ieu sareng titik-titik sanés dina khutbah, urang mendakan yén Yesus nyusun tungtutan na sacara jelas. Urang moal tiasa nyandak pernyataan tina khutbah sareng ngalaksanakeun upami teu aya pengecualian.

Yesus nambihan: "Tapi saha waé anu nyarios ka lanceukna: Anjeun sanés alus! Anu kaliru kana sidang anu luhur; tapi saha waé anu nyarios: Sadérék! Anu kaliru tina seuneu hélem » (V.22). Isa teu ngarujuk kana kasus anyar pikeun pamingpin Yahudi di dieu. Éta langkung kamungkinan yén anjeunna nyebatkeun "henteu dianggo" ungkapan anu parantos diajar ku para panulis. Salajengna, Isa nyarios yén hukuman kanggo sikep jahat teuing langkung tina hukuman pengadilan sipil - éta pamustunganana angkat ka Kiamat Akhir. Yesus nyauran jalma "bodo" (Mateus 23,17, sareng kecap Yunani anu sami). Kami teu tiasa nganggo istilah ieu salaku aturan legalistic anu kedah dituturkeun sacara harfiah. Titikna pikeun netelakeun hiji hal. Intina nyaéta yén urang henteu kedah ngahina jalma anu sanés. Prinsip ieu ngalangkungan tujuan tina Taurat sabab leres kabeneran ngalaksanakeun Karajaan Allah.

Yesus ngajentrekeun ku dua parabét: «Ku sabab éta: upami anjeun berkorban kado di altar sareng aya kajadian anjeun anu lanceuk anjeun gaduh anu ngalawan anjeun, tinggalkeun kado anjeun di payuneun altar sareng angkat heula sareng ngajantenkeun éta sareng lanceuk anjeun, teras sumping sareng pangorbanan Yesus hirup dina hiji waktos nalika perjanjian kuno éta masih valid sareng ngukuhan deui hukum-hukum perjanjian kuno henteu hartosna aranjeunna tetep kapaksa ayeuna. Perumpamaan na nunjukkeun yén hubungan interpersonal langkung penting tibatan korban. Upami batur ngagaduhan anu ngalawan anjeun (naha sah atanapi henteu), maka jalmi anu sanésna kedah nyandak léngkah munggaran. Upami henteu, henteu sabar; nyandak inisiatif na. Hanjakalna, ieu sanés salawasna mungkin. Yesus teu masihan hukum anyar, tapi ngécéskeun prinsipna dina kecap-kecap anu écés: Taripkeun pikeun didamai.

«Langsung teras-terasan sareng lawan anjeun nalika masih dina jalan, anu lawan henteu némbalan hakim sareng hakim hakim sareng anjeun dibuang kana panjara. Leres, kuring nyarioskeun ka anjeun: anjeun moal kaluar ti dinya dugi ka mayar saéna anu terakhir » (Vv. 25-26). Kitu deui, éta henteu salawasna kamungkinan pikeun méréskeun sengketa di luar pangadilan. Urang kedah henteu ngantep panuduh anu ngagentos tekanan ka urang. Ogé, Yesus teu ngaduga yén urang moal pernah nampi rahmat sateuacan pangadilan sipil. Salaku saur kuring, urang moal tiasa ngadamel kecap-kecap Yesus anu ketat. Henteu anjeunna masihan urang naon saran anu wicaksana ngeunaan cara nyingkahan kasalahan. Langkung penting pikeun anjeunna yén urang milari katenangan, sabab éta mangrupikeun keadilan.

Teu kahayang

"Anjeun nguping kana saurna:" Anjeun henteu kedah berzina "" (V.27). Alloh masihan paréntah ieu di Gunung Sinai. Tapi Yesus nyarioskeun ka urang: "Saha waé anu katingali awéwé pikeun mikahayang éta parantos zinah sareng anjeunna dina haténa" (V.28). Paréntah ka-10 nyaram kéngingkeun, tapi komando ka-7 henteu. Éta dilarang "zina" - kalakuan anu tiasa diatur ku hukum sipil sareng hukuman. Yesus henteu nyobian ngahiji ajaran na liwat Kitab Suci. Anjeunna henteu kedah ngalakukeun éta. Ieu mangrupikeun kecap anu hirup sareng ngagaduhan langkung otoritas ti kecap anu ditulis.

Ajaran Yesus ngiringan pola: hukum heubeul nyebatna hal anu konkrit, tapi kaadilan anu leres butuh leuwih. Yesus ngadamel pernyataan ekstrim pikeun dugi ka titik. Nalika datang ka zina, anjeunna nyarios: "Tapi upami panon katuhu anjeun seduces anjeun ka sampah, cimata kaluar sareng buang. Leuwih hade pikeun anjeun yén salah sahiji anggota awak anjeun nyampurnakeun sareng awak anjeun sadayana henteu dialungkeun ka naraka. Upami panangan katuhu anjeun ngarayu anjeun anu murag, sapotong sareng leupaskeun. Leuwih hade pikeun anjeun yén salah sahiji anggota awak anjeun bari ngarusak awak anjeun henteu ka naraka » (Vv. 29-30). Tangtosna, éta langkung saé leungit bagian awak batan hirup anu langgeng. Tapi ieu sanés leres sanés urang, sabab panon sareng tangan teu tiasa ngakibatkeun urang dosa; lamun urang ngaleungitkeun éta, urang bakal ngalakukeun dosa anu sanés. Dosa asalna tina jantung. Anu urang butuhkeun nyaéta perobihan dina haté urang. Yesus ngantebkeun yén pamikiran urang kedah dirawat. Ukuran ekstrim diwajibkeun pikeun ngaleungitkeun dosa.

Entong cerai

«Saurina ogé:« Saha waé anu megat pamajikanana kedah masihan surat cerai anjeunna » (V.31). Ieu ngarujuk kana petikan di Ulangan 5: 24,1-4, anu nampi serat talak salaku adat anu parantos kabentuk di antawis urang Israil. Hukum ieu henteu ngijinan awéwé anu kawin sareng nikah sareng salakina anu munggaran, tapi sanés tina kaayaan langka ieu, teu aya larangan. Hukum Musa ngijinkeun cerai, tapi Yesus henteu ngijinkeun.

"Tapi kuring nyarioskeun ka anjeun: Saha waé anu megat pamajikanana, kecuali kusabab zinah, ngajadikeun anjeunna polah; jeung saha waé anu nikah ka lalaki anu cerai bunuh zina » (V.32). Ieu mangrupikeun pernyataan tangguh - héséna kahartos sareng hésé dilaksanakeun. Hayu urang lalaki goréng nyurung pamajikanana jauh tanpa alesan. Maka naha anjeunna otomatis janten dosa? Sareng aya dosa pikeun manusa sanés nikah kawin cerai ieu?

Urang bakal ngalakukeun kasalahan upami urang napsirkeun pernyataan Yesus salaku hukum anu henteu kaéténg. Kusabab Paulus ditingalikeun ku Roh yén teu aya deui anu sah pikeun pipisahan (1 Korinta 7,15). Sanaos ieu mangrupikeun kajian Khutbah di Gunung, urang kedah émut yén Mateus 5 henteu nutupan kecap anu terakhir dina cerai. Anu urang tingali di dieu ngan ukur bagian tina gambar sakabéh.

Pernyataan Yesus di dieu mangrupikeun pernyataan ngareuwaskeun anu hoyong ngajelaskeun - dina kasus ieu hartosna talak salawasna pakait sareng dosa. Gusti nyiptakeun beungkeut anu salami dina perkawinan sareng urang kedah narékahan pikeun ngajaga éta ku cara anu dimaksud. Yesus henteu nyobian didiskusikeun di dieu ngeunaan naon anu kudu dilakukeun lamun hal teu dilaksanakeun sakumaha anu sakuduna.

Tong sumpah

"Anjeun ogé uninga yén jalma-jalma baheula nyarios:" Anjeun henteu kedah sumpah sumpah palsu sareng kedah sumpah anjeun ka Pangéran "" (V.33). Prinsip ieu diajarkeun dina kitab-kitab Perjanjian Old (4th Mo 30,3; 5 Mo 23,22). Tapi naon anu diwenangkeun Torah sacara jelas, Yesus henteu: «Tapi kuring nyarioskeun yén anjeun henteu sumpah pisan, atanapi henteu sawarga, sabab éta tahta Allah; tetep nganggo bumi, sabab éta sampéan sampéan; masih caket Yerusalem, sabab eta kota raja anu hébat » (Vv. 34-35). Katingalina, pamingpin Yahudi diidinan sumpah ku ngandelkeun hal-hal ieu, sigana pikeun nyingkahan ngucapkeun nami suci Gusti.

«Atanapi henteu sumpah ku sirah anjeun; sabab anjeun moal tiasa ngagawe buuk tunggal sareng hideung. Tapi ucapan anjeun nyaéta: leres, leres; Henteu. Naon ngeunaan éta tina jahat » (Vv. 36-37).

Prinsip basajan: kajujuran - jelas jelas. Kéngingkeun éntitas. Yesus nyalira langkung seueur tina enya atanapi henteu. Anjeunna sering nyarios Amin, amin. Anjeunna nyarios langit jeung bumi bakal dileungitkeun, tapi kecap-Na henteu bakal. Anjeunna nyebut Gusti nyaksian yén anjeunna nyarioskeun bebeneran. Kitu ogé, Paul ngagunakeun sababaraha affidavits dina hurup na tinimbang ngan saukur enya (Roma 1,9: 2; 1,23 Korinta).

Janten urang tingali deui yén urang henteu kedah padamelan pernyataan ekspresif Khutbah di Gunung salaku larangan anu kedah dituturkeun sacara harfiah. Urang kedah ngan ukur jujur, tapi dina kaayaan anu tangtu urang tiasa mastikeun deui kabeneran naon anu diucapkeunana.

Di pengadilan, ngagunakeun conto modéren, urang diidinan "sumpah" yén kami nyarioskeun bebeneran sahingga urang tiasa nyauran Gusti. Éta jarang ngomong yén "afidavit" ditampi, tapi "sumpah" sanés. Di pengadilan, kecap-kecap ieu sinonim - sareng duanana henteu langkung ti enya.

Entong males dendam

Yesus nyarios deui tina Taurat: "Anjeun parantos uninga yén saurna:" Soca pikeun panon, huntu pikeun waos "" (V.38). Kadang ieu nyatakeun yén ieu mangrupikeun tingkat pangluhurna paling luhur dina Perjanjian Old. Kanyataanna, éta maksimal, tapi kadang éta minimum (3 Mo 24,19-20; 5 Mo 19,21).

Tapi, Yesus nyaram naon anu ditungtut Torah: "Tapi kuring nyarioskeun ka anjeun yén anjeun henteu kedah nolak jahat" (V.39a). Tapi Yesus sorangan nentang jalma jahat. Anjeunna ngusir tukang dagang di luar kuil. Para rasul nolak guru palsu. Paul ngabela dirina ku ngalaksanakeun hakna salaku warga Roma nalika prajurit badé ngagulung. Pernyataan Yesus sakali deui diperparah. Diidinan ngabela ngalawan jalma-jalma anu goréng. Yesus ngamungkinkeun urang nyandak tindakan ngalawan jalma jahat, contona, ku ngalaporkeun kajahatan ka pulisi.

Pernyataan Isa salajengna ogé kedah katempona langkung ageung. Éta henteu hartosna urang tiasa ngilangkeun aranjeunna salaku teu relevan. Éta sadayana ngeunaan ngartos prinsip; kami kedah ngantepkeun aranjeunna tangtangan tingkah laku urang tanpa ngembangkeun kodeu hukum énggal tina aturan ieu, sabab dianggap yén éntitas henteu diidinan.

«Upami aya anu hits anjeun dina pipi katuhu, nawiskeun anu sanésna ogé» (V. 39b). Dina kaayaan anu tangtu, hal anu pangsaéna nyaéta ngan ukur leumpang, sapertos Peter (Kisah 12,9). Teu salah ogé ngabela diri sacara lisan sapertos Paulus (Kisah 23,3). Yesus ngajarkeun urang prinsip sareng henteu aturan anu kedah dituturkeun sacara ketat.

«Tur upami aya batur hoyong gaduh hak sareng anjeun sareng nyandak rok anjeun, tinggalkeun jas anjeun ogé. Sareng upami aya anu maksakeun anjeun angkat mil, milarian dua sareng aranjeunna. Pasihan ka anu nanyakeun anjeun sareng henteu nyingkir ti anu hoyong nginjeumkeun hal ka anjeun » (Vv. 40-42). Upami urang ngagugat anjeun 10.000 francs, anjeun henteu kedah masihan aranjeunna 20.000 francs. Upami aya anu nyolong mobil anjeun, anjeun henteu kedah nyerah van anjeun. Upami aya anu mabok naroskeun anjeun pikeun CHF 10, anjeun henteu kedah masihan anjeunna nanaon. Pernyataan anu dibesar-masakeun Yesus henteu ngeunaan kanyataan yén urang kudu ngijinkeun jalma séjén mangpaatkeun kauntungan ku urang, atanapi anu urang kedah nyalira pikeun éta. Malahan, maksadna nyaéta yén urang teu males kanyeri. Ati-ati pikeun ngadamel karapihan; entong dicobaan ngarugikeun batur.

Entong hate

"Anjeun nguping kana saurna:" Anjeun kudu bogoh ka tatangga anjeun "sareng benci ka musuh anjeun" (V.43). Taurat maréntahkeun cinta sareng éta nitah Israil pikeun maéhan sadaya Kanaan sareng ngahukum sadaya anu kajahatan. «Tapi kuring nyarioskeun ka anjeun: cinta ka musuh anjeun sareng neneda pikeun jalma anu nganiaya» (V.44). Yesus ngajarkeun urang cara anu sanés, cara anu henteu kajantenan di dunya. Naha? Naon model kanggo kaadilan kaadilan ieu?

«Jadi yén anjeun barudak Rama anjeun di Surga» (V.45a). Kami disauran sapertos anjeunna sareng anjeunna dipikacinta musuh-musuh na dugi anjeunna ngutus putrana maot pikeun aranjeunna. Urang moal tiasa ngantepkeun barudak urang maot pikeun musuh urang, tapi urang kedah nyaah ka aranjeunna sareng doa supaya kaberkahan. Urang teu tiasa tetep sareng perkarangan anu diturutan ku Yesus. Tapi kasalahan anu diulang urang henteu kedah ngeureunkeun urang tina usaha waé.

Yesus ngingetkeun urang yén Gusti "ngantepkeun panonpoé naékna jahat sareng saé, sareng hujan turun ka nu adil jeung zalim" (V. 45b). Anjeunna angon ka sadayana.

"Kusabab upami anjeun bogoh ka anu dipikacinta anjeun, kumaha gaji anjeun bakal ngagaduhan? Naha kolektor pajeg henteu sami? Sareng upami anjeun ngan ramah ka barayana, naon anu anjeun khusus? Naha bangsa-bangsa kapir teu sami? " (Vv. 46-47). Kami disauran ngalakukeun langkung seueur tibatan biasa, langkung ti jalma anu teu dirobih. Kamampuhan urang pikeun nyampurnakeun teu ngarobih panggero urang pikeun narékahan pikeun perbaikan.

Asih urang ka batur kedah sampurna, sakuduna manjangkeun ka sadayana jalma, éta anu disangsikeun Yesus nalika anjeunna nyarios: "Ku sabab anjeun kedah sampurna sapertos Bapa Syurga anjeun sampurna." (V.48).

ku Michael Morrison


pdf Mashado 5: Sermon di Gunung (Bagian 2)