Lampu Kristus di dunya

cahaya di dunya Kontras lampu sareng gelap mangrupikeun métafora anu sering dianggo dina Alkitab pikeun ngabédakeun anu alus sareng jahat. Yesus ngagunakeun lampu pikeun ngagambarkeun dirina: «Cahaya sumping ka dunya, sareng jalma langkung resep kana gelap langkung ti cahaya sabab tindakanna jahat. Kusabab unggal jalma anu ngalakukeun jahat hate cahaya; anjeunna henteu ngaléngkah kana cahaya supados tindakanna henteu kakeunaan. Nanging, saha waé anu nuturkeun kabeneran dina naon anu anjeunna laksanakeun, léngkah kana cahaya sareng janten jelas yén perbuatan na didamel di Gusti Allah » (Yohanes 3,19: 21 Tarjamahan Anyar Jenéwa). Jalma anu cicing di gelap dipangaruhan sacara positif ku cahaya Kristus.

Peter Benenson, hiji pengacara Inggris, ngadegkeun Amnesty International sareng nyarios sacara umum pikeun kahiji kalina dina taun 1961: "Langkung saé langkung lilin pikeun ngabutuhkeun poék". Janten lilin dikepung ku kawat barbed janten lambang masarakatna.

Rasul Paulus ngagambarkeun gambaran anu sami: «Moal lami deui wengi bakal atosan teras bakal sumping. Éta sababna urang hoyong misahkeun diri tina perbuatan anu poék sareng tibatan panangan diri kalayan senjata cahaya » (Roma 13,12 Harepan Ka sadayana).
Kuring pikir urang sakapeung ngémutan kamampuan pikeun pangaruh dunya pikeun anu langkung saé. Urang condong mopohokeun kumaha cahaya Kristus tiasa ngadamel bédana anu ageung.
«Anjeun mangrupikeun cahaya anu ngajelaskeun dunya. Kota anu luhur di gunung henteu tiasa disumputkeun. Anjeun teu kedah lampu hurung lajeng nutupan éta. Sabalikna: anjeun nyetél supados masihan terang pikeun sadayana di bumi. Dina cara anu sami, lampu anjeun kedah bersinar di hareup sadayana. Aranjeunna kedah mikawanoh bapa anjeun di surga ku amal anjeun sareng ngahargaan anjeunna ogé » (Mateus 5,14: 16 Harepan Kanggo Sadaya).

Sanaos gelap sakapeung tiasa ngaleulkeun urang, éta moal kantos ngaleupaskeun Gusti. Urang moal pernah ngémutan kasieun kajahatan di dunya kusabab nyababkeun urang henteu ningal saha Yesus, naon anu dilakukeun pikeun urang, sareng anu dicarioskeun.

Aspék anu menarik ngeunaan hakekat cahaya naha poék henteu kagungan kakuatan di dinya. Sabalikna, bari lampu nyurung gelap, éta henteu. Fenomena ieu dijalankeun dina Kitab Suci, ngeunaan sipat Tuhan (Cahaya) sareng jahat (Poék), peran anu keuna.

"Ieu mangrupikeun pesen anu ku kami uninga ti anjeunna sareng ngumumkeun ka anjeun: Allah terang sareng teu aya poék dina Anjeunna. Nalika urang nyarios yén urang gaduh hubungan sareng anjeunna sareng tetep di gelap, urang ngabohong sareng henteu ngalakukeun bebeneran. Tapi upami urang leumpang di lampu sapertos anjeunna di lampu, urang ngagaduhan hubungan sareng karana, sareng getih Yesus, putrana, ngajadikeun urang bersih tina sagala dosa » (1 Yohanes 1,5: 7).

Sanaos anjeun janten lilin anu alit pisan di tengah poékna gelap, bahkan lilin leutik masih masihan lampu sareng manaskeun hawa. Dina cara anu katingalina leutik, anjeun ngagambarkeun Yesus, anu terang dunya. Éta mangrupikeun cahaya tina sadayana kosmos, sanés ngan dunya sareng gareja. Anjeunna ngaleungitkeun dosa dunya, henteu ngan ukur ti jalma-jalma mukmin tapi ti sadayana jalma di bumi. Dina kakawasaan Roh Suci, ngalangkungan Yesus Rama parantos ngaluarkeun anjeun tina gelap kana lampu tina hubungan kahirupan sareng Triune Allah, anu janji moal ngantep anjeun. Éta mangrupikeun warta anu saé ngeunaan unggal jalma di planét ieu. Yesus mikacinta sadayana jalma sareng maot pikeun sadayana, naha aranjeunna terang atanapi henteu.

Nalika urang tumuwuh dina hubungan anu langkung jero sareng Bapa, Putra sareng Roh, urang langkung terang langkung terang kalayan kahirupan anu masihan Allah. Ieu dilarapkeun ka urang salaku individu ogé ka komunitas.

«Kusabab anjeun sadayana terang anak sareng sadinten. Kami henteu ti wengi atanapi ti gelap » (1 Tes. 5,5). Salaku murangkalih terang, kami siap janten palayan lampu. Ku nawiskeun asih ka Gusti dina sagala cara anu mungkin, gelap mimiti ngaleungit sareng anjeun bakal nembongkeun beuki seueur cahaya Kristus.

Allah Triune, Cahaya Abadi, mangrupikeun sumber sadaya "pencerahan", sareng fisik. Bapa anu nyebat terang kana dikirimkeun putrana janten lampu dunya. Sang Rama sareng Anak ngirim Roh pikeun ngalaksanakeun pencahyaan kana sadaya jalma. Gusti cicing dina lampu anu henteu tiasa diaksés: «Anjeunna ngan ukur langgeng, anjeunna cicing di lampu anu teu aya jalma anu sanés tiasa tahan, teu aya anu kantos ningali anjeunna. Kaagungan sareng kakuatan anu langgeng disababkeun ku anjeunna waé » (1 Tim. 6,16 Mugi sadayana).

Gusti ngungkabkeun nyalira ku Roh-Na, dina nyanghareupan Putra-Na Isa Al Masih, anu parantos janten manusa: «Kanggo Gusti anu nyarios: Cahaya kedah bersinar tina gelap, parantos masihan terang dina ati urang yén pencerahan bakal hudang pikeun terang kamulyaan Allah dina nyanghareupan Yesus Kristus » (2 Korinta 4,6).

Malah upami anjeun kedah katingali curiga di mimiti, terang ieu anu kaleuleuwihi Upami anjeun ningali deui kanggo anu langkung lami, anjeun bakal tiasa ningali kumaha gelapna disetir jauh-jauh.

ku Joseph Tkach