Ieu estu dilakonan

436 leres-leres dilakukeun Yesus ngadamel pernyataan anu ngungkabkeun ngeunaan Kitab Suci ka sakelompok pimpinan Yahudi anu nganiaya anjeunna: "Kitab Suci nunjuk ka kuring" (Yohanes 5,39 Tarjamahan Anyar Jenéwa). Taun sababaraha taun, bebeneran ieu dikonfirmasi ku malaikat PANGERAN dina proklamasi: "Kanggo pesen sunnat anu Roh Allah masihan nyaéta pesen Yesus" (Wahyu 19,10 Tarjamahan Anyar Geneva).

Hanjakalna, pamingpin Yahudi ayeuna henteu ngajantenkeun kabeneran tina Kitab Suci sareng identitas Yesus salaku Putra Allah. Sabalikna, upacara kaagamaan candi di Yerusalem mangrupikeun pusat anu dipikaresep sabab masihan kauntungan aranjeunna sorangan. Ngarah aranjeunna kaleungitan paningal ka allah Israil sareng henteu tiasa ningal tina nubuat wangsit dina jalma sareng dina palayanan Yesus, Al-Masih anu jangji.

Candi di Yérusalém leres saé. Sejarawan Yahudi sareng ulama Flavius ​​Josephus nyerat: «Fase marmar bodas anu ngagurilap dihiasi ku emas sareng kaéndahan anu ngeramkeun. Aranjeunna ngupingkeun wangsit Isa ngeunaan yén kuil agung ieu, pusat ibadah dina Perjanjian Lama, bakal dibinasakeun lengkep. Karusakan anu diciptakeun rencana kasalametan Allah pikeun sadaya umat manusa dilaksanakeun dina waktos anu leres tanpa kuil ieu. Anu matak heran sareng naon anu kaget anu nimbulkeun jalma.

Yesus jelas écés teu kagum ku bait di Yérusalém pikeun alesan. Anjeunna terang kamulyaan Gusti teu tiasa langkung pisan dibina ku gedong gawang manusa, sanaos hébat éta. Yesus ngawartosan murid-muridna yén bait bakal diganti. Bait Allah henteu deui ngajantenkeun tujuanana diwangun deui. Yesus ngajelaskeun: «Naha Kitab Suci henteu ucapkeun: Imah kuring kedah janten tempat solat pikeun sadayana jalma? Tapi anjeun ngadamel gua rampog ti dinya » (Tandaan 11,17 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Ogé baca naon Injil Mateus ngalaporkeun ngeunaan hal éta: «Yesus ninggalkeun pura sareng badé angkat. Teras murid-muridna sumping ka anjeunna sareng ngawartosan kamulyaan gedong-gedong bait. Sadaya ieu kagum anjeun, sanés? saur Yesus. Tapi kuring ngajamin anjeun: teu aya batu anu bakal tetep di dieu dina sisi sanésna; sagalana bakal dirusak » (Mateus 24,1: 2-21,6, Lukas Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Aya dua waktos nalika Yesus ngaduga karusakan dina Yerusalem sareng kuil. Kajadian anu pangheulana nyaéta asupna triumphal ka Yérusalèm, nalika urang masangkeun baju di lantai di payuneun anjeunna. Éta sikep ibadah pikeun kapribadian anu kagungan kaunggulan luhur.

Perhatoskeun naon anu dilaporkeun ku Lukas: "Nalika Yesus ngadeukeutan kota sareng ningali éta ngagoler di payuneun anjeunna, anjeunna nangis sareng nyarios: Upami anjeun terang dinten ayeuna naon anu bakal ngabayangkeun anjeun! Tapi ayeuna éta disumputkeun ti anjeun, anjeun henteu ningali éta. Hiji waktos bakal sumping pikeun anjeun nalika musuh anjeun bakal ngangkat tembok di sakuriling anjeun, ngepung anjeun sareng ngaganggu anjeun dina sadaya sisi. Aranjeunna bakal ngancurkeun anjeun sareng ngaruksak murangkalih anjeun anu cicing di anjeun sareng moal ngantepkeun batu di sakumna kota kusabab anjeun henteu terang waktos Gusti pendak sareng anjeun »(Lukas 19,41: 44 New Geneva Tarjamahan).

Kajadian kadua, dimana Yesus ngaduga karusakan Yerusalem, kajantenan nalika Yesus dipimpin liwat kota ka tempat salibna. Jalma ramé dina lorong-lorong, duanana musuh sareng pengikut na bakti. Yesus nubuat naon anu bakal kajadian ka kota sareng kuil sareng naon anu bakal kajadian ka masarakat salaku akibat tina karusakan ku urang Romawi.

Punten baca naon anu ngalaporkeun Lukas: «Kaseueuran ageung ngiringan Yesus, kalebet seueur awéwé anu ngungul pisan sareng ceurik anjeunna. Tapi Yesus tobat ka aranjeunna sareng saurna: Anjeun wanoja Yerusalem, ulah ceurik ku kuring! Nangis diri anjeun sareng anak anjeun! Kusabab aya waktuna hiji jalma bakal nyarios: Bagja wanoja anu atos sareng teu kantos ngalahirkeun hiji murangkalih! Lajeng saurang bakal nyarios ka gunung: Digugulung ka kami! Sareng ka pasir: Bury kami! » (Lukas 23,27-30 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Urang terang tina sajarah yén nubuat Yesus nyatakeun ngeunaan 40 taun saatos anjeunna diumumkeun. Taun 66 Masehi aya pemberontakan urang Yahudi ngalawan Romawi sareng dina 70 Maséhi Bait Allah dirobih, kalolobaan Yerusalem musnah sareng masarakat sangsara. Sagalana kajantenan sapertos Yesus ngaduga.

Nalika Yesus ngajerit dina salib, "Geus atos," anjeunna henteu ngan ukur parantos nyarios kana karépét karahayonna, tapi ogé nyatakeun yén Perjanjian Old (Israels Lebensweise und Anbetung nach dem Gesetz des Mose) den Zweck, den Gott ihm gegeben hatte, erfüllt hat. Mit Jesu Tod, Auferstehung, Himmelfahrt und der Sendung des Heiligen Geistes hat Gott in und durch Christus und durch den Heiligen Geist das Werk, die gesamte Menschheit mit sich zu versöhnen, vollendet. Nun geschieht, was der Prophet Jeremia vorausgesagt hat: «Siehe, es kommt die Zeit, spricht der Herr, da will ich mit dem Hause Israel und mit dem Hause Juda einen neuen Bund schliessen, nicht wie der Bund gewesen ist, den ich mit ihren Vätern schloss, als ich sie bei der Hand nahm, um sie aus Ägyptenland zu führen, ein Bund, den sie nicht gehalten haben, ob ich gleich ihr Herr war, spricht der Herr; sondern das soll der Bund sein, den ich mit dem Hause Israel schliessen will nach dieser Zeit, spricht der Herr: Ich will mein Gesetz in ihr Herz geben und in ihren Sinn schreiben, und sie sollen mein Volk sein und ich will ihr Gott sein. Und es wird keiner den andern noch ein Bruder den andern lehren und sagen: »Erkenne den Herrn«, sondern sie sollen mich alle erkennen, beide, Klein und Gross, spricht der Herr; denn ich will ihnen ihre Missetat vergeben und ihrer Sünde nimmermehr gedenken» (Yeremia 31,31: 34).

Kalayan kecap-kecap "Geus atos," Yesus ngumumkeun warta anu saé perkawis ngadegna Prajanjian Anyar. Tiyang lawas parantos kasangkut, anu enggal parantos janten. Dosa dipaku salib sareng rahmat Allah sumping ka urang ngalangkungan perdamaian Kristus sareng perencanaan, anu ngamungkinkeun karya Roh Suci pikeun nganyahokeun ati sareng pikiran urang. Parobihan ieu ngamungkinkeun urang pikeun ilubiung dina sipat manusa anu diénggalkeun ku Yesus Kristus. Naon anu dijangjikeun sareng nunjukkeun dina Perjangjian Old ieu diciptakeun ngalangkungan Al Masih dina Perjangjian Anyar.

Sakumaha rasul Paulus ngajar, Kristus (Perjangjian Anyar anu dipersonalisasikeun) parantos ngahontal kanggo hukum naon Nabi Musa (perjanjian baheula) teu tiasa sareng teu tiasa mampuh. «Naon kacindekan anu kedah urang tarik ti ieu? Jalma-jalma anu henteu kagolong kana jalma-jalma Yahudi parantos dinyatakeun séhat ku Gusti Allah tanpa kedah ngalakukeun kitu. Aranjeunna nampi kabeneran dumasar kana iman. Israel, di sisi sanésna, dina sagala usaha pikeun matuh hukumna sareng ku kituna ngahontal kaadilan parantos ngahontal tujuan anu aya dina hukum kasebut. Naha henteu? Kusabab pondasi di mana aranjeunna ngawangun moal kapercayaan; aranjeunna panginten tiasa ngahontal tujuan ku usaha sorangan. Halangan anu aranjeunna kaitak "blokir" (Roma 9,30-32 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Urang Farisi dina waktos Yesus sareng para mukmin anu asalna ti Judaisme dipangaruhan ku jabatan hukum dina waktos Rasul Paulus ku kareueus sareng dosa. Aranjeunna nganggap yén ngaliwatan usaha agama nyalira tiasa nampi naon anu ngan ukur Tuhan sorangan anu tiasa dilakukeun pikeun urang ku rahmat, sareng sareng Yesus. Kaanggo anjeun numutkeun perjanjian kuno (dumasar kana kaadilan pabrik) mangrupikeun pemalsuan anu dibawa ku kakawasaan dosa. Pasti aya kakurangan rahmat sareng iman kana Perjanjian Lama, tapi sakumaha Gusti parantos terang, Israil bakal ngancik tina rahmat ieu.

Éta sababna perjangjian anyar ieu direncanakeun ti ngawitan salaku minuhan perjanjian tipayun. Kabenuhan anu diciptakeun dina jalmi Yesus sareng ngalangkungan palayanan sareng Roh Suci. Anjeunna ngahemat umat manusa tina kareueus sareng kakawasaan dosa sareng nyiptakeun jero dina hubungan sareng sadaya jalma di sakumna dunya. Hubungan anu ngajentrekeun hirup langgeng di payuneun Tuhan Triune.

Dina raraga nunjukkeun pentingna penting naon anu kajantenan dina salib Calvary, teu lami saatos Yesus parantos ngajerit, "Parantos réngsé", kota Yerusalem digentos ku gempa. Kewan manusa dirobih dasarna sareng nyababkeun minuhan nubuat ngeunaan karusakan Yerusalem sareng kuil ogé ngadegna Perjangjian Anyar:

  • Tirai dina kuil, anu nyegah aksés kana Rahayu Rahayu, dikerat dua ti luhur ka handap.
  • Kuburan dibuka. Seueur wali almarhum anu diangkat.
  • Pamirsa ngakuan Yesus salaku Putraning Allah.
  • Perjangjian lawas damel jalan pikeun perjanjian énggal.

Nalika Yesus ngajerit perkawis "Hal ieu dilaksanakeun", anjeunna nyatakeun akhirna ayana Tuhan di kuil jieunan manusa, dina "Maha Suci". Dina serat-na ka Korinta, Paul nyerat yén Gusti Allah ayeuna cicing di kuil henteu fisik, anu dibentuk ku Roh Suci:

"Naha anjeun henteu terang yén anjeun bait Allah sareng yén roh Allah cicing di satengahing anjeun? Saha waé anu ngancurkeun Bait Allah ngabéjaan dirina kusabab anjeunna ngadamel hukuman Allah ka dirina. Kusabab kuil Allah suci, sareng anjeun aya kuil suci ieu » (1 Kor. 3,16-17, 2. Koréa 6,16 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Rasul Paulus nempatkeun ieu ku cara kieu: "Kitaa! Éta mangrupikeun batu anu hirup anu dinyatakeun manusa pikeun henteu tiasa dianggo, tapi anu ku Allah nyalira anu milih sareng anu henteu ternilai di matanya. Sumangga diri anjeun diasupkeun kana bumi sapertos batu anu hirup, diwangun ku Allah sareng ngeusi Roh-Na. Boga diri anjeun ngawangun kana imamat suci ku anjeun tiasa ngadamel berkorban ka Gusti anu parantos dilakukeun ku Roh-Na - kurban anu anjeunna resep sabab dumasar kana karya Yesus Kristus. «Tapi anjeun jelema-jelema anu dipilih ku Allah; anjeun hiji karajaan anu karajaan, bangsa suci, jalma anu kagulung anjeunna waé sareng ngagaduhan tugas pikeun ngumumkeun perbuatan-Na hébat - perbuatan ti hiji anu nyebut anjeun kaluar tina gelap kana terang-Na anu énggal » (1. Petr. 2,4-5 sareng 9 tarjamahan Geneva Anyar).

Salaku tambahan, sadaya waktos urang dipuji sareng disucikeun nalika urang hirup dina Perjangjian Anyar, anu hartosna ngalangkungan Roh Suci kami ngalangkungan jasa-Na sareng Yesus. Henteu janten masalah naha urang damel di profesi-proyék kami di tempat kerja atanapi ngiringan dina waktos bébas, kami warga surga, Karajaan Allah. Urang hirup hirup anyar dina Kristus sareng bakal hirup boh dugi ka maot atanapi dugi ka Yesus balik.

Kalayan Hormat, pesenan lami henteu aya. Dina Al Masih urang mangrupikeun makhluk anu énggal, ditelepon ku Gusti sareng dilengkepan ku Roh Suci. Kalayan Yesus urang aya dina misi hirup sareng ngabagi wartos anu saé. Hayu urang ngiringan pagawéan bapa urang! Ngaliwatan ngabagi Roh Suci dina kahirupan Yesus, urang mangrupikeun salah nyambung.

ku Joseph Tkach


pdfIeu estu dilakonan