Jabur 9 sareng 10: muji sareng nyauran

Jabur 9 sareng 10 aya hubunganana. Dina basa Ibrani, ampir unggal ayat dua éta dimimitian ku aksara anu salajengna dina hurup Ibrani. Salaku tambahan, duanana SALAM ngantebkeun mortalitas manusa (9, 20; 10, 18) sareng duanana nyebutkeun ka Bangsa (9, 5; 15; 17; 19-20; 10, 16). Dina Septuagint, duanana PSI kadaptar salaku hiji.

Dina Jabur 9, David muji ka Gusti pikeun ngajantenkeun kaadilan-Na dina badan kehakiman dunya sareng pikeun janten hakim anu leres sareng abadi ka saha anu teu kabeneran diasuhkeun.

Puji: ngémutan kaadilan

Jabur 9,1-13
Pupuhu. Almuth Labben. Jabur. Ti Daud. Abdi hoyong muji [anjeun], Gusti, sareng sadaya haté, abdi hoyong nyaritakeun sagala kaajaiban anjeun. Di anjeun kuring hoyong suka bungah sareng suka bungah, abdi hoyong nyanyi ngeunaan nami anjeun, Nu Maha Suci, bari musuh-musuh kuring mundur, murag sareng binasa sateuacan anjeun. Pikeun anjeun parantos ngalaksanakeun kaadilan sareng kaadilan kuring; anjeun dina tahta, hakim anu séhat. Anjeun negeskeun bangsa-bangsa, masrahkeun jalma-jalma jahat ka jalma-jalma jahat, mupus jenenganana salamina-lami; musuhna parantos bérés, ditumbuk salalawasna; anjeun parantos ngancurkeun kota-kota, ingetan aranjeunna parantos dihapus. Gusti netep salamina, anjeunna parantos netepkeun tahta-Na pikeun pangadilan. Sareng anjeunna, anjeunna bakal nangtoskeun dunya kalayan bener, bakal nangtoskeun masarakat kalayan bener. Tapi Gusti mangrupikeun pésta anu hébat pikeun anu ditindes, pésta anu hébat dina waktos kasusahan. Percanten ka anjeun anu terang nami anjeun; sabab anjeun henteu ngantepkeun anu milari anjeun, Gusti. Nyanyi ka Gusti anu dumuk di Sion, ngumumkeun kalakuan-Na di antara jalma-jalma! Pikeun anu nalungtik getih héd parantos mikiran aranjeunna; anjeunna henteu acan hilap ceurik balaka. Jabur ieu disanggakeun ka Daud sareng kedah dinyanyikeun dina lagu Dying for the Son, sakumaha anu urang baca dina tarjamahan anu sanés. Nanging, naon ieu hartosna leres-leres henteu pasti. Dina ayat 1-3, Daud sumanget muji ka Allah, nyaritakeun kaajaibanana sareng suka bungah ka anjeunna janten bagja sareng muji anjeunna. héran (kecap Ibrani hartosna hal anu luar biasa) sering dianggo dina Jabur nalika nyarioskeun perkawis Gusti. Alesan pikeun pujian David ditétélakeun dina ayat 4 nepi ka 6. Gusti Maha Adil (V. 4) ku ngadeg pikeun David. Musuhna ngajauhan (V. 4) sareng tiwas (V. 6) bahkan bangsa-bangsa dibeungitkeun (V. 15; 17; 19-20). Katerangan sapertos kieu ngagambarkeun turunna. Bahkan nami masarakat kafir bakal dilestarikan. Ingetan sareng ingetan éta moal aya deui (V.7). Sadaya ieu kajantenan kusabab, numutkeun Daud, Allah mangrupikeun Gusti anu leres sareng leres sareng nyarioskeun tahta di bumi di pengadilan (V. 8f). Daud ogé nerapkeun bebeneran sareng kabeneran ieu ka jalma-jalma anu ngalaman kakurangan. Jalma anu ditindas, teu dipaliré sareng dipilampah ku manusa janten diangkat deui ku hakim anu adil. Gusti bakal ngajagaan sareng tamengna dina waktosna peryogi. Kusabab kecap Ibrani pikeun pangungsian dianggo dua kali dina ayat 9, hiji jalma tiasa nganggap yén kaamanan sareng perlindungan bakal penting pisan. Ku terang kasalametan sareng kaamanan Gusti, urang tiasa percanten ka anjeunna. Ayat-ayatna ditungtungan nganggo peringatan ka jalma-jalma, khususna jalma anu henteu hilap ka Gusti (V.13). Anjeunna naroskeun aranjeunna muji ka Gusti (V2) jeung nyaritakeun naon anu dilakukeun pikeun dirina (V.12).

Sholat: bantosan pikeun anu ngagedek

Jabur 9,14-21
Karunya ka abdi, Gusti! Tingali kasangsaraan kuring dina bagian tina musuh-musuh kuring, angkat abdi tina gerbang pati: supados kuring tiasa mikeun sadaya puji anjeun di gerbang putri Sion, supados abdi tiasa bungah dina kasalametan anjeun. Bangsa-bangsa dicelupkeun kana liang kubur anu ngajantenkeun aranjeunna; suku sorangan kajebak dina jaring anu parantos disumputkeun. Gusti parantos ngungkabkeun dirina, anjeunna parantos ngalaksanakeun hukuman: jalma jahat parantos kajiret dina padamelanana. Higgajon. Muga-muga jalma-jalma jahat ngancik kana Sheol, sadaya bangsa anu mopohokeun Gusti. Margi jalma miskin moal hilap salamina, miharep pikeun jalma miskin bakal leungit salalawasna. Ngadeg, Gusti, yén manusa henteu ngagaduhan kekerasan! Mugia bangsa-bangsa dihukum sateuacan anjeun! Iklas sieun aranjeunna, Gusti! Muga-muga bangsa-bangsa terang yén aranjeunna manusa!

Kalayan kanyaho ngeunaan kasalametan Allah, David nyauran ka Gusti nyarios ka anjeunna dina sangsaraana sareng masihan alesan pikeun pujian. Anjeunna naroskeun ka Allah pikeun perhatikeun yén anjeunna diudag ku musuh-musuhna (V.14). Dina bahaya maot, anjeunna nyauran ka Gusti pikeun nyalametkeun anjeunna tina gerbang maot (V. 14; cf. Ayub 38, 17; Jabur 107, 18, Yesaya 38, 10). Upami anjeunna disalametkeun, anjeunna ogé bakal ngalaporkeun Maha Agung sareng kamulyaan ka sadayana jalma sareng bagja di gerbang Sion (V.15).

Doa Daud dikuatkeun ku kapercayaan jero ka Allah. Dina ayat 16-18, David nyarioskeun sauran Gusti pikeun ngancurkeun jalma-jalma anu salah. Ayat 16 sigana ditulis bari ngantosan musuh dirusak. Upami kitu, Daud parantos ngantosan musuh turun kana liang nyalira. Tapi kabeneran PANGERAN dikenal di mana-mana, sabab anu jahat anu ngadistribusikeun kaadilan tumiba ka aranjeunna. Nasib anu jahat dibandingkeun sareng kaum miskin (Vv. 18-19). Harepan anjeun moal éléh, tapi bakal dicumponan. Jalma anu nampik sareng teu malire ka Gusti, teu gaduh harepan. Jabur 9 ditungtungan ku doa supados Gusti tiasa nangtung sareng ngawasa sareng ngalaksanakeun. Pamilihan sapertos kitu bakal ngajadikeun bangsa-bangsa kapir sadar yén aranjeunna manusa sareng henteu tiasa nindeskeun jalma anu dipercaya ka Allah.

Dina Jabur ieu, Daud neraskeun do’a ti Jabur 9 ku naroskeun ka Allah teu ngantosan naon-naon deui pikeun pengadilan-Na. Anjeunna ngajelaskeun kakuatan anu seueur anu jahat ngalawan ka Allah sareng lalaki, sareng teras berjuang sareng Gusti Allah pikeun nangtung sareng ngabales dorongan ku ngabinasakeun nu jahat.

Katerangan jalma jahat

Jabur 10,1-11
Naha, Gusti, naha anjeun nangtung jauh, nyumput dina waktos kasusah? Anu jahat ngudag jalma miskin ku arogan. Anjeun nuju dicekel ku serangan anu aranjeunna rancang. Pikeun jalma jahat umuk kusabab kahoyong jiwana; sareng jalma-jalma anu nyembah sarakah, anjeunna nganggap hina ka Gusti. Anu jahat [mikir] sombong: Anjeunna moal nalungtik. Éta sanés déwa! anu sagala pipikiranana. Cara na salawasna suksés. Pangadilan anjeun luhur, jauh ti anjeunna; sadaya musuh-Na - anjeunna niup kana aranjeunna. Saur anjeunna dina jero haté: Kuring moal goyah, ti jinis ka jinis ka musibah. Sungutna pinuh ku laknat, pinuh ku licik sareng neken; handapeun létah na aya kasusah sareng musibah. Anjeunna linggih di tempat peuntaseun buruan, dina nyumput anjeunna maéhan anu polos; panonna tara ningali si miskin. Anjeunna nyumput dina nyumput sapertos singa dina rungkun na; anjeunna lurks pikeun néwak sial; anjeunna néwak sial ku narik anjeunna kana jaringna. Anjeunna smashes, crouches; sareng jalma miskin murag ku kakuatan [kakuatan] na. Anjeunna nyarios dina jero haté: Gusti parantos mopohokeun, parantos nyumputkeun rai, anjeunna henteu ningali salamina!

Bagian anu kapisan Mazmur ieu mangrupikeun gambaran kakuatan jahat anu kafir. Dina awal juru tulis ogé (sigana Daud) sareng Gusti, anu katingalina teu peduli kana kabutuhan jalma miskin. Anjeunna naroskeun naha panginten Gusti henteu siga dina ketidakadilan ieu. Pertanyaan naha kunaon mangrupikeun pernyataan anu jelas ngeunaan kumaha jalma tertindas nalika nyauran ka Gusti. Nyarioskeun hubungan anu jujur ​​sareng kabuka ieu antara Daud sareng Allah.

Teras di ayat 2-7 Daud ngajelaskeun sifat musuh. Pinuh kareueus, sumanget luhur sareng karanjingan (V. 2) jalma jahat nyerang lemah sareng nyarioskeun ka Allah dina kecap-kecap anu jorang. Jalma jahat ngeusi sombong sareng kamurahan sareng teu masihan rohangan ka Allah sareng perintah-Na. Jalma sapertos ieu pasti yén anjeunna moal nyasar tina kana jahatna. Anjeunna yakin yén anjeunna tiasa terus-terusan ngalakukeun kitu tanpa halangan (V. 5) sareng teu aya kanyeri anu dialaman (V.6). Kecap-Na teu salah sareng cilaka sareng aranjeunna nyababkeun kasusah sareng karep (V.7).

Dina ayat 8-11, David ngajelaskeun jalma-jalma jahat salaku jalma anu cicingeun dina rusiah sareng nyerang korban anu teu salamet sapertos singa, narik aranjeunna sapertos pamayang dina wéb. Gambar-gambar singa ieu sareng nelayan ngingetkeun tina ngitung jalma anu ngan ngantosan nyerang batur. Korban musnah ku jalma jahat sareng kusabab Allah henteu langsung nyalametkeun, éta jalma jahat yakin yén Allah henteu paduli atanapi paduli.

Punten maleskeun

Jabur 10,12-18
Bangun pak! Gusti angkat leungeun anjeun! Entong hilap anu celaka! Naha jalma jahat diidinan pikeun nganggap hina ka Allah, nyarios dina jero haténa: "Anjeun moal naroskeun?" Anjeun parantos ningali éta, pikeun anjeun, anjeun ningali kasusah sareng duka pikeun nyandak kana panangan anjeun. Jalma malarat, anak teu boga bapa nyerahkeun ka anjeun; anjeun pembantu. Megatkeun panangan jelema jahat sareng jalma jahat! Ngaraos kajahatanana, janten anjeun moal tiasa mendakan deui [anjeunna]! Gusti teh Raja salawasna sareng salamina; bangsa-bangsa parantos ngaleungit ti tanahna. Anjeun parantos nguping kahoyong anu lemah lembut, Gusti; anjeun nguatkeun haténa, antepkeun ceuli anjeun merhatoskeun budak yatim sareng anu tertindas sahingga ka hareupna moal aya anu di bumi bakal ngaleutikan.
Dina doa anu jujur ​​pikeun males dendam, Daud nyauran Allah supaya nangtung (9, 20) sareng ngabantosan teu aya daya teu upaya (10, 9). Salah sahiji alesan pikeun nyuhunkeun ieu nyaéta yén jalma jahat henteu kedah ngijinkeun hina ieu ka Gusti sareng percaya yén aranjeunna tiasa ngaundes. Pangéran kedah ngalihkeun ngaréspon sabab lemah amanah ka Gusti ningali kana kabutuhan sareng nyeri haté sareng janten pembantu maranéhna (V.14). Juru Mazhab khusus naroskeun ngeunaan karusakan dzat (V.15). Di dieu, oge katerangan anu digambarkeun pisan: pegat panangan anjeun supados henteu ngagaduhan kakuatan deui. Upami Allah leres-leres ngahukum jalma jahat ku cara kieu, aranjeunna kedah ngajawab patarosan pikeun tindakan maranéhna. Daud bakal teras moal tiasa deui nyarios yén Allah henteu paduli anu tertindas sareng aturan dina kaayaan anu kafir.

Dina ayat 16-18, pujian ditungtungan sareng kapastian Daud yén Allah ngadangu anjeunna dina do’a. Sapertos dina Jabur 9, anjeunna ngajelaskeun aturan Allah, sanaos sagala kaayaan (V. 9, 7). Sapa anu nangtung dina jalanna bakal sirna (V. 9, 3; 9, 5; 9, 15). Daud yakin yén Allah bakal ngadangu sareng ngadangukeun salamina sareng tangisna anu ditindas, ku kituna kafir anu ngan ukur manusa (9, 20) henteu deui gaduh kakawasaan ka aranjeunna.

singgetan

Daud nempatkeun manah batin di payuneun Gusti. Anjeunna henteu sieun ngawartosan anjeunna ngeunaan kahariwang sareng mamangna, bahkan perkawis mamang ngeunaan Gusti. Dina ngalakukeun kitu, anjeunna ngingetkeun yén Allah satia sareng adil sareng yén kaayaan dimana Gusti henteu katingalina hadir ngan ukur samentawis. Éta snapshot. Gusti bakal diaku salaku saha anjeunna: anjeunna anu paduli, nangtung pikeun anu teu upaya sareng nyarios kaadilan ka anu goréng.

Alhamdulilah anu hadé pikeun ngalaksanakeun solat ieu kusabab urang ogé tiasa gaduh parasaan sapertos kitu. Mazmur ngabantosan urang nganyatakeun aranjeunna sareng ngurus aranjeunna. Éta ngabantosan urang pikeun nginget deui ka Allah anu satia deui. Méré anjeunna pujian sareng mawa hajat sareng kahayang na sateuacan anjeunna.

ku Ted Johnston


pdfJabur 9 sareng 10: muji sareng nyauran