Naha urang ngahutbah "rahmat murah"?

320 urang ngahutbah rahmat murah

Panginten anjeun parantos nguping yén kurnia nyarios aya wujud "henteu terbatas" atanapi "nyababkeun tungtutan". Jalma anu ngantebkeun cinta sareng pangampura Gusti kadang-kadang bakal sapatemon jalma anu nuduh aranjeunna "murah rahmat," sabab disparagingly nyauran éta. Ieu pisan anu kajantenan ku sobat balad kuring sareng pastor GCI, Tim Brassel. Anjeunna dituduh da'wah "ngahargaan rahmat murah." Kuring resep kumaha anjeunna diréaksikeun kana éta. Jawabanna nyaéta: "Henteu, kuring henteu ngajarkeun rahmat murah, tapi langkung saé: rahmat bébas!"

Istilah rahmat murah asalna tina teolog Dietrich Bonhoeffer, anu dipaké dina bukuna "Nachgabe" sareng dijantenkeun populér. Anjeunna nganggo pikeun ngantebkeun yén nalika Allah parobihan sareng ngajantenkeun kahirupan anyar dina Kristus, jalma nampi kurnia anu henteu pantes. Tapi tanpa kahirupan berturut-turut, kasampurnaan Gusti henteu ngalangkungan ka Anjeunna - jalmi teras ukur ngalaman "kurnia murah".

Kasampurnaan Kawilujengan Kontroversi

Naha kasalametan sadaya anu diperyogikeun nyaéta ditampi Yesus atanapi éta ogé janten patarosan di handap ieu? Hanjakalna ngagaduhan pangajaran Bonhoeffer ngeunaan rahmat (kaasup anu nganggo istilah kurnia murah), sareng sering ngartos sareng nyalahgunakeun penjelasan ngeunaan kasalametan sareng di handap ieu. Ieu aya hubungan anu paling luhur pikeun perdebatan anu mangtaun-taun anu janten dikenal salaku Lordaging Salvation Controjuang.

Sora anu ngarah dina debat ieu, saurang Calvinist lima titik anu terkenal, parantos terus-terusan ngaku yén jalma anu ngaku yén ngan ukur pangakuan pribadi iman ka Kristus anu dipikabutuh pikeun kasalametan anu kaliru ngadukung "rahmat murah" ngalakukeunana. Nurutkeun panginten-Na, peryogi kasalametan, syahadat (nampi Yesus salaku Juru Salamet) sareng ka sababaraha karya anu saé (dina nurut ka Yesus salaku Pangéran).

Dina perdebatan ieu, dua sisi ngagemkeun bantahan anu saé. Kuring yakin aya kasalahan dina sudut pandang dua pihak anu tiasa dihindari. Anu penting pisan nyaéta hubungan Yesus ka Bapa sareng henteu kumaha urang manusa kalakuan ka Gusti. Ti jihat ieu, jelas yén Isa ogé Gusti sareng Juru Salamet. Kadua pihak bakal ngartos langkung seueur tina kurnia anugerah anu Roh Suci ngabimbing urang supados langkung aub dina hubungan Yesus sareng Bapa.

Kalayan sudut pandang ieu difokuskeun ka Kristus sareng Trinity, henteu aya sisi ogé bakal nimbang jalan anu saé pikeun ditebus (atanapi salaku hal anu superfluous), tapi anu kami didamel kanggo leumpang di Kristus di dinya (Efesus 2,10). Éta ogé bakal ningali yén urang disimpen salamina sareng henteu kusabab karya urang (kalebet syahadat pribadi urang), tapi ngalangkungan damel sareng iman Yesus pikeun urang (Efesus 2,8-9; Galih 2,20). Teras aranjeunna tiasa nyimpulkeun yén teu aya anu anjeun tiasa lakukeun pikeun nyalametkeun, teu ku urang nambihan atanapi ngayakeun nanaon. Pendakwah hébat Charles Spurgeon ngajelaskeun: "Upami urang kedah nempel pin dina pakéan panebusan urang, urang bakal rusak pisan."

Karya Yesus méré urang rahmat sagala-rupa

Nalika urang bahas dina séri ieu ngeunaan rahmat, urang kedah langkung museurkeun padamelan Yesus amanah (kasatiaan-Nya) sapertos tindakan urang sorangan. Henteu ngirangan Injil upami urang ngajarkeun yén kasalametan henteu didatangkeun ku karya urang tapi ngan ku rahmat Allah. Karl Barth wrote: «Teu aya anu tiasa disalametkeun ku ngalakukeun naon anu anjeun laksanakeun, tapi sadayana anu tiasa disalametkeun ku ngalaksanakeun Tuhan.»

Kitab Suci ngajarkeun yén urang anu percaya ka Yesus "gaduh hirup langgeng" (Yohanes 3,16:36; 5,24;) sareng "disimpen" (Roma 10,9). Aya ayat anu ngadorong urang nuturkeun Yesus ku hirup hirup anyar urang dina Anjeunna. Sakur usaha pikeun ngadeukeutan ka Gusti sareng ngahontal kurnia-Na anu misahkeun Yesus janten Penebus sareng Yesus salaku Gusti sesat. Yesus leres-leres teu kaberesihan, duanana Juru Salamet sareng Gusti. Anjeunna Gusti salaku Juru Salamet sareng Juru Salamet salaku Gusti. Nyobian ngabagi kanyataan ieu janten dua kategori henteu aya gunana atanapi henteu aya gunana. Upami Sadérék, anjeun nyiptakeun Kristen anu janten dua kelas sareng ngakibatkeun anggota masing-masing pikeun ngadamel kaputusan ngeunaan saha urang Kristen sareng saha anu henteu. Salaku tambahan, aya anu condong misahkeun urang-saha kuring tina naon anu dilakukeun.

Misahkeun Yesus tina karyana kasalametan didasarkeun kana usaha Perspektif kasalametan (dumasar kana silih prestasi) anu misahkeun leresan tina kasucian. Kasalametan, anu sadayana anggun dina sagala rupa, nyaéta hubungan sareng Gusti anu ngajantenkeun jalan anyar. Kurnia anu disimpen Allah masihan sabalikna sareng kasucian kalayan ngajantenkeun Yesus nyalira, ngalangkungan Roh Suci, leresan sareng panyucian pikeun urang (1 Korinta 1,30).

Juru Salamet nyalira mangrupikeun kado. Digabungkeun sareng Yesus ngaliwatan Roh Suci, urang milu dina sagala hal anu. Perjangjian Anyar nyimpulkeun ieu ku nyebat urang "makhluk anyar" dina Kristus (2 Korinta 5,17). Teu aya nanaon yén rahmat tiasa hadir salaku murah sabab ngan saukur aya nanaon anu murah, ngayakeun hubungan sareng Yesus atanapi kana kahirupan anu urang bagikeun sareng anjeunna. Mémang nyatana yén hubungan sareng anjeunna nyababkeun rasa kuciwa, ngantunkeun diri lami lami mundur sareng ngalebetkeun cara hirup anyar. Allah cinta ngarep-ngarep kasampurnaan jalma-jalma anu dipikanyaah sareng parantos nyiapkeun éta sasuai dina Yesus. Asih nya sampurna, lamun henteu, éta moal bogoh. Calvin biasa nyarios, "Sadaya kasalametan urang sampurna dina Kristus."

Éta salah paham ngeunaan rahmat sareng jalanna

Sanaos difokuskeun mangrupikeun sifat anu leres sareng hubungan sareng pangertian, salian ngalaksanakeun karya anu saé, aya sababaraha anu salah ngartos yén teruskeun partisipasi ngalangkungan karya anu hadé perlu pikeun mastikeun kasalametan urang. Aranjeunna museurkeun yén konsentrasi kana rahmat Allah ngalangkungan iman waé nyaéta ijin pikeun dosa (topik kuring katutupan di bagian 2). Naon anu teu aya gunana ngeunaan anggapan ieu nyaéta yén rahmat henteu ngan ukur ngaleungitkeun akibat tina dosa. Ogé, pola pikir anu nyasar ieu rahasia Yesus Mantenna saolah-olah rahmat mangrupikeun subyek transaksi (silih tukeur) anu tiasa kabagi kana lampah individu tanpa ngalibetkeun Kristus. Dina kanyataanana, fokus pisan kana karya anu hadé sahingga tungtungna teu percaya yén Yesus ngalakukeun sagala anu dipikabutuh pikeun nyalametkeun urang. Éta salah nyarios yén Yesus ngan ukur ngerjakeun karahayon kawilujengan na urang ayeuna dugi ka mastikeun dina sababaraha cara ngalangkungan paripolah urang.

Nasrani anu parantos nampi nampi kurnia Gusti henteu percanten yén ieu parantos masihan idin pikeun ngalakukeun dosa - sabalikna. Paul dituduh ngajarkeun teuing ngeunaan rahmat sahingga "dosa bisa menang". Tapi, pertuduhan ieu henteu ngaganggu anjeunna pikeun ngarobah pesen na. Sabalikna, anjeunna dituduh jaksa anjeunna ngabingungkeun pesen sareng unggal usaha pikeun ngajelaskeun yén rahmat henteu cocog pikeun nyieun éntitas kana aturan. Paul nyerat yén tujuan pelayananna nyaéta "ngadegkeun taat tina iman." (Rum 1,5; 16,26).

Kasalametan ngan ukur tiasa dilumangsungkeun ku rahmat: nya éta karya Kristus ti mimiti nepi ka ahir

Urang ngaharepkeun syukur anu hébat ka Gusti pikeun ngintun Putra-Na dina kakawasaan Roh Suci pikeun nyalametkeun urang, sanés nangtoskeun urang. Kami ngarti yén teu aya kontribusi pikeun hasil anu saé tiasa ngajantenkeun urang leres atanapi suci; upami éta, urang moal kedah Panebus. Naha tekenanna mangrupikeun ketaatan ti iman atanapi kana iman sareng nurut, urang henteu kedah nganggap kapercayaan urang ka Yesus, anu Juru Juru Salamet urang. Anjeunna parantos parantos ngahukum sareng ngahukum sagala dosa sareng anjeunna parantos ngahampura kami salamina - kado anu bakal nampi anu ku urang percaya sareng percanten ka Anjeunna.

Mangrupikeun iman sareng damel Yesus - kasatiaan-Na - anu ngalaksanakeun kasalametan urang ti mimiti dugi ka rengse. Anjeunna ngirimkeun kaadilan-Na (leresan urang) kana urang sareng ngalangkungan Roh Suci anjeunna ngabagi bagian tina kahirupan suci na (kasucian urang). Kami nampi dua kurnia ieu dina cara anu sami: ku cara nempatkeun percanten ka urang Yesus. Naon anu parantos dilakukeun pikeun Kristus, Roh Suci ngabantosan urang ngartos sareng hirup sasuai. Kami kapercayaan anu museur kana éta (sakumaha saurna dina Filipi 1,6) "anu ngamimitian damel saé dina anjeun, anjeunna ogé bakal ngarengsekeun éta". Upami batur teu ngagaduhan bagian dina naon anu ku Yesus laksanakeun, syahadat imanna tanpa zat. Alih nampi kurniaan Allah, aranjeunna ngalawan éta ku ngalaksanakeunana. Pasti urang hoyong ngahindarkeun kasalahan ieu, atanapi henteu kedah urang murag kana salah paham yén karya urang nyumbang kana kasalametan urang ku cara naon waé.

ku Joseph Tkach


pdfNaha urang ngahutbah "rahmat murah"?