Yesus: Ngan aya hiji dongeng?

100 jesus ngan ukur mitos Datangna sareng usum Natal mangrupikeun waktos kontemplatif. Waktu pikeun nembongkeun Yesus jeung nitis-na, waktos kabungah, harepan sareng jangji. Jalma-jalma di seluruh dunya ngumumkeun kalahiranna. Hiji karol Natal sabada sanés nguping éter na. Di gereja-gereja, festival éta dirayakeun nganggo lakaran bobo, cantatas sareng nyanyian choral. Waktu ieu nyaéta taun anu bakal mikir salasahiji dunya bakal diajar kabeneran ngeunaan Isa Al Masih.

Tapi hanjakalna, seueur anu henteu ngartos makna lengkep dina usum Natal sareng aranjeunna nyayogikeun festival éta ngan ukur kusabab wanda liburan anu aya hubunganana. Ieu lolos aranjeunna pisan sabab duanana henteu kenal sareng Yesus atanapi aya dina bohong yén anjeunna ngan ukur mitos - cindekna yén anjeunna ngayakeun saprak awal agama Kristen.

Sawatara waktos taun ieu dina tulisan jurnalistik nyatakeun: "Yesus mangrupikeun mitos", sareng biasana biasana uji yén Alkitab henteu dipercaya salaku kasaksian sajarah. Tapi klaim-émbaran ieu henteu nganggap yén anjeunna tiasa ningalikeun deui anu langkung lami ti seueur sumber "dipercaya". Sejarawan sering nyarioskeun tulisanana Hérototus salaku bagian anu dipercaya. Nanging, ngan aya dalapan naskahna anu disebatkeun, anu pangahirna di mana tanggal dugi ka 900 - sakitar 1.300 taun saatos waktuna.

Aranjeunna ngabédakeun ieu sareng "Perjangjian Anyar" Anyar, anu ditulis teu lami saatos Yesus teras kabangkitan. Catetan pangheulana (potongan fragmen Injil Yohanes) dugi ka antara 125 sareng 130. Aya langkung ti 5.800 salinan lengkep atanapi sempit Perjangjian Anyar di Yunani, kirang langkung 10.000 dina basa Latin, sareng 9.300 dina basa sanés. Abdi hoyong nampilkeun tilu tanda petik anu terkenal anu ngantebkeun kaaslianana potret kahirupan Yesus.

Anu pangheulana balik deui ka sejarawan Yahudi Flavius ​​Josephus ti abad ka-1: sakitar waktos Yesus, saurang jalma anu wicaksana, cicing [...]. Kanyataanna, anjeunna mangrupikeun palaku amal anu sanés pisan sareng guru di sadayana jalma anu kalayan bungah nampi bebeneran. Janten anjeunna narik seueur urang Yahudi sareng seueur ogé kafir. Anjeunna Kristus. Sareng sanajan Pilatus, di instigation ti urang anu paling luhur jalma urang, dihukum anjeunna salib di salib, urut para pengikut na anu teu satia ka anjeunna. [...] Sareng dugi ka dinten ieu jalma-jalma Nasrani anu nyauran diri saatosna teras aya. Antiquitates Judaicae, kuno Yahudi kuno, Heinrich Clementz (Tarjamah.)].

FF Bruce, anu narjamahkeun téks Latin asli kana basa Inggris, nyatakeun yén "kaaslian Kristus mangrupikeun teu bisa dibantah pikeun sejarawan anu teu aya dasarna salaku Julius Caesar."
Kutip anu kadua dipulangkeun deui ka sejarawan Romawi Carius Cornelius Tacitus, anu ogé nyerat tulisanna dina abad kahiji. Ngeunaan tuduhan yén Nero ngabakar Roma ka handap sareng teras nyalahkeun urang Kristen, anjeunna nyerat:

Kutipan katilu nyaéta ti Gaius Suetonius Tranquillus, sejarawan resmi Roma salami pamaréntahan Trajan sareng Hadrian. Dina hiji karya anu ditulis dina taun 125 dina kahirupan dua belas Caesars munggaran, anjeunna nyerat ngeunaan Claudius, anu maréntah ti 41 nepi ka 54:

Anjeunna diusir kaluar ka Roma urang anu ngaganggu karusuhan ti Chrestus. (Biografi Kaisar Sueton, Tiberius Claudius Drusus Caesar, 25.4 April; ditarjamahkeun ku Adolf Stahr; perhatosan ejaan "Chrestus" kanggo Kristus.)

Pernyataan Suetonius ngarujuk kana panyebaran agama Kristen di Roma sateuacan 54, ngan dua puluh taun saatos pupus Yesus. Dina nguji ieu sareng rujukan sanésna, Perjangjian Anyar Inggris I. Howard Marshall menyimpulkan: «Henteu mustahil ngajelaskeun timbulna Garéja Kristen atanapi Kitab Suci Injil sareng tradisi dina dasarna henteu ngenal dina waktos anu sami yén pangadeg agama Kristen saleresna atos. cicing. »

Sanaos élmuwan sanésna nyarioskeun kaaslianana tina dua kutipan kahiji sareng sawaréh ogé nganggap yén dipalsukan ku panangan Kristen, rujukan ieu dumasar kana taneuh anu solid. Abdi resep ngadangu koméntar ti sejarawan Michael Grant dina bukuna Yesus: Reviewus Sejarawan ngeunaan Injil dikedalkeun: «Upami urang nerapkeun kriteria anu sami kana Perjangjian Anyar kanggo kitab-kitab kuno kuno anu ngandung bahan sajarah - naon anu kudu urang laksanakeun - urang tiasa ngalakukeun éta Ulah mungkir ayana Yesus teu langkung ti sababaraha jalma kafir anu ayana nyata salaku tokoh dina sajarah kontemporer henteu kantos ditaroskeun. »

Sanaos skeptics gancang nampik naon anu teu hoyong percanten, aya pengecualian. Teolog John Shelby Spong, katelah skeptis sareng liberal, nyerat dina Yesus pikeun Non-Agama (Eng.: Yesus kanggo anu henteu religius): «Anu mimiti, Yesus mangrupikeun jalma anu saleresna cicing di tempat anu tangtu dina hiji waktos. Manusa Yesus henteu mitos, tapi tokoh sajarah ti mana énergi anu émosional - énergi anu masih kénéh butuh katerangan anu nyukupan. »
Salaku atheis, CS Lewis percaya yén gambaran Perjangjian Anyar ngeunaan Yesus mangrupikeun legenda sanés. Tapi saatos maca aranjeunna sorangan sareng ngabandingkeun aranjeunna sareng legenda kuno anu saleresna anjeunna terang, anjeunna jelas terang yén tulisan-tulisan ieu henteu aya hubunganana sareng aranjeunna. Malahan, bentukna sareng formatna nyarupaan fon kenangan anu ngagambarkeun kahirupan sadidinten jalma nyata. Saatos anjeunna sadar, halangan kana kapercayaan parantos murag. Ti saprak éta, Lewis teu gaduh masalah dina ngajaga kanyataan kanyataan Yesus.

Seueur anu teu percanten yén Albert Einstein henteu percanten ka Yesus salaku ateis. Sanaos anjeunna henteu percanten ka "Tuhan pribadi", anjeunna ati-ati henteu dibewarakeun perang ka jalma-jalma anu kitu; sabab: "Kapercayaan sapertos kitu mangrupikeun kuring langkung saé tibatan henteuna tempoan transcendental." Max Jammer, Einstein sareng Agama: Fisika sareng Teologi; Jérman: Einstein sareng agama: Fisika sareng Teologi) Einstein, anu tumuwuh janten urang Yahudi, ngaku yén "sumanget pisan ngeunaan tokoh cahaya tina Nasareno". Nalika ditaros ku pasangan paguneman naha anjeunna panginten ayana sajarah Yesus, anjeunna ngawaler: «Tanpa ditaroskeun. Teu aya anu tiasa maca Injil tanpa raos ayana ayana Yesus. Kapribadian na nyaél dina unggal kecap. Teu aya mitos anu ngeusi kahirupan sapertos kieu. Salaku conto, kumaha bédana tanggapan anu urang kéngingkeun tina carita ku pahlawan kuno legendaris sapertos Thisus. Thisus sareng pahlawan sanés format ieu kurang vitalitas otentik ti Yesus. » (George Sylvester Viereck, The Saturday Evening Post, 26 Oktober 1929, What Life Maksudna ka Einstein: Wawancara; Eng.: Einstein Life hartosna: Wawancara)

Abdi tiasa siga kitu, tapi salaku élmuwan Katolik Roma, Raymond Brown leres-leres nyatet, pokus naha Yesus nyaéta mitos nyababkeun seueur anu leungit tina harti anu leres tina Injil. Dina Kalahiran Mesias Brown nyebatkeun yén anjeunna sering kajantenan ngurilingan Natal ku jalma-jalma anu hoyong nyerat artikel ngeunaan kailikan kalahiran Yesus. "Kalayan saeutik kasuksésan kuring nyobian ngayakinkeun yén aranjeunna tiasa ngabantosan ngartos carita ngeunaan kalahiran Yesus ku fokus kana pesen maranéhanana tinimbang dina sual anu jauh tina latar hareup para penginjil . »
Upami urang difokuskeun nyebarkeun carita Natal, kalahiran Yesus Kristus, tinimbang nyoba ngayakinkeun jalma yén Isa henteu mitos, urang mangrupikeun buktina ngeunaan kanyataan Yesus. Anu buktina hirup mangrupikeun kahirupan anu anjeunna ayeuna nuju ka urang sareng masarakat. Tujuan tina Alkitab henteu ngabuktikeun kaleresan sajarah ngeunaan Lambang Yesus, tapi pikeun ngabagikeun ka batur kunaon Anjeunna sumping sareng naon datangna datang ka Kami. Roh Suci nganggo Alkitab pikeun saleresna ngasongkeun kontak sareng Gusti anu lahir sareng raga anu ngagedekeun urang ka urang ku kituna urang tiasa percanten ka Anjeunna sareng ngahargaan Rama ngalangkungan anjeunna. Yesus sumping ka dunya sakumaha buktina ngeunaan cinta Allah pikeun unggal urang (1 Yohanes 4,10). Ieu aya sababaraha alesan pikeun datangna na:

  • Milarian sareng nyimpen naon anu leungit (Lukas 19,10).
  • Pikeun nyalametkeun jalma dosa sareng nyauran beus (1 Timoteus 1,15; Markus 2,17).
  • Mikeun nyawana pikeun kasalametan jalma (Mateus 20,28).
  • Mungguh kasaksian kana kaleresan (Yohanes 18,37).
  • Pikeun ngalaksanakeun wasiat bapa sareng mingpin seueur murangkalih pikeun kamulyaan (Yohanes 5,30:2,10; Ibrani).
  • Pikeun janten terang dunya, jalan, kabeneran sareng kahirupan (Yohanes 8,12; 14,6).
  • Ngabari warta Injil ngeunaan Karajaan Allah (Lukas 4,43).
  • Pikeun matuh hukum (Mateus 5,17).
  • Kusabab bapa ngutus anjeunna: «Kanggo Gusti dipikacinta dunya ku masihan putrana ngan ukur putrana, supados sadayana anu iman ka Anjeunna teu leungit, tapi gaduh hirup anu langgeng. Pikeun Allah henteu ngutus putra-putrana ka dunya pikeun nangtoskeun dunya, tapi pikeun ngahemat dunya liwat anjeunna. Saha anu percaya ka Anjeunna moal dihukum; tapi sing saha anu teu percanten parantos dihukum, sabab anjeunna henteu percanten kana nami hiji Putra Putra Allah anu énggal » (Yohanes 3,16: 18).

Bulan ieu urang ngagungkeun kabeneran yén Allah sumping ka dunya urang ngalangkungan Yesus. Saé ngingetkeun ka diri urang yén henteu sadayana terang bebeneran ieu, sareng urang disauran pikeun ngalakukeunana (naros) pikeun ngabagikeun ieu ka batur. Yesus langkung ti hiji tokoh dina sajarah kontemporer - anjeunna mangrupikeun Putra Allah anu sumping ka sadayana rekonsiliasi ogé Bapa sareng Roh Suci.

Anu ngajadikeun waktos ieu waktos kabagjaan, harepan sareng jangji.

Joseph Tkach
Presiden GRACE KOMUNITAS INTERNATIONAL


pdfYesus: Ngan aya hiji dongeng?