Kabagjaan sakedapan

170 kabagjaan sakedap kabagjaan langgeng Nalika kuring ningali rumus ilmiah ieu pikeun kabagjaan dina tulisan Psikologi Dinten, kuring seuri ngagorowok:

04 bagja joseph tkach mb 2015 10

Sanaos rumus anu teu leres ieu mendakan kabagjaan sakedap, éta henteu kéngingkeun kabagjaan anu langgeng. Punten ulah salahna; Kuring resep seuri alus sapertos dulur sejenna. Kusabab éta kuring ngahargaan pernyataan Karl Barth: «Seuri; nyaéta hal anu paling jelas ngeunaan kurnia Allah. »Sanaos kabagjaan sareng kabagjaan tiasa ngajantenkeun kami seuri, aya béda anu signifikan antara dua. Béda kuring ningali mangtaun-taun ka pengker nalika bapa kuring maot (di dieu kami ditingalikeun babarengan di beulah katuhu). Tangtosna, kuring henteu gumbira sareng maot bapak kuring, tapi kuring direnangkeun sareng didorong ku kabagjaan terang yén anjeunna ngalaman caket ka Gusti anu salawasna. Pamikiran kanyataan ieu éndah terus sareng masihan kuring kabagjaan. Gumantung kana tarjamahan, Alkitab ngagunakeun kecap-kecap anu bagja sareng kabagjaan sakitar 30 kali, sedengkeun kabagjaan sareng kabagjaan langkung seueur 300 kali. Dina Perjanjian Old, kecap Ibrani sami (ditarjamahkeun kabingahan, bungah, sareng senang) dianggo pikeun nutupan rupa-rupa pangalaman manusa, sapertos jinis perkawinan, perkawinan, ngalahirkeun, panén, kameunangan sareng nginum anggur (Lagu Lagu 1,4; Siloka 05,18; Jabur 113,9; Yesaya 9,3 sareng Jabur 104,15). Dina Perjangjian Anyar, kecap Yunani "chara" dianggo utamana pikeun ngucapkeun kabagjaan dina amal panebusan Allah, datangna putrana (Lukas 2,10) sareng kebangkitan Yesus (Lukas 24,41). Nalika urang baca dina Perjangjian Anyar, urang ngartos yén kecap kabungahan henteu tibatan perasaan; nyaéta ciri khas Kristen. Kabagjaan mangrupikeun bagian tina buah anu di bawa ku pagelaran jero Roh Suci.

Kami terang sareng kabingahan anu urang ngagaduhan kana perbaikan perumpamaan domba anu leungit, koin kaleungitan sareng putra kaleungitan (Lukas 15,2: 24) tingali. Ngalangkungan restorasi sareng rekonsiliasi naon anu "leungit", urang tingali di dieu tokoh utami anu dipilampah Gusti salaku kabagjaan. Kitab Suci ogé ngajarkeun yén kabungahan anu leres henteu dipangaruhan ku kaayaan éksternal sapertos kasakitan, karaosna sareng rugi. Kabagjaan tiasa janten akibat tina sangsara pikeun Kristus (Kolose 1,24). Malah dina nyanghareupan sangsara anu dahsyat sareng éra panyaliban, Yesus ngalaman kabagjaan anu hébat (Ibrani 12,2).

Ningali kanyataan kalanggengan, seueur urang ngarasa kabagjaan sajati sanajan urang kedah ngucapkeun salami ka hiji anu dipikacinta. Ieu leres kusabab aya hubungan teu putus di antara cinta sareng kabagjaan. Kami ngakuan ieu dina kecap Yesus nalika anjeunna nyimpulkeun ajaran-Na pikeun murid-muridna: «Kuring nyarioskeun ka anjeun sadayana ieu supados kabagjaan abdi atos atosan sareng kabagjaan anjeun tiasa disampurnakeun. Sareng paréntah abdi nyaéta: Anjeun kedah silih cinta sakumaha anu kuring dipikacinta ku anjeun. » (Yohanes 15,11: 12). Ngan sakumaha urang tumuwuh dina kanyaah Allah, kitu ogé kabungah urang. Nyatana, sadaya buah tina Roh Suci tumbuh di urang nalika urang tumbuh kanyaah.

Dina suratna pikeun sidang Filipi anu nyerat Paulus bari di Roma, anjeunna ngabantosan urang ngartos béda antara kabagjaan sareng kabagjaan. Dina surat ieu anjeunna ngagunakeun kecap-kecap kabungah, kabingahan sareng kabagjaan 16 kali. Kuring parantos ngadatangan seueur penjara sareng pusat tahanan sareng biasana anjeun moal mendakan jalma anu bahagia di dinya. Tapi Paulus, kabungkus dina panjara, ngarasa kabagjaan henteu terang naha anjeunna bakal hirup atanapi maot. Kusabab kapercayaan anjeunna ka Kristus, Paul siap ningali kaayaan-Na ngalangkungan panon anu iman dina lampu anu béda pisan ti anu bakal ningali jalma. Perhatikeun naon anu anjeunna nyerat dina Filipi 1,12: 14:

«Kalayan adi kuring! Anjeun kedah terang yén tahanan pra-sidang kuring henteu nyegah sumebarna Injil. Sabalikna! Ayeuna parantos jelas pikeun abdi sadaya penjaga di dieu sareng ogé prosés pamilon anu sanés anu kuring dikonci ngan kusabab kuring percaya ka Kristus. Salaku tambahan, liwat abdi inguan, seueur urang Kristen parantos nampi kawani sareng kapercayaan anyar. Aranjeunna ayeuna ngawartosan Firman Allah tanpa sieun sareng tanpa kasieun. »

Ieu kecap anu kuat asalna tina kabagjaan batin anu dialamun ku Paulus sanaos kaayaan na. Anjeunna terang anjeunna anu aya dina Kristus sareng anu Al Masih aya dina Anjeunna. Dina Filipi 4,11: 13, anjeunna nyerat:

«Kuring teu ngucapkeun ieu pikeun narik perhatian anjeun pikeun kabutuhan kuring. Tungtungna kuring diajar Cope dina sagala kaayaan. Naha kuring gaduh sakedik atanapi seueur pisan, kuring teu wawuh pisan, sareng ku kituna kuring tiasa ngatasi boh: Kuring tiasa pinuh sareng lapar; Kuring tiasa kakurangan tina kakurangan sareng kaayaanana. Kuring tiasa ngalakukeun sakabéh ieu ngalangkungan Kristus, anu masihan kakuatan sareng kakuatan. »

Urang tiasa nyimpulkeun bédana antara kabagjaan sareng kabagjaan ku sababaraha cara.

  • Kabagjaan samentawis, sering ukur sakedap, atanapi hasil tina puas jangka pondok. Kabagjaan anu langgeng sareng spiritual, mangrupakeun konci pikeun uninga saha Gusti saha naon anu tos dilakukeun, naon anu bakal Anjeunna lakukeun.
  • Kusabab kabagjaan gumantung kana seueur faktor. Éta volatile, deepens atanapi matures. Kabagjaan berkembang nalika urang ngajantenkeun hubungan sareng Gusti sareng dulur batur.
  • Kabagjaan asalna tina kajadian temporal, éksternal, observasi sareng tindakan. Kabagjaan perenahna di anjeun sareng asalna tina karya Roh Suci.

Kusabab Allah nyiptakeun urang janten dina komuni sareng diri urang, teu aya deui anu tiasa nyugemakeun jiwa sareng nyangking kabagjaan abadi. Ku iman, Yesus hirup di urang sareng urang hirup dina Anjeunna. Kusabab urang henteu hirup deui pikeun diri, urang tiasa girang dina sagala kaayaan, bahkan dina sangsara (Yakobus 1,2), dimana urang ngahiji sareng Yesus, anu menderita pikeun urang. Sanaos sangsara gedena di panjara, Paul nyerat di Filipi 4,4: "Bungahkeun anjeun kalebet Yesus Kristus. Sareng sakali deui kuring badé ngucapkeun: girang!"

Yesus nyauran urang kana kahirupan masihan diri pikeun batur. Dina kahirupan ieu aya pernyataan anu jelas: "Upami anjeun hoyong ngajaga umur anjeun kalayan biaya naon waé, anjeun bakal kaleungitan, tapi upami anjeun ngagunakeun kahirupan anjeun, anjeun bakal meunang éta salamina." (Mateus 16,25). Salaku manusa, urang sering hariwang saeutik ngeunaan kamulyaan, kadeudeuh, sareng kasucian dina sababaraha jam atanapi dinten. Tapi kuring yakin yén nalika urang ningal Al Masih dina sadayana kamulyaan na, urang bakal nyabak sirah urang sareng saurna, "Kumaha carana kuring nengetan pisan kana hal-hal anu sanés?"

Urang teu acan ningali Kristus jelas sapertos anu urang hoyong. Urang cicing dina tempat anu kosong, janten nyarios, sareng hésé bayangkeun tempat-tempat anu urang henteu pernah kantos. Kami sibuk teuing nyobian salamet kumuh pikeun asup ka kamulyaan Gusti (tingali ogé tulisan kami "Bungah Kasalametan"). Kabagjaan kalanggengan ngamungkinkeun matak paham kana penderitaan kahirupan ieu minangka kasempetan pikeun nampi rahmat, mikawanoh Gusti sareng percanten ka anjeunna langkung jero. Urang diajar ngahargaan kabagjaan kalanggengan sanaos ngusahakeun deui beungkeut dosa sareng sadaya kasusah dina kahirupan ieu. Kami bakal ngahargaan awak anu langkung mulia langkung nalika ngalaman nyeri awak urang. Kuring yakin yén éta ogé alesan naha Karl Barth nyarios: "Bungah mangrupikeun bentuk syukur pangbasajanna." Urang tiasa nganuhunkeun kabagjaan anu diatur sateuacan Yesus. Kéngingkeun Yesus nahan salib. Kitu ogé, kabagjaan disimpen di payun urang.

Joseph Tkach
Presiden GRACE KOMUNITAS INTERNATIONAL


pdfKabagjaan sakedap lawan kabagjaan anu awét