Pentecost

Aya seueur pasualan anu cocog pikeun khutbah Pentekosta: Allah cicing di jalma-jalma, Gusti masihan karohanian spiritual, Allah masihan identitas anyar, Allah nyerat hukum-Na dina haté urang, Allah nyampurakeun batur sareng dirina sareng seueur anu sanésna. Hiji topik anu kaluar dina pikiran kuring ngeunaan nyiapkeun Pentekosta taun ieu dumasar kana naon anu disarioskeun ku Yesus, naon anu bakal dilakukeun ku Roh Suci saatos anjeunna parantos bangkit sareng angkat ka sawarga.

"Anjeunna bakal nembongkeun kamulyaan kuring; sabab naon anu bakal dibantosan ka anjeun, anjeunna nampi ti kuring " (Yohanes 16,14 NG). Aya pisan dina hiji kalimah ieu. Urang terang yén Roh di urang damel pikeun ngayakinkeun urang yén Yesus mangrupikeun Gusti sareng Juru Salamet urang. Kami ogé terang tina wahyu yén Yesus nyaéta adi urang anu kolot, anu dipikacinta ka urang sacara tanpa syarat sareng parantos ngarencanakeun kami sareng Bapa urang. Cara séjén yén Roh pikeun nyampurnakeun naon anu disarioskeun ku Yesus nyaéta ngaliwatan inspirasi, kumaha urang tiasa mawa warta anu hadé dina hubungan urang sareng batur.

Kami ningali conto anu saé ieu nalika urang baca ngeunaan kalahiran garéja Perjanjian Anyar dina Pentakosta, sapuluh dinten saatosna naek Yesus. Yesus nyarios ka murid-muridna ngadagoan dinten ieu sareng kanggo naon anu bakal kajadian dina dinten éta: "Sareng nalika anjeunna bareng sareng anjeunna, anjeunna maréntahkeun aranjeunna henteu ninggalkeun Yerusalem, tapi ngantosan jangji Bapa, anu cenah anjeun nguping ti kuring." (Rasul 1,4) .

Kusabab aranjeunna nuturkeun pitunjuk Yesus, murid-murid nyaksian datangna Roh Suci nganggo kakuatan-kakuatanana. Kisah 2,1: 13 nyarioskeun perkawis éta sareng ngeunaan kado anu aranjeunna nampi dinten, sapertos anu dijanjikeun Yesus ka aranjeunna. Mimiti sumping sora angin anu luar biasa, teras basa seuneu, teras sumanget nembongkeun kakuatan anu ajaib ku cara masihan murid-murid minangka hadiah khusus pikeun ngahutbah carita Yesus sareng Injil. Panginten, panginten sadayana, para murid nyarios kaélakan. Jalma anu ngadangukeun aranjeunna kaget sareng kagum ku carita Yesus sabab ngupingana dina basa nyalira ti jalma anu dianggap teu berpendidikan sareng henteu diajar (Galilean). Sawatara masal ngahégokeun kagiatan ieu sareng ngaku yén murid-murid diinum. Ngaganggu sapertos kitu kénéh di dinten ayeuna. Murid-murid éta henteu mabok kamanusaan (sareng éta bakal janten salah tafsir Kitab Suci pikeun ngaku yén mabok spiritual).

Kami mendakan kecap-kecap Petrus ka riungan anu dirakit dina Kisah 2,14: 41-325. Anjeunna ngajelaskeun kaaslian kajadian anu kaélangan ieu, dimana halangan-halangan basa henteu rusak rusak, sakumaha tanda yén sadaya jalma ayeuna ngahiji dina Kristus. Minangka tanda ngeunaan cinta Gusti pikeun sadaya jalma sareng kersaning aranjeunna sadaya kagungan anjeunna, kalebet jalma ti nagara-nagara sanés. Roh Suci ngajantenkeun pesen ieu dina basa ibu jalma-jalma ieu. Malahan ayeuna, Roh Suci ngamungkinkeun warta alus Yesus Kristus disalurkeun ku cara anu relevan sareng tiasa diaksés ku sadayana masarakat. Anjeunna ngamungkinkeun para mukmin biasa pikeun mere kasaksian ngeunaan pesen-Na ku cara pikeun ngahontal haté jalma-jalma anu ditelepon ku Gusti ka Anjeunna. Ku cara kieu, Roh Suci ngarujuk jalma ka Yesus, Gusti alam semesta, anu terangkeun kana sagala hal sareng dulur dina kosmos ieu. Dina Syahadat Nicea M, urang ngan ukur mendakan pernyataan anu ringkes dina Roh Suci: "Kami yakin ka Roh Suci". Sanaos pangumpingan ieu nyarioskeun seueur perkawis Gusti salaku bapa sareng Gusti salaku putra, urang henteu kedah nyimpulkeun yén pangarang panyumputan boro hoyong nengetan Roh Suci. Aya alesan pikeun anonimitas sumanget relatif dina Nikah syahadat. Teolog Kim Fabricius nyerat dina salah sahiji bukuna yén Roh Suci nyaéta anggota anonim anu henteu ngahormatan diri tina Trinity. Salaku Roh Suci bapak sareng putra, anjeunna henteu kéngingkeun ngahormat sorangan, tapi ati-ati pikeun ngamulyakeun putra, anu giliranna ngamulyakeun bapa. Roh ngalaksanakeun ieu, diantara hal anu sanés, nalika nginspirasi, nguatkeun sareng ngiring kami sareng neraskeun sareng nimukeun misi Yesus di dunya urang ayeuna. Ngaliwatan Roh Suci, Yesus ngalakukeun pagawéan anu bermakna sareng dina waktos anu sami ngajak urang pikeun ngiringan éta dina cara anu sami, contona, ku ngadamel babaturan, ngadorong aranjeunna, ngabantosan aranjeunna, sareng nyéépkeun waktos sareng aranjeunna, sakumaha Anjeunna (sareng masih kersa ayeuna). Nalika janten misi, anjeunna ahli bedah jantung sareng kami perawat. Upami urang milu dina operasi babarengan ieu sareng anjeunna, urang bakal ngalaman kabagjaan naon anu anjeunna laksanakeun sareng nedunan misinya ka manusa. Henteu aya dina kitab-kitab Ibrani atanapi dina tradisi agama Yahudi dina abad kahiji bakal ngajantenkeun murid-murid unik sareng nyiapkeun datangna dramatis tina Roh Suci dina Pentekosta. Henteu aya simbol dina adonan roti (dianggo ku urang Yahudi dina riyaya Roti Anu henteu Ragi) tiasa nyauran murid-murid ngagaduhan Roh Suci nyarios aranjeunna dina basa anu sanés, pikeun ngaktifkeun aranjeunna dina dinten ieu pikeun ngabagikeun warta na pikeun ngawatesan basa nungkulan. Dina Pentekosta, Gusti leres-leres ngalakukeun anu anyar. Peter ngartos ieu sareng ngajelaskeun ka jalma yén dinten-dinten terakhir parantos sumping (Kis. 2,16 f.) - kabeneran anu langkung penting sareng bermakna tibatan mukjijat diomongkeun dina basa.

Dina pamikiran Yahudi, pamanggih dinten-dinten ayeuna parantos aya hubunganana sareng seueur ramalan Perjanjian Lama ngeunaan datangna Mesias sareng Karajaan Allah. Saur Petrus nyarios yén jaman énggal parantos énggal. Urang sebut waktuna rahmat sareng kabeneran, jaman garéja atanapi waktos perjanjian anyar dina roh. Kusabab Pentekosta, saatos kabangkitan sareng naékna Yesus, Gusti parantos damel di jalan anu anyar di dunya ieu. Urang moal ngagungkeun Pentekosta sapertos festival lami kanggo perjanjian sareng Gusti. Perayaan naon anu dilakukeun ku Gusti pikeun urang éta henteu bagian tina tradisi garéja - henteu ngan ukur denominasi kami, tapi seueur ogé anu sanésna.

Dina Pentekosta, urang ngagungkeun tindakan panebusan Allah dina sababaraha dinten ka pengker, nalika Roh Suci anu langkung jero tiasa dianggo deui, dirobih, sareng dilengkepan janten murid-muridna.- Jalma murid anu mawa warta anu saé dina kecap sareng perbuatan, ku cara anu leutik sareng sakapeung ageung, sadayana pikeun ngahormatan Allah sareng Tebus urang - Bapa, Putra sareng Roh Suci. Kuring émut cutatan tina Johannes Chrysostomos. Chrysostomos nyaéta kecap Yunani anu hartosna "sungut emas". Jeneng samaran ieu sumping tina cara da'wah anu saé.

Anjeunna nyarios: "Sakabéh kahirupan urang nyaéta festival. Nalika Paulus nyarios "Janten hayu urang ngagungkeun festival" (1 Korinta 5,7f.), Anjeunna henteu hartosna Paskah atanapi Pentekosta. Saur anjeunna yén unggal waktos éta féstival kanggo urang Kristen ... Kusabab naon anu saé anu henteu kajantenan? Putra Allah janten manusa pikeun anjeun. Anjeunna nyalametkeun anjeun tina maot sareng nyauran anjeun ka hiji karajaan. Naha anjeun henteu nampi hal anu saé - sareng anu tetep ditampi? Henteu aya anu anjeun tiasa laksanakeun selain ngagungkeun pésta sepanjang hirup anjeun. Entong aya anu raoskeun kusabab kamiskinan, gering, atanapi permusuhan. Ieu mangrupikeun festival, sadayana - sadaya kahirupan anjeun! ".

ku Joseph Tkach


  pdfPentecost