Alkitab - Firman Allah?

016 wkg bs bibli

"Kitab Suci Suci mangrupikeun pangandika ti Allah anu diilhamkeun, kasaksian anu leres ngeunaan Injil sareng baranahan anu leres sareng akurat tina wahyu Gusti ka manusa. Dina hal ieu, Kitab Suci Suci henteu lepat sareng mendasar pikeun Garéja dina sadaya patarosan doktrin sareng kahirupan » (2 Timoteus 3,15: 17-2; 1,20 Petrus 21: 17,17; Yohanes).

Panulis Surat ka Ibrani nyebatkeun hal-hal ieu ngeunaan cara Gusti parantos nyarioskeun mangabad-abad ayana manusa: «Saatos Gusti nyarios ka bapak-bapak ka nabi-nabi sababaraha kali sareng ku sababaraha cara, anjeunna parantos nyarios ka urang dina dinten-dinten akhir ieu ku putra " (Ibrani 1,1: 2).

Surat wasiat anu lawas

Konsép "sababaraha sareng sababaraha cara" penting. Kecap tulisan éta henteu teras-terasan sayogi, sareng ti waktos ka waktos Gusti ngungkabkeun pamikiranana ka kaum patriarki sapertos Ibrahim, Nuh, jsb ngalangkungan kajadian anu saé. Genesus ngungkabkeun seueur hal-hal ieu Pertemuan Awal antara Gusti sareng Manusia Seiring waktu, Gusti ngagunakeun sababaraha cara pikeun narik perhatian manusa (sapertos rungkun anu ngabakar di Keluaran 2: 3,2), sareng anjeunna ngirim utusan sapertos Musa, Yosua, Deborah sareng sajabana pikeun masihan pangandika ka jalma-jalma.

Sigana ku ngembangkeun tulisan suci, Gusti mimiti ngagunakeun médium ieu pikeun ngajaga pesen-Na ka urang pikeun katurunan, nabi sareng guru anu ngainspirasi pikeun nyatet naon anu Anjeunna badé nyarioskeun ka umat manusa.

Beda sareng seueur kitab suci agama-agama populer anu sanés, kumpulan buku anu disebat "Perjanjian Lama," anu diwangun ku tulisan suci sateuacan kalahiran Al Masih, konsistén nyatakeun yén éta mangrupikeun pangandika Gusti: Yermia 1,9: 1,3.6.9; Amos 11: 13, 1,1,; sareng; Mika sareng seueur bagian sanés anu nunjukkeun yén para nabi ngartos pesen anu dirékamna saolah-olah Gusti nyalira nyarios. Ku cara kieu, "jalma-jalma parantos digerakkeun ku Roh Suci dina nami Gusti nyarios " (2 Peter 1,21). Paul ngajelaskeun Perjanjian Old salaku "kitab suci suci" anu "diideuan ku Gusti Allah" (2 Timoteus 3,15:16 -). 

Perjanjian anyar

Konsép inspirasi ieu dicandak ku panulis Perjanjian Anyar. Perjanjian Anyar mangrupikeun kumpulan kitab suci anu ngaku otoritas naskah utamina ngalangkungan pakait sareng anu diaku salaku rasul sateuacan [waktos] Rasul 15. Perhatikeun yén rasul Pétrus nempatkeun serat-serat Paulus, ditulis "numutkeun kaarifan anu dipasihkeun," di antara "tulisan suci [suci] anu sanés (2 Petrus 3,15:16 -). Saatos pupusna rasul-rasul awal ieu, henteu aya buku anu ditulis anu teras-terasan ditampi salaku bagian tina anu ayeuna urang sebut Alkitab.

Rosul-rasul sapertos Yohanes sareng Pétrus anu angkat sareng Kristus nyatakeun pikeun urang pentingna pelayanan sareng ajaran Yesus (1Johannes 1,1-4; Johannes 21,24.25). Aranjeunna parantos "ningali kamulyaan-Na pikeun nyalira" sareng "ngagaduhan kecap sunnat langkung kuat," sareng aranjeunna "nyababkeun urang kakuatan sareng datangna Gusti urang Yesus Kristus" (2 Petrus 1,16:19 -). Lukas, dokter sareng jalma anu ogé dianggap sejarawan, ngumpulkeun carita ti "saksi mata sareng pelayan kecap" sareng nyerat "laporan tertib" sahingga urang tiasa diajar "landasan doktrin anu pasti urang diajarkeun" (Lukas 1,1-4).

Yesus nyarios yén Roh Suci bakal ngingetan ka rasul tina hal-hal anu parantos anjeunna nyarioskeun (Yohanes 14,26). Sakumaha anjeunna ngailhamkeun panulis Perjanjian Old, Roh Suci bakal méré ilham ka rasul pikeun nyusun buku sareng tulisanana pikeun urang sareng ngabimbing aranjeunna dina sagala bebeneran (Yohanes 15,26; 16,13). Kami ningali tulisan suci salaku kasaksian anu satia kana injil Yesus Kristus.

Tulisan suci mangrupikeun firman Gusti anu diideuan

Maka klaim Alkitab yén Kitab Suci mangrupikeun kecap anu diilhamkeun ku Gusti mangrupikeun catetan anu leres sareng akurat tina wahyu Gusti ka umat manusa. Anjeunna nyarios kalayan kawenangan Gusti. Urang tiasa ningali yén Alkitab dibagi kana dua bagian: Perjanjian Old, anu, sakumaha Surat ka Ibrani nyatakeun, nunjukkeun naon anu diucapkeun ku Allah ngalangkungan para nabi; sareng ogé Perjanjian Anyar, anu deui ngeunaan ka Ibrani 1,1: 2 ngungkabkeun naon anu dilakukeun ku Gusti ka urang ngalangkungan Putra (ngalangkungan kitab suci rasul) nyarios. Maka, numutkeun kecap tina Kitab Suci, anggota rumah tangga Allah diwangun "dina dasar rasul sareng nabi sareng Yesus nyalira salaku batu penjuru" (Efesus 2,19: 20).

Naon ajén kitab suci pikeun anu iman?

Kitab Suci Suci ngarahkeun urang kana kasalametan ku iman ka Yesus Kristus. Boh Perjanjian Old sareng Anyar ngajelaskeun nilai Kitab Suci pikeun anu iman. "Pangandika anjeun lampu pikeun suku abdi sareng lampu pikeun jalan abdi," proklamasi jabur (Jabur 119,105). Tapi cara anu kecap nunjukkeun ka urang? Ieu dicandak ku Paul nalika anjeunna nyerat ka Timoteus penginjil. Perhatoskeun persis naon anu anjeunna nyarioskeun dina 2 Timoteus 3,15 (direproduksi dina tilu tarjamahan Alkitab anu béda) nyarios:

  • «... terang kitab suci [suci], anu tiasa maréntahkeun anjeun kana kasalametan ku iman ka Kristus Yesus" (Luther 1984).
  • «... terang tulisan suci, anu tiasa ngajantenkeun anjeun bijaksana pikeun kasalametan ku iman ka Kristus Yesus" (Tarjamahan Schlachter).
  • "Anjeun ogé parantos kenal kana Kitab Suci ti saprak alit. Éta nunjukkeun anjeun hiji-hijina jalan pikeun kasalametan, iman ka Yesus Kristus " (Mudah-mudahan kanggo sadayana).

Petikan konci ieu nekenkeun yén tulisan suci ngarah urang kana kasalametan ku iman ka Kristus. Yesus nyalira nyatakeun yén tulisan suci kasaksian ngeunaan anjeunna. Saur anjeunna, "yén sagala rupa anu ditulis ngeunaan kuring kedah ditetepkeun dina hukum Musa, dina nabi-nabi sareng mazmur (Lukas 24,44). Tulisan suci ieu nyebut Al Masih salaku Mesias. Dina bab anu sami Lukas ngalaporkeun yén Yesus pendak sareng dua murid nalika aranjeunna nuju jalan-jalan ka désa anu disebut Emaus, sareng yén "anjeunna dimimitian ku Musa sareng sadaya nabi sareng ngajelaskeun ka aranjeunna naon anu dicarioskeun ngeunaan anjeunna dina sagala tulisan suci" (Lukas 24,27).

Dina petikan anu sanés, nalika dianiaya ku urang Yahudi anu nginten yén ngalaksanakeun hukum nyaéta jalan ka hirup langgeng, anjeunna menerkeun aranjeunna kalayan nyarios, "Anjeun milari Kitab Suci sabab pikir anjeun ngagaduhan éta hirup langgeng di jerona; sareng anjeunna anu nyaksian ka Kami; tapi anjeun teu hoyong sumping ka kuring yén anjeun gaduh kahirupan " (Yohanes 5,39: 40).

Tulisan suci ogé nyucikeun sareng ngalengkepan urang

Tulisan suci ngarahkeun urang kana kasalametan Kristus, sareng ku karya Roh Suci urang disucikeun ngalangkungan kitab suci (Yohanes 17,17).  Hirup numutkeun bebeneran tina Kitab Suci ngabedakeun urang.
Paul ngajelaskeun langkung jauh dina 2 Timoteus 3,16: 17:

"Kanggo sadaya tulisan suci, diilhamkeun ku Gusti, gunana pikeun ngajar, pikeun menerkeun, pikeun ningkat, pikeun pendidikan dina kabeneran, supaya manusa Allah sampurna, dikirim pikeun sagala padamelan anu saé."

Tulisan suci, anu nunjuk urang ka Kristus pikeun kasalametan, ogé ngajarkeun urang ajaran Kristus sahingga urang tiasa tumuh dina gambar-Na. 2 Yohanes 9 nyatakeun yén "saha waé anu ngalangkungan sareng henteu tetep kana ajaran Kristus moal ngagaduhan Gusti," sareng Paul negeskeun yén urang satuju kana "kecap-kecap anu saé" Yesus Kristus (1 Timotius 6,3). Yesus negeskeun yén jalma-jalma anu taat kana pangandika-Na sapertos jalma bijak anu ngawangun bumi di batu (Mateus 7,24).

Ku alatan éta, Kitab Suci henteu ngan ukur ngajantenkeun urang wijaksana pikeun kasalametan, tapi ogé ngajantenkeun jalma-jalma anu percaya kana kematangan spiritual sareng ngalengkepan anjeunna pikeun karya injil. Alkitab henteu ngadamel janji kosong ngeunaan sagala hal ieu. Tulisan suci henteu lepat sareng dasar pikeun Garéja dina sagala hal doktrin sareng kalakuan ketuhanan.

Diajar Alkitab - Disiplin Kristen

Diajar Alkitab mangrupikeun disiplin Kristen dasar anu leres-leres diwakilan dina akun Perjanjian Anyar. Bereans anu soleh "rela nampi kecap sareng milarian tulisan suci unggal dinten pikeun ningali naha leres" pikeun mastikeun imanna ka Kristus (Kisah 17,11). Kamarlain Ratu Kandake urang Étiopia nuju maca Yesaya nalika Pilipus ngahutbah Yesus ka anjeunna (Kisah 8,26: 39). Timoteus, anu terang tulisan suci ti budak leutik ku iman ti indung sareng nini na (2 Timoteus 1,5: 3,15;), diingetkeun ku Paul pikeun ngadistribusikaeun kecap anu bener kalayan bener (2 Timoteus 2,15), sareng "nyebarkeun kecap" (2 Timotius 4,2).

Surat Titus maréntahkeun yén unggal kokolot "ngajaga kecap anu bener anu pasti" (Titus 1,9). Paul ngingetan urang Romawi yén "ku kasabaran sareng kanyamanan tina Kitab Suci urang gaduh pangharepan" (Roma 15,4).

Alkitab ogé ngingetkeun urang pikeun henteu ngandelkeun interpretasi urang sorangan ngeunaan petikan Alkitab (2 Petrus 1,20) pikeun nyimpangkeun tulisan suci pikeun laknat urang sorangan (2 Petrus 3,16), sareng terlibat dina perdebatan sareng peperangan ngeunaan hartos kecap sareng daptar gender (Titus 3,9; 2 Timoteus 2,14.23,). Firman Allah henteu kaiket ku anggepan sareng manipulasi urang anu tos aya (2 Timoteus 2,9), éta rada "hirup sareng kuat" sareng "mangrupikeun hakim tina pikiran sareng indera haté" (Ibrani 4,12).

kacindekan

Alkitab aya hubunganana sareng urang Kristen sabab. . .

  • éta mangrupikeun firman Gusti anu diideuan.
  • éta ngakibatkeun jalma anu iman kana kasalametan ngalangkungan iman ka Al Masih.
  • manehna nyucikeun jalma anu percaya ku padamelan Roh Suci.
  • éta nyababkeun jalma-jalma anu iman kana kadewasaan spiritual.
  • aranjeunna ngalengkepan jalma-jalma anu iman pikeun padamelan Injil.

James Henderson