Visibilitas kawih

178 kawih Abdi matak lucu lamun jalma ngajelaskeun: "Upami kuring henteu tiasa ningali, abdi moal percanten ka éta." Kuring sering ngadangu saurna nalika jalma ragu yén Tuhan aya atanapi yén Anjeunna ngalebetkeun sadayana jalma dina rahmat sareng rahmat-Na. Supaya henteu nimbulkeun ngalanggar, kuring nunjukkeun yén urang ningali magnetisme atanapi listrik, tapi urang terang tina pangaruhna anu aya. Sarua lumaku pikeun angin, graviti, sora komo panginten. Ku cara kieu urang ngalaman naon anu disebut "kanyaho teu kanyahoan". Abdi resep nunjukkeun kaluar pangaweruh sapertos "pisibilitas halimunan."

Ngan ngandelkeun paningalian urang, salami taun-taun urang ngan ukur bisa lamunan ngeunaan naon anu aya di langit. Ku bantuan teleskop (sapertos Hubble Telescope) kami langkung terang ayeuna. Naon anu sakali "henteu katingali" ka urang ayeuna katingali. Tapi henteu sadayana anu aya katingali katingali. Matéri poék e.g. B. henteu ngaluarkeun cahya atanapi panas. Éta henteu katingali ku teleskop kami. Nanging, para ilmuwan terang yén masalah poék éta nyababkeun sabab parantos mendakan épék gravitasina. Kariksa mangrupikeun partikel spekulatif leutik anu ngabentuk proton sareng neutron dina inti atom-atom. Kalayan peluangan, parks ogé ngabentuk hadrén anu langkung aheng, sapertos meson. Sanaos teu aya komponén ieu ngeunaan hiji atom anu kantos ditaliti, para ilmuwan parantos nunjukkeun pangaruhna.

Henteu aya mikroskop atanapi teleskop anu tiasa ditingali ku Allah, sakumaha Kitab Suci dina Yohanes 1,18 nyarioskeun ka urang: Gusti teu kawih: «Teu aya jalma anu kantos ningali Gusti. Nanging putra putrana, anu terang bapakna ogé, nunjukkeun ka kami saha ogé Gusti. » Kalayan pitulung fisik, teu aya deui jalan pikeun "ngabuktikeun" eksistensi Gusti. Tapi urang yakin yén Tuhan wujud sabab kami parantos ngalaman efek-cinta anu saratna, sagala anu ngalangkungan sagala. Asih ieu, tangtosna, paling pribadi, sengit sareng beton anu kaungkap dina Yesus Kristus. Dina Yesus urang tiasa ningali naonna rasul-rasulna: Allah mangrupikeun kanyaah. Asih, anu henteu tiasa katingali dina dirina, nyaéta sifat Allah, motivasi sareng tujuanana. Nalika TF Torrance nempatkeun éta:

«Aliran asih anu tetep sareng teu tetep teu aya deui alesan pikeun tindakanna tibatan kadeudeuh, anu mangrupikeun Gusti, maka dituang tanpa hormat ka jalma sareng henteu paduli réaksina» (Theology Theology and Scientific Culture, p. 84).

Gusti mikanyaah ka saha anjeunna, teu kusabab saha urang sareng naon anu urang laksanakeun. Sareng cinta ieu diturunkeun ka urang kurnia Allah.

Sanaos urang henteu tiasa ngajelaskeun halimunan, sapertos cinta atanapi rahmat, urang terang yén éta aya sabab anu urang tingali nyaéta sawaréh aya. Catatan, kuring nganggo kecap "sawaréh". Kami henteu hoyong labuh dina bubu bahasana anu katingali ngajelaskeun halimunan. TF Torrance, anu nalungtik teologi sareng élmu, mendakan yén sabalikna éta leres; halimunan ngajelaskeun anu katingali. Pikeun ngajelaskeun ieu, anjeunna nganggo perumpamaan para pagawé di kebon anggur (Mateus 20,1: 16) di mana pamilik pakebonan nyéwa pagawéan unggal dinten pikeun damel di sawah. Dina ahir poé, unggal buruh meunang gajih anu sami, sanaos sawaréh parantos nyambut damel sadinten sareng anu sanés ngan ukur damel sababaraha jam. Pikeun kalolobaan pagawé, sigana ieu henteu adil. Kumaha jalma anu ngan ukur tiasa dianggo sajam-énggal gaji anu sami sareng anu damel sapopoe?

Torrance nunjukkeun yén eksisistis sareng liberal exegetes luput tina perumpamaan Isa, anu teu ngurus gajih sareng kaadilan, tapi ku saratna Tuhan, sarat sareng kuat. Kurnia ieu henteu dumasar kana sabaraha lila urang damel, sabaraha lami urang percanten, sabaraha urang diajarkeun, atanapi sakumaha anu nurut kana kami. Rahmat Alloh dumasar kana sadayana Gusti. Kalayan perumpamaan ieu, Isa nyiptakeun alam "halimunan" rahmat Allah "katingali", anu, teu sapertos kami, ningali sareng ngalaksanakeun hal-hal. Karajaan Allah henteu ngeunaan sabaraha anu urang usik, tapi ngeunaan kamurahan luhung Gusti.

Perumpamaan Yesus nyarioskeun ka urang yén Gusti nawiskeun rahmat anu saé pikeun sadayana jalma. Sareng sadaya ditawarkeun jumlah kado anu sami, aya ogé anu langsung milih hirup dina kanyataanana ieu rahmat, méré éta kasempetan pikeun ngahémana langkung lami tibatan jalma anu henteu acan gaduh pilihan. Kurnia rahmat mangrupikeun sadayana. Naon anu dilakukeun ku jalma béda pisan. Nalika urang hirup dina kurnia Gusti, naon anu henteu katingali ku urang parantos katingali.

Kaagiharan rahmat Allah ngajadikeun aranjeunna kurang nyata. Allah maparin diri ka urang ku kituna urang tiasa terang sareng mikacinta sareng nampi kaampura sareng ngalebetkeun hubungan sareng anjeunna salaku ramana, putra sareng roh suci. Urang hirup iman sareng henteu ningal. Kami parantos ngalaman wasiat na dina kahirupan urang, dina pamikiran urang sareng akting. Urang terang yén Gusti cinta sabab urang terang saha anjeunna dina Yesus Kristus anu "ngungkabkeun" ka urang. Ngan sapertos John 1,18 (Tarjamahan Anyar Geneva) ditulis:
«Henteu aya anu kantos ningali Gusti. Hiji-hijina putra parantos nyebatkeun ieu ka kami, anjeunna anu nyalira sareng Gusti Allah sareng calik di sisi bapa. » Urang ngarasa kakawasaan rahmat Allah nalika urang ngalaman niat-Na ngahampura sareng dipikacinta - pikeun masihan kami kurnia anu hadé tina rahmat-Na. Ngan sakumaha Paulus di Filipi 2,13 (Tarjamahan Anyar Geneva) ngémutan: "Gusti Alloh nyalira damel di anjeun sareng henteu ngan ukur nyiapkeun anjeun, tapi ogé ngamungkinkeun anjeun pikeun ngalakukeun anu dipikaresepna."

Hirup dina rahmat-Na

Joseph Tkach
Presiden GRACE KOMUNITAS INTERNATIONAL


pdfVisibilitas kawih