Yesus - hikmah dina jalma!

456 ngajentrekeun kana hikmah Dina yuswa dua belas, Yesus kagum guru-guru hukum di kuil di Yerusalem ku ayana dialog téologi sareng aranjeunna. Masing-masing kagum kana wawasan sareng jawaban maranéhanana. Lukas nyimpulkeun akunna ku kecap-kecap di handap ieu: «Sareng Yesus ningkat dina hikmah, umur sareng rahmat sareng Allah sareng lalaki» (Lukas 2,52). Naon anu diajarkeun kasaksian kana hikmahna. "Dina Sabat anjeunna nyarios dina sinagian sareng seueur anu nguping anjeunna héran pisan. Aranjeunna naros silih, ti mana éta anjeunna kéngingkeun ti mana? Naon hikmah anu dipasihan anjeunna? Tur ngan kaajaiban anu kajantenan ngalangkungan anjeunna! » (Markus 6,2 Warta Berita Alkitab). Isa sering diajar nganggo parabél. Kecap Yunani kanggo "perumpamaan" anu dianggo dina Perjangjian Anyar nyaéta tarjamahan tina istilah Ibrani pikeun "paribasa". Yesus henteu ngan ukur ukur guru anu bijaksana, anjeunna ogé hirup kahirupan dumasar kana Kitab Paribahél Suléman nalika digawé di bumi.

Dina buku ieu urang nyumpingan tilu jinis hikmah anu béda. Aya hikmah Allah. Bapa Surga Maha Kawasa. Kadua, aya hikmah anu dipimilik ku jalma-jalma. Ieu hartosna kintunan ka hikmah Allah sareng prestasi tujuanana dumasar kabiasaan hikmah na. Aya deui bentuk hikmah anu ku urang baca dina sapanjang Bab Peribahasa.

Anjeun pasti parantos terang yén kawijaksanaan sering diwakilan ku cara pribadi. Janten anjeunna pendakian kami di Siloka 1,20: 24 dina bentuk awéwé sareng nyaring naroskeun kami di jalan pikeun ngadangukeun anjeunna taliti pisan. Di tempat sanés dina Kitab Parilaku, anjeunna nyarioskeun anu ngan ukur dilakukeun ku atanapi pikeun Pangéran. Seueur paribasa anu pakait sareng ayat-ayat dina Injil Yohanes. Di handap ieu aya pilihan leutik:

  • Dina awalna aya kecap sareng éta kalayan Gusti (Yohanes 1,1),
  • Gusti parantos kawicaksanan dina awal-awal na jalan-Na (Siloka 8,22: 23)
  • Kalayan Firman sareng Gusti (Yohanes 1,1),
  • Hikmah aya sareng Gusti (Siloka 8,30),
  • Kecap ieu nyipta (Yohanes 1,1-3),
  • Kawijaksanaan mangrupikeun pendamel (Siloka 3,19),
  • Kristus mangrupikeun hirup (Yohanes 11,25),
  • Hikmat nyiptakeun kahirupan (Siloka 3,16).

Naha anjeun sadar naon hartosna? Yesus henteu ngan ukur wijaksana nyalira sareng ngajar hikmah. Anjeunna hikmah! Paulus masihan bukti salajengna ngeunaan ieu: «Kanggo anu lain, anu disauran ku Allah, urang Yahudi sareng non-Yahudi, Kristus ngabuktikeun mangrupikeun kakuatan Allah sareng hikmah Allah» (1 Cor 1,24 Tarjamahan Anyar Jenéwa). Janten dina Buku Peribahasa urang henteu ngan ukur nyumputkeun kawijaksanaan Allah - urang ngadangukeun hikmah anu mangrupikeun Gusti.

Suratna janten langkung saé. Yesus henteu ngan hikmah, anjeunna ogé aya di urang sareng urang aya dina Anjeunna (Yohanes 14,20:1; 4,15 Yohanes). Éta perkawis perjanjian anu intim anu ngahubungkeun urang ka Gusti anu triune sareng henteu yén urang nyobian janten bijaksana sapertos Yesus. Yesus Kristus nyalira hirup sareng ngalangkungan urang (Galata 2,20). Éta ngamungkinkeun urang janten wijaksana. Kakuasaan anu penting dina diri urang henteu ngan ukur salaku kakuatan, tapi ogé hikmah. Yesus ngadesek kami ngagunakeun hikmah-Na dina unggal kaayaan anu urang milari.

Hikmah langgeng, kawatesanan

Éta hésé ngarti, tapi heran, sacangkir téh panas tiasa ngabantosan urang langkung saé. Pikeun persiapan tèh, urang ngagantung kantong tér dina sacangkir sareng tuang cai anu langkung panas. Nungguan we dugi ka Teh dibérésan leres. Salila ieu, dua komponén nyampur. Jalma biasa nyarios: "Kuring keur nyiapkeun infus", anu sampurna ngagambarkeun prosés anu lumangsung. "Tuang" nyaéta sambungan kana hiji satuan. Nalika anjeun nginum tèh, anjeun leres-leres henteu ngirangan éta daun téa; aranjeunna tetep dina kantong. Anjeun nginum "cai téh", cai anu teu raoseun anu digabungkeun sareng daun tea anu raoseun sareng tiasa dinikmati ku anjeun dina bentuk ieu.

Dina perjangjian sareng Kristus urang nyandak bentuk fisikna sakedik cai henteu nyandak bentuk daun tèh. Yesus ogé henteu nganggap idéntitas urang, tapi ngahambatkeun kahirupan manusa sareng hirup abadi-Na anu henteu sampurna, ku supaya urang nyaksian Anjeunna ku cara hirup ka arah dunya. Kami ngahiji sareng Yesus Kristus, anu hartosna hikmah anu abadi, taya wates anu ngahiji sareng urang.

Hurup Kolosiana ngungkabkeun ka urang, "Dina Yesus ngabohong sadaya harta hikmah sareng ilmu" (Kolose 2,3). Hidden henteu hartosna aranjeunna tetep disumputkeun, tapi anu aranjeunna dikurilingan salaku harta. Gusti parantos muka tutup dada harta sareng nyorong urang ngawula diri urang numutkeun kabutuhan urang. Sadayana di ditu. Hikmah hikmah siap pikeun urang. Sawatara jalma, di sisi sanésna, sok jaga-jaga pikeun hal-hal énggal sareng ngadamel haji tina hiji kultus atanapi pangalaman ka hareup pikeun milarian khazanah hikmah anu ditawarkeun dunya. Tapi Yesus parantos siap sadaya harta. Urang ukur peryogi anjeunna nyalira. Tanpa anjeunna urang anu bodo. Sagalana aya dina Anjeunna. Percaya eta. Candak kanggo diri anjeun! Nampi bebeneran anu dihormat ieu sareng nyandak sareng nyerep hikmah ngalangkungan Roh Suci sareng janten bijaksana.

Leres, Yesus ngalakukeun kaadilan pikeun Anyar sareng Perjanjian Lama. Hukumna, nabi-nabi sareng Kitab Suci parantos katetepkeun dina Anjeunna (kana hikmah). Ieu mangrupikeun hikmah tina Kitab Suci.

ku Gordon Green


pdfYesus - hikmah dina jalma!