Naon Anyar covenant?

025 wkg bs ku bund énggal

Dina bentuk dasarna, perjangjian ngatur hubungan silih hubungan antara Tuhan sareng umat manusa dina cara anu sami yén perjangjian normal atanapi perjanjian ngajantenkeun hubungan antara dua atanapi langkung jalma. Perjangjian Anyar aya sababna sabab Yesus anu tés maot. Ngartos hal ieu penting pisan pikeun para mukmin sabab rekonsiliasi anu kami nampi nyaéta ngan ukur tiasa dilangkungan "getih-Na dina salib", getih Perjangjian Anyar, getih Yesus Gusti urang (Kolose 1,20).

Saha ideu éta?

Penting pikeun ngartos yén Perjangjian Anyar nyaéta ideu Allah sareng yén éta sanés mangrupikeun konsép anu parantos dikandung ku manusa. Al Masih nyatakeun ka murid-muridna nalika anjeunna ngadamel Perjamuan Gusti: "Ieu getih abdi tina perjanjian énggal" (Tandaan 14,24; Mateus 26,28). Ieu getih tina Perjangjian langgeng » (Ibrani 13,20).

Nabi-nabi Old Testament ngramalkeun yén datangna jangji ieu. Yesaya ngajelaskeun sabda Allah "ka hiji anu hina ku lalaki sareng karep ku bangsa-bangsa kapir, ka abdi anu dibawah panganiayaan ... Kuring ngajagi anjeun sareng ngadamel anjeun perjanjian pikeun umat" (Yesaya 49,7-8; tingali ogé Yesaya 42,6). Ieu mangrupikeun acuan anu jelas pikeun Al Masih, Yesus Kristus. Ngaliwatan Yesaya Allah ogé ngaduga: "Kuring bakal masihan aranjeunna ganjaran kasatiaan sareng ngadamel perjanjian langgeng sareng maranehna" (Yesaya 61,8).

Yeremia ogé nyarios ngeunaan hal éta: "Duh waktosna parantos sumping, saur Pangéran, abdi bakal ngadamel perjanjian anyar" anu "henteu sapertos perjanjian anu dilakukeun ku bapak-bapakna nalika kuring nyandak anjeunna ku leungeun na nuju kaserang aranjeunna ka Mesir » (Yeremia 31,31: 32). Ieu deui disebut ogé "perjanjian langgeng" (Yeremia 32,40).

Ezekiel ngantebkeun hakekatna tina perjangjian ieu. Anjeunna nyatakeun dina bab Alkitab anu kawéntar ngeunaan "balung-balung": "Sareng kuring badé ngadamel perjanjian perdamaian sareng aranjeunna, éta kedah janten perjanjian anu langgeng sareng aranjeunna" (Ezekiel 37,26). 

Naha perjanjian?

Dina bentuk dasarna, perjangjian nunjukkeun hubungan silih hubungan antara Tuhan sareng umat manusa dina cara anu sami yén perjangjian normal atanapi perjanjian ngajantenkeun hubungan antara dua atanapi langkung jalma.

Ieu unik dina agama sabab di budaya déwa kuno biasana henteu gaduh hubungan anu hadé sareng lalaki atanapi awéwé. Yeremia 32,38 ngarujuk ka alam anu penting tina hubungan perjanjian ieu: "Aranjeunna kedah umat-umat kuring sareng kuring hoyong janten Gusti".

Pabrikan pernah sareng masih dianggo dina usaha sareng transaksi sah. Dina waktos Perjanjian Lama, boh adat Israil sareng pagan ngalebetkeun ratifikasi perjanjian manusa sareng pangorbanan getih atanapi ritual anu langkung tina nanaon pikeun ngantebkeun beungkeut sareng status awal perjanjian. Dinten ayeuna urang ningal conto tanggapan anu sanés nalika jalma tukeur ngirining seramén pikeun nyatakeun komitmen ka pernikahan. Dina pangaruh masarakatna, karakter Alkitabiah ngagunakeun sababaraha prakték pikeun sacara sah sacara fisik nutup hubungan perjanjian sareng Allah.

"Éta jelas yén ideu hubungan perjanjian henteu janten urang asing pikeun urang Israil, jadi henteu heran yén Allah nganggo bentuk hubungan ieu pikeun nyatakeun hubungan sareng umat-Na" (Golding 2004: 75).

Perjangjian Allah antara dirina sareng umat manusa dibandingkeun sareng perjanjian anu dilakukeun dina masarakat, tapi henteu pangkat anu sami. Perjangjian anyar henteu ngagaduhan konsép hungkul sareng tukeur. Salaku tambahan, Allah sareng manusa teu sami mahluk. «Perjangjian ketuhanan ngalangkungan analogi duniawi» (Golding, 2004: 74).

Kaseueuran frets antik kualitas kualitas silih. Salaku conto, prilaku anu dipikahoyong diganjar ku berkah, jsb anu aya unsur timbal balik anu dikedalkeun tina segi kaayaan anu sapuk.

Salah sahiji jenis pamaréntah féderal nyaéta hibah pamaréntah féderal. Di jerona, hiji kakuatan anu langkung luhur, sapertos raja, masihan nikmat anu teu pantes pikeun budakna. Perjangjian jinis ieu anu paling leres pisan sareng perjanjian anyar. Allah ngasihkeun kamanusaan manusa tanpa rahmat. Mémang, rekonsiliasi dimungkinkeun ku pertumpahan getih tina perjangjian langgeng ieu kajantenan tanpa Gusti nyitung pelanggaran manusa (1 Korinta 5,19). Tanpa aya tindakan atanapi pamikiran tobat di urang, Kristus maot pikeun urang (Roma 5,8). Rahmat miheula kalakuan Kristen.

Naon ngeunaan perjanjian Alkitab anu sanés?

Kaseueuran sarjana Alkitab ngenalkeun sahenteuna opat perjanjian salian Perjangjian Anyar. Ieu perjanjian Allah sareng Nuh, Abraham, Musa sareng David.
Dina suratna ka urang Kristen kapir di Éfesus, Paulus ngajelaskeun ka aranjeunna yén aranjeunna "urang asing di luar perjanjian jangji", tapi dina Al Masih aranjeunna ayeuna "anu sakali jauh, caket ku getih Kristus" (Efesus 2,12: 13), nyaéta ngaliwatan getih Perjangjian Anyar, anu ngamungkinkeun pikeun karukunan pikeun sadayana jalma.

Perjangjian sareng Nuh, Abraham, sareng David sadaya ngandung janji sarat anu langsung ditumpukeun dina Yesus Kristus.

«Kuring ngalakukeun sapertos dina jaman Nuh, nalika kuring sumpah yén cai Nuh moal kedah langkung ngalangkungan bumi. Janten kuring sumpah yén kuring henteu hoyong deui ambek sareng anjeun atanapi nyaram anjeun. Pikeun gunung kedah masihan jalan sareng bukit kedah turun, tapi kurnia kuring henteu kedah ngantunkeun anjeun, sareng perjanjian perdamaian kuring henteu kedah murag, saur Gusti, anu Maha Welas Asih anjeun " (Yesaya 54,9: 10).

Paul nyatakeun yén Kristus mangrupikeun turunan jangji Abraham, sareng ku kituna sadaya mukmin mangrupikeun ahli waris nyalametkeun rahmat (Galata 3,15-18). "Nanging upami anjeun milik Kristus, anjeun mangrupikeun turunan Abraham sareng ahli waris numutkeun jangji" (Galata 3,29). Komitér federal dina garis Daud (Yeremia 23,5: 33,20; 21) sadar dina Yesus, "akar turunan Daud", raja kabeneran (Wahyu 22,16).

Prajanjian Mosaic, ogé disebut Perjangjian Old, sarat waé. Kaayaan ieu mangrupikeun berkah bakal nuturkeun upami urang Israil nuturkeun hukum anu disandi Musa, utamina warisan ti Tanah Jangji, visi anu Al Masih dicumponan rohani: «Sareng naha anjeunna ogé mediator tina perjanjian anyar, ngalangkungan pupusna anu parantos dilakukeun pikeun nebus panerapan dina perjanjian kahiji anu nampi warisan langgeng anu jangji » (Ibrani 9,15).

Dina sajarahna, fret ogé ngalebetkeun tanda-tanda anu nunjukkeun terusna partisipasi masing-masing tina dua pihak. Tanda ieu ogé ningali kana Perjangjian Anyar. Tanda perjanjian sareng Nuh sareng ciptaan, contona, katumbiri, distribusi warni warni. Nya ieu Kristus anu terang dunya (Yohanes 8,12; 1,4-9).

Tanda Abraham nyaéta sunat (Pangentasan 1: 17,10-11). Ieu dipatalikeun ka konsensus diantawis ulama ngeunaan harti dasar tina kecap Ibrani berith, anu ditarjamahkeun jadi perjanjian, istilah anu aya hubunganana sareng motong. Istilah "motong bungkus" masih dianggo sakapeung. Yesus, turunan Abraham, disunatan dumasar kana latihan ieu (Lukas 2,21). Paul ngajelaskeun yén sunat henteu janten fisik deui pikeun para mukmin, tapi spiritual. Dina perjanjian anyar, "sunat haté diterapkeun anu muncul dina sumanget sareng henteu dina hurup" (Roma 2,29:3,3; tingali ogé Filipi).

Sabat ogé tanda anu disayogikeun pikeun Perjangjian Musa (Pangentasan 2: 31,12-18). Kristus teh tenang sadaya pagawéan na (Mateus 11,28-30; Ibrani 4,10). Ketenangan ieu duanana aya sareng ayeuna: «Upami Yosua parantos ngeureunkeunana, Gusti moal nyarios dina dinten sanésna. Jadi masih aya istirahat pikeun umat Allah » (Ibrani 4,8: 9).

Perjangjian Anyar ogé ngagaduhan tanda, sareng éta henteu katumbiri atanapi sunat atanapi Sabat. "Ku sabab kitu PANGERAN nyalira bakal masihan anjeun tanda: Lah, hiji parawan kakandungan anu bakal ngalahirkeun lalaki, anu anjeunna bakal nyauran Immanuel" (Yesaya 7,14). Petunjuk munggaran yén urang umat Allah tina Perjangjian Anyar nyaéta yén Allah parantos sumping ka antawis urang dina wujud Putra-Na, Yesus Kristus (Mateus 1,21:1,14; Yohanes).

Perjangjian Anyar ogé ngandung janji. "Sareng tingal," saur Kristus, "kuring bakal ngirimkeun ka anjeun tina jangji ku bapa" (Lukas 24,49), sareng janji ieu mangrupikeun kado Roh Suci (Kisah 2,33:3,14; Galata). Anu Mukmin disegel dina Perjangjian Anyar "sareng Roh Suci anu jangji, anu mangrupikeun jangji warisan urang" (Efesus 1,13: 14). A Kristen anu leres henteu dicirikeun ku sunat ritual atanapi sababaraha kawajiban, tapi ku indwelling Roh Suci (Roma 8,9). Gagasan perjanjian nawiskeun sareng sakumna pangalaman dimana kurnia Gusti tiasa kahartos sacara literal, kiasan, simbolis sareng ngalangkungan analogi.

Frets mana anu masih kénéh kersa?

Sadaya perjanjian anu disebatkeun di luhur digabungkeun dina kamulyaan Perjangjian Anyar Abadi. Paul ngagambarkeun ieu nalika anjeunna ngabandingkeun Perjanjatan Musa, ogé disebut Perjangjian Lama, sareng Perjangjian Anyar.
Paul ngajelaskeun Perjangjian Musa salaku "kantor anu nyababkeun pupusna sareng anu diukir nganggo hurup dina batu" (2 Korinta 3,7: 2; tingali ogé Exodo 34,27: 28), sareng nyebatkeun yén sanaos anjeunna langkung mulia, "henteu aya anu kedah milarian kamulyaan anu aya hubungan sareng kamulyaan anu luar biasa ieu", acuan kana kalungguhanana Roh, dina kecap sanésna, Perjangjian Anyar (2 Korinta 3,10). Al Masih mangrupikeun "panghormatan anu langkung ageung ti Musa" (Ibrani 3,3).

Kecap Yunani kanggo perjanjian, diatheke, masihan diskusi anu seger kana harti. Éta nambihan diménsi tina perjangjian, anu mangrupikeun bakal atanapi kapayunna. Kecap berith henteu dianggo dina akal ieu dina Perjanjian Lama.

Panulis surat ka Ibrani ngagunakeun bedana Yunani ieu. Kadua Mosaic sareng Perjangjian Anyar sapertos badé. Perjangjian Mosaik nyaéta pangersa munggaran, anu dibatalkeun nalika kadua ditulis. "Anjeunna angkat heula anu janten anjeunna tiasa nganggo anu kadua" (Ibrani 10,9). "Kusabab upami perjanjian kahiji henteu salah, rohangan moal dipilari sanés" (Ibrani 8,7). Perjangjian Anyar "henteu siga perjanjian anu dilakukeun ku bapak-bapak anjeun" (Ibrani 8,9).

Alatan éta Kristus mangrupikeun mediator tina "perjanjian anu langkung hadé dumasar kana jangji anu langkung saé" (Ibrani 8,6). Nalika aya anu nyerat wasiat énggal, sadaya wasiat sateuacana sareng kaayananana, henteu langkung hébat kumaha aranjeunna, leungitna pangaruhna, aranjeunna henteu deui ngariung sareng gunana pikeun ahli waris na. «Ku cara nyarios:« perjanjian anyar », anjeunna ngumumkeun anu pangheulana teu telat. Tapi naon anu teu jelas deui sareng salami énggal na tungtungna » (Ibrani 8,13). Kukituna, bentuk-bentuk lami teu kersa dibutuhkeun janten kaayaan pikeun ilubiung kana perjangjian anyar (Anderson 2007: 33).

Tangtosna: «Kusabab dimana aya wasiat pasti aya maotna jalmi anu ngadamel wasiat. Sabab bakal ngan ukur diaku ku maot; éta henteu kapaksa ogé nalika anu ngadamel éta masih hirup » (Ibrani 9,16: 17). Kanggo tujuan ieu, Kristus maot sareng urang nampi panyucian ngaliwatan Roh. «Numutkeun ieu bakal urang disucikeun sakali-kali pikeun kurban ku awak Yesus Kristus» (Ibrani 10,10).

Peraturan sistem korban dina Perjangjian Musa teu aya pangaruhna, «sabab mustahil pikeun ngaleungitkeun dosa ngaliwatan getih banténg sareng domba» (Ibrani 10,4), sareng kumaha anu pangheulana bakal dibatalkeun sahingga anjeunna tiasa nganggo anu kadua (Ibrani 10,9).

Saha waé anu nulis surat ka Ibrani prihatin pisan yén pamiarsana ngartos kana makna serius ajaran Prajanjian Anyar. Naha anjeun émut kumaha éta dina Perjanjian Lama nalika datang ka jalma-jalma anu nampik Musa? «Upami aya anu ngarobih hukum Nabi Musa, anjeunna kedah maot tanpa rahmat sareng dua atanapi tilu saksi» (Ibrani 10,28).

"Sakumaha langkung saé hukuman, anjeun pikir, pantes lamun anjeunna tramples Putra Allah sareng nganggap getih tina perjanjian najis, ku anjeunna disucikeun, sareng ngahirupkeun roh rahmat" (Ibrani 10,29)?

nutup

Perjangjian Anyar aya sababna sabab Yesus anu tés maot. Ngartos hal ieu penting pisan pikeun para mukmin sabab rekonsiliasi anu kami nampi nyaéta ngan ukur tiasa dilangkungan "getih-Na dina salib", getih Perjangjian Anyar, getih Yesus Gusti urang (Kolose 1,20).

ku James Henderson