Jomlo nu aya dina Kristus

229 identitas anyar urang dina Kristus

Martin Luther nyebut urang Kristen janten "dosa sareng sakulawarga sakaligus". Anjeunna aslina nyerat nami ieu dina basa Latin simul iustus et peccator. Simul hartosna "dina waktos anu sami" dina basa Jerman, iustus nangtung pikeun "adil", et hartosna "sareng" sareng peccator nangtung "pendosa". Upami anjeun nyandak éta sacara harfiah, éta hartosna urang hirup dina dua dosa sareng teu aya dosa dina waktos anu sareng. Motto Luther langkung teras janten kontradiksi dina istilah. Tapi anjeunna nyarioskeun kiasan sareng hoyong nyarioskeun paradoks anu urang dina Karajaan Allah di bumi henteu pernah dibebaskeun tina pangaruh dosa. Sanaos urang disarengankeun ka Gusti (Suci), urang moal hirup anu hirup sapertos Kristus anu sampurna (Dosa). Nalika Luther ngarumuskeun paribasa ieu, anjeunna aya kalana nganggo basa Rosululloh Paulus pikeun nerangkeun yén hakekat Injil nyaéta cacah ganda. Anu mimiti, dosa-dosa urang kaétang ka Yesus sareng kabeneran ka urang. Basa anu sacara teknis kreditor ieu ngamungkinkeun pikeun nganyatakeun naon anu jum'atan, leres-leres leres, bahkan upami henteu katingali dina kahirupan jalma anu dilarapkeun. Luther ogé nyebatkeun yén sajaba ti Al Masih sorangan, kabeneran-Na henteu janten anu janten urang (handapeun kontrol urang). Hadiah téh ngan ukur urang sorangan upami urang nampi ti anjeunna. Kami nampi kurnia ieu ku ngahijikeun sareng pemberi hadiah, sabab pamustunganana pemberi éta kurnia téa. Yesus mangrupikeun kabeneran urang! Pasti Luther ngagaduhan seueur pisan perkawis kahirupan Kristen ti ngan ukur hiji kalimat ieu. Sanaos urang satuju sareng kalolobaan kalimat, aya waé anu urang teu satuju sareng éta. Kritik J. de Waal Dryden dina hiji artikel dina The Journal of Study Paul and Letter-Na anu ngajelaskeun ieu saperti kieu (Kuring ngahatur nuhun ka sobat alus John Kossey pikeun ngirim kuring garis ieu.):

Paribasa [Luther] ngabantosan kasimpulan prinsip yén dosa anu diyakinkeun diucapkeun sacara adil ku kabeneran "deungeun" Kristus sareng sanés ku kaadilan pribadi, sorangan, kaadilan. Dimana paribasa ieu henteu ngabuktikeun ngabantuan nyaéta nalika éta - naha sadar atanapi henteu sadar - salaku pondasi pikeun kasucian (tina kahirupan Kristen) diteuteup. Masalah di dieu mangrupikeun idéntifikasi agama Kristen salaku "pendosa". Peccator nomina nunjukkeun langkung ti ngan ukur moral anu cacad atanapi kacenderungan kana tindakan anu dilarang, tapi ngahartikeun doktrin Kristen. Nasrani henteu ngan ukur dosa dina tindak-tandukna, tapi ogé sipat-sipatna.Akologi sacara psikologis, paribasa Luther ngagentos kalepatan moral, tapi ngajaga éra. Gambar diri panjelasan tina jalma dosa anu dibenerkeun, anu ogé nyatakeun pangampura sacara terbuka, ngarobih bener pangampunan ieu upami ngagambarkeun pamahaman diri salaku jalma anu dosa pikeun turun ka jero sabab sacara sacara ngagolongkeun henteu ngaluarkeun parobahan ka Kristus. Urang Kristen teras gaduh pamahaman diri patologis, anu dikuatkeun ku prakték umum sareng salajengna ngagambarkeun pemahaman ieu salaku kabiasaan Kristen. Ku cara kieu, éra sareng ngahina diri diceluri. («Revisiting Rum 7: Hukum, Rakana, Roh,» JSPL (2015), 148-149)

Narima identitas anyar urang dina Kristus

Sakumaha ceuk Dryden, Gusti "ngangkat para jalma dosa ka tingkat anu langkung luhur". Dina kahijian sareng ukum sareng Gusti, sareng Kristus sareng Roh, urang "makhluk anu anyar" (2 Korinta 5,17) jeung ngajanggelek supaya urang tiasa gaduh «bagikeun» dina «sifat ketuhanan» (2 Peter 1,4). Kami henteu deui jalma dosa anu mangpaatkeun dibébaskeun tina sipat dosa maranéhna. Sabalikna, kami anu diadopsi, anu dikasihan, barudak anu disiramkeun anu parantos dirobih janten citra Kristus. Pamikiran urang ngeunaan Yesus sareng diri urang nyobaan radikal nalika urang nampi kanyataan identitas anyar urang dina Kristus. Kami ngartos yén éta sanés urang kusabab naon kami, tapi kusabab Kristus. Éta sanés urang kusabab iman urang (anu sok réngsé), tapi ngalangkungan iman ka Yesus. Perhatoskeun kumaha Paul nyimpulkeun ieu dina serat ka garéja na di Galatia:

Kuring cicing, tapi ayeuna henteu kuring, tapi Kristus cicing di kuring. Kusabab naon anu kuring ayeuna tinggal dina daging, kuring hirup iman ka Putra Allah, anu dipikacinta kuring sareng masihan nyalira pikeun kuring (Galata 2,20).

Paulus ngartos Yesus salaku boh subjek sareng tujuan nyimpen iman. Salaku matuh, anjeunna parantos panengah aktip, panulis rahmat. Salaku objék, anjeunna ngajawab salaku salah sahiji urang kalayan iman anu sampurna, ngalaksanakeun ieu atas nama urang sareng kanggo urang. Nya éta iman sareng kasatiaan, sanes milik urang, anu méré urang identitas anyar urang sareng anu ngajantenkeun urang ngan ukur dina anjeunna. Sakumaha kuring nyatakeun dina laporan mingguan kuring sababaraha minggu ka tukang: ku nyimpen urang, Gusti henteu ngabersihan rompi kami teras ngantunkeun usaha urang sorangan pikeun nuturkeun Kristus. Sabalikna, ku rahmat anjeunna ngamungkinkeun urang bahagia pikeun milu kana anu parantos dilakukeun sareng ngalangkungan urang. Kado, anjeun tiasa katingali, langkung ngan ukur glimmer di panon Bapa urang. Asalna ti Rama Kami, anu milih urang, anu masihan hadiah sareng janji kasalametan total ka Kristus, kalebet leresan, kasucian, sareng ngamulyakeun (1 Korinta 1,30). Kami ngalaman masing-masing tina aspék kasalametan urang ngalangkungan rahmat, dihijikeun sareng Yesus, ngalangkungan Roh anu dipasihankeun ka urang salaku barudak anu dikasihkeun Allah anu dipikacinta.

Pikirkeun rahmat Alloh ku cara ieu pamustunganana ngarobih sudut pandang urang kana sagala hal. Salaku conto: Dina rutin harian anu biasa, kuring panginten bakal mikir dimana kuring ngan ukur mindahkeun Yesus. Nalika kuring ngingetkeun deui kahirupan tina sudut pandang jati kuring ka Kristus, pamikiran kuring parobihan kana pamahaman yén ieu sanés tempat kuring hoyong séréd Yesus, tapi anu kuring disebut ngiluan anjeunna sareng ngalakukeun naon anu Anjeunna lakukeun . Parobihan dina pamikiran urang mangrupikeun naon kenging rahmat sareng pangaweruh ngeunaan Yesus anu sadayana perkawis. Nalika urang ngadeukeutan sareng anjeunna, urang bagikeun seueur perkawis. Ieu mangrupikeun konsep tetep di Kristus anu ku Pangéran dicarioskeun dina Yohanes 15. Paul nyauran éta "disumputkeun" dina Kristus (Kolose 3,3). Saur abdi henteu aya tempat anu langkung saé disumputkeun kumargi dina Kristus teu aya anu kajantenan tapi teu aya nanaon. Paulus ngartos yén tujuan hirup téh aya dina Kristus. Sésana dina Yesus ngalaksanakeun martabat anu percaya diri sareng takdir anu Nyipta ku Nyiptakeun pikeun urang ti mimiti. Idéntitas ieu ngabebaskeun urang hirup dina kabébasan ti pangampunan Allah sareng teu aya dina éra anu ngaleungitkeun sareng kasalahan. Éta ogé ngabebaskeun urang hirup sareng kanyaho pasti yén Allah ngarobah kami tina jero ngalangkungan Roh. Éta mangrupikeun kanyataan saha Kami leres-leres aya dina Kristus ku rahmat.

Pikeun salah tafsir sareng narjamahkeun sifat kurnia Allah

Hanjakalna, seueur jalma anu salah ngartos hakekat rahmat Allah sareng ningali éta minangka tikét bébas pikeun ngalakukeun dosa (ieu mangrupikeun kasalahan antinomianisme). Paradoks, kasalahan ieu kalolobaanana lumangsung nalika jalma-jalma hayang ngabuktoskeun rahmat sareng hubungan anu dumasar ka rahmat sareng Gusti Allah jadi konstruksi anu sah (ieu mangrupikeun kasalahan hukum). Dina jero kerangka hukum ieu, rahmat sering teu salah terang salaku pangadilan Allah pikeun aturan. Rahmat teras janten alesan sah pikeun patuh anu henteu konsisten. Nalika kurnia kahartos ku cara kieu, konsép Alkitab ngeunaan bapa salaku bapa anu dipikacinta anu nyurung budak-Na anu dipikacinta dipaliré, sareng nyobian maksakeun rahmat kana kerangka hukum mangrupikeun kasalahan anu ngerakeun. Karya hukum henteu kalebet leresan, sareng sih-rahmat sanés ngabédakeun aturan ieu. Salah paham ngeunaan rahmat ilaharna ngajadi gaya hirup liberal, henteu terstruktur anu bertentangan sareng kahirupan anu dumasar-rahmat sareng Injil anu diturunkeun ka Yesus ku Roh Suci , nangtung.

Dirobih ku rahmat

Ieu salah paham ngeunaan rahmat (sareng kasimpulan na salah ngeunaan kahirupan Kristen) tiasa ngabéréskeun gerentes anu salah, tapi sacara henteu ngahaja kantun rahmat parobihan - kadeudeuh ka Gusti anu aya dina haté urang anu tiasa ngarobih kami ngalangkungan Roh ti jero. Kaleungitan bebeneran ieu pamustunganana nyababkeun kasalahanana tina kasieun. Diomongkeun tina pangalaman kuring sorangan, kuring tiasa nyebatkeun yén kahirupan dumasar kana kasieun sareng éra mangrupikeun alternatif anu hadé pikeun kahirupan dumasar kana rahmat. Kusabab éta mangrupikeun kahirupan anu tina ngarobih cinta ka Allah, anu nyucikeun sareng ngahucikeun kita ngaliwatan pakumpulan sareng Kristus ngalangkungan kakuatan Roh. Perhatoskeun kecap Paulus ka Titus:

Kusabab rahmat penyembuhan ti Gusti parantos muncul ka sadaya jalma sareng nyandak urang ka disiplin yén urang nolak maksiat sareng hawa nafsu duniawi sareng hirup sacara ramah, adil sareng alim di dunya ieu. (Titus 2,11: 12)

Gusti henteu nyalametkeun urang ngan ukur ngantunkeun kami kalayan éra, teu kaduhung, sareng cara hirup anu jahat sareng cilaka. Anjeunna ngahemat urang ku rahmat supados urang tiasa hirup dina amal-Na. Rahmat hartosna yén Allah moal nyerah. Anjeunna terus-terusan masihan kami hadiah pikeun ngabagi kahijian sareng Putra sareng ukum sareng Bapa, ogé bisa nyandak Roh Suci anu aya dina diri urang. Éta ngarobih urang janten langkung sapertos Kristus. Rahmat mangrupikeun naon hubungan urang sareng Gusti.

Dina Kristus urang sareng urang bakal salawasna janten anak tercinta Rama sawarga urang. Sadaya anu anjeunna naroskeun ka urang kéngingkeun mekar dina rahmat sareng kanyaho ngeunaan anjeunna. Urang tumuwuh dina rahmat ku diajar percanten ka anjeunna ngalangkungan sareng ngalangkungan, sareng urang tumbuh kanyaho ka anjeunna ku milu anjeunna sareng nyéépkeun waktos sareng anjeunna. Gusti henteu ngan ukur ngampura urang ku rahmat nalika urang hirup kahirupan ku urang taat sareng kagum, tapi Anjeunna ogé ngarobih urang ku rahmat. Hubungan urang sareng Allah, dina Kristus sareng ngalantarankeun Roh, teu tumuh ka titik anu sigana ku pangabutuh Allah sareng rahmat-Na kirang. Sabalikna, kahirupan urang gumantung ka anjeunna dina unggal hal. Anjeunna ngajadikeun urang anyar ku ngumbah kami ka jero. Upami urang diajar tetep dina rahmat-Na, urang bakal ngenalkeun anjeunna anu langkung saé, nyaah ka anjeunna sareng cara-Na. Beuki kuring terang sareng dipikacinta anjeunna, beuki kami bakal ngalaman kabébasan istirahat dina rahmat-Na, bébas tina kasalahan, sieun sareng éra.

Paul kasimpulan siga kieu:
Kusabab ku rahmat anjeun parantos disalametkeun ku iman, sareng henteu ti anjeun: éta anugrah Allah, sanes tina karya, supados teu aya anu tiasa sombong. Kusabab urang hasil karyana, diciptakeun dina Kristus Yesus pikeun karya-karya anu saé anu parantos disiapkeun ti Allah pikeun urang leumpang (Efesus 2,8: 10).

Kita ulah hilap yén éta mangrupikeun iman Yesus - kasatiaan-Na - anu ngarobih sareng ngarobih ka urang. Salaku panulis surat ka bangsa Ibrani ngingetkeun ka urang, Isa mangrupikeun awal sareng parantos iman (Ibrani 12,2).    

ku Joseph Tkach


pdf Jomlo nu aya dina Kristus (Bagian 1)