Mutuskeun pikeun ningal ka Gusti

Nabi Musa mangrupikeun jalmi anu lembut. Gusti milih anjeunna pikeun ngaluarkeun Israil ka luar Mesir. Anjeunna bagikeun Laut Beureum. Gusti maparin anjeunna sapuluh Parentah. Jalma-jalma di Kemah, anu kadang-kadang kéngingkeun ganjil Nabi Musa nalika ngalangkungan aranjeunna, panginten saurna: Ieu anjeunna. Ieu Musa. Anjeunna anu salah. Anjeunna hamba Allah. Anjeunna hiji jalma anu gedé sareng kuat. ”Tapi kumaha lamun ngan ukur ningali Nabi Musa aya nalika anjeunna kalebet gencatan sareng gempa kalayan staff na. Lajeng aranjeunna mikiran naon anu lalaki ambek. Kumaha Gusti tiasa nambut Gusti? ”Daud mangrupikeun manusa saatos hati. Anjeunna milarian wasiat Gusti pikeun nyiptakeun kahirupan anu sasuai. Kalayan kapastian ketuhanan, anjeunna maéhan Goliath raksasa. Anjeunna nyerat PSM. Gusti milih anjeunna ngagentos Saul salaku raja. Nalika David ngalangkungan karajaan sareng jalma kéngingkeun anjeunna, sigana aranjeunna nyarios: aya anjeunna. Maksudna Raja Daud. Anjeunna hamba Gusti. Anjeunna hiji jalma anu gedé sareng kuat !. Tapi kumaha upami ngan ukur ningali David éta nalika anjeunna gaduh rusiah sareng Bathsheba? Atanapi nalika anjeunna ngintun salakina Uriah ka payuneun perang kanggo dibunuh? Naha anjeun bakal nyarios langkung Manusa jahat! Kumaha jahatna sareng teu merhatikeun anjeunna! ”Kumaha Gusti tiasa ngajantenkeun Gusti?

Nabi Elia mangrupikeun nabi anu kasohor. Anjeunna nyarios ka Gusti. Anjeunna nyebalan Firman Allah ka jalma. Anjeunna nyauran seuneu ti surga ka bumi. Anjeunna ngahina nabi-nabi Baal. Upami jalma katingali tina Nabi Elia, aranjeunna bakal ngucapkeun rasa reueus: Ieu Nabi Elia. Anjeunna hiji jalma gedé tur kuat. Manéhna téh hamba Allah sajati. Tapi kumaha upami ngan ukur ningali aranjeunna Nabi Elia nyaéta nalika anjeunna ngungsi ka Jezebel atanapi nalika anjeunna nyumput di guha kusabab sieun hirupna. Naha anjeun nyarios: naon anu sieunan! Anjeunna mangrupakeun sabun. Kumaha tiasa ku Gusti kantos ngagunakeun éta? "

Kumaha carana abdi-abdi hébat ieu Gusti ngabagi Laut Beureum dina hiji dinten, maéhan buta atanapi ngahirupkeun seuneu ti langit, sareng bakal ambek, zalim, atanapi sieun dinten salajengna? Jawabna basajan: aranjeunna manusa. Ieu dimana masalah éta perenahna nalika urang nyobian nyieun idola kaluar tina pimpinan Kristen, babaturan, baraya, atanapi saha waé. Éta kabéh manusa. Aranjeunna ngagaduhan suku tina taneuh liat. Anjeun tungtungna bakal nguciwakeun urang. Panginten panginten Gusti masihan urang henteu ngabandingkeun diri sareng henteu nangtoskeun batur (2 Korinta 10,12:7,1; Mateus). Urang kedah ningali heula ka Gusti. Teras we kedah ningal kahadéan anu aya anu ngaladénan sareng nuturkeun anjeunna. Kumaha cara urang kantos ningali sadayana jalma upami urang ngan ukur ningali bagian tina anjeunna? Ngan Allah anu ningali jalma-jalma lengkep sareng iraha waé dina kahirupanna. Ieu parabola anu ngagambarkeun ieu.

Tangkal dina sadaya musim na

Hiji raja Persia anu lami hoyong ngingetkeun putra-putrana supaya henteu ngalakukeun kaputusan gancang. Di parentah na, putera sulung dina perjalanan usum tiris ningali tangkal mangga. Musim semi dugi sareng putra salajengna dikirim dina waktos anu sami. Putra katilu miluan usum panas. Nalika putra bungsu balik ti perjalananna dina usum gugur, raja parantos nyebat putra sakulawarga sareng anu diterangkeun ku tangkal. Saur anu kahijina: Sigana stalk anu kabakar lami. Anu kadua nyarioskeun deui: éta katingalina santai sareng gaduh kembang sapertos kembang mawar anu éndah. Anu katilu ngajelaskeun: Henteu, anjeunna ngagaduhan dedaun anu saé. Nu kaopat saurna: Anjeun sadayana salah, anjeunna ngagaduhan buah sapertos pears. Sadayana anjeun nyarioskeun leres, saur raja: sabab masing-masing ningali tangkal dina waktos anu sanés! Sahingga kanggo urang, nalika urang ngupingkeun pamikiran batur atanapi ningali tindakanna, urang kedah nyepeng pertimbangan kami dugi ka urang yakin yén urang parantos ngartos sadayana. Émut yén dongeng. Kami kudu ningali tangkalna dina waktosna.

ku Barbara Dahlgren


pdfMutuskeun pikeun ningal ka Gusti