JABAR 8: Gusti mangrupikeun Dawuhan Gusti

504 Jabur 8 gusti tina naon anu ngarepkeun Jelas dianiaya ku musuh sareng ngeusi rasa asa teu sabar, David mendakan kawani anyar ku ngélingkeun saha Pangéran nyaéta: «Anu luhur, Maha Kawasa Gusti Penciptaan, anu ngurus anu teu aya kakuatanana jeung ditindas pikeun ngerjakeun aranjeunna tanpa larangan. ».

«Hiji muji Daud pikeun nyanyi dina Gittit. PANGERAN, panguasa kami, kamulyaan nami anjeun di sadaya nagara, anjeun nunjukkeun kamulyaan anjeun di surga! Tina sungut budak leutik sareng orok anjeun parantos masihan kakuatan pikeun musuh anjeun yén ngancurkeun musuh sareng rewog dendam. Nalika kuring ningali langit, ramo anjeun damel, bulan sareng bintang anu anjeun parantos sayogi: naon manusa anu émut anjeunna, sareng anak manusa anu anjeun jaga? Anjeun nyiptakeun anjeunna sakedik langkung handap ti Gusti, anjeun ngadamel anjeunna sareng ngahargaan sareng kamulyaan. Anjeun tos ngajantenkeun anjeunna ngawasa panangan anjeun, anjeun parantos ngalaksanakeun sagala kaayaan suku na: domba sareng sapi sadaya waktos, ogé sato liar, manuk handapeun langit sareng lauk di laut sareng sadaya anu ngalir ngalalu laut. Gusti, panguasa kami, kumaha saé nami anjeun di sadaya nagara! » (Jabur 8,1: 10). Hayu urang ayeuna tingali ieu Mazmur garis demi garis. Kaagungan Gusti: "Gusti, patih kami, kumaha agungna jenengan anjeun di sadaya nagri, ka saha anjeun nunjukkeun kaagungan anjeun di sawarga"! (Jabur 8,2)

Dina awal sareng di akhir tina mazmur ieu (Vv. 2 sareng 10) nyaéta kecap Daud, anu mana anjeunna nyatakeun kumaha kamulyaan nami Gusti - kamulyaan sareng kamulyaan anu ngalegaan tina sadaya ciptaan-Na (anu ogé kaasup musuh-musuh panémbérim!). Pilihan kecap "Gusti, pangawasa urang" ngajelaskeun ieu. Disebatkeun mimiti "Gusti" hartosna YHWH atanapi Yéhuwa, nami Gusti anu ditangtoskeun. "Penguasa kami" hartosna Adonai, nyaéta daulat atanapi master. Dicandak babarengan, ieu nyababkeun gambar pribadi ka Gusti anu miara, anu tanggung jawab mutlak nyiptakeun ciptaan-Na. Leres, anjeunna calik diluhur (in highness) di surga. Ieu mangrupikeun Gusti anu nyarioskeun Daud sareng saha anu anjeunna nyarios nalika, sakumaha dina sesa Jabur, anjeunna teraskeun teraskeun hukumna sareng nyatakeun harepan na.

Kakuatan PANGERAN: «Tina sungut barudak ngora sareng orok anjeun parantos masihan kakuatan demi musuh anjeun yén ngancurkeun musuh sareng rewog dendam» (Jabur 8,3).

Daud reuwas yén Gusti, Gusti, ngamangpaatkeun kakuatan "kasedih" barudak (Kakuatan langkung hadé ngagambarkeun kecap Ibrani anu ditarjamahkeun sareng kakuatan dina Perjangjian Anyar) supados ngancurkeun atanapi ngeureunkeun satru sareng rewogna pikeun dendam. Éta ngeunaan Gusti nempatkeun kakuatan-Na anu teu kaédah dina tilem anu aman ku ngagunakeun murangkalih sareng budak leutik anu teu aya hubunganana. Naha urang kedah kitu, ngartos penjelasan ieu sacara harfiah? Naha Musuh Ku Gusti cicingeun Ku Barudak? Panginten, tapi langkung dipikaresep, Daud ngajurung jalma-jalma anu leutik, lemah sareng teu boga kakuatan sareng murangkalih dina akal. Anjeunna nuju Nyanghareupan anu sakuatna (Over) kakawasaan tangtos janten sadar tina kakuatanana nyalira, sareng janten panglipur pikeun anjeunna terang yén Gusti, anu kawasa pencipta sareng panguasa, ngagunakeun teu aya kakuatanana sareng ditindas pikeun karyana.

Penciptaan Gusti: "Nalika kuring ningali langit, jari anjeun damel, bulan sareng béntang anu anjeun parantos sayogi: naon manusa anu anjeun mikiran anjeunna sareng anak manusa anu anjeun ngajagaan anjeunna?" (Jabur 8,4: 9).

Pamikiran Daud ayeuna parantos kabeneran kana kabeneran Gusti, Gusti anu Maha Kawasa, dina kurnia-na, ngantos ngaleungitkeun bagian ka alamana ka manusa. Mimiti, anjeunna angkat kana karya kreatif anu hébat (kalebet langit ... bulan sareng ... béntang) salaku padamel ramo Gusti teras nunjukkeun rasa heranna anu bates manusa (kecap Ibrani mangrupikeun enos sareng hartosna fana, jelema anu lemah) dipasihkeun seueur tanggung jawab. Patarosan retorika dina ayat 5 negeskeun yén manusa mangrupikeun mahluk anu teu pati penting dina mayapada (Jabur 144,4). Sareng Gusti Allah jaga anu hébat pikeun anjeunna. Anjeun nyiptakeun anjeunna sakedik langkung handap ti Gusti, anjeun ngadamel anjeunna sareng ngahargaan sareng kamulyaan.

Ciptaning manusa manusa diwakilan salaku karya anu kuat, pantes; pikeun manusa dijantenkeun langkung handap tina Gusti. Elohim Ibrani dikaluarkeun dina Elberfeld Bible sareng "malaikat", tapi panginten terjemahan sareng "Gusti" kedah langkung disarankeun di dieu. Intina di dieu nyaéta yén manusa diciptakeun di bumi sapertos gubernur Gusti sorangan; dilebetkeun luhureun ciptaan, tapi langkung handap tina Gusti. Daud kagum yén Nu Maha Kawasa ngasongkeun lalaki terbatasan tempat anu dipihormat. Jabur ieu dicutat dina Ibrani 2,6: 8 pikeun ngabédakeun gagal manusa sareng nasib luhurna. Tapi henteu sadayana éléh: Yesus Kristus, Putra Manusa, nyaéta Adam terakhir (1 Korinta 15,45:47,), sareng sadayana bawahan ka anjeunna. Hiji kaayaan anu bakal janten kanyataan nalika anjeunna uih deui ka bumi di bumi supados nyiapkeun jalan pikeun langit anyar sareng bumi anyar sahingga parantos ngalengkepan rencana Allah Bapa, jalma sareng sadaya sésana ciptaan pikeun nambahan (ngamulyakeun).

Anjeun tiasa ngajantenkeun anjeunna ngawasa panangan anjeun, anjeun parantos ngalaksanakeun sagala kaayaan suku na: domba sareng sapi sadaya waktos, ogé sato liar, manuk handapeun langit sareng lauk di laut sareng sadaya anu ngalir ngalalu laut.

Dina titik ieu Daud angkat kana jabatan lalaki salaku gubernur Gusti (Steward) dina nyiptakeunana. Saatos Nu Maha Kawasa nyiptakeun Adam sareng Hawa, anjeunna maréntahkeun aranjeunna pikeun mrentah di bumi (Nomer 1:1,28). Sadaya mahluk hirup kedah janten poko. Tapi kusabab dosa, aturan ieu henteu kantos kalaksanakeun. Tragis, ironi anu takdir nyaéta yén éta leres mangrupikeun makhluk bawahan, oray, anu nyababkeun aranjeunna bangkit ngalawan paréntah Allah sareng nampik takdir anu aranjeunna maksudkeun. Maha Suci Gusti: "Gusti, pamarentah urang, kumaha kamulyaan nami anjeun di unggal nagara!" (Jabur 8,10).

Mazmur réngsé nalika ngawitan - muji kaagungan nami Allah. Leres, sareng leres kamulyaan PANGERAN nunjukkeun diri dina perawatan sareng buktina, sareng anu anjeunna ningalikeun manusa dina kasulusan sareng kalemahan na.

Kacindekan

Sakumaha urang terang, kanyaho Daud ngeunaan cinta Allah sareng perawatan ka jalma mendakan realisasi lengkep dina jalma sareng dina karya Yesus dina Prajanjian Anyar. Di dinya urang diajar yén Isa nyaéta Gusti anu ayeuna paréntah (Efesus 1,22:2,5; Ibrani 9). Karajaan anu bakal mekar di dunya hareup (1 Korinta 15,27). Sakumaha lega sareng ngarep-ngarep éta saha waé, sanaos kasusah sareng peluh kami (sakedik dibandingkeun luas luas alam semesta) ditampi ku Gusti urang sareng Gusti pikeun ngabagi kamulyaan na, daulatna tina sagala ciptaan.

ku Ted Johnston


pdfJABAR 8: Gusti mangrupikeun Dawuhan Gusti