Saha Barabbas?

532 anu barabbas Sakabéh opat Injil nyebutkeun individu anu hirupna dirobih ku patepungan ringkes sareng Isa. Pertemuan ieu dirékam dina sababaraha ayat, tapi ngagambarkeun salah sahiji aspek rahmat. "Tapi Allah nunjukkeun nyaah ka urang dina kanyataan yén Kristus maot pikeun urang nalika urang masih ngalakukeun dosa" (Roma 5,8). Barabbas mangrupikeun jalma anu hususna tiasa ngalaman nikmat ieu.

Mangsa ieu waktos Paskah Yahudi. Barabbas parantos di asuh sareng ngantosan dieksekusi. Yesus parantos ditéwak sareng di sidang di payuneun Pontius Pilatus. Pilatus terang yén Isa henteu polos kana tuduhan anu ngalawan anjeunna, sareng nyobian museurkeun anjeunna kaluar. "Dina festival éta, kitu, gupernur kagungan kabiasaan ngabebaskeun tawanan ka jalma anu aranjeunna hoyong. Dina waktos éta, kumaha, aranjeunna ngagaduhan tawanan anu namina Jesus Barabbas. Sareng nalika aranjeunna ngariung, Pilatus nyarios ka aranjeunna, Mana anu anjeun pikahoyong? Saha anu kuring kudu ngaleupaskeun ka anjeun, Yesus Barabbas atanapi Isa, anu disebat Kristus? " (Mateus 27,15: 17).

Jadi Pilatus mutuskeun pikeun masihan pamundutana. Anjeunna ngabebaskeun lalaki anu dipenjara pikeun pemberontakan sareng rajapati sareng masrahkeun Yesus ka wasiat jalma-jalma. Jadi Barabbas disalametkeun tina maot sareng Yesus disalib di tempatna antara dua maling. Saha Yesus ieu Barabbas salaku mahluk manusa? Ngaran "Bar abba [s]" hartosna "putra bapa". Johannes ngan ukur nyarioskeun Barabbas salaku "rampok", sanés jalma anu ngarobih kana hiji imah sapertos maling, tapi salah sahiji jenis anu bandits, pribadi, sareng rampog, jalma anu ngancurkeun, ngancurkeun sareng mangpaatkeun kasangsaraan batur. Janten Barabbas mangrupikeun tokoh dasar.

Patepungan ringkes ieu ditungtungan sareng sékrési Barabbas, tapi daun sababaraha patarosan anu pikaresepeun, teu aya anu nembalan. Kumaha anjeunna na hirup sesa hirup saatos wengi anu saé? Naha anjeunna kantos mikirkeun ngeunaan kajadian paskah ieu? Naha éta ngajantenkeun anjeunna ngarobah gaya hirup? Jawaban pikeun patarosan ieu tetep misteri.

Paulus henteu ngalaman panyaliban sareng kebangkitan Isa nyalira. Anjeunna nyerat: "Anu mimiti, kuring masihan ka anjeun naon anu kuring ogé tampi: yén Kristus pupus pikeun dosa urang nurutkeun Kitab Suci; sareng yén anjeunna dikubur; sareng anjeunna dibangkitkeun dina dinten katilu saatos Kitab Suci" (1 Korinta 15,3: 4). Urang mikirkeun ieu peristiwa sentral tina iman Kristen khususna dina Easter. Tapi saha ieu anu dikaluarkeun tawanan?

Anjeun tahanan dileupaskeun ieu. Kuman panganiayaan anu sami, kuman anu sami sareng kuman pemberontakan anu sami dina kahirupan Yesus Barabbas ogé henteu kentel dina haté anjeun. Sanaos henteu écés ngahasilkeun buah-buahan dina kahirupan anjeun, Allah jelas pisan: "Kanggo upah dosa mangrupikeun pati; tapi kurnia Allah mangrupikeun hirup langgeng di Kristus Yesus Gusti urang» (Roma 6,23).

Kumaha kedah anjeun hirup sésana anjeun tina lampu tina anugerah anu diturunkeun dina acara ieu? Kontras sareng Barabbas, jawaban kana patarosan ieu henteu teka-teki. Seueur ayat dina Perjangjian Anyar méré prinsip-prinsip praktis pikeun kahirupan Kristen, tapi jawaban na sigana pangsaéna diringkeskeun ku Paulus dina suratna pikeun Titus: "Kusabab parantos kéngingkeun rahmat penyembuhan ti Gusti Allah ka sadaya jalma sareng ngadidik urang yén urang kedah nampik mahluk anu teu kaéman sareng hawa nafsu duniawi sareng bijaksana, adil sareng alim di dunya ieu hirup sareng ngantosan muga-muga kaberkahan sareng penampilan kamulyaan Gusti anu agung sareng Jurusalamet urang, Yesus Kristus, anu masihan diri pikeun urang ku supaya anjeunna tiasa nebus urang tina sagala hal anu teu adil jeung hiji jalma ngabersihkeun diri kana harta anu hoyong pisan hoyong dilakukeun hadé ” (Titus 2,11: 14).

ku Eddie Marsh