Gosip

392 gosip Dina acara tivi Amérika "Hee Haw" (ti 1969 ka 1992 nganggo musik nagara sareng sketsa) aya bagian humor anu aya "opat gosip" anu nyanyian sakedik lagu, téks anu mana sapertos kieu: "Dengekeun, dengarkeun ... kami sanés anu aya ngajalankeun sareng nyebarkeun gosipna, margi, kumargi ... kami sanés anu ngagayakeun carita gosip, sareng sanés ... urang moal pernah ngulang diri deui, hee-haw sareng siap, sabab anjeun bakal lami uninga perkawis perkawis anu panganyarna ». Sora lucu, henteu? Aya sababaraha jinis gosip anu béda. Nyatana, aya gosip anu saé, gosip anu goréng, sareng gosip anu parah.

Saé gosip

Naha aya hal sapertos gosip anu saé? Gosip sabenerna gaduh sababaraha hartos. Salah sahijina hubunganana tina bursa warta anu dangkal. Ieu sadayana ngeunaan tetep silih caket. "Maria geus nyulam rambutna deui". "Hans mésér mobil énggal". "Julia ngababarkeun orok". Teu aya anu bakal gelo lamun inpormasi umum ngeunaan dirina nyalira. Wangun hiburan ieu ngabantosan urang ngawangun hubungan sareng tiasa ningkatkeun pangertian sareng kapercayaan.

Gossip goréng

Harti sanés gosip ngarujuk kana sumebarna gosip, anu lolobana sensitif atanapi pribadi di alam. Naha urang resep pisan diajar ngeunaan rahasia skandal batur? Henteu janten masalah naha aranjeunna leres atanapi henteu. Hal sapertos kitu henteu janten ngamimitian salaku satengah kabeneran, tapi sakedik dipasihkeun ku babaturan anu caket ka babaturan caket anu sanés, anu dina waktosna bakal kabingungan, ku tungtungna hasilna rada kabur, tapi sadayana dipercaya. Sakumaha paribasa janten: "Anjeun resep percanten kana naon harewos tukangeun panangan anjeun". Gosip jinis ieu tiasa menyakiti pikeun nyerang luka. Gosip goréng tiasa gampang dikenal ku ngeureunkeun paguneman langsung nalika jalma asup ka rohangan. Upami anjeun henteu wani ngawartosan langsung ka batur, éta henteu patut diulang deui.

Gosip

Gosip atanapi jahat jahat dirancang pikeun ngaruksak reputasi hiji jalma. Ieu langkung tebih ku ngalangkungan anu kajantenan. Ieu ngeunaan bohong anu nyarios nyababkeun nyeri sareng kanalangsaan jero. Aranjeunna tiasa gampang dialihkeun liwat Internét. Hanjakalna, jalma yakin yén perkara anu dicitak langkung seueur tibatan naon anu harewos dina ceuli na.

Jenis gosip ieu sigana pisan pérta dugi ka anjeun janten target duraka sapertos kitu. Murid jahat ngagunakeun pendekatan ieu ka siswa anu sanésna anu disukai. Cyberbullying mendorong jalma ngora pikeun bunuh diri. Di Amérika Serikat, ieu bahkan disebut ogé "bullycide". Éta henteu heran nalika Alkitab nyatakeun: "saurang jalma anu salah ngacung sareng tukang fitnah ngajantenkeun réréncangan" (Siloka 16,28). Anjeunna ogé nyebatkeun: "Kecap fitnah nyaéta sapertos ngeunah sareng datang lancar" (Siloka 18,8).

Urang kedah jelas ngeunaan ieu: gosip nyaéta sapertos bulu sakedik anu dibawa ku angin ti hiji tempat ka tempat anu sanés. Candak sapuluh bulu sareng niupkeun kana hawa. Teras dicobian nyekel bulu-bulu deui. Éta bakal janten tugas anu mustahil. Éta sami sareng gosip. Sakali anjeun gaduh carita gosip di dunya, anjeun moal tiasa mundur deui sabab kabur ti hiji tempat ka tempat anu sanés.

Saran ngeunaan kumaha urang tiasa ngadamel leres

  • Upami aya masalah antawis anjeun sareng ka batur, salereskeun éta diantara anjeun. Ulah ngawartosan saha waé perkawis éta.
  • Janten objektif nalika aya batur ngabongkar henteu pikaresepeun anjeun. Émut yén anjeun ngan ukur bakal ngupingkeun pandangan éta jalma.
  • Upami aya anu mimiti ngabari gosip, anjeun kedah ngarobih subjekna. Upami selingan basajan teu aya nanaon, maka saurna: «Paguneman kami ayeuna janten teuing négatip pikeun kuring. Naha urang tiasa ngobrol ngeunaan hal anu sanés? » Atanapi saurna: "Kuring henteu ngarasa nyaman ngobrol ngeunaan aranjeunna di tukangeun jalma séjén."
  • Ulah nyarios nanaon ngeunaan jalma anu sanés moal nyarios di payuneunana
  • Nalika anjeun nyarioskeun batur, tanyakeun ka diri patarosan ieu:
    Naha leres (tinimbang dihias, ngintip, diciptakeun)?
    Éta ngabantuan (gunana, ngadorong, kanyamanan, nyageurkeun)?
    Éta mereun (senang, pantes ditiron)?
    Éta peryogi (sakumaha saran atanapi peringatan)?
    Éta nanaon (tibatan pikasieuneun, ngoyak, teu terkawal)?

Sanggeus ngupingkeun ieu ti jalma anu sanés sareng ayeuna parantos nyarioskeun ka anjeun, hayu urang ngajelaskeun naon anu parantos nyebatkeun gosip anu saé anjeun tiasa nyarios ka batur anu nyoba nyebarkeun gosip anu goréng sareng anjeun - sareng ku kituna urang nyegah rumor teu janten awon ,

ku Barbara Dahlgren


pdfGosip