Kumaha saur anjeun ngeunaan kasadaran?

396 naon anu anjeun pikirkeun ngeunaan eling Diantara filsuf sareng teolog, éta anu disebut masalah awak-awak (masalah ogé jiwa-jiwa). Éta henteu janten masalah koordinasi motor anu saé (sapertos nginum sip tina sacangkir tanpa ngalebetkeun nanaon atanapi ngalakukeun kasalahan nalika maén panah. Sabalikna, patarosan nyaéta naha awak urang sacara fisik sareng pikiran urang anu spiritual; dina basa sanés, naha jalma sacara fisik fisik atanapi kombinasi fisik sareng spiritual.

Sanaos Alkitab henteu ngabéréskeun masalah batin ménak, éta sacara jelas nunjukkeun sareng ngabédakeun antara sisi non-fisik ayana manusa (dina terminologi Perjanjian Anyar) antara awak (Awak, daging) sareng jiwa (Pikiran, sumanget). Sareng sanajan Alkitab henteu ngajelaskeun kumaha awak sareng jiwa aya hubunganana atanapi kumaha hubunganna pas, henteu ngabédakeun dua atanapi nunjukkeun éta salaku ditukeurkeun sareng jiwa henteu pernah turun ka fisik. Sababaraha ayat nunjukkeun "roh" anu unik dina diri urang sareng nunjukkeun hubungan ka Roh Suci, anu nunjukkeun yén urang tiasa gaduh hubungan pribadi sareng Gusti. (Roma 8,16:1 sareng 2,11 Kor.).

Nalika ningal masalah awak-awak, penting yén urang mimitian ku ajaran dasar Kitab Suci: moal aya jalma sareng aranjeunna moal janten naon anu aya saluareun hubungan anu parantos aya sareng anu Maha Suci, anu Maha Nyipta, anu sadayana Perkara diciptakeun sareng ngajaga ayana. Nyiptakeun (kaasup manusa) pasti moal aya upami Gusti dipisahkeun ti sadayana. Ciptaan henteu nyiptakeun dirina sorangan sareng teu ngajaga eksistipina sorangan - ngan ukur Allah aya dina dirina (Theologians nyarioskeun kaitanana Allah di dieu). Ayana sadaya hal anu diciptakeun mangrupikeun kasaenan ti Gusti anu nyalira.

Anu bertentangan sareng kasaksian Alkitab, aya anu ngaku yén manusa henteu langkung ti batan mahluk material. Cindekna ieu menimbulkeun patarosan di handap ieu: Kumaha carana salaku immaterial salaku eling manusa timbul tina hiji hal anu teu sadar salaku masalah fisik? Hiji patarosan anu aya hubunganana nyaéta: Naha aya inpormasi indrawi? Patarosan ieu naékkeun patarosan langkung seueur naha sadar yén ngan ukur ilusi atanapi anu aya (bahkan non-fisik) komponén anu disambungkeun kana uteuk matéri, tapi kedah dibédakeun.

Ampir sadayana satuju yén jalma gaduh eling (dunya batin ku pikir kalayan gambar, persepsi sareng parasaan) - anu sacara umum disebatkeun mangrupikeun pamikiran sareng anu nyata pikeun urang salaku kabutuhan dahareun sareng sare. Nanging, teu aya kasepakatan dina hakekat sareng ngabalukarkeun eling / penalaran urang. Bahan ukur nganggapkeun éta ngan ukur akibat tina kagiatan éléktrokimia otak fisik. Non-materialisist (kalebet Nasrani) ningali éta salaku fenomena immaterial anu henteu idéntik sareng uteuk fisik.

Spekulasi ngeunaan eling aya kana dua kategori utama. Kategori anu kahiji nyaéta fisikisme (Materialisme). Ieu ngajarkeun yén teu aya dunya spiritual anu halimunan. Kategori anu sanésna disebut dualisme paralel, anu ngajarkeun yén pikiran tiasa gaduh karakteristik non-fisik atanapi lengkep sanés-fisik, supados teu tiasa dijelaskeun kalayan ekspresi murni. Dobel paralel pandangan otak sareng pikiran sakumaha berinteraksi sareng damel paralel - upami utek anu luka, kamampuan alesan logis tiasa kaganggu. Hasilna, interaksi paralel ogé kapangaruhan.

Dina kasus dualisme paralel, istilah dualisme digunakeun dina manusa pikeun ngabédakeun antara interaksi anu tiasa ditingali sareng anu teu kaobservasi antara uteuk sareng pikiran. Proses méntal sadar anu lumangsung masing-masing dina unggal jalma pribadi sareng henteu tiasa diaksés ka luar. Jalma anu sanés tiasa nampi leungeun urang, tapi aranjeunna henteu tiasa milarian pikiran pribadi urang (sareng seuseueurna waktos, urang cinta yén Gusti parantos nyusunna nganggo cara kitu!). Salaku tambahan, cita-cita manusa anu ditangtukeun dina diri urang moal tiasa diréduksi kana faktor anu penting. Cita-cita kalebet cinta, kaadilan, pangapunten, kabingahan, rahmat, rahmat, harepan, kaindahan, kabeneran, kahadéan, perdamaian, tindakan manusa sareng tanggung jawab - ieu masihan tujuan sareng arti pikeun kahirupan. Petikan anu aya dina Kitab Suci nyarioskeun yén sadaya kasaenan anu hadé datang ti Allah (Yakobus 1,17). Naha ieu tiasa ngajelaskeun ka urang ayana cita-cita ieu sareng ngurus hakekat manusa - salaku hadiah Gusti Allah pikeun umat manusa?

Salaku urang Kristen, urang ngarujuk kana kagiatan anu henteu katingal sareng pangaruh Pangéran di dunya; anu nutup tindakan-Na ngalangkungan hal-hal anu diciptakeun (pangaruh alami) atanapi tindakan langsung ku Roh Suci. Kusabab Roh Suci teu kawih, karyana teu tiasa diukur. Tapi karyana kajantenan di dunya material. Karya-karyana teu bisa diprediksi sareng teu tiasa diréduksi ku ranté sabab-pangaruh-pangaruh. Karya-karya ieu kalebet ngan ukur ciptaan Allah sapertos kitu, tapi ogé nitis, Wungunna, Kajadian, misi Roh Suci sareng uihkeun balikna Yesus Kristus pikeun ngarengsekeun Karajaan Allah, sareng ngadegna langit anyar sareng bumi.

Balik deui kana masalah awak-awak: Ahli materialis ngaku yén pamikiran tiasa dijelaskeun sacara fisik. Perspektif ieu ngabuka kamungkinan, upami henteu peryogi, sacara artipikasi ngahasilkeun deui pikiran. Ti saprak éta, babasan «intelijen buatan» (AI) dibentuk, AI mangrupikeun topik anu diteuteup sacara optimal ku pamekar komputer sareng panulis fiksi ilmiah. Salila sababaraha taun, AI parantos janten bagian integral téknologi urang. Algoritma diprogram pikeun sadaya jinis alat sareng mesin, tina telepon sélulér ka mobil. Perkembangan parangkat lunak sareng hardware parantos kéngingkeun kamajuan langkung ku mesin dina usaha ékspérimén game Dina taun 1997, komputer IBM Deep Blue ngéléhkeun juara dunya catur najan Garry Kasparov. Kasparov dituduh IBM tina panipuan sareng nungtut dendam. Kuring miharep IBM henteu acan nolak, tapi éta mutuskeun yén mesin parantos nyambut damel cekap sareng mung ngirimkeun Deep Blue kanggo pangsiun. Dina taun 2011, acara Jeopardyuiz ngadamel pertandingan antara Watson Computer IBM sareng dua pamaén Jeopardy luhur. (Daripada ngajawab patarosan, pamaén kedah ngarumuskeun patarosan ngeunaan jawaban anu ditangtukeun dina kecepatan kilat.) Pamaén kaleungitan ku margin ageung. Kuring ukur mairan (sareng éta maksadna hartosna) yén Watson, anu ukur damel naon anu anjeunna dirarancang sareng diprogram, henteu resep; tapi software AI sareng insinyur hardware. Éta kedah ngawartosan hal urang!

Materialists ngaku yén teu aya bukti empiris yén pikiran sareng awak anu béda sareng béda. Aranjeunna alesan yén otak sareng sadar kana idéntik sareng yén sababaraha pamikiran timbul tina prosés kuantum dina otak atanapi timbul tina pajeulitna prosés anu lumangsung dina uteuk. Salah sahiji anu disebut "ateis ambek", Daniel Dennett, langkung teras langkung teras nyatakeun yén sadar yén ilusi. Apologi Kristen Greg Koukl nunjukkeun kana kasalahan dasar dina pertimbangan Dennett:

Upami teu aya eling nyata, moal aya jalan pikeun sadar yén éta ngan ilusi. Upami eling diperyogikeun pikeun ningali ilusi, maka éta henteu tiasa ilusi sorangan. Dina cara anu sami, saurang kedah ningali dunya boh, nyata sareng khayalan, pikeun ngakuan yén aya bédana antara dua sareng akibatna pikeun tiasa ngaidentipikasi dunya ilusi. Upami sadayana persépsi mangrupikeun ilusi, salah henteu bakal tiasa mikawanoh sapertos kitu.

Ngaliwatan matérial (Empirical) metode teu tiasa dipanggihan manéh. Ngan ukur fenomena material anu tiasa ditetepkeun anu tiasa ditingali, tiasa diukur, dibuktikeun sareng tiasa diulang ulang. Upami aya ngan ukur hal anu sacara empiris nunjukkeun, maka naon anu teu aya tiasa janten unik (moal bisa diulang). Sareng upami ieu mangrupikeun hal, maka carita anu kajantenan tina urutan-kajadian anu unik, henteu tiasa diulang deui kajadian henteu tiasa aya! Ieu tiasa cocog, sareng pikeun sabagian éta mangrupikeun panjelasan anu sawenang-wenang aya ngan ukur hal anu tiasa dibuktikeun ku metode anu khusus sareng anu dipikaresep. Pondokna, teu aya deui jalan pikeun ngabuktikeun sacara empiris yén ngan ukur empiris diverifikasi / hal-hal material aya! Éta teu logis pikeun ngirangan sadayana kanyataan naon anu tiasa dipanggihan ku hiji padika ieu. Pandangan ieu kadang disebut Élmu.

Ieu mangrupikeun topik anu ageung sareng kuring ngan ukur ngagores permukaan, tapi ogé topik anu penting - perhatosan catetan Yesus: «Sareng ulah sieun ka jalma anu maéhan awak tapi moal tiasa maéhan jiwa» (Mateus 10,28). Yesus henteu materialis - anjeunna ngadamel bedana anu jelas antara salira (anu ogé kalebet dina uteuk) sareng komponén anu teu jelas dina mahluk manusa, anu mangrupikeun hakekat kapribadian urang. Nalika Yesus nyarioskeun ka urang henteu ngantep batur maéhan jiwa urang, anjeunna ogé hartosna yén urang henteu kedah ngantep batur ngancurkeun iman sareng kapercayaan ka Allah. Urang teu tiasa ningal Gusti, tapi urang terang sareng percanten ka anjeunna sareng ngalangkungan eling non-fisik urang bahkan tiasa ngaraosan atanapi ningal anjeunna. Kami yakin ka Allah mangrupikeun bagian tina pangalaman sadar urang.

Yesus ngingetkeun urang yén pikiran urang mangrupikeun bagian anu penting dina nuturkeun Anjeunna salaku murid-Na. Eling urang masihan urang kamampuan percanten ka triout Allah, Rama, Putra sareng Roh Suci. Éta ngabantosan urang pikeun nampi kurnia iman; kapercayaan ieu mangrupikeun "kapercayaan teguh kana naon anu anjeun ngarepkeun sareng mamang dina naon anu anjeun teu tingali" (Ibrani 11,1). Kesadaran kami ngamungkinkeun urang terang sareng percanten ka Gusti salaku Maha Nyipta supaya "sadar yén dunya diciptakeun ku Firman Allah, sahingga sadaya anu katingali asalna tina nanaon (Basa Inggris: ti kawih) parantos janten » (Ibrani 11,3). Kesadaran kami ngamungkinkeun urang ngalaman perdamaian anu langkung luhur tibatan sagala alesan, pikeun ngakuan yén Gusti téh cinta, percaya ka Yesus salaku Putra Allah, percaya kana kahirupan anu abadi, terang kabagjaan sajati sareng terang yén kami sajati Nyaeta barudak tercinta.

Kita Hayu urang gumbira yen Gusti ngasihkeun pikiran pikeun mikawanoh dunya urang sorangan sareng Anjeunna,

Joseph Tkach

presiden
KOMUNITAS GRATIS KOMUNITAS


pdfKumaha saur anjeun ngeunaan kasadaran?