Tingali Injil ngaliwat kacamata Yesus

427 panginjauan

Nalika nyetir ka imah kuring mendakan hiji hal dina radio anu tiasa dipikaresep ku kuring. Abdi atos di penyiar Kristen dimana panyilidikan nyarios: "Injil mangrupikeun warta anu saé upami henteu telat!" Perhatosanna nyaéta Kristen kedah nginjil ka tatanggana, babaturan sareng kulawarga, upami aranjeunna henteu nampi Yesus ogé Gusti sareng Panebus. Suratna anu jelas jelas: "Anjeun kedah nginjil Injil sateuacan kasép!" Sanaos pandangan ieu seueur Protestan Evangelical (sanaos henteu sadayana) dibagi, aya pandangan anu sanés anu diwakilan ku Nasrani Ortodok ayeuna sareng baheula. Kuring bakal sakeudeung ngagambarkeun sababaraha pandangan anu nyarankeun yén urang henteu kedah terang pasti kumaha sareng iraha Gusti ngajurung jalma kana kasalametan sahingga aranjeunna tiasa aktip ngiringan dina karya evangelism anu aya dina Roh Suci ayeuna.

Wangenan

Pendakwah anu kuring dengar dina radio gaduh pandangan Injil (sareng kasalametan), ogé katelah restrictivism. Pandangan ieu negeskeun yén pikeun jalma anu henteu sacara terang-leres terang sareng sadar Yesus Kristus salaku Gusti sareng Jurusalamet sateuacan maotna, henteu aya deui kasempetan pikeun disalametkeun; Rahmat Gusti moal ngalarapkeun deui. Ku ayana restrictivism ngajarkeun yén maot kumaha ogé langkung kuat tibatan Allah - sapertos "cekét kosmis" anu bakal nyegah Tuhan pikeun ngahémat jalma (sanaos henteu kalepatan) aranjeunna anu henteu terang-leres ngaku ka Yesus salaku Gusti sareng Juru Salamet salami aranjeunna salami. Numutkeun kana doktrin restrictivism, kurangna prakték sadar kapercayaan ka Yesus salaku Gusti sareng Panebus nutup nasib 1. jalma anu maot tanpa ngadangukeun Injil, 2. jalma anu maot tapi anu nampi nampi Injil anu salah 3. Jalma anu maot tapi ngagaduhan hirup sareng cacad méntal anu ngahalang aranjeunna tina ngartos Injil. Ku cara nyiptakeun kaayaan anu tangguh pikeun jalma-jalma asup kana kasalametan sareng jalma-jalma anu ditolak, restrictivism nyababkeun patarosan anu gencang sareng nangtang.

inclusivism

Pandangan evangelism anu sanésna seueur pendukung Kristen dikenal salaku inklusif. Pandangan ieu, anu dianggap Alkitab pikeun otoritas, ningali kasalametan salaku hal anu ngan ukur tiasa dipikolehi ngaliwatan Isa Al Masih. Dina ieu ajaran ieu aya seueur pandangan ngeunaan nasib jalma anu henteu sacara nyata ngaku kapercayaan ka Yesus sateuacan pupusna. Bébas ieu tampilan tiasa dipendakan sapanjang sajarah garéja. Justin éta martir (Abad ka-2) sareng CS Lewis (Abad ka-20) duanana ngajarkeun yén Gusti ngan ukur nyalametkeun jalma ngan ukur ngalangkungan padamelan Kristus. Hiji jalma tiasa disalametkeun sanajan anjeunna teu terang nanaon tentang Kristus, upami anjeunna ngagaduhan "iman implisit" anu digarap ku rahmat Allah dina hirupna ku pitulung Roh Suci. Kadua ngajarkeun yén "implisit" kapercayaan janten "jelas" nalika Gusti ngarahkeun kaayaan pikeun ngartos jalmi terang saha Kristus sareng kumaha Gusti, ngalangkungan rahmat, ngaktifkeun aranjeunna disimpen ku Kristus.

Injil Postmortem

Panempo sanés (dina inclusivism) ngarujuk kana syahadat anu disebut evangelism postmortem. Pandangan ieu negeskeun yén non-evangelized tiasa ditebus ku Allah sanaos maot. Pandangan ieu diwakilan ku Clement of Alexandria dina ahir abad kadua sareng ti teolog Jibril Fackre dina jaman modéren (lahir 1926) dipasihan. Teolog Donald Bloesch (1928-2010) ogé ngajarkeun yén jalma anu teu ngagaduhan kasempetan dina kahirupan ieu pikeun ngakuan Kristus, tapi anu percanten ka Allah, bakal dibéré kasempetan ku Allah pikeun nangtung sateuacan Kristus saatos pupus.

universalism

Sababaraha urang Kristen nyandak pandangan anu katelah universalisme. View ieu ngajarkeun yén (ku sababaraha cara) sadayana pasti bakal disimpen paduli naha aranjeunna saé atanapi goréng, bertaubat atanapi henteu tobat sareng percanten ka Yesus salaku Juru Salamet atanapi henteu. Arah deterministik ieu nyatakeun yén dina tungtungna sadaya jiwa (naha manusa, angelic atanapi demonic di alam) disimpen ku rahmat Allah sareng yén jawaban individu pikeun Gusti teu masalah. Pandangan ieu katingali dina kaayaan pamimpin Kristen Origen di abad kadua sareng ti saprak ngahasilkeun ngahasilkeun turunan anu diwakilan ku pengikut-pengikutna. Sababaraha (Upami henteu sadayana) doktrin universalisme henteu ngémutan Yesus salaku Juru Salamet sareng nganggap réaksi manusa ka arah hadiah kamurahannana Gusti salaku teu relevan. Kanggo sabagéan ageung Nasrani, ideu yén batur tiasa nampik rahmat sareng nampik Jurusalamet sareng tetep ngahontal kasalametan lengkep pikasieuneun. Kami (GCI / WKG) nganggap pandangan universalisme janten teu nyambung.

Naon anu dipercaya ku GCI / WKG?

Sapertos sareng sagala masalah doktrin anu urang urusankeun, urang mimiti sadayana komitmen kana bebeneran anu diturunkeun dina Kitab Suci. Di dinya kami mendakan pernyataan yén Allah parantos nyukuran sadaya umat manusa dina Kristus (2 Korinta 5,19). Yesus cicing sareng urang salaku manusa, pupus pikeun urang, naros sareng naros ka sawarga. Karya rekonsiliasi réngsé nalika Isa nyatakeun dina salib sanés saacanna pupus: "Atos atos!" Kusabab wahyu Alkitabiah, urang terang yén naon anu kajadian ka jalma-jalma dina tungtungna moal kakurangan motivasi, tujuan, sareng tujuan Gusti. Trioat Gusti urang nyarioskeun sagala rupa anu mungkin pikeun nyalametkeun unggal jalma tina kaayaan anu dahsyat sareng anu disebut "naraka". Bapana nyayakeun putrana pribumi pikeun nami kami, anu parantos ngadeg pikeun urang salaku imam anu kantos saprak tiheula. Roh Suci ayeuna damel ngagambar jalma-jalma pikeun ngabagi berkah anu disimpen ku Kristus. Éta anu urang terang sareng percanten. Tapi teu seueur anu urang henteu terang sareng urang kudu ati-ati henteu nyandak kasimpulan keur ngagambar (implikasi logis) ngeunaan hal-hal anu saluareun naon anu dipasihkeun ka urang dina kanyaho aman.

Salaku conto, urang kedah henteu overuse rahmat Allah ku cara dogmatik nyebarkeun pandangan universalis yén, nalika sadaya jalma disalametkeun, Allah bakal ngalanggar kabébasan pilihan ku jalma-jalma anu sacara milih sareng tekun nampik cinta-Na, ku jalan nyingkirkeun Anjeunna sareng ngetok Roh-Na. Hésé percanten yén batur ngalakukeun kaputusan sapertos kitu, tapi upami urang maca kitab suci tulus (Kalayan seueur peringatan aranjeunna henteu ngalawan Firman sareng Roh Suci), urang kedah ngaku yén kamungkinan yén sababaraha urang pamustunganana bakal nampik Gusti sareng cinta-Na. Perlu diinget yén tampikan sapertos dumasar kana kaputusan anjeun nyalira - sareng henteu ngan ukur nasibna. CS Lewis nempatkeun éta ku cara angéng: "Gerbang naraka ditutup ti jero". Dina basa sanés, apan nyaéta dimana anjeun kedah nolak cinta sareng rahmat Allah salamina. Sanaos urang henteu tiasa mastikeun pasti yén sadaya jalma tungtungna bakal nampi kurnia Gusti, urang tiasa ngarepkeun éta. Ieu pangarep-arep mangrupikeun pangarep-arep ku Allah supaya teu aya anu leungit, tapi sing saha waé anu tobat. Pasti, urang tiasa sareng henteu kedah ngarep-arep kirang sareng kedah nyumbang sareng Roh Suci pikeun nungtun jalma tobat ngalangkungan anjeunna.

Asih Allah sareng murka allah henteu simetris: dina basa sanés, Allah nolak sagala anu nolak tujuan na hadé sareng dipikacinta. Allah moal janten Gusti anu dipikacinta upami anjeunna henteu laksanakeun anu sami. Gusti hates dosa sabab nyababkeun asih-Na sareng sabab alus pikeun umat manusa. Amarahna janten sahiji aspek cinta - Gusti nolak ketahanan urang. Dina rahmat-Na, dipotivasi ku cinta, Allah henteu ngan ukur ngahampura urang, tapi ogé disiplin sareng ngarobih. Urang moal tiasa nganggap rahmat Allah kawates. Leres, aya kamungkinan nyata yén sababaraha bakal milih salamina nolak rahmat anu maha asih sareng pangampura Gusti, tapi éta moal kajantenan margi Gusti parantos ngarobih pikiran - Tujuan na dijelaskeun dina Yesus Kristus.

Ningali gelas Yesus

Kusabab kasalametan, anu sacara pribadi sareng hubungan, mangaruhan Tuhan sareng jalma-hubungan anu aya hubunganana, teu tiasa urang nganggap yén kami mertimbangkeun pengadilan Allah atanapi ngalaksanakeun batas-batas pikeun kersaning Tuhan pikeun hubungan. Tujuan tina pengadilan biasana kasalametan - nya éta ngeunaan hubungan. Ngaliwatan pengadilan, Allah misahkeun naon anu dicabut (bencana) nya kedah pikeun jalma gaduh hubungan (Kahijian sareng komunitas) sareng anjeunna. Ku sabab kitu, urang percanten yén Allah pareng hakim sareng dosa sareng jahat ka dikutuk, tapi para pangatur dosa disimpen sareng didamai. Anjeunna misahkeun urang tina dosa sahingga éta "tebih" sapertos "énjing téh ti soré". Siga sareng bangsa kuno Israil kuno, Gusti ngintunkeun dosa urang ka gurun sahingga urang ngagaduhan kahirupan anyar dina Kristus.

Pangadilan Allah netepkeun, nundutan, sareng nyucikeun Kristus dina nyalametkeun jalmi anu dihukum. Pangadilan Allah janten prosés nyusun kaluar sareng screening - pisah tina hal anu leres atanapi salah, anu ditentang atanapi pikeun urang, anu ngarah kana kahirupan atanapi henteu. Pikeun ngartos duanana sifat kasalametan sareng pangadilan, urang kedah maca kitab suci, sanés ngaliwat kacamata pangalaman urang sorangan, tapi ngaliwat kacamata jalma sareng padamelan Yesus, Penebus suci sareng hakim urang. Kalayan ieu, émut patarosan di handap ieu sareng jawaban anu atra:

  • Naha Gusti kawatesanan dina rahmat-Na? NO!
  • Naha Allah dibatesan waktos sareng ruang? NO!
  • Naha Allah ngan ukur tiasa ngalaksanakeun kerangka hukum alam siga urang manusa? NO!
  • Naha Gusti dibatesan ku urang kurang kanyaho? NO!
  • Naha anjeunna master of time? Sumuhun!
  • Naha anjeunna tiasa nambihan seueur kasempetan dina waktos anjeunna sakumaha anu dipikahoyong ku urang janten kabuka pikeun rahmat ngalangkungan Roh Suci-Na? Pasti!

Nyaho yén kami terbatas, tapi sanés Gusti, urang moal tiasa ngajantenkeun watesan pikeun Bapa, anu terang haté urang saé sareng lengkep. Urang tiasa ngawangun kasatiaan na, sanaos urang teu téori pasti ngeunaan kumaha kasatiaan sareng rahmatna sacara rinci dina kahirupan unggal jalma, dina kahirupan éta sareng anu salajengna. Anu pasti urang terang nyaéta: Akhirna, moal aya anu bakal ngucapkeun: "Allah, upami anjeun ngan ukur sakedik deui anu dipikacinta ... anjeun tiasa ngahémat jalmi X". Urang sadayana bakal mendakan yén rahmat Allah henteu langkung cekap.

Warta anu saé nyaéta pikeun hadiah panebusan gratis pikeun sadayana umat manusa gumantung pisan ka Yesus nampi urang - henteu dina nrima anjeunna. Kusabab "sadayana anu nyebut nami Gusti disalametkeun" teu aya alesan pikeun urang henteu nampi kurniaan hirup langgeng sareng hirup numutkeun firman-Na sareng dina roh anu dikirim Bapa ka urang ku kituna urang tiasa ngeusian dinten ieu Bagikeun dina kahirupan Kristus. Kukituna, aya unggal alesan pikeun urang Kristen ngadukung pagawéan anu saé - ngiringan aktip dina padamelan Roh Suci, anu ngajantenkeun jalma tobat sareng iman. Saé uninga yén Yesus boh nampi sareng ngabéréskeun urang.       

ku Joseph Tkach


pdfTingali Injil ngaliwat kacamata Yesus