Lima prinsip dasar ibadah

490 prinsip dasar ibadah Urang ngagungkeun Gusti ku ibadah urang sabab urang ngajawab anjeunna sakumaha anu leres. Anjeunna pantes dipuji sanés ngan ukur pikeun kakuatanana tapi ogé pikeun kahadéanana. Gusti cinta sareng sagala anu anjeunna lakukeun nyaéta ti cinta. Éta pantes dipuji. Kami malah muji cinta manusa! Kami muji jalma anu bakti kahirupan pikeun ngabantosan batur. Anjeun henteu gaduh kakuatan anu cukup pikeun nyalametkeun diri, tapi anjeun nganggo pikeun ngabantosan batur - éta kapuji. Kontrasna, urang nyempad jalma anu ngagaduhan kamampuan pikeun ngabantosan batur tapi nolak ngalakukeun éta. Kahadéan pantes dipuji langkung ti kakuatan. Gusti ngagaduhan duanana kusabab anjeunna bageur sareng kawasa.

Puji mujarabkeun beungkeutan cinta antara kami sareng Allah. Asih Allah pikeun urang moal pernah kasiksa, tapi cinta urang ka Anjeunna sering janten lemah. Ku pujian hayu urang cinta-Na pikeun urang mundur sareng saleresna ngabebaskeun seuneu cinta ka Anjeunna yén Roh Suci parantos dilebetkeun ka urang. Hadé pikeun urang émut sareng ngulang deui kumaha saé Gusti, sabab nguatkeun urang ka Kristus sareng ningkatkeun kahayang urang janten sapertos anjeunna dina kahadean, anu ogé nambahan kabagjaan urang.

Kami didamel pikeun ngumumkeun berkah Gusti (1 Petrus 2,9) muji sareng ngahargaan anjeunna - sareng langkung saé urang satuju sareng tujuan Allah pikeun kahirupan urang, langkung ageung kabagjaan urang. Kahirupan langkung minuhan nalika urang ngalakukeun naon anu dilakukeun ku urang: pikeun ngahormatan ka Gusti. Urang ngalakukeun ieu henteu ngan ukur jasa urang, tapi ogé ku cara hirup.

Cara hirup ibadah

Ngabdi ka Gusti mangrupikeun cara hirup. Kami nawiskeun diri salaku korban badan sareng indra (Roma 12,1: 2). Urang ngaladénan ka Gusti nalika urang nginjil Injil (Roma 15,16). Urang ngaladénan ka Gusti nalika urang masihan sumbangan (Filipi 4,18). Urang ngalayanan ka Gusti nalika ngabantosan jalma sanés (Ibrani 13,16). Kami nyatakeun yén anjeunna pantes waktos urang, perhatian sareng kasatiaan. Kami muji kamulyaan sareng kamulyaanna anu parantos janten salah saurang urang. Kami muji kaadilan sareng rahmat-Na. Kami muji anjeunna pikeun naon anjeunna.

Kusabab kami dilakukeun pikeun ngumumkeun kamulyaan na. Éta leres yén urang muji Anjeunna anu nyiptakeun urang, anu maot sareng wungu kanggo urang nyalametkeun urang sareng masihan kahirupan anu langgeng, anu ayeuna damel ngabantosan urang janten sapertos anjeunna. Kami ngahutang kasatiaan sareng cinta urang.

Kami dilakukeun pikeun muji Gusti sareng bakal salawasna. Rosululloh John nampi visi ngeunaan masa depan urang: «Sareng unggal makhluk anu aya di langit sareng di bumi sareng handapeun bumi sareng di laut sareng sadaya anu aya, kuring nguping ucapkeun: Saha anu calik dina tahta sareng Puji sareng ngahormatan sareng pujian sareng kekerasan ka Domba ti kalanggengan ka kalanggengan! » (Wahyu 5,13). Ieu mangrupikeun jawaban anu leres: hormat pikeun jalma anu kagum, ngahormatan pikeun anu satia sareng kasatiaan ka jalma anu satia.

Lima prinsip dasar

Jabur 33,13 ngadesek ka urang, ”Girang-girang ka Gusti, aranjeun jelema-jelema adil; hayu anu jejeg muji anjeunna. Puji sukur ka Gusti ku kecapi; nyanyi muji-muji ka anjeunna dina taler sapuluh senar. Nyanyi anjeunna lagu anyar; maenkeun kalayan alus dina senar kalayan sora anu bagja! " Kitab Suci maréntahkeun urang pikeun nyanyi sareng surak bungah, nganggo kecapi, suling, rebana, trombon sareng simbal - komo nyembah anjeunna dina jogét (Jabur 149: 150). Gambar nyaéta salah sahiji kaleuleuwihi, kabagjaan anu bungah sareng kabagjaan anu dikedalkeun tanpa ragu.

Alkitab nembongkeun urang conto ibadah spontan. Éta ogé ngandung conto-conto ibadah anu sangat formal, sareng rutinitas anu saé ditetepkeun mangetan. Duanana bentuk ibadah tiasa diyakinkeun; teu aya anu tiasa ngaku ngan ukur hiji anu leres ngabenerkeun muji ka Gusti. Abdi hoyong ngagariskeun sababaraha prinsip dasar anu penting dina ibadah.

1. Kami disauran nyembah

Gusti hoyong urang nyembah ka Mantenna. Ieu angger anu urang tiasa maca ti mimiti nepi ka akhir Alkitab (Kajadian 1: 4,4; Yohanes 4,23:22,9; Wahyu). Nyembah ka Gusti mangrupikeun mangrupikeun alesan naha urang disebut ngawartosan kamulyaan-Na (1 Peter 2,9). Umat ​​Allah henteu ngan ukur nurut sareng nurut ka Anjeunna, tapi ogé ngalakukeun perbuatan ibadah. Éta berkorban, éta nyanyi pujian, sholatna.

Urang ningali rupa-rupa cara ibadah anu tiasa dilakukeun dina Kitab Suci. Seueur rincian anu dipasihkeun dina Hukum Musa. Jalma-jalma tangtu ditugaskeun ngalaksanakeun tindakan anu parantos diwateskeun dina waktos-waktos sareng lokasi. Kontras, urang tingali dina Kajadian 1 yén patriarks ngagaduhan sababaraha aturan pikeun muja. Aranjeunna ngagaduhan henteu didamelkeun, janten lokal, sareng terang sababaraha paréntah ngeunaan naon jeung iraha rék dikorban.

Perjangjian Anyar ogé henteu nganggo seueur detil ngeunaan kumaha sareng iraha ibadah kedah kajantenan. Laku ibadah henteu diwateskeun kana kelompok jalma khusus atanapi tempat anu khusus. Kristus ngaleungitkeun syarat Musa. Sakabéh anu iman mangrupikeun imam sareng terus-terusan nawiskeun diri salaku korban hirup.

2. Wungkul Gusti tiasa disembah

Sanaos aya rupa-rupa bentuk ibadah, urang tingali anu tetep sederhana anu dijalankeun sadaya Kitab Suci: Mung Allah tiasa disembah. Ibadah ngan ukur ditarima upami éta ekslusif. Gusti nungtut sadaya cinta urang - sadayana kasetiaan urang. Urang moal tiasa nyayogikeun dua dewa. Sanaos urang tiasa nyembah ka anjeunna dina sababaraha cara, ngahijikeun urang ngahiji dina kanyataan yén anjeunna mangrupikeun anu urang nyembah.

Di Israel kuno, Baal, déwa Kanaan, sering disembah ku persaingan sareng Gusti. Dina dinten Yesus éta tradisi agama, kaadilan diri sareng munafik. Sagala rupa anu aya diantara urang sareng Allah - sagala rupa anu nyegah urang taat ka Anjeunna - mangrupikeun dewa palsu, idola. Kanggo sababaraha, éta artos; pikeun batur, éta jinisna. Sababaraha ngagaduhan masalah anu gedé pikeun kareueus atanapi prihatin pikeun ajen sareng batur. Rasul John ngadadarkeun sababaraha dewa palsu anu umum dina salah sahiji hurupna:

Ulah cinta dunya! Ulah hang haté kana naon anu dialam dunya! Upami aya anu mikacinta dunya, cinta pikeun bapa henteu ngagaduhan tempat dina kahirupanna. Kusabab teu aya ciri anu dunya ieu asalna tina Bapa. Naha éta sarakus tina jalma egois, rupa-rupa srakahna atanapi kakayaanna sareng kakuatanana - sadayana ieu ngagaduhan asal na di dunya ieu. Sareng dunya pasihan hawa nafsu; tapi sing saha anu dipikahoyong ku Gusti, bakal hirup salawasna. (1 Yohanes 2,15: 17 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Henteu janten masalah naon kalemahan urang, urang kedah nyebarkeun éta, maéhan éta, ngahapus sadayana déwa palsu. Upami aya anu nyegah urang tina nurut ka Allah, urang kedah nyingkirkeunana. Gusti hoyongkeun jalma-jalma anu ngan ukur nyembah ka Anjeunna, anu gaduh anjeunna salaku puseur kahirupanna.

3. Kajembaran

Konstanta anu katilu perkawis ibadah anu dituduhkeun Alkitab nyaéta ibadah urang kedah ikhlas. Henteu aya gunana lamun urang ngan ukur demi formasi, nyanyi lagu anu pas, kumpulkeun dina dinten anu leres, sareng ucapkeun kecap anu leres, tapi henteu dipikacinta ka Gusti kalayan haté. Yesus nyritik jalma anu ngahormatan ka Gusti kalayan biwir, tapi anu nyembah sia sia sabab haté jauh tina Gusti. Tradisi maranéhna, mimitina dikandung pikeun nganyatakeun cinta sareng nyembah, dibuktikeun jadi halangan pikeun cinta leres sareng ibadah.

Yesus ogé ngantebkeun kabutuhan ikhlas nalika anjeunna nyarioskeun yén Allah kedah disembah dina roh sareng kabeneran (Yohanes 4,24). Upami urang ngaku cinta ka Gusti tapi nolak paréntah-Na, urang ogé munafik. Upami urang ngahargaan kabébasan langkung seueur ti otoritas-Na, urang teu tiasa leres-leres nyembah ka Anjeunna. Urang teu tiasa nempatkeun perjanjian na dina sungut urang sareng ngaleungitkeun kecap-Na di tukangeun urang (Jabur 50,16: 17). Urang teu tiasa nyauran anjeunna Gusti sareng teu malire paréntahna.

4. Nurutkeun

Dimana-mana dina Kitab Suci jelas yén ibadah anu leres sareng taqwa babarengan. Ieu hususna leres ngeunaan Firman Allah ngeunaan cara urang silih jaga. Urang moal tiasa ngahargaan ka Allah upami urang ngahina ka barudak-Na. «Nalika aya anu nyarios: Kuring bogoh ka Allah sareng ngabenci lanceukna, anu tukang bohong. Kusabab henteu saha anu henteu bogoh ka lanceukna anu anjeunna ningali teu tiasa bogoh ka Allah anu anjeunna teu ningali » (1 Yohanes 4,20: 21). Yesaya ngajelaskeun kaayaan anu sami sareng ngejah kritik jalma-jalma anu nuturkeun ibadah sareng dina waktos anu sami ngalaksanakeun kaadilan sosial:

Teu aya deui nawiskeun kurban katuangan anu sia-sia! Supa iku barang-barang naib ku kuring! Anyar bulan sareng Sabat, lamun anjeun ngumpul, kuring henteu resep pamréntahan sareng riungan! Jiwa kuring musuh anyar bulan sareng festival taunan anjeun; aranjeunna mangrupikeun beban kuring, kuring bosen nyandak aranjeunna. Sareng upami anjeun sumebar leungeun anjeun, kuring nyumput panon kuring ti anjeun; komo upami anjeun ngado'a anu jauh, kuring teu nguping anjeun (Yesaya 1,11: 15).

Sakumaha urang tiasa nyarios, teu aya anu lepat sareng dinten-dinten anu diayakeun jalma, jinis menyan, atanapi sato-sato anu dikorbankeun. Masalahna nyaéta cara aranjeunna hirup sesa waktos. "Leungeun pinuh anjeun getih!" saur anjeunna (Ayat 15) - sareng masalah éta henteu ngan ukur ngeunaan pembunuh nyata.

Anjeunna nyauran solusi anu komprehensif: "Hayu jahat! Diajar milampah kahadéan, milari kaadilan, ngabantosan anu ditindas, ngalaksanakeun kaadilan ka para yatim, pimpinan randa! » (Ayat 16-17). Aranjeunna kedah nempatkeun hubungan interpersonalna. Aranjeunna kedah nempatkeun prasangka rasis, klichés ngeunaan kelas sosial sareng amalan ékonomi anu teu adil.

5. mangaruhan kahirupan sadayana

Ibadah kedah mangaruhan cara anu urang silih resep dina unggal tujuh dinten saminggu. Urang ningali prinsip ieu dimana waé dina Alkitab. Kumaha urang kedah ibadah? Nabi Mika naroskeun patarosan ieu sareng ogé nyerat jawaban:

Kumaha kuring kudu deukeut ka Gusti, sujud ka payuneun Gusti anu luhur? Naha kuring ngadeukeutan ka anjeunna kalayan kurban beuleuman sareng anak sapi umur sataun? Naha Gusti bakal resep kana rébuan domba domba, dina pirang-pirang walungan minyak? Naha kuring nyanggakeun anak cikal pikeun ngalanggar hukum abdi, buah awak kuring pikeun dosa kuring? Anjeun parantos bébéja, manusa, naon anu saé sareng naon anu dipénta ku Gusti ka anjeun, nyaéta ngajaga kata-kata Gusti sareng ngalaksanakeun cinta sareng janten hina di payuneun Gusti anjeun (Mika 6,6: 8).

Nabi Hosea ogé negeskeun yén hubungan langkung penting tibatan sistem ibadah: "Kuring resep cinta sareng henteu berkorban, pangaweruh Allah sareng sanes korban anu kabeuleum" (Hosea 6,6). Kami henteu ngan ukur disauran muji ka Gusti tapi ogé pikeun migawé hadé (Efesus 2,10). Pamanggih urang ngeunaan ibadah kedah langkung jauh tibatan musik, dinten sareng ritual. Perincian ieu henteu penting sakumaha cara urang ngarawat tatangga. Éta munafik mun nyauran Yesus urang Pangéran kecuali urang ogé milari kaadilan-Nya, welas asih, sareng asih.

Ibadah henteu langkung seueur tibatan aksi éksternal - éta ngalibatkeun perobih tingkah laku, anu mana-mana ogé asalna tina parobahan dina paripolah jantung anu dipasihkeun ku Roh Suci. Ditentepkeun dina robih ieu mangrupikeun rélaji urang pikeun ngaluang waktos sareng Gusti dina doa, pangajaran, sareng disiplin spiritual anu sanés. Parobihan dasar ieu henteu sakti - kusabab éta waktos urang méakkeun dina komunikasi sareng Gusti.

Paulus nyebarkeun pandangan ibadah

Ibadah nyangkut sadayana kahirupan urang. Urang baca ieu dina hurup Paulus. Anjeunna nganggo istilah ibadah sareng ibadah (Nyembah) ku cara kieu: «Ayeuna, dulur-dulur, kuring nyarankeun ka anjeun, rahmat Allah, masihan awak anjeun salaku korban anu hirup, suci sareng nikmat ka Gusti. Éta mangrupikeun ibadah anu wijaksana anjeun » (Roma 12,1). Sakabeh kahirupan urang kedah janten ibadah, henteu ngan sababaraha jam saminggu. Upami sakabeh kahirupan urang dikabdi pikeun ibadah, éta pasti bakal nyéépkeun waktos sareng Kristen sanés unggal minggu!

Paulus ngagunakeun déskripsi langkung seueur ngeunaan kurban sareng ibadah di Roma 15,16. Anjeunna nyarioskeun rahmat anu dipasihkeun ku Gusti pikeun janten hamba Kristus Yesus di antara bangsa-bangsa kapir. Hiji anu parios Injil Allah supados bangsa-bangsa kapir tiasa janten pangorbanan ka Allah, disucikeun ku Roh Suci. Da'wah Injil mangrupikeun wujud ibadah sareng ibadah.

Kusabab urang sadayana imam, urang ngagaduhan kawajiban imam pikeun ngumumkeun kauntungan sareng kamulyaan jalma anu parantos nyebat urang (1 Petrus 2,9) - hiji ibadah ibadah anu unggal mukmin tiasa ngalaksanakeun atanapi milu ku ngabantosan batur ngahutbah Injil. Nalika Paulus hatur nuhun ka Pilipus pikeun nyayogikeun dukungan kauangan, anjeunna nganggo istilah ibadah: "Kuring nampi naon anu datang ti anjeun ngalangkungan Epaphroditus: ambeu anu saé, pangorbanan anu pikaresepeun, anu pikaresepeun ka Gusti" (Filipi 4,18).

Bantuan keuangan pikeun ngadukung Kristen sanés tiasa janten bentuk ibadah. Ibadah dijelaskeun dina surat ka bangsa Ibrani salaku hiji hal anu nyiptakeun dirina dina kecap sareng perbuatan: «Maka ayeuna urang ngorbankeun puji syukur ka sadaya Gusti, éta buah tina biwir anu ngaku namina. Entong hilap migawe alus sareng ngabagikeun ka batur; pikeun kurban sapertos Gusti » (Ibrani 13,15: 6).

Urang disebut nyembah, ngagungkeun, sareng nyembah ka Gusti. Karesep kanggo urang ngabagi ngabiayaan mangpaat-Na - warta saé naon anu parantos dilakukeun pikeun urang di na ngalangkungan Gusti sareng Juru Salamet urang Yesus Kristus.

Lima Fakta Ngeunaan Ibadah

  • Gusti hoyong urang nyembah ka Mantenna, muji sareng hatur nuhun ka Anjeunna.
  • Mung Allah anu pantes pikeun ibadah urang sareng kasatiaan mutlak.
  • Ibadah kedah ikhlas, sanés pagelaran.
  • Upami urang nyembah sareng dipikacinta ka Gusti, urang bakal ngalakukeun naon anu dicarioskeun.
  • Ibadah henteu ngan ukur anu urang lakukeun saminggu sakali - kaasup sadayana anu urang laksanakeun.

Naon anu dipikirkeun

  • Naon kualitas Tuhan anjeun anu paling nganuhunkeun?
  • Sababaraha korban Perjangjian Old kabeuleum - sadaya anu tinggaleun aya haseup sareng lebu. Naha salah sahiji korban anjeun tiasa dibandingkeun?
  • Spectator surak nalika timnya nyetak gawang atanapi kameunangan. Naha urang ngaréaksikeun sareng semangat sarua ka Allah?
  • Kanggo seueur jelema, Gusti henteu penting pisan dina kahirupan sapopoé. Naon anu ku jalma ngahargaan?
  • Naha Allah paduli kumaha urang ngubaran jalma séjén?

ku Joseph Tkach


pdfLima prinsip dasar ibadah