Nu nyésa ingon-ingon

391 perawatan bubu Kuring henteu pernah nganggap sorangan janten panon buta pikeun kanyataan. Tapi kuring ngaku yén kuring ngalih ka saluran ngeunaan dokumenter sato nalika wartosna teu kaampeuh atanapi film pitur anu teuing dilarang janten dipikaresep. Aya anu saé pikeun ngawaskeun penjaga kaulinan pikeun nyangking sato liar nalika perlu, sakapeung ngubaran aranjeunna medis, bahkan ngalihkeun panguasaan sato ka daérah anu sanés lingkungan nawiskeun aranjeunna kaayaan hirup anu langkung saé. Anu gamekeepers sering risiko kahirupan upami singa, hippos atanapi badak kedah matak béran. Tangtosna aranjeunna damel di tim sareng unggal léngkah direncanakeun sareng dilaksanakeun kalayan pakakas anu diperyogikeun. Tapi sakapeung aya dina péso poé naha perlakuan anu réngsé.

Kuring émut tindakan anu direncanakeun pisan sareng suksés. Tim para ahli ngeset "bubu" pikeun kelompok eland anu kedah dialihkeun ka daérah anu sanés. Di dinya anjeunna kedah mendakan tanah anu langkung saé sareng nyampur sareng herdé anu sanés pikeun ningkatkeun genetikna. Anu katangkep ku panon kuring ningali kumaha aranjeunna junun meunang pakan sato anu kuat, liar, gancang-gancang pikeun asup kana pengangkut. Hal ieu dilaksanakeun ku cara ngawangun halangan lawon anu diayakeun ku kutub. Sato sato lalaunan dikonci supados aranjeunna tiasa di-push kadorong ka angkutan pengantosan.

Sababaraha dibuktikeun hese dicandak. Tapi, lalaki éta henteu masihan dugi ka sadaya sato-sato éta aman dipayunkeun dina angkutan laut. Éta ogé pantes ningali kumaha sato-sato dileupaskeun ka tempat énggalna, dimana aranjeunna tiasa hirup sacara bébas sareng langkung saé, sanaos aranjeunna henteu ngémutan hal éta.

Abdi tiasa ningali yén aya kamiripan antara lalaki anu nyalametkeun sato ieu sareng Maha Nyipta kami anu dipikacinta mikanyaah ka jalan anu kasalametan anu sampurna. Beda sareng antelop Eland anu aya di buruan cagar, urang sadar berkah Tuhan boh dina kahirupan ieu sareng janji hirup anu abadi.

Dina bab kahiji bukuna, nabi Yesaya ngadu ka jahiliah umat Allah. Sapi, anjeunna nyerat, uninga guruna sareng kaldis terang kana ranjang orok na; tapi umat-umat Allah henteu terang-terang saha anu teu ngartos (Yesaya 1,3). Panginten naha ieu Alkitab sering nyauran urang domba, sareng sigana domba henteu diantara sato anu paling cerdas. Aranjeunna sering angkat arah sorangan pikeun milarian pakan anu langkung saé, sedengkeun angon anu terang anu pangsaéna ngajurung aranjeunna ka pastureland pangsaéna. Sawatara domba hoyong ngajantenkeun janten nyaman dina taneuh lemes sareng kéngingkeun lanté janten déprési. Balukarna, aranjeunna nyangkut sareng henteu tiasa deui nangtung. Jadi henteu heran yén nabi anu sami nyerat dina bab 53,6: "Sakabéh sadayana sesat sapertos domba."

Persis naon anu urang butuhkeun Yesus ngajelaskeun dirina salaku "angon anu hadé" dina Yohanes 10,11, 14 sareng. Dina pasemon ngeunaan domba anu leungit (Lukas 15) anjeunna ngalukis gambar angon anu sumping ka bumi domba anu ilang dina taktakna, pinuh ku kabagjaan upami mendakan deui. Pangon anu saé urang henteu nyerang urang upami urang nyasar siga domba. Ngaliwat dorongan anu jelas sareng ati-ati ti Roh Suci, anjeunna miheulaan urang balik kana jalan anu leres.

Alus-alusna Yesus ka Peter, anu nampik anjeunna tilu kali! Saur anjeunna ka anjeunna: "Eusikeun anak domba kuring" sareng "Gebang domba abdi". Anjeunna ngulem Thomas anu ngagaduhan ragu: "Pasihan ramo di dieu sareng tingali leungeunna, ... ulah percanten, tapi percanten". Henteu aya kecap-kecap anu hina atanapi hinaan, mung sikep panghampura anu digabungkeun sareng bukti-bukti kapangkitan na. Éta pisan anu diperyogikeun Thomas.

Angon anu sami sami terang pisan anu kedah urang tetep aya dina kandang anu saé anu hadé sareng anjeunna sok ngampunkeun urang upami urang ngalakukeun kasalahan bodoh anu sami. Anjeunna mikanyaah ka urang naha euweuh anu leungit. Éta ngamungkinkeun urang diajar pelajaran anu urang butuhkeun. Kadang pelajaran anu nyeri, tapi anjeunna henteu kantos nyerah.

Dina awal nyiptakeun, Gusti ngarepkeun yén manusa kudu ngawasa sadaya sato di planét ieu (Nomer 1:1,26). Sakumaha urang terang, kolot urang anu hébat mutuskeun pikeun jalan sorangan, ku kituna urang henteu acan ningali yén sagalana tunduk kana jalma (Ibrani 2,8).

Nalika Yesus balik pikeun mulangkeun sagala hal, jalma bakal nampi kakuatan anu kasohor ku Allah pikeun aranjeunna.

Para tukang gamé anu ditingalikeun dina acara dina acara TV ngagaduhan kapentingan nyata pikeun ningkatkeun kahirupan sato liar di dinya. Éta peryogi hébat sumberdaya pikeun ngepung sato tanpa nyababkeun aranjeunna. Kabagjaan anu jelas sareng puas anu aranjeunna ngalaman ti hasil anu suksés dibuktikeun dina pameunteuna anu paributan sareng ku panangan.

Tapi ieu tiasa dibandingkeun kabagjaan sareng kabagjaan anu leres bakal aya nalika Yesus angon angon ngabéréskeun "operasi nyalametkeun" dina karajaan na? Tiasa ngabandingkeun résolusi sababaraha antelop eland, anu teras janten dupi pikeun sababaraha taun, kalayan ngahemat seueur miliar tina jalma pikeun kalanggengan? Leres pisan henteu aya cara!

ku Hilary Jacobs


Nu nyésa ingon-ingon