PEMIKIRAN PIKIR


Teuing saé janten leres

Kaseueuran umat Kristen henteu percanten kana Injil - aranjeunna ngémutan kasalametan ngan ukur tiasa dihontal upami aya kéngingkeun ngalangkungan iman sareng kahirupan anu sampurna. "Anjeun henteu ngagaduhan nanaon dina kahirupan." "Upami éta saé teuing saé pikeun leres, maka éta sigana sanés leres." Kanyataan kahirupan anu dipikanyaho ieu sababaraha kali dipasang dina unggal urang liwat pangalaman pribadi. Tapi pesen Kristen nyaéta ngalawan. The ...

Sajarah Jeremy

Jeremy lahir sareng awak anu séhat, pikiran anu alon, sareng panyakit kronis, teu cageur, anu laun-laun maéhan nyababkeun umur ngora na. Tapi, sepuhna parantos nyobian ngorbankeun hirup anu normal-gancang dugi ka anjeunna ngiringan ka sakola pribadi. Dina umur 12, Jeremy ngan ukur aya di kelas kadua. Guruna, Doris Miller, sering putus asa sareng anjeunna. Anjeunna slid on na ...

Xmas - Christmas

"Kukituna, sadulur-sadulur suci, anu bagian salami nyauran surga, tingali rasul sareng Imam Agung anu urang ngaku, Yesus Kristus" (Ibrani 3: 1). Kaseueuran jalma nampi yén Natal parantos janten festival, festival komérsial - sanaos Yesus biasana biasana hilap. Tekenan disimpen dina dahareun, anggur, hadiah sareng perayaan; tapi naon anu dirayakeun? Salaku urang Kristen, urang kedah mikir ngeunaan naha Gusti na nyaéta ...

Pangakuan hiji legalist anonim

"Sampurasun, nami abdi Tammy sareng kuring" legalist ". Kuring ngahukum batur dina pikiran kuring ngan sapuluh menit katukang. "Abdi panginten bakal ngabayangkeun hal anu sami dina rapat" Anonymous Legalists "(AL). Abdi bakal teraskeun sareng ngajelaskeun kumaha kuring ngamimitian ku hal-hal alit; panginten kuring khusus kusabab kuring ngayakeun Hukum Musa. Kumaha atuh mimiti lungsur ka jalma anu henteu percanten sami sareng ...

Naha Gusti nyepengkeun senar na?

Seueur urang Kristen nyarios yén Allah aya dina kadali sareng gaduh rencana pikeun kahirupan urang. Sadayana anu kajantenan ka urang mangrupikeun bagian tina rencana éta. Sababaraha malah bakal ngajawab yén Allah ngatur pikeun urang sadaya acara dinten urang, kaasup nu nangtang. Naha pamikiran ieu ngabebaskeun anjeun yén Gusti ngarencanakeun unggal menit hirup anjeun pikeun anjeun, atanapi anjeun ngagosok dahi anjeun kana ide sapertos kuring? Naha anjeunna henteu masihan urang wasiat bébas? Dupi urang ...

Ditulis dina leungeun-Na

"Kuring terus nahan anjeunna dina panangan. Tapi umat Israil henteu sadar yén sagala anu saé anu aranjeunna datang tina kuring ”(Hosea 11: 3 HFA). Nalika ngotéktak kasus alat kuring, abdi nyumput bungkus roko kuno, sigana ti taun 60an. Hal ieu dipotong kabuka supados daérah panggedéna tiasa diciptakeun. Aya gambar panyambung tilu titik sareng petunjuk kumaha kawatna. Saha ...

Ngambekan hawa

Sababaraha taun ka pengker, saurang pelawak improvisasi anu kasohor ku koméntar lucuna ngancik 9 taun1. Tanggal lahir. Acara ngahijikeun sadaya réréncangan sareng barayana sareng dihadiran ku wartawan warta. Salila wawancara di pésta éta, patarosan anu tiasa diprediksi sareng paling penting pikeun anjeunna nyaéta: "Ka saha atanapi naon anu anjeun pikahoyong pikeun umur panjang anjeun?" Tanpa ragu, pelawak ngajawab: "Engapan!" Saha anu teu satuju? Kami tiasa ...

Datang sareng inum

Hiji sore anu panas kuring nuju damel di kebon apel sareng akina nalika nonoman. Anjeunna naros ka kuring nyandak kendi cai supados anjeunna tiasa nyeuseup panjang Adam's Ale (anu hartosna cai murni). Éta mangrupikeun ungkapan kembangan na pikeun cai masih seger. Sami sapertos cai murni anu nyegerkeun sacara fisik, Firman Allah ngahirupkeun roh urang nalika nuju latihan rohani. Perhatoskeun kecap nabi Yesaya: «Kusabab ...

kurnia Allah ka urang

Pikeun seueur jalma, Taun Anyar mangrupikeun waktos pikeun ngantunkeun masalah sareng kasieun anu lami sareng ngadamel awal anu énggal dina kahirupan. Urang hayang maju dina kahirupan urang, tapi kasalahan, dosa, jeung cobaan sigana geus dipasung urang ka kaliwat. Harepan sareng doa kuring pisan yén anjeun bakal ngamimitian taun ieu kalayan kayakinan pinuh ku iman yén Gusti parantos ngahampura anjeun sareng ngajantenkeun anjeun murangkalih anu dipikacinta.…

Aya hiji hukuman anu langgeng?

Naha anjeun kantos ngagaduhan alesan pikeun ngahukum anak anu henteu patuh? Naha anjeun kantos nyatakeun yén hukumanana moal pernah tungtungna? Kuring ngagaduhan sababaraha patarosan pikeun urang sadayana anu ngagaduhan murangkalih. Ayeuna mangrupikeun patarosan anu kahiji: Naha anak anjeun kantos henteu patuh? Sakali, cokot sakedik mikir upami anjeun teu yakin. Oke, upami anjeun parantos ngawaler enya sapertos sadaya kolotna anu sanés, ayeuna urang sumping ka patarosan anu kadua: ...

Saha Nicodemus?

Salami hirupna di bumi, Isa narik perhatian seueur jalma penting. Salah sahiji jalma anu paling émut nyaéta Nicodemus. Anjeunna mangrupikeun anggota Majelis Tinggi, sakelompok ulama ilmiah anu nyalib Yesus sareng partisipasi bangsa Romawi. Nicodemus ngagaduhan hubungan anu pohara bénten sareng Jurusalamet urang - hubungan anu ngarobih anjeunna lengkep. Nalika anjeunna munggaran papanggih Yesus, anjeunna lulus ...

Lapar di jero urang

"Sadayana ningal anjeun diarepkeun sareng anjeun masihan éta dahareun dina waktos anu leres. Anjeun muka leungeun anjeun sareng eusian makhluk anjeun ... ”(Jabur 145, 15-16 HFA). Sakapeung kuring ngarasa lapar ngajerit dimana waé di jero kuring. Dina pikiran kuring nyobian teu malire anjeunna sareng ngeureunkeun anjeunna bari. Tapi ujug-ujug anjeunna datang deui terang. Kuring nyarioskeun tina kahayang, kahayang anu aya dina jeroeun urang langkung ngartos kana jerona, ceurik ...

Allah the Potter

Émut nalika Gusti masihan perhatian Yermia ka piringan tukang potter (Yer. 1 Nov.8,2-6)? Allah ngagunakeun gambar tukang potter jeung liat pikeun ngajarkeun urang hiji palajaran kuat. Pesen anu sami nganggo gambar tukang kebon sareng liat aya dina Yesaya 45,9 jeung 64,7 kitu ogé dina Romawi 9,20-21. Salah sahiji cangkir karesep kuring, anu kuring sering dianggo pikeun tea di kantor, aya gambar kulawarga kuring. Nalika kuring ningali anjeunna ...

Mesin némbalan

Nalika kuring ngamimitian nginum obat pikeun kaayaan kulit anu hampang, kuring bébéja yén tilu tina sapuluh urang moal ngaréspon ubar. Kuring henteu pernah nyangka yén ubar-ubaran tiasa dikonsumsi sia-sia sareng ngarep-ngarep janten salah sahiji anu untung tujuh. Kuring bakal resep dokter henteu pernah ngajelaskeun ka kuring sabab éta ngaganggu kuring yén kuring tiasa nyéépkeun waktos sareng artos kuring sareng yén kuring ngagaduhan efek samping anu henteu pikaresepeun ...

Ngan datang sakumaha anjeun!

Billy Graham sering nganggo ungkapan pikeun mendorong jalma pikeun nampi panebusan anu urang gaduh dina Yesus: Saur anjeunna, "Ngan datang salaku anjeun!" Témutan éta panginget yén Gusti ningali sadayana: pangsaéna sareng awon kami sareng anjeunna tetep bogoh ka urang. Telepon "ngan datangna sakumaha anjeun" mangrupikeun cerminan tina kecap rasul Paulus: "Kusabab Kristus pupus pikeun urang dina waktu éta urang masih lemah. Muhun ...

Leuwih hade tinimbang sireum

Naha anjeun kantos dina riungan ageung dimana anjeun karaos alit sareng teu pati penting? Atanapi anjeun calik dina pesawat na perhatikeun yén jalma-jalma di lantai na leutik sapertos bug? Kadang kuring mikir yén di panon Allah urang katingalina kawas simeut ngalumbung dina kokotor. Dina Yesaya 40,22: 24 Gusti ngadawuh: Anjeunna kajambatan di luhur bunderan bumi, sareng jalma anu cicing di jerona sapertos sérong; anjeunna ngaluarkeun langit sapertos ...

Anjeunna ngurus dirina

Kaseueuran urang parantos maca Kitab Suci pikeun lami, sering mangtaun-taun. Éta saé maca ayat anu akrab sareng bungkus diri anjeun salaku saatos éta simbut anu anget. Éta tiasa kajantenan yén akrab urang ngabalukarkeun urang teu hilap hal. Upami urang maca ku panonna kabuka sareng ti sudut pandang anyar, Roh Suci tiasa ngabantosan urang mikawanoh deui sareng kamungkinan ogé nginget hal-hal anu urang hilap ...

Dimana cicingna Yesus?

Urang nyembah Jurusalamet anu digedékeun. Éta ngandung harti yén Yesus hirup. Tapi dimana anjeunna cicing? Dupi anjeunna ngagaduhan imah? Panginten anjeunna tinggal langkung handap jalan tinimbang anu sukarelawan dina panyumputan bumi. Panginten anjeunna ogé cicing di bumi gedé di juru sareng murangkalih barudak. Panginten anjeunna cicing di bumi anjeun ogé - anu sapertos anu mowed padang rumput hejo tatangga nalika anjeunna gering. Yesus malah tiasa ngagem ageman anjeun, sapertos nalika anjeun salah ...

Pikeun minuhan hukum

"Éta sabenerna rahmat murni yén anjeun disimpen. Teu aya anu tiasa anjeun lakukeun pikeun diri anjeun kecuali percanten kana naon anu dipasihkeun ku Gusti. Anjeun teu pantes ku ngalakukeun nanaon; sabab Allah henteu hoyong saha waé tiasa ningali kana prestasi-Na sateuacan anjeunna ”(Epesus 2,8-9 GN). Paul wrote: "Cinta teu ngarugikeun ka tatangga; jadi cinta teh minuhan hukum ”(Rom. 13,10 Zurich Alkitab). Éta metot yén urang ti ...

Antisipasi jeung antisipasi

Abdi moal hilap jawaban anu dipasihkeun ku pamajikan Susan nalika kuring nyarios yén kuring bogoh pisan ka anjeunna sareng anjeunna tiasa ngabayangkeun nikah ka kuring. Nya enya, tapi kudu ménta idin heula ka bapana. Untungna, bapana sapuk jeung kaputusan urang. Antisipasi mangrupa émosi. Manehna waits longingly pikeun hareup, acara positif. Kami ogé ngantosan kalayan kabagjaan pikeun dinten kawinan urang sareng waktosna ...

Gusti ogé mikanyaah ka ateis

Unggal waktos diskusi iman aya di palayan, abdi heran naha katingalna para mukmin karasa di karugian. Para mukmin katingalina nunjukkeun yén atheis ogé ngagaduhan bukti éta kajaba para mukmin suksés nguciwakeun aranjeunna. Kanyataanna nyaéta, sanésna, mustahil pikeun atheis ngabuktikeun yén Tuhan teu aya. Ngan kusabab anu percaya, teu ngayakinkeun ateis ngeunaan ayana Tuhan ...

Kalayan manah énggal kana taun énggal!

John Bell ngagaduhan kasempetan pikeun ngalakukeun hiji anu mugia kalolobaan urang moal tiasa ngalakukeun: Anjeunna ngayakeun haténa nyalira. Dua taun ka pengker, anjeunna parantos nandurkeun ati anu suksés. Hatur nuhun kana program Jantung ka Jantung di Pusat Médis Baylor University di Dallas, anjeunna ayeuna tiasa nahan haténa anu kantos tetep hirup salami 70 taun sateuacan diperyogikeun...

Pikirkeun Yesus kalayan bungah

Yesus nyarios pikeun nginget Anjeunna unggal waktos urang sumping ka méja Gusti. Dina taun-taun saméméhna, sakramén éta sepi, kasempetan serius pikeun kuring. Kuring kungsi rarasaan hariwang ngobrol jeung jalma séjén saméméh atawa sanggeus upacara sabab kuring narékahan pikeun ngajaga solemnity. Sanaos urang émut ka Yesus, anu maot teu lami saatos ngabagi tuangeun tuangeun terakhir sareng réréncangan-réncangna, kasempetan ieu henteu kedah diperlakukeun sapertos…

Naon anu dinyatakeun ku Gusti mangaruhan pisan

Ieu sabenerna rahmat murni nu disimpen. Teu aya anu tiasa dilakukeun pikeun diri anjeun iwal ti percanten kana naon anu dipasihkeun ku Gusti. Anjeun teu pantes ku ngalakukeun nanaon; sabab Allah henteu hoyong saha waé tiasa ningali kana prestasi-Na sateuacanna (Epesus 2,8-9 GN). Kumaha éndah lamun urang Kristen datang ka ngarti rahmat! Pamahaman ieu ngaleungitkeun tekanan sareng setrés anu sering urang pasang dina diri urang sorangan. Éta ngajadikeun urang ...

Wisata: tuangeun teu hilap

Seueur jalma anu ngumbara biasana émut landmark anu kasohor salaku sorotan perjalananna. Anjeun nyandak poto, ngadamel albeum poto atanapi mésér. Aranjeunna nyaritakeun babaturanana sareng babaturanana ngeunaan naon anu parantos aranjeunna tingali sareng alami. Anak kuring béda. Pikeun anjeunna, titik-titik luhur perjalanan nyaéta tuangeun. Anjeunna persis tiasa ngajelaskeun unggal kursus unggal tuang. Anjeunna resep pisan unggal tuangeun. Anjeun tiasa…

Hiji palajaran ti binatu

Nyeusian baju mangrupikeun hal anu anjeun terang anu kedah anjeun lakukeun kecuali anjeun tiasa batur pikeun ngalakukeun éta pikeun anjeun! Baju kudu diurutkeun - warna poék dipisahkeun ti anu bodas sareng langkung ringan. Sababaraha barang pakean kedah dikumbah kalayan program anu lembut sareng bahan cuci khusus. Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun diajar ieu jalan keras sakumaha kuring ngalaman dina kuliah. Abdi nahan anu énggal ...

Abdi gé bakal balik sareng cicing salilana!

"Leres yén Kami badé angkat sareng nyiapkeun tempat pikeun anjeun, tapi leres ogé yén kuring bakal sumping deui sareng nyandak anjeun ka kuring, supados anjeun ogé aya dimana kuring aya (Yohanes 1).4,3). Dupi anjeun kantos ngalaman longing jero pikeun hal anu rék lumangsung? Sadayana urang Kristen, bahkan anu aya dina abad kahiji, ngarep-ngarep Kristus balik deui, tapi dina jaman éta aranjeunna nyatakeun dina doa Aram anu sederhana: "Maranatha," anu hartosna ...

Jalan anu langkung sae

Putri ayeuna nembé naroskeun ka kuring: "Emak, naha leres-leres aya hiji cara pikeun kulit ucing"? Kuring seuri. Anjeunna terang naon hartosna paribasa, tapi anjeunna leres-leres ngagaduhan patarosan anu leres ngeunaan ucing goréng ieu. Aya biasana langkung tina hiji cara pikeun ngalakukeun hiji hal. Nalika datang ka ngalakukeun hal-hal anu sesah, urang Amérika yakin kana "kapinteran Amérika lami". Teras we gaduh klisehe: "Peryogikeun mangrupikeun basa indung ...

Yesus henteu nyalira

Hiji guru disruptive ditelasan dina salib di hiji pasir busuk luar Yerusalem. Anjeunna henteu nyalira. Anjeunna sanés ngan ukur anu gaduh masalah di Yerusalem dina dinten musim semi. "Kuring disalib sareng Kristus," nyerat rasul Paulus (Gal 2,20), tapi Paul sanés ngan hiji-hijina. "Anjeun maot sareng Kristus" saur anjeunna ka urang Kristen anu sanés (Kol. 2,20). "Kami dikubur sareng anjeunna" anjeunna nyerat ka urang Romawi (Rm 6,4). Aya naon di dieu…

Gusti moal eureun mikacinta urang!

Naha anjeun terang yén jalma-jalma anu iman ka Allah manggihan hésé pikeun yakin yén Allah mikanyaah aranjeunna? Jalma ngagampangkeun ngabayangkeun Gusti salaku panyipta sareng hakim, tapi sanget hésé ningali Gusti salaku jalma anu mikanyaah sareng paduli pisan kanggo aranjeunna. Tapi kaleresanna nyaéta Gusti urang anu tercinta asih, kreatif, sareng sampurna henteu nyiptakeun naon-naon anu bertentangan sareng Anjeunna, anu aya anu nentang Diri-Na. Sagala ...

Kristus domba Paska urang

"Kanggo domba Paska urang dipeuncit pikeun urang: Kristus" (1. Kor. 5,7). Urang teu hayang ngaliwat atawa mopohokeun kajadian gedé nu lumangsung di Mesir ampir 4000 taun ka tukang waktu Allah ngabébaskeun Israil tina perbudakan. Sapuluh bala di 2. Musa, anu diperlukeun pikeun ngoyagkeun Fir'aun dina stubbornness na, kaadigungan jeung dina lalawanan angkuh ka Allah. Paska mangrupikeun bala anu terakhir sareng definitif ...

Kabéh jalma kaasup

Yesus geus risen! Urang ogé tiasa ngartos pikagumbiraeun murid-murid Yesus sareng para mukmin. Anjeunna gugah! Maot teu bisa nahan manéhna; kuburan kapaksa ngaleupaskeun manéhna. Langkung ti 2000 taun saatosna, urang tetep saling salam kalayan kecap-kecap anu sumanget ieu dina isuk Paskah. "Yesus geus gugah memang!" Kabangkitan Yesus nyababkeun gerakan anu terus dugi ka ayeuna - éta dimimitian ku sababaraha belasan lalaki sareng awéwé Yahudi anu…

Sare sareng teu putus asa?

Héran pisan heran Martin Luther dina surat ka réncang na Philip Melanchthon ngadorong anjeunna: Janten dosa sareng ngantosan dosa langkung kuat, tapi langkung kuat tibatan dosa nyaéta kapercayaan anjeun ka Kristus sareng girang Kristus yen anjeunna dosa. geus nungkulan maot sareng dunya. Dina glance kahiji, paménta sigana luar biasa. Pikeun ngartos peringatan Luther, urang kedah ngauntungan dina kontéks. Luther henteu hartosna dosa ...

Naha neneda, nalika ku Allah terang sagalana?

"Nalika neneda teu kudu string babarengan kecap kosong kawas kapir anu teu nyaho ka Allah. Aranjeunna pikir maranéhna bakal kadéngé lamun maranéhna nyebutkeun loba kecap. Ulah ngalakukeun eta kawas aranjeunna, sabab bapana nyaho naon nu peryogi, sarta anjeunna ngalakukeun sateuacan. anjeun naroskeun ka anjeunna "(Mt 6,7-8 NGÜ). Batur sakali nanya: "Naha kuring kudu neneda ka Allah lamun Anjeunna weruh sagalana?" Yésus nyieun pernyataan di luhur minangka bubuka Doa Yéhuwa. Gusti terang sadayana. Semangatna aya dimana-mana....

Naha Gusti henteu ngajawab doa abdi?

"Naha Gusti henteu ngajawab doa abdi?", Teu kedah aya alesan anu saé, kuring ogé sok nyarios ka diri kuring. Panginten kuring henteu ngado'a nurut pangersa-Na, anu mangrupikeun syarat Alkitab pikeun ngado'a anu dijawab. Meureun kuring masih gaduh dosa dina kahirupan kuring anu kuring henteu kuciwa. Kuring terang yén upami kuring tetep ka Kristus sareng kecap-Na, solat abdi bakal langkung gampang dijawab. Meureun kuring mamang. Janten bari ngado'a ...

Hikmah Allah

Aya hiji ayat anu penting dina Perjanjian Anyar dimana rasul Paulus nyarioskeun yén salib Kristus mangrupikeun kabodoan pikeun urang Yunani sareng ngalanggar urang Yahudi (1 Kor. 1,23). Gampang ningali naha anjeunna ngadamel pernyataan ieu. Barina ogé, dina panempoan Yunani, sophistication, filsafat, jeung atikan éta hiji ngungudag luhur. Kumaha jalma anu disalib bisa nepikeun pangaweruh pisan? Pikeun pikiran Yahudi éta jeritan sareng ...
Ngungkulan: Teu aya anu tiasa ngahalangan asih Gusti

Ngungkulan: Teu aya anu tiasa ngahalangan asih Gusti

Dupi anjeun ngarasa pulsing hampang tina hiji halangan dina hirup anjeun sarta naha anjeun geus diwatesan, ditahan deui atawa kalem handap dina proyék anjeun? Kuring geus mindeng dipikawanoh sorangan salaku tawanan cuaca nalika cuaca unpredictable thwarts miang kuring pikeun petualangan anyar. Perjalanan urban janten mazes ngaliwatan web of roadworks. Sababaraha bisa ditunda ku ayana lancah di kamar mandi ti disebutkeun ...

Kebon jeung deserts

"Tapi aya hiji taman di tempat anjeunna disalib, sareng di éta taman aya kuburan anyar, anu teu aya anu kantos dikurebkeun." John 19: 41. Loba moments nangtukeun dina sajarah Alkitabiah lumangsung di lokasi nu sigana ngagambarkeun alam kajadian. Momen saperti kahiji lumangsung di hiji taman éndah tempat Allah geus nempatkeun Adam jeung Hawa. Tangtosna, Taman Eden mangrupikeun hal anu khusus sabab éta mangrupikeun…

Identitas di Kristus

Kalolobaan jalma leuwih 50 bakal nginget Nikita Khrushchev. Anjeunna karakter anu warni, ribut anu, salaku pamimpin tilas Uni Soviét, ngabantingkeun sapatu dina podium nalika anjeunna nyarios ka Majelis Umum PBB. Anjeunna ogé ogé terang pikeun panjelasan yén manusa munggaran di awang-awang, kosmonaut Rusia Yuri Gagarin "terbang di angkasa tapi ningal aya dewa aya". Pikeun Gagarin nyalira ...

Turunan Ibrahim

«Und alles hat er unter seine Füße getan und hat ihn gesetzt der Gemeinde zum Haupt über alles, welche sein Leib ist, nämlich die Fülle dessen, der alles in allem erfüllt» (Epheser 1,22-23). Auch im letzten Jahr haben wir uns an jene erinnert, die im Krieg das höchste Opfer bezahlten haben, um unser Überleben als Nation sicher zu stellen. Erinnern ist gut. Tatsächlich scheint es eines der Lieblingswörter von Gott zu sein, denn er benützt es öfters. Er erinnert uns…

Pondok walungan?

Salaku murangkalih, kuring nyéépkeun sababaraha waktos sareng misan kuring di tegalan Eyang. Urang turun ka balong sareng katingali aya anu pikaresepeun. Naon anu matak pikaresepna di ditu, urang nyak kodok, lebar dina leutak sareng mendakan sababaraha warga anu langsing. Nu sawawa teu heran nalika urang balik ka bumi ka bumi kokotor, jauh béda ti nalika kami indit. Kolong sering tempat anu leutak, ganggang, kritik leutik sareng ...

Gusti teu aya nanaon ngalawan anjeun

Ahli psikologi ngaranna Lawrence Kolberg ngembangkeun tés éksténsif pikeun ngukur kematangan di daérah penalaran moral. Anjeunna nyimpulkeun yén tingkah laku anu hadé pikeun nyingkahan hukuman nyaéta wujud anu paling handap motivasi pikeun ngalakukeun anu leres Naha urang ngan ukur ngarobah tingkah laku urang pikeun nyegah hukuman? Naha ieu tobat Kristen sapertos kitu? Naha Kristen ngan ukur salah sahiji tina sababaraha cara pikeun ngamajukeun pamekaran moral? Seueur urang Kristen ...