PEMIKIRAN PIKIR


Tuh buah anu hadé

Al Masih teh anggur, Kami cabang! Anggur geus dipanén pikeun nyieun anggur salami rébuan taun. Ieu mangrupikeun prosés anu lengkep sabab butuh masterar dialaman anu séhat, taneuh anu saé sareng waktosna anu sampurna. Pruners pakebonan anggur sareng ngabersihkeun anggur sareng ningali ripening buah anggur pikeun nangtukeun waktosna pasti panen. Teu aya pagawéan anu saé, tapi upami sadayana cocog, éta ...

Identitas di Kristus

Kalolobaan jalma leuwih 50 bakal nginget Nikita Khrushchev. Anjeunna karakter anu warni, ribut anu, salaku pamimpin tilas Uni Soviét, ngabantingkeun sapatu dina podium nalika anjeunna nyarios ka Majelis Umum PBB. Anjeunna ogé ogé terang pikeun panjelasan yén manusa munggaran di awang-awang, kosmonaut Rusia Yuri Gagarin "terbang di angkasa tapi ningal aya dewa aya". Pikeun Gagarin nyalira ...

Allah the Potter

Naha anjeun émut nalika Allah nampik perhatian Yérémia pikeun piringan panci (Yér. 18,2: 6-45,9)? Gusti nganggo gambar tina potter sareng liat pikeun ngajarkeun pelajaran anu nganggur. Pesen anu sami anu nganggo gambar potter sareng lempung tiasa dipendakan dina Yesaya 64,7 sareng 9,20 sareng Roma 21. Salah sahiji cangkir karesep kuring, anu kuring sering nginum tea di kantor, ngiringan gambar kulawarga kuring. Nalika kuring ningali anjeunna ...

Gusti teu aya nanaon ngalawan anjeun

Ahli psikologi ngaranna Lawrence Kolberg ngembangkeun tés éksténsif pikeun ngukur kematangan di daérah penalaran moral. Anjeunna nyimpulkeun yén tingkah laku anu hadé pikeun nyingkahan hukuman nyaéta wujud anu paling handap motivasi pikeun ngalakukeun anu leres Naha urang ngan ukur ngarobah tingkah laku urang pikeun nyegah hukuman? Naha ieu tobat Kristen sapertos kitu? Naha Kristen ngan ukur salah sahiji tina sababaraha cara pikeun ngamajukeun pamekaran moral? Seueur urang Kristen ...

Naha Gusti henteu ngajawab doa abdi?

"Naha Gusti henteu ngajawab doa abdi?", Teu kedah aya alesan anu saé, kuring ogé sok nyarios ka diri kuring. Panginten kuring henteu ngado'a nurut pangersa-Na, anu mangrupikeun syarat Alkitab pikeun ngado'a anu dijawab. Meureun kuring masih gaduh dosa dina kahirupan kuring anu kuring henteu kuciwa. Kuring terang yén upami kuring tetep ka Kristus sareng kecap-Na, solat abdi bakal langkung gampang dijawab. Meureun kuring mamang. Janten bari ngado'a ...

Aya hiji hukuman anu langgeng?

Naha anjeun kantos ngagaduhan alesan pikeun ngahukum anak anu henteu patuh? Naha anjeun kantos nyatakeun yén hukumanana moal pernah tungtungna? Kuring ngagaduhan sababaraha patarosan pikeun urang sadayana anu ngagaduhan murangkalih. Ayeuna mangrupikeun patarosan anu kahiji: Naha anak anjeun kantos henteu patuh? Sakali, cokot sakedik mikir upami anjeun teu yakin. Oke, upami anjeun parantos ngawaler enya sapertos sadaya kolotna anu sanés, ayeuna urang sumping ka patarosan anu kadua: ...

Xmas - Christmas

"Kukituna, sadulur-sadulur suci, anu bagian salami nyauran surga, tingali rasul sareng Imam Agung anu urang ngaku, Yesus Kristus" (Ibrani 3: 1). Kaseueuran jalma nampi yén Natal parantos janten festival, festival komérsial - sanaos Yesus biasana biasana hilap. Tekenan disimpen dina dahareun, anggur, hadiah sareng perayaan; tapi naon anu dirayakeun? Salaku urang Kristen, urang kedah mikir ngeunaan naha Gusti na nyaéta ...

Ngan datang sakumaha anjeun!

Billy Graham sering nganggo ungkapan pikeun mendorong jalma pikeun nampi panebusan anu urang gaduh dina Yesus: Saur anjeunna, "Ngan datang salaku anjeun!" Témutan éta panginget yén Gusti ningali sadayana: pangsaéna sareng awon kami sareng anjeunna tetep bogoh ka urang. Telepon "ngan datangna sakumaha anjeun" mangrupikeun cerminan tina kecap rasul Paulus: "Kusabab Kristus pupus pikeun urang dina waktu éta urang masih lemah. Muhun ...

Isa ngadawuh, Kami bebeneran

Dupi anjeun kantos kedah ngajelaskeun saha anjeun terang sareng bajoang mendakan kecap anu leres? Éta parantos kajantenan ka kuring sareng kuring terang yén batur parantos karasa cara anu sami. Urang sadaya gaduh babaturan atanapi kenalan anu hartosna sesah tiasa dicarioskeun. Yesus teu aya masalah sareng éta. Anjeunna sering jelas, bahkan nalika sumping ngajawab pananya "Saha anjeun?" Abdi khususna tempat salah ...

Hikmah Allah

Aya hiji ayat anu énggal dina Perjangjian Anyar di mana rasul Paulus nyarioskeun salib Kristus sapertos kebodohan pikeun Yunani sareng anu ngaganggu pikeun urang Yahudi (1 Kol. 1,23). Éta gampang ngarti naha anjeunna ngadamel pernyataan ieu. Barina ogé, numutkeun urang Yunani, sophistication, filsafat sareng pendidikan mangrupikeun tujuan anu luhur. Kumaha jalma anu disalib kudu ngawartosan élmu sagala? Pikeun pikiran Yahudi, éta ceurik sareng ...

Sedengna nyaeta pesen

Élmuwan sosial ngagunakeun kecap anu pikaresepeun pikeun ngajelaskeun waktos urang cicing. Anjeun panginten kedah nguping kecap "premodern", "modern" atanapi "postmodern". Mémang, aya anu nyebutkeun waktos urang cicing di dunya pasanggrahan. Élmu sosial ogé ngajukeun téknik anu béda pikeun komunikasi anu épéktip pikeun tiap generasi, nya éta anu "pembina", "boomer", "busters", "X-ers", "Y-ers", "Z-ers" ...

Cara hese

"Kusabab anjeunna nyalira nyarios:" Kuring pasti henteu hoyong tarik leungeun kuring ti anjeun sareng pasti henteu badé ninggalkeun anjeun "(Heb. 13, 5 ZUB). Naon anu urang pigawé upami urang henteu tiasa ningali cara urang? Éta sigana moal mungkin pikeun ngaliwat hirup tanpa prihatin sareng masalah anu di bawa ku hirup. Sakapeung ieu hésé ditanggung. Kahirupan, sigana, samentawis henteu adil. Naha éta kitu? Kami hoyong terang éta. Anu seueur anu teu disangka-sangka ...

Kebon jeung deserts

"Tapi aya hiji kebon di tempat anu disalib anjeunna sareng kreta énggal di kebon di mana teu kantos parantos dipasang" Yohanes 19:41. Seueur tina waktos penting dina sajarah Alkitabiah lumangsung di lokasi-lokasi anu sigana ngagambarkeun sifat-sifat kajadian. Waktu munggaran anu munggaran dilaksanakeun di hiji kebon anu éndah tempat Allah parantos nempatkeun Adam sareng Hawa. Tangtosna, Taman Eden memang istimewa kumargi Gusti Allah ...

Lapar di jero urang

"Sadayana ningal anjeun diarepkeun sareng anjeun masihan éta dahareun dina waktos anu leres. Anjeun muka leungeun anjeun sareng eusian makhluk anjeun ... ”(Jabur 145, 15-16 HFA). Sakapeung kuring ngarasa lapar ngajerit dimana waé di jero kuring. Dina pikiran kuring nyobian teu malire anjeunna sareng ngeureunkeun anjeunna bari. Tapi ujug-ujug anjeunna datang deui terang. Kuring nyarioskeun tina kahayang, kahayang anu aya dina jeroeun urang langkung ngartos kana jerona, ceurik ...

Dimana cicingna Yesus?

Urang nyembah Jurusalamet anu digedékeun. Éta ngandung harti yén Yesus hirup. Tapi dimana anjeunna cicing? Dupi anjeunna ngagaduhan imah? Panginten anjeunna tinggal langkung handap jalan tinimbang anu sukarelawan dina panyumputan bumi. Panginten anjeunna ogé cicing di bumi gedé di juru sareng murangkalih barudak. Panginten anjeunna cicing di bumi anjeun ogé - anu sapertos anu mowed padang rumput hejo tatangga nalika anjeunna gering. Yesus malah tiasa ngagem ageman anjeun, sapertos nalika anjeun salah ...

Yesus henteu nyalira

Gangguan dibunuh dina salib di gunung bukit di luareun Yerusalem. Anjeunna henteu nyalira. Anjeunna sanes ngan ukur ngaganggu di Yerusalem dina dinten semi. "Kuring disalib ku Kristus," tulis rasul Paulus (gal 2,20:2,20), tapi Paulus teu ngan ukur hiji. "Anjeun maot sareng Kristus," saur anjeunna ka urang Kristen anu sanés (Kol. 6,4). "Kami dikubur sareng anjeunna," Anjeunna nyerat ka bangsa Romawi (Rum). Aya naon di dieu ...

Jalan anu langkung sae

Putri ayeuna nembé naroskeun ka kuring: "Emak, naha leres-leres aya hiji cara pikeun kulit ucing"? Kuring seuri. Anjeunna terang naon hartosna paribasa, tapi anjeunna leres-leres ngagaduhan patarosan anu leres ngeunaan ucing goréng ieu. Aya biasana langkung tina hiji cara pikeun ngalakukeun hiji hal. Nalika datang ka ngalakukeun hal-hal anu sesah, urang Amérika yakin kana "kapinteran Amérika lami". Teras we gaduh klisehe: "Peryogikeun mangrupikeun basa indung ...

Allah dina kotak

Naha anjeun kantos panginten anjeun ngartos sadayana sareng engké sadar yén anjeun henteu gaduh ide? Sabaraha proyék anu nyobaan éta nyalira nuturkeun adage lami Upami sadayana sanés damel, baca petunjukna? Kuring malah ngagaduhan masalah saatos parantos maca petunjuk na. Kadang kuring maca tiap léngkah-léngkahna, lakukeun sakumaha anu kuring paham sareng ngamimitian deui kusabab kuring henteu ngalakukeun leres ...

Leuwih hade tinimbang sireum

Naha anjeun kantos dina riungan ageung dimana anjeun karaos alit sareng teu pati penting? Atanapi anjeun calik dina pesawat na perhatikeun yén jalma-jalma di lantai na leutik sapertos bug? Kadang kuring mikir yén di panon Allah urang katingalina kawas simeut ngalumbung dina kokotor. Dina Yesaya 40,22: 24 Gusti ngadawuh: Anjeunna kajambatan di luhur bunderan bumi, sareng jalma anu cicing di jerona sapertos sérong; anjeunna ngaluarkeun langit sapertos ...

Datang sareng inum

Hiji sore anu panas kuring nuju damel di kebon apel sareng akina nalika nonoman. Anjeunna naros ka kuring nyandak kendi cai supados anjeunna tiasa nyeuseup panjang Adam's Ale (anu hartosna cai murni). Éta mangrupikeun ungkapan kembangan na pikeun cai masih seger. Sami sapertos cai murni anu nyegerkeun sacara fisik, Firman Allah ngahirupkeun roh urang nalika nuju latihan rohani. Perhatoskeun kecap nabi Yesaya: «Kusabab ...

Pikeun minuhan hukum

"Ieu rahmat leres upami anjeun disimpen. Anjeun nyalira henteu tiasa ngalakukeun nanaon tapi nampi kalayan yakin naon anu masihan Gusti. Anjeun teu acan hasilna ku ngalakukeun nanaon; sabab Gusti henteu hoyong ka saha waé tiasa ningali ka dirina sorangan sateuacanna ”(Efesus 2,8-9 GN). Paul nulis: "Asih teu ngarugikeun ka batur; janten ayeuna cinta hukum dilaksanakeun »(Rom 13,10 Zurich Alkitab). Éta pikaresepeun yén kami ti ...

Pangakuan hiji "Anistén Legalist"

"Sampurasun, nami abdi Tammy sareng kuring" legalist ". Kuring ngahukum batur dina pikiran kuring ngan sapuluh menit katukang. "Abdi panginten bakal ngabayangkeun hal anu sami dina rapat" Anonymous Legalists "(AL). Abdi bakal teraskeun sareng ngajelaskeun kumaha kuring ngamimitian ku hal-hal alit; panginten kuring khusus kusabab kuring ngayakeun Hukum Musa. Kumaha atuh mimiti lungsur ka jalma anu henteu percanten sami sareng ...

Naha neneda, nalika ku Allah terang sagalana?

"Nalika sholat anjeun, anjeun kedah henteu ngahiji sareng kecap-kecap kosong sapertos bangsa-bangsa anu teu kenal sareng Gusti. Aranjeunna pikir bakal kadenge upami aranjeunna nyarioskeun seueur kecap. Entong ngalakukeunana sapertos aranjeunna, sabab bapak anjeun terang naon anu anjeun butuhkeun, sareng leres sateuacan anjeun naroskeun anjeunna "(Mt 6,7-8 NGÜ). Aya anu sakali naros, "Naha kuring kedah ngado'a ka Gusti nalika anjeunna terang sadayana?" Yesus ngadamel penjelasan di luhur minangka pangenalan pikeun Doa Gusti. Gusti terang sadayana. Sumangetna ka mana waé...

Anjeunna ngurus dirina

Kaseueuran urang parantos maca Kitab Suci pikeun lami, sering mangtaun-taun. Éta saé maca ayat anu akrab sareng bungkus diri anjeun salaku saatos éta simbut anu anget. Éta tiasa kajantenan yén akrab urang ngabalukarkeun urang teu hilap hal. Upami urang maca ku panonna kabuka sareng ti sudut pandang anyar, Roh Suci tiasa ngabantosan urang mikawanoh deui sareng kamungkinan ogé nginget hal-hal anu urang hilap ...

Kalayan manah énggal kana taun énggal!

John Bell ngagaduhan kasempetan pikeun ngalakukeun hiji anu mugia kalolobaan urang moal tiasa ngalakukeun: Anjeunna ngayakeun haténa nyalira. Dua taun ka pengker, anjeunna parantos nandurkeun ati anu suksés. Hatur nuhun kana program Jantung ka Jantung di Pusat Médis Baylor University di Dallas, anjeunna ayeuna tiasa nahan haténa anu kantos tetep hirup salami 70 taun sateuacan diperyogikeun...

Mesin némbalan

Nalika kuring ngamimitian nginum obat pikeun kaayaan kulit anu hampang, kuring bébéja yén tilu tina sapuluh urang moal ngaréspon ubar. Kuring henteu pernah nyangka yén ubar-ubaran tiasa dikonsumsi sia-sia sareng ngarep-ngarep janten salah sahiji anu untung tujuh. Kuring bakal resep dokter henteu pernah ngajelaskeun ka kuring sabab éta ngaganggu kuring yén kuring tiasa nyéépkeun waktos sareng artos kuring sareng yén kuring ngagaduhan efek samping anu henteu pikaresepeun ...

Kristus domba Paska urang

"Kusabab Domba Paska urang parantos dibantai pikeun urang: Kristus" (1 Kol. 5,7: 4000). Kami henteu hoyong henteu sono kana acara hébat anu lumangsung di Mesir ampir 2 taun ka pengker nalika Allah ngabebaskeun Israel tina perbudakan. Sapuluh bala, anu dijelaskeun dina Keluaran, kedah ngocorkeun kedegasan Firaun, sombong, sareng ketahanan sombong ka Gusti. Paskah éta mangrupikeun bala terakhir sareng ahir ...

Saha Nicodemus?

Salami hirupna di bumi, Isa narik perhatian seueur jalma penting. Salah sahiji jalma anu paling émut nyaéta Nicodemus. Anjeunna mangrupikeun anggota Majelis Tinggi, sakelompok ulama ilmiah anu nyalib Yesus sareng partisipasi bangsa Romawi. Nicodemus ngagaduhan hubungan anu pohara bénten sareng Jurusalamet urang - hubungan anu ngarobih anjeunna lengkep. Nalika anjeunna munggaran papanggih Yesus, anjeunna lulus ...

Sajarah Jeremy

Jeremy lahir sareng awak anu séhat, pikiran anu alon, sareng panyakit kronis, teu cageur, anu laun-laun maéhan nyababkeun umur ngora na. Tapi, sepuhna parantos nyobian ngorbankeun hirup anu normal-gancang dugi ka anjeunna ngiringan ka sakola pribadi. Dina umur 12, Jeremy ngan ukur aya di kelas kadua. Guruna, Doris Miller, sering putus asa sareng anjeunna. Anjeunna slid on na ...

Wisata: tuangeun teu hilap

Seueur jalma anu ngumbara biasana émut landmark anu kasohor salaku sorotan perjalananna. Anjeun nyandak poto, ngadamel albeum poto atanapi mésér. Aranjeunna nyaritakeun babaturanana sareng babaturanana ngeunaan naon anu parantos aranjeunna tingali sareng alami. Anak kuring béda. Pikeun anjeunna, titik-titik luhur perjalanan nyaéta tuangeun. Anjeunna persis tiasa ngajelaskeun unggal kursus unggal tuang. Anjeunna resep pisan unggal tuangeun. Anjeun tiasa…

Gusti moal eureun mikacinta urang!

Naha anjeun terang yén jalma-jalma anu iman ka Allah manggihan hésé pikeun yakin yén Allah mikanyaah aranjeunna? Jalma ngagampangkeun ngabayangkeun Gusti salaku panyipta sareng hakim, tapi sanget hésé ningali Gusti salaku jalma anu mikanyaah sareng paduli pisan kanggo aranjeunna. Tapi kaleresanna nyaéta Gusti urang anu tercinta asih, kreatif, sareng sampurna henteu nyiptakeun naon-naon anu bertentangan sareng Anjeunna, anu aya anu nentang Diri-Na. Sagala ...

Teuing saé janten leres

Kaseueuran umat Kristen henteu percanten kana Injil - aranjeunna ngémutan kasalametan ngan ukur tiasa dihontal upami aya kéngingkeun ngalangkungan iman sareng kahirupan anu sampurna. "Anjeun henteu ngagaduhan nanaon dina kahirupan." "Upami éta saé teuing saé pikeun leres, maka éta sigana sanés leres." Kanyataan kahirupan anu dipikanyaho ieu sababaraha kali dipasang dina unggal urang liwat pangalaman pribadi. Tapi pesen Kristen nyaéta ngalawan. The ...

Pondok walungan?

Salaku murangkalih, kuring nyéépkeun sababaraha waktos sareng misan kuring di tegalan Eyang. Urang turun ka balong sareng katingali aya anu pikaresepeun. Naon anu matak pikaresepna di ditu, urang nyak kodok, lebar dina leutak sareng mendakan sababaraha warga anu langsing. Nu sawawa teu heran nalika urang balik ka bumi ka bumi kokotor, jauh béda ti nalika kami indit. Kolong sering tempat anu leutak, ganggang, kritik leutik sareng ...

Turunan Ibrahim

Garéja na awak anjeunna sareng anjeunna cicing di dinya sareng sadayana kasampurnaan. Anjeunna anu ngeusi sadayana sareng dulur kalayan ayana (Epesus 1:23). Taun ka tukang urang émut jalma anu mayar korban anu paling hébat dina perang pikeun mastikeun kasalametan urang salaku nagara. Émut nyaéta saé. Kanyataanna, sigana salah sahiji kecap karesepna Gusti sabab ngagunakeun éta sering. Anjeunna terus ngingetkeun urang kana waspada kana akar urang sareng ...

Abdi gé bakal balik sareng cicing salilana!

"Memang leres kuring indit sareng nyiapkeun tempat pikeun anjeun, tapi ogé leres yén kuring uih deui sareng nyandak anjeun ka kuring dimana anjeun ayana (Yohanes 14,3). Naha anjeun kantos ngagaduhan kahayang anu jero pikeun anu badé sumping pas? Sadaya Nasrani, bahkan jalma-jalma dina abad kahiji, nyangka wangsulna Kristus, tapi dina dinten-dinten éta sareng dina yuswa éta aranjeunna nyarioskeun dina doa Aramaik anu sederhana: "Maranatha", anu hartosna ...

Ngambekan hawa

Sababaraha taun ka tukang, saurang pelawak improvisasi anu kasohor pikeun ucapan lucu nya ngagungkeun ulang taun ka-91. Acara ieu ngahimpun sadaya réréncangan sareng baraya-baladna sareng ogé dirawat kalayan wartawan warta. Dina waktos wawancara di pesta kasebut, patarosan anu paling diramal sareng paling penting pikeun anjeunna nyaéta: "Saha atanapi naon anu anjeun hartosna umur panjang anjeun?" Pelawak ngawaler tanpa ragu: "Napas!" Saha anu tiasa satuju? Urang bisa ...

Hiji palajaran ti binatu

Nyeusian baju mangrupikeun hal anu anjeun terang anu kedah anjeun lakukeun kecuali anjeun tiasa batur pikeun ngalakukeun éta pikeun anjeun! Baju kudu diurutkeun - warna poék dipisahkeun ti anu bodas sareng langkung ringan. Sababaraha barang pakean kedah dikumbah kalayan program anu lembut sareng bahan cuci khusus. Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun diajar ieu jalan keras sakumaha kuring ngalaman dina kuliah. Abdi nahan anu énggal ...

Ditulis dina leungeun-Na

"Kuring terus nahan anjeunna dina panangan. Tapi umat Israil henteu sadar yén sagala anu saé anu aranjeunna datang tina kuring ”(Hosea 11: 3 HFA). Nalika ngotéktak kasus alat kuring, abdi nyumput bungkus roko kuno, sigana ti taun 60an. Hal ieu dipotong kabuka supados daérah panggedéna tiasa diciptakeun. Aya gambar panyambung tilu titik sareng petunjuk kumaha kawatna. Saha ...

Sare sareng teu putus asa?

Héran pisan heran Martin Luther dina surat ka réncang na Philip Melanchthon ngadorong anjeunna: Janten dosa sareng ngantosan dosa langkung kuat, tapi langkung kuat tibatan dosa nyaéta kapercayaan anjeun ka Kristus sareng girang Kristus yen anjeunna dosa. geus nungkulan maot sareng dunya. Dina glance kahiji, paménta sigana luar biasa. Pikeun ngartos peringatan Luther, urang kedah ngauntungan dina kontéks. Luther henteu hartosna dosa ...

Mediator nyaeta pesen

«Sakali-kali, bahkan sateuacan waktos urang, Gusti nyarios ka karuhun urang ku sababaraha cara anu béda ngalangkungan para nabi. Tapi ayeuna, dina waktos terakhir ieu, Gusti nyarios ka urang ngalangkungan Putra-Na. Ngaliwatan anjeunna Gusti nyiptakeun langit sareng bumi, sareng anjeunna ogé ngajantenkeun anjeunna warisan pikeun sagala hal. Kaagungan Ilahi tina Bapana ditingalikeun dina Putra, sabab anjeunna sapinuhna mangrupakeun gambar Allah ”(Ibrani 1,1: 3 HFA). Élmuwan sosial nganggo kecap sapertos ...

Naon anu dinyatakeun ku Gusti mangaruhan pisan

Ieu sih rahmat leres upami anjeun disimpen. Anjeun nyalira henteu tiasa ngalakukeun nanaon tapi nampi kalayan yakin naon anu masihan Gusti. Anjeun teu acan hasilna ku ngalakukeun nanaon; pikeun Alloh henteu kersa ka saha waé tiasa ngandelkeun kasuksésan nyalira di payuneun anjeunna (Efesus 2,8-9 GN). Saé pisan nalika urang Kristen diajar ngartos kurnia! Pangertian ieu nyandak tekanan sareng setrés anu sering urang pasang dina diri urang sorangan. Ayeuna damel urang ...

Gusti ogé mikanyaah ka ateis

Unggal waktos diskusi iman aya di palayan, abdi heran naha katingalna para mukmin karasa di karugian. Para mukmin katingalina nunjukkeun yén atheis ogé ngagaduhan bukti éta kajaba para mukmin suksés nguciwakeun aranjeunna. Kanyataanna nyaéta, sanésna, mustahil pikeun atheis ngabuktikeun yén Tuhan teu aya. Ngan kusabab anu percaya, teu ngayakinkeun ateis ngeunaan ayana Tuhan ...