Ibadah atanapi ibadah idola

525 ibadah ibadah dewa jasa Kanggo sababaraha jalma, sawala ngeunaan pandangan dunya sigana langkung akademik sareng abstrak - jauh tina kahirupan sadidinten. Tapi pikeun jalma-jalma anu hoyong hirup anu dirobih ku Roh Suci di Al Masih, sababaraha hal langkung penting sareng pangaruhna langkung jero kana kahirupan nyata. Pandangan dunya urang nangtoskeun kumaha urang ningali sagala rupa topik - Gusti, politik, bebeneran, pendidikan, aborsi, perkawinan, lingkungan, budaya, jenis kelamin, ékonomi, naon hartosna manusa, asal muasal jagat - nyebut sababaraha hal.

Dina bukuna The New Testament and the People of God, NT Wright masihan koméntar: "Pandangan dunya mangrupikeun inti tina ayana manusa, lénsa anu ngalangkungan dunya, citakan anu tiasa ditingali dina anjeun kedah hirup, sareng langkung ti éta aranjeunna nyangkar rasa idéntitas sareng bumi anu ngamungkinkeun jalma-jalma janten saha waé. Ngalalanyahan pandangan dunya, salah sahiji sorangan atanapi budaya anu sanés anu urang pelajari, bakal janten hiji deet rongkah " (Halaman 124).

Alignment tina pandangan dunya urang

Upami pandangan dunya urang sareng anu aya hubunganana sareng identitas identitas urang langkung berorientasi duniawi tibatan anu dipuseurkeun ku Kristus, ieu ngajantenkeun urang dina hiji cara atanapi cara anu jauh tina cara pikir Kristus. Kusabab kitu, penting pikeun urang mikawanoh sareng ngabahas sagala rupa pandangan dunya urang anu henteu tunduk kana kakawasaan Al Masih.

Mangrupikeun tantangan pikeun nyaluyukeun pandangan dunya urang sareng Kristus, sabab ku kami parantos siap pikeun serius ka Gusti, urang biasana parantos ngagaduhan pandangan dunya anu maju - salah sahiji anu duanana osmosed (Pangaruh) ogé pamikiran dihaja dibentuk. Ngabentuk pandangan dunya sami sareng cara cara diajar basa budak. Éta mangrupikeun kagiatan anu resmi, ngahaja ku anak sareng sepuh, sareng prosés kalayan tujuan hirupna nyalira. Kaseueuran hal ieu kajantenan kana nilai sareng asumsi anu tangtu anu raoseun pikeun urang sabab éta janten pondasi ti mana urang asalna meunteun (duanana sadar atanapi sadar) naon anu lumangsung di sareng sakitar urang. Éta réaksi teu sadar anu sering janten halangan paling hese pikeun tumuh sareng kasaksian urang salaku pengikut Yesus.

Hubungan urang sareng budaya manusa

Tulisan ngingetkeun urang yén sadaya budaya manusa dugi ka saluyu sareng nilai sareng cara karajaan Allah. Salaku urang Kristen, urang disebat nolak ajén-inajén sareng cara hirup sapertos duta besar karajaan Allah. Tulisan suci sering nganggo kecap Babul pikeun ngajelaskeun budaya anu mumusuhan ka Gusti sareng nyebat aranjeunna "indung ... tina sagala kekejian di bumi" (Wahyu 17,5 tarjamahan Jenéwa Anyar) sareng nyungkeun urang miceun sadaya nilai sareng tingkah laku anu teu saléhat dina budaya di sakuriling urang (Dunya) nolak. Perhatoskeun naon anu ditulis ku rasul Paulus ngeunaan ieu: "Henteu deui nangtoskeun diri ku standar dunya ieu, tapi diajar mikir ku cara-cara anyar sahingga anjeun tiasa dirobih sareng nangtoskeun naha aya kersa Gusti - naha éta saé naha Gusti mikaresep sareng naha éta sampurna " (Rum 12,2 Tarjamahan Anyar Jenéwa).

Ati-ati ka jalma-jalma anu ngajebak anjeun sareng falsafah anu kosong, nipu, kapercayaan anu asalna murni tina manusa, anu sadayana ngeunaan prinsip anu ngatur dunya ieu, sanés Al Masih (Kolosa 2,8 Tarjamahan Jenéwa Anyar).

Penting pikeun nelepon urang salaku pengikut Yesus nyaéta kabutuhan hirup anti-budaya - béda sareng ciri-ciri dosa budaya di sakuriling urang. Dicarioskeun yén Yesus hirup nganggo hiji suku dina budaya Yahudi sareng suku anu sanés leres-leres aya dina nilai-nilai karajaan Allah. Anjeunna sering nolak budaya supados henteu katangkep ku idéologi sareng prakték anu ngahina Gusti. Nanging, Yesus henteu nolak jalma-jalma dina budaya ieu. Sabalikna, anjeunna mikanyaah aranjeunna sareng gaduh karep pikeun aranjeunna. Nalika nyorot aspék budaya anu teu cocog sareng jalan Gusti, anjeunna ogé nekenkeun aspek anu saé - kanyataanna, sadaya budaya mangrupikeun campuran tina duanana.

Urang disebat nuturkeun conto Yésus. Gusti anu parantos gugah, anu parantos naék ka surga, ngarepkeun urang pikeun sacara sukarela tunduk kana pituduh firman sareng roh-Na sahingga, salaku duta besar karajaan cinta-Na, urang tiasa ngantepkeun cahaya kamulyaan-Na bersinar di dunya anu sering poék.

Ati-ati tina musyrik

Pikeun hirup salaku duta besar di dunya kalayan budaya anu béda-béda, urang nuturkeun conto Isa. Kami teras-terasan sadar kana dosa anu paling jero tina budaya manusa - salah sahiji anu janten masalah dibalik masalah pandangan dunya sékulér. Masalah éta, dosa éta nyaéta nyembah berhala. Mangrupikeun kanyataan anu pikasediheun yén nyembah brahala nyebar dina budaya Barat modéren, anu mandiri. Urang peryogi panon waspada pikeun ningali kanyataan ieu - duanana di dunya di sakuriling urang sareng dina pandangan dunya urang sorangan. Ningali ieu mangrupikeun tantangan sabab musyrik henteu gampang ditingali.

Nyembah berhala mangrupikeun pamujaan anu sanés salian ti Gusti. Éta ngeunaan kaasih, percanten sareng ngaladénan hal atanapi batur salian ti Gusti. Sapanjang tulisan suci kami mendakan Gusti sareng pamimpin saleh anu ngabantosan jalma-jalma mendakan musyrik teras nyerah. Salaku conto, Sapuluh Paréntah dimimitian ku larangan musyrik. Kitab Hakim sareng Kitab para Nabi nyarioskeun kumaha masalah sosial, politik, sareng ékonomi timbul ti jalma anu percanten ka batur atanapi anu sanés ti Gusti anu sajati.

Dosa anu hébat dina dasar sadaya dosa anu séjén nyaéta nyembah berhala - gagal pikeun cinta, taat, sareng ngawula ka Gusti. Sakumaha dicarioskeun ku rasul Paulus, hasilna matak pikasediheun: "Kusabab sanaos sadayana anu aranjeunna terang ngeunaan Gusti, aranjeunna henteu masihan anjeunna kahormatan anu pantes sareng ngahaturkeun nuhun. Aranjeunna kaleungitan diri dina pikiran anu teu masuk akal sareng dina haté anu henteu ngagaduhan pandangan, janten poék. Dina tempat kamulyaan Allah anu teu rusak aranjeunna nempatkeun gambar ... Éta sababna Gusti Allah ngantunkeun aranjeunna kana kahoyong haténa sareng ngantunkeun aranjeunna kana maksiat, sahingga aranjeunna silih ngahinakeun awakna " (Rum 1,21:23; 24; tarjamahan Jenéwa Anyar). Paul nunjukkeun yén teu daék narima Gusti salaku Gusti leres nyababkeun maksiat, korupsi sumanget, sareng poékkeun haté.

Saha waé anu resep pikeun ngarobih pandangan dunya bakal langkung saé diajar Roma 1,16: 32, dimana rasul Paulus ngajelaskeun yén anjeunna ngalawan panyembahan berhala (masalah dina masalah) kudu dibahas upami urang konsistén ngahasilkeun buah anu saé (nyandak kaputusan pinter sareng sopan santun). Paul tetep konsisten kana hal ieu sapanjang pelayananna (Tingali, contona, 1 Kor 10,14, dimana Paul ngadorong urang Kristen supaya kabur ti nyembah berhala).

Ngalatih anggota kami

Nunjukkeun yén musyrik hirup subur di budaya Kulon modéren, penting pikeun urang ngabantosan anggota kami ngartos ancaman anu disanghareupan. Urang kedah nepikeun pamahaman ieu ka generasi anu teu aman anu ningali kana musyrik ngan ukur perkara tunduk ka obyék fisik. Nyembah berhala langkung ti éta!

Nanging, diperhatoskeun, jabatan urang salaku pamimpin garéja henteu kedah teras-terasan nunjukkeun ka jalma naon anu leres nyembah berhala dina tingkah laku sareng pamikiranana. Éta tanggung jawab anjeun pikeun milari nyalira. Sabalikna, urang disauran salaku "pembantu pikeun kabagjaan aranjeunna" pikeun ngabantosan aranjeunna pikeun mikawanoh tingkah laku sareng tingkah laku anu gejala tina kantétan musyrik. Urang kedah nyababkeun aranjeunna sadar bahaya musyrik sareng masihan kriteria Injil supados aranjeunna tiasa marios asumsi sareng nilai-nilai anu janten pandangan dunya pikeun ningali naha éta saluyu sareng kapercayaan Kristen anu aranjeunna ngaku.

Paul masihan jinis instruksi ieu dina seratna ka garéja Colossa. Anjeunna nyerat ngeunaan hubungan antara musyrik sareng sarakah (Kolosa 3,5 Tarjamahan Jenéwa Anyar). Upami urang hoyong gaduh anu parah pisan anu urang pikahoyong, éta parantos ngagaduhan haté urang - éta parantos janten idola anu urang tiru, maka neken naon anu kagungan Gusti. Dina jaman materialisme sareng konsumsi anu nyebar, urang sadayana peryogi bantosan pikeun merangan karakah anu nyababkeun penyembahan berhala. Sakumna dunya iklan dirancang pikeun nancebkeun ka urang rasa teu puas kana kahirupan dugi ka urang mésér produk atanapi nikmati gaya hirup anu diiklankeun. Siga aya anu mutuskeun nyieun budaya anu dirancang pikeun ngaruksak naon anu dicarioskeun ku Paul ka Timoteus:

"Tapi taqwa mangrupikeun kauntungan anu hébat pikeun anu ngantepkeun dirina wareg. Kusabab kami henteu ngaluarkeun nanaon ka dunya; maka kami moal ngaluarkeun nanaon. Tapi upami urang ngagaduhan tuangeun sareng pakean, kami hoyong wareg ku aranjeunna hoyong beunghar, aranjeunna kagolongkeun kana godaan sareng kakurung sareng seueur kahoyong anu ngabodor sareng ngabahayakeun, anu ngantep jalma tilelep kana karusakan sareng kamalinaan, kusabab sarakah pikeun artos mangrupikeun akar tina sadaya kajahatan; sababaraha anu hoyong pisan kana éta sareng aranjeunna nyasar tina iman sareng ngajantenkeun dirina sorangan Nyeri pisan " (1 Timoteus 6,6:10 -).

Bagéan tina nelepon kami salaku pamimpin komunitas nyaéta ngabantosan anggota kami ngartos kumaha budaya nyarios kana haté urang. Henteu ngan ukur nyiptakeun kahoyong anu kuat, tapi ogé nyiptakeun rasa pantes komo ide yén urang sanés jalma anu berharga upami urang nolak produk atanapi gaya hirup anu diiklankeun. Anu istiméwa ngeunaan tugas pendidikan ieu nyaéta kaseueuran hal anu urang idola nyaéta hal anu saé. Dina sareng nyalira, saé gaduh bumi anu langkung saé sareng / atanapi padamelan anu langkung saé. Nanging, nalika éta janten hal anu nangtukeun idéntitas urang, hartos, kaamanan sareng / atanapi martabat, urang parantos ngantepkeun idola kana kahirupan urang. Penting pisan pikeun urang ngabantosan anggota-anggota urang ningali nalika hubunganna janten sabab panyembahan berhala.

Nunjukkeun musyrik salaku masalah anu nyababkeun masalah ngabantosan jalma-jalma ngadamel pedoman dina kahirupanna pikeun ningali iraha nyandak hal anu saé sareng nyembah na - hal anu kedah difokuskeun dina hal katengtreman, kabagjaan, ninggalkeun makna pribadi sareng kaamanan. Ieu hal-hal anu ngan ukur Allah anu tiasa nawiskeun. Hal-hal anu saé anu tiasa dijantenkeun jalma-jalma janten "hal-hal pamungkas" kalebet hubungan, artos, kawéntar, idéologi, patriotisme, sareng bahkan taqwa pribadi. Alkitab pinuh ku carita ngeunaan jalma anu ngalakukeun ieu.

Musyrik dina Jaman Pangetahuan

Urang hirup dina naon anu sejarawan sebutan Jaman Pangetahuan (bénten sareng jaman industri kapungkur). Kiwari, musyrik kirang ngeunaan nyembah objék fisik sareng langkung seueur ngeunaan nyembah ideu sareng pangetahuan. Bentuk-jinis élmu anu nyobaan pisan agrésip pikeun meunang haté urang nyaéta idéologi - modél ékonomi, téori psikologi, filsafat politik, sareng sajabana Salaku pamimpin garéja, urang ninggalkeun umat Allah anu rentan upami urang henteu ngabantosan aranjeunna ngembangkeun kamampuan janten dirina sorangan nangtoskeun nalika ideu atanapi filsafat anu saé janten idola dina haté sareng pipikiranana.

Urang tiasa ngabantosan aranjeunna ku ngalatih aranjeunna pikeun mikawanoh nilai sareng kapercayaan anu pangjerona - pandangan dunya. Urang tiasa ngajarkeun aranjeunna kumaha ngadoa pikeun ngarti kunaon aranjeunna réaksi pisan kana hiji hal dina berita atanapi dina média sosial. Urang tiasa ngabantosan aranjeunna patarosan sapertos kieu: Naha kuring ambek pisan? Naha kuring ngaraos karasa pisan ieu? Naon nilai ieu sareng iraha sareng kumaha éta janten nilai pikeun kuring? Naha réspon kuring masihan kamulyaan ka Gusti sareng nyatakeun kaasih sareng kaasih Yesus ka jalma-jalma?

Catet ogé yén urang sorangan sadar kana "sapi suci" dina haté sareng pikiran urang - ideu, sikep sareng hal-hal anu urang henteu kersa Gusti keuna, hal-hal anu "tabu". Salaku pamimpin garéja, urang nyuhungkeun Gusti pikeun ngarobih pandangan dunya urang nyalira supados naon anu urang nyarios sareng lakukeun bakal ngahasilkeun buah di karajaan Allah.

Kecap panutup

Seueur léngkah urang salaku urang Kristen mangrupikeun pangaruh anu sering henteu dikenal tina pandangan dunya pribadi urang. Salah sahiji épék anu paling ngarusak nyaéta kualitas ngirangan saksi Kristen urang dina dunya anu cilaka. Sering teuing urang ngabahas masalah anu mencétan ku cara anu ngagambarkeun pandangan partisan tina budaya sekuler di sakuriling urang. Hasilna, seueur diantara urang anu teu kendat-kendat nyarioskeun pasualan-pasualan anu aya dina budaya urang, ngajantenkeun anggota-anggota urang rentan. Kami ngahutang ka Al Masih pikeun ngabantosan umat-Na ningali cara-cara pandangan dunya aranjeunna tiasa piara ideu sareng paripolah anu teu ngahargaan ka Al Masih. Urang kedah ngabantosan anggota-anggota urang ngaevaluasi paripolah haté dina cahaya paréntah Al-Masih pikeun mikanyaah ka Gusti saluhureun anu sanés. Ieu ngandung harti yén aranjeunna diajar mikawanoh sadaya kantétan musyrik sareng ngajauhanana.

ku Charles Fleming