Naha Gusti masihan kasempetan anu kadua?

Pilem aksi has khas ieu: aya 10 detik sateuacan bom pareum sareng rébuan jalma tiwas, teu aya pahlawan anu terhormat anu nyobian bom. Késang ngeclak tina beungeut pahlawan sareng aparat kapulisian anu tegang sareng palaku sanés nahan nafasna. Kawat mana anu kedah dipotong? Anu beureum? Anu ka konéng? Opat deui detik. Anu beureum! Dua detik deui. Henteu, anu konéng! Kencan! Aya ngan ukur hiji kasempetan pikeun leres. Kanggo sababaraha alesan, pahlawan sok motong kawat katuhu dina film, tapi hirup henteu pilem. Naha anjeun kantos ngarasa kawas anjeun motong kawat anu salah sareng ujug-ujug sagala leungit? Kuring yakin yén upami urang ningal kahirupan Yesus, urang bakal terang upami Gusti masihan kasempetan kadua. Yesus ogé (sareng mangrupikeun) Gusti sareng hirup sareng karakterna jelas pisan ngagambarkeun karakter Allah Rama. Nalika murid Peter sumping ka Yesus sareng naroskeun, sabaraha sering kuring kedah ngahampura lanceuk kuring anu dosa dina kuring? Naha cukup tujuh kali? Saur Isa ka Gusti, Kuring nyarioskeun ka anjeun: henteu tujuh kali, tapi tujuh puluh tujuh tujuh kali (Mateus 18, 21-22).

Pikeun ngartos pentingna paguneman ieu, urang kedah ngartos budaya dina waktos sakedik. Dina waktos éta, guru agama nyebatkeun ngahampura hiji jalma anu parantos ngalakukeun tilu kali. Saatos éta anjeun teu kedah. Peter ngira yén anjeunna mangrupikeun jalma anu leres pisan sareng yén Yesus kagum ku jawabanna pikeun ngahampura jalmi tujuh kali. Tapi Yesus henteu kagum ku ieu, tapi ngajadikeun Petrus paham yén anjeunna henteu ngartos konsep pangapunten. Ampun henteu perkawis cacah, sabab éta anjeun henteu ngahampura batur kalayan haté anjeun. Nalika Yesus nyarios yén anjeun kedah ngahampura tujuh puluh tujuh kali, anjeunna henteu hartosna 490 kali, tapi anjeun kudu ngahampura salamina. Éta mangrupikeun karakter anu leres sareng manah leres-leres Yesus sareng Alus, sabab Yesus, Allah Rama sareng Roh Suci anu salah. Henteu ngan janten mahluk, tapi ogé karakterna - éta mangrupikeun bagian tina Trinitas Allah.

Anu kaleungitan kasempetan?

Kuring parantos tepang jalma anu bener-bener percaya yén aranjeunna sering ngalakukeun dosa sareng yén Allah henteu tiasa deui ngahampura aranjeunna. Aranjeunna ngarasa yén aranjeunna teu luput kasempetan sareng Gusti sareng henteu tiasa disimpen deui. Sakali deui, kahirupan sareng perbuatan Yesus nyarios jilid: Petrus, balad anu dipercaya ku Yesus, sacara umum nampik anjeunna tilu kali (Mateus 26,34:56, 69, 75) sareng Isa teras ngahontal ka Anjeunna sareng ngahampura sareng mikacinta anjeunna. Kuring yakin yén pangalaman ieu mangrupikeun pangalaman konci dina sababaraha daérah kahirupan Peter. Anjeunna janten salah sahiji pengikut anu paling satia sareng pangaruh ka Yesus sareng pamimpin garéja na. Conto anu sanés pikeun pangapunten leres Gusti nyaéta, sanajan anjeunna maot dina salib dina nyeri anu ngaleungitkeun, Yesus sacara ati-ati ngingetkeun jalma-jalma anu tanggung jawab kana pupusna, sanaos nalika aranjeunna masih ngalamun anjeunna. Pikirkeun eta sakedap. Éta mangrupikeun asih anu saéstu, sajati sareng pangapunten anu ngan ukur Allah anu tiasa masihan, sabalikna kana paham umum mukmin sareng anu teu percanten, Allah henteu anggeus anjeun. Henteu aya hal anu teu kagayuh ku hal anu calik di sawarga sareng ngan ngantosan anjeun jepret upami anjeun ngalakukeun kasalahan. Ieu sanés Gusti sanés, tapi urang ogé manusa. Éta mangrupikeun bagian tina karakter urang sareng sanes na. Kami mangrupikeun anu tetep ngadangu tina ketidakadilan anu parantos kajadian ka urang sareng sanes Gusti. Nya éta urang anu ngeureunkeun hubungan pangampun sareng mungkas hubungan sareng sanes Gusti.

Urang tiasa milarian seueur conto dina Kitab Suci dimana Gusti ngungkabkeun cinta ka urang sareng karepna pikeun urang. Sering anjeunna janji ka urang: Kuring henteu hoyong ninggalkeun anjeun sareng kuring henteu hoyong ninggalkeun anjeun (Ibrani 13, 5). Dugaan Gusti pikeun urang nyaéta yén urang henteu leungit, tapi yén sadaya jalma disalametkeun. Hal anu saé perkawis éta nyaéta yén Gusti Allah sareng Isa henteu ngan ukur ngucapkeun kecap-kecap anu saé ieu, tapi ogé aranjeunna hirup kaluar kumaha aranjeunna nyarios dina kahirupan Yesus. Naha Gusti ayeuna masihan kadua kasempetan?

Dina jawabanana henteu - Gusti henteu ngan ukur masihan kami kasempetan kadua, tapi dihampura sareng-terusan. Rundingan sareng Allah sacara teratur ngeunaan dosa anjeun, misstep sareng tatu. Jaga anjeun dina anjeunna sareng henteu dimana anjeun pikir anjeun leungit. Gusti henteu ngitung misstepna. Anjeunna bakal terus nyaah ka urang, hapunten urang, janten di sisi urang sareng tahan ka urang euweuh urusan naon anu datang. Milarian batur anu masihan kami kasempetan kadua - bahkan poean - henteu gampang, tapi Isa masihan kami duanana.    

ku Johannes Maree


pdfDupi aya kasempetan anu kadua sareng Allah?