Saha atanapi naon ari Roh Suci?

020 wkg bs sumanget suci

Roh Suci nyaéta jalma katilu tina Ketuhanan sareng angkat salamina ti Rama ngalangkungan Putra. Anjeunna mangrupakeun comforter anu dijanjikeun ku Yesus Kristus yen Allah ngutus ka sadaya mukmin. Roh Suci cicing di urang, ngahijikeun sareng Bapa sareng Putra, sareng ngarobih kami ngalantarankeun tobat sareng panyucian sareng, ngalaksanakeun pembaharuan konstan, aligning sareng gambar Kristus. Roh Suci mangrupikeun sumber inspirasi sareng wangsit dina Alkitab sareng sumber persatuan sareng komunitas dina Garéja. Anjeunna masihan kado spiritual pikeun hasil Injil sareng mangrupikeun pituduh anu tetep Kristen ka sadaya bebeneran (Yohanes 14,16:15,26; 2,4.17:19.38; Kisah 28,19: 14,17, 26-1; Mateus 1,2:3,5; Yohanes 2: 1,21-1; 12,13 Petrus 2: 13,13; Titus 1: 12,1, 11 Petrus 20,28:16,13, Korinta; Korinta; Korinta; Kisah; Yohanes).

Roh Suci - fungsionalitas atanapi kapribadian?

Roh Kudus sering dijelaskeun dina fungsional, sapertos B. Kakuatan atanapi ayana Tuhan atanapi tindakan atanapi sora. Naha ieu mangrupikeun cara anu saé pikeun ngajelaskeun pikiran?

Yesus ogé dijelaskeun salaku kakuatan Gusti (Filipi 4,13), payuneun Gusti (Galih 2,20), tumindak Allah (Yohanes 5,19) sareng sora Allah (Yohanes 3,34). Tapi urang nyarioskeun Yesus tina hal kapribadian.

Kitab Suci Suci ogé atribut sipat kapribadian ka Roh Suci teras salajengna ngangkat profil sumanget saluareun fungsi hungkul. Roh Suci ngagaduhan kersa (1 Korinta 12,11: "Tapi sadaya ieu dianggo sareng sumanget anu sami sareng masihan sadaya anu dipikahoyong"). Roh Suci ngajalajah, terang, ngajar sareng ngabédakeun (1 Korinta 2,10: 13).

Roh Suci ngagaduhan émosi. Sumanget rahmat bisa dicabut (Ibrani 10,29) sareng ngenes (Efesus 4,30). Roh Suci ngahibur kami sareng, sapertos Yesus, disebat pembantu (Yohanes 14,16). Dina ayat-ayat sanésna, Roh Suci nyarios, paréntah, ngabuktikeun, dibohong, sareng kajantenan. Sadaya istilah ieu saluyu sareng kapribadian.

Sacara basa anu diucapkan, pikiran sanés sanés ngan ukur saha. Pikiran mangrupikeun "batur", sanés "hal". Dina kalolobaan bunderan Kristen, Roh Suci disebat "he", anu henteu dipikahartos salaku indikasi gender. Malahan, éta dipaké pikeun nunjukkeun kapribadian pikiran.

Ketuhanan sumanget

Alkitab ngajadi kualitas-sifat ketuhanan ka Roh Suci. Anjeunna teu didadarkeun salaku gaduh sipat malaikat atanapi sipat manusa.
Ayub 33,4 catetan: "Roh Allah ngadamel abdi, sareng napas Nu Maha Kawasa ngorbankeun kahirupan kuring." Roh Suci nyiptakeun. Pikiran anu langgeng (Ibrani 9,14). Éta leres (Jabur 139,7).

Jelajah tulisan anu anjeun bakal ningali yén pikiran téh maha parantos terang, maha élmu sareng masihan kahirupan. Sadaya ieu sipat sifat-sifat gaib. Lantaran kitu Alkitab nyauran Roh Suci. 

Gusti mah salah

Ajaran dasar tina Perjanjian Anyar nyaéta yén aya Tuhan (1 Korinta 8,6; Rum 3,29-30; 1 Timoteus 2,5; Galata 3,20). Yesus nunjukkeun yén anjeunna sareng bapa ngabantosan ketuhanan anu sami (Yohanes 10,30).

Upami Roh Suci mangrupikeun "batur" ilahi, naha anjeunna anu misah Gusti? Jawabanana kedah henteu. Upami ieu mangrupikeun halna, maka Allah moal salah.

Kitab Suci ngarujuk ka Bapa, Anak sareng Sang Roh Suci kalayan nami anu sami beurat dina konstruksi kalimat.

Dina Mateus 28,19:2 éta nyarios: "... ngabaptis aranjeunna atas nami Rama sareng Putra sareng Sang Roh Suci". Tilu nami béda sareng gaduh nilai linguistik anu sami. Sarupa oge, dina 13,14 Korinta, Paulus ngado yén "rahmat Gusti urang Yesus Kristus sareng cinta ka Gusti Allah sareng sasambungan ti Roh Suci sareng anjeun sadaya". Peter ngécéskeun yén urang Kristen "dipilih ku cara ngamurnikeun Roh pikeun taat sareng ditabuh sareng getih Yesus Kristus" (1 Peter 1,2).

Maka, Mateus, Paulus sareng Pétrus jelas-jelas ningali bédana antara Rama, Putra sareng Roh Suci. Paul nyarios ka urang Korinta anu ngarobah yén déwa anu leres sanés kumpulan déwa (sapertos pantheon Yunani) dimana sadayana masihan kado anu béda. Gusti aya hiji sareng "hiji [sami] sumanget ... hiji [sami] Gusti ... hiji [sami] Gusti anu damel sadayana sadayana" (1 Korinta 12,4: 6). Paul teras nerangkeun langkung seueur perkawis hubungan antara Yesus Kristus sareng Roh Suci. Aranjeunna sanés dua éntitas anu misah, anjeunna leres-leres nyebatkeun "Gusti" (Yesus) «nyaéta sumanget» (2 Korinta 3,17).

Saur Isa yén Allah Rama bakal ngirim Roh Kaleresan supados Rama tiasa hirup dina para mukmin (Yohanes 16,12: 17). Roh ngarujuk ka Yesus sareng ngingetkeun satia kana kecap-Na (Yohanes 14,26) sareng dikirim ti Rama ngalangkungan Putra pikeun ngajantenkeun kasalametan anu dilakukeun ku Yesus (Yohanes 15,26). Sakumaha Rama sareng Putra na hiji, maka Putra sareng Roh sami hiji. Sareng dina ngirimkeun Roh, Rama cicing di urang.

Trinity

Saatos pupusna rasul Perjanjian Anyar aya diskusi dina gareja ngeunaan kumaha déwa tiasa kahartos. Tangtanganna nyaéta ngajaga persatuan Allah. Rupa-rupa penjelasan ngagambarkeun konsep "bi-theism" (dua dewa - bapa sareng putra, tapi pikiran ngan ukur fungsi boh atanapi boh) sareng tri-tema (tilu dewa - bapa, putra sareng sumanget), tapi ieu kontradiksi dasar monotéis dasar anu aya dina Perjanjian Old sareng Anyar. (Kaping 2,10, jsb).

Trinity, istilah anu teu kapendak dina Kitab Suci, mangrupikeun modél anu dikembangkeun ku Bapa-bapa Gereja ti awal pikeun ngajelaskeun kumaha Bapa, Anak, sareng Roh Suci aya hubunganana sareng ngahijikeun katuhanan. Éta pertahanan Kristen ngalawan "tri-theistic" sareng "bi-theistic" heresies, sareng perang ngalawan politeisme pagan.

Metafora teu tiasa ngajelaskeun sacara lengkep Gusti salaku Gusti, tapi aranjeunna tiasa ngabantosan gagasan pikeun ngartos Tritiga. Hiji gambar mangrupikeun saran yén hiji jalma mangrupikeun tilu hal sakaligus: sapertos jiwa jalma (Jantung, korsi émos), awak sareng pikiran (Pikiran), Gusti mangrupikeun bapa welas asih, nyaéta putra (nitah ka déwa - tingali Kolosa 2,9), sareng Roh Suci (anu ngan ukur ngartos hal ketuhanan - tingali 1 Korinta 2,11).

Rujukan Alkitab anu parantos kami anggo dina pangajaran ieu ngajarkeun bebeneran yén Rama sareng Putra sareng Roh mangrupikeun jalma anu béda dina hiji mahluk Gusti. Tarjamahan Alkitab NIV tina Yesaya 9,6 nunjukkeun pamikiran Tritunggal. Budak anu bakal dilahirkeun janten "panaséhat anu saé" (Roh Suci), «Gusti anu kawasa» (dewa), "Bapa anu Maha Kawasa" (Gusti Rama) sareng "Pangeran Damai" Disebut (Gusti Putra).

isu

Trinitas panas didebat tina sababaraha arah teologis. Janten z. Salaku conto, perspektif Kulon langkung hierarkis sareng statik, sedengkeun perspektif Wétan biasana aya gerakan dina komunitas Bapa, Anak, sareng Roh Suci.

Teolog nyarios ngeunaan trinity sosial sareng ékonomi sareng ideu sanés. Nanging, naon waé téori anu nganggap yén bapa, putrana sareng sumanget gaduh wasiat anu misah atanapi kahayang atanapi eksis pasti henteu leres (sareng ku sabab éta bid'ah) sabab Allah mangrupikeun hiji. Aya cinta anu sampurna sareng dinamis, bungah, harmoni sareng persatuan mutlak dina hubungan antara bapak, putra sareng sumanget.

The Trinitas Doktrin mangrupikeun modél pikeun paham Bapa sareng Anak sareng Roh Suci. Tangtosna, urang henteu nyembah doktrin atanapi modél. Urang nyembah Bapa "dina sumanget sareng kabeneran" (Yohanes 4,24). Teologi anu nunjukkeun yén Roh kedah ngagaduhan bagian tina kamashuran anu adil disangka kusabab Roh henteu narik perhatian ka dirina nyalira tapi ngagungkeun Kristus (Yohanes 16,13).

Dina Perjangjian Anyar, doa utamana ka bapak. Kitab Suci henteu ngabutuhkeun urang pikeun neneda ka Roh Suci. Nalika urang neneda ka Bapa, urang neneda ka Gusti Triune - Bapa, Putra sareng Roh Suci. Bédana dewa teu tilu déwa, masing-masing anu meryogikeun perhatian anu berasingan.

Salaku tambahan, neneda sareng ngabaptis dina nami Yesus sami sareng ngalakukeun dina nami Rama, Putra, sareng Roh Suci. Baptisanna Roh Suci teu tiasa bénten sareng baptisan Kristus atanapi langkung saé sabab Bapa, Gusti Yesus sareng Roh aya hiji.

Nampi Roh Suci

Sumanget ditampi ku sadayana dina iman anu tobat sareng dibaptis dina nami Yesus pikeun pangampura dosa (Rasul 2,38:39, 3,14; Galatia). Roh Suci mangrupikeun sumanget putra [angkat] anu kasaksian ku sumanget urang yén urang téh putra-putra Gusti (Roma 8,14: 16), sareng urang "disegel ku Roh Suci anu jangji, anu mangrupikeun jangji warisan spiritual urang (Efesus 1,14).

Upami urang ngagaduhan Roh Suci, maka urang kagem Kristus (Roma 8,9). Garéja Kristen dibandingkeun sareng Bait Allah sabab Roh cicing dina para mukmin (1 Korinta 3,16).

Roh Suci nyaéta Roh Kristus anu ngamotivasi nabi-nabi kuno (1 Petrus 1,10: 12) anu ngabersihan jiwa Kristen dina ta'at ka kaleresan (1 Petrus 1,22), sanggup kasalametan (Lukas 24,29), ngahucikeun (1 Korinta 6,11), ngahasilkeun buah ketuhanan (Galatia 5,22: 25), sareng ngalengkepan urang nyebarkeun Injil sareng ngawangun Garéja (1 Korinta 12,1: 11-14,12; 4,7:16; Efesus 12,4: 8; Roma).

Roh Suci nungtun sadaya kabeneran (Yohanes 16,13), sareng muka panon anjeun ka dunya ngeunaan dosa sareng ngeunaan kaadilan sareng ngeunaan pengadilan » (Yohanes 16,8).

kacindekan

Kabeneran alkitab anu sentral nyaéta yén Gusti Bapa, Putra sareng Roh Suci, ngawangun iman sareng kahirupan urang salaku urang Kristen. Persahabatan anu ngajentul sareng éndah anu dipasihkeun ku Bapa, Putra sareng Roh mangrupikeun persatuan cinta dimana Jurusalamet urang Yesus Kristus nempatkeun urang dina daging ngalangkungan hirupna, pupusna, jadian sareng naékna.

ku James Henderson