Saha musuh abdi?

Kuring moal poho kana dinten anu tragis éta di Durban, Afrika Kidul. Abdi yuswa 13 taun sareng maénkeun tag di buruan payun sareng adi-adi, adi sareng réréncangan abdi dina dinten cerah anu cerah nalika indung kuring nyauran kulawarga di jero. Cimata murag kana cai panonna nalika nyekel tulisan dina koran anu ngalaporkeun maotna bapak kuring di Afrika Wétan.

Kaayaan sakitar pupusna naék sababaraha tanda tanya. Nanging, sadayana siga anu nunjukkeun yén anjeunna janten korban Perang Mao Mao, anu dijalankeun ti 1952 dugi ka 1960 sareng diarahkeun ngalawan kakuasaan kolonial Kénya. Kelompok anu paling aktif dina konflik bersenjata asalna ti Kikuyu, suku anu pangageungna di Kénya. Komo upami bentrokan utamina diarahkeun ngalawan kakuatan kolonial Inggris sareng padumuk kulit bodas, aya ogé bentrokan telenges antara Mao Mao sareng warga Afrika satia. Bapa kuring mangrupikeun hal anu penting dina réimen Kenya nalika éta sareng ngagaduhan peran penting dina perang sahingga aya dina daptar hit. Kuring asa émosional, bingung, sareng kesel pisan nalika nonoman ngora. Hiji-hijina hal anu kuring sadar nyaéta kaleungitan bapak kuring anu dipikacinta. Ieu henteu lami saatos réngsé perang. Anjeunna parantos ngarencanakeun ngalih ka Afrika Kidul sareng kami dina sababaraha bulan. Dina waktos éta kuring henteu ngartos alesan anu pasti pikeun perang sareng ngan ukur terang yén bapak kuring merjuangkeun organisasi téroris. Anjeunna musuh anu nyababkeun seueur réréncangan urang kaleungitan nyawa!

Henteu ngan ukur urang kedah ngungkulan karugian anu traumatis, tapi urang ogé nyanghareupan kanyataan yén urang tiasa nyanghareupan kahirupan kamiskinan anu parah kusabab aparat nagara nolak mayar kami nilai harta urang di Afrika Wétan. Indung kuring teras nyanghareupan tantangan pikeun milarian padamelan sareng ngabina lima barudak umur sakola ku gajih anu sakedik. Sanaos kitu, dina sababaraha taun ka pengker, kuring tetep taat kana iman Kristen kuring sareng henteu nimbulkeun amarah atanapi benci ka jalma-jalma anu tanggung jawab pati bapak kuring pikasieuneun.

Teu aya jalan anu sanés

Kecap-kecap anu ku Yesus diucapkeun nalika anjeunna ngagantung dina kayu salib, ningali jalma-jalma anu nyempad, nyedek, mecut, dipaku dina kayu salib sareng ningali anjeunna maot dina kasiksa, ngahibur kuring dina nyeri kuring: «Bapa, hampura anjeun sabab aranjeunna henteu terang naon anu dilakukeun. "
Nyalibkeun Yesus disababkeun ku pamimpin agama anu leres-leres jaman ayeuna, ahli Taurat sareng urang Parisi, dibungkus ku politik, wibawa sareng sugema di dunya sorangan. Aranjeunna ageung di dunya ieu sareng aranjeunna leres-leres ngakar kana jiwa nyalira sareng tradisi budaya di jamanna. Pesen anu diwartakeun ku Yesus nimbulkeun ancaman serius pikeun ayana dunya ieu. Janten aranjeunna nyusun rencana pikeun nyandak anjeunna kaadilan sareng nyalibkeun anjeunna. Éta salah pisan ngalakukeunana, tapi aranjeunna henteu ningali jalan anu sanés.


Prajurit Romawi mangrupikeun bagian tina dunya anu sanés, bagian tina kakawasaan imperialis. Aranjeunna ngan ukur nuturkeun paréntah ti atasanna sapertos anu bakal dilakukeun ku prajurit satia anu sanés. Aranjeunna henteu ningali jalan anu sanés.

Kuring ogé kedah nyanghareupan bebeneran: pemberontak Mao Mao bray dina perang jahat anu ngeunaan salamet. Kabebasan anjeun sorangan geus kompromi. Aranjeunna ageung percanten kana sabab na sareng milih jalur kekerasan pikeun ngamankeun kabébasan. Aranjeunna henteu ningali jalan anu sanés. Mangtaun-taun saurna, dina 1997, kuring diajak janten juru pidato tamu dina rapat caket Kibirichia di wétan Meru wilayah Kénya. Éta mangrupikeun kasempetan anu pikaresepeun pikeun ngajalajah akar kuring sareng nunjukkeun pamajikan sareng murangkalih kuring sipat kagum ku Kénya, sareng aranjeunna bungah pisan ngeunaan éta.

Dina pidato pembukaan kuring kuring ngobrol ngeunaan budak leutik anu kuring resep di nagara anu saé ieu, tapi henteu nyaritakeun ngeunaan sisi gelap perang sareng pupusna bapak kuring. Henteu lami saatos panémbong kuring, saurang sepuh berambut abu sumping ka kuring, leumpang dina palangkakan sareng seuri ageung dina raina. Dikurilingan ku sakumpulan anu antusias sakitar dalapan putu, anjeunna nyungkeun kuring linggih kusabab anjeunna hoyong ngawartosan.

Momen anu keuna dituturkeun ku kejutan anu teu disangka-sangka. Anjeunna nyarios terus terang ngeunaan perang sareng kumaha anjeunna dina perang anu pikasieuneun salaku anggota Kikuju. Abdi nguping ngeunaan sisi anu sanésna konflik. Anjeunna nyarios yén anjeunna mangrupikeun bagian tina gerakan anu hoyong hirup sacara bébas sareng damel di bumi anu dicandak ti aranjeunna. Sedih, anjeunna sareng rébuan jalma anu dipikacinta sanés kaleungitan, kalebet awéwé sareng murangkalih. Lalakina Kristen anu marahmay ieu teras katingali ka kuring ku panon anu pinuh ku cinta sareng nyarios, "Kuring kasieun pisan ka karugian bapak anjeun." Abdi sesah nahan cai panon. Di dieu kami nyarios salaku urang Kristen sababaraha dekade ka hareup, saatos aya di pihak anu nentang dina salah sahiji perang paling kejem di Kénya, sanaos kuring ngan ukur budak anu naif nalika aya konflik.
 
Kami langsung nyambung dina silaturahim anu jero. Sanaos kuring henteu kantos ngubaran jalma-jalma anu nanggungjawaban pupusna bapak kuring kalayan pait, kuring ngaraos rukun jero sareng sajarah. Pilipi 4,7 teras kajantenan ka kuring: "Sareng katengtreman Gusti, anu langkung luhur tibatan sagala alesan, jaga haté sareng pikiran anjeun ka Kristus Yesus." Cinta, perdamaian sareng kurnia Gusti ngahijikeun urang dina kamanunggalan dina ayana-Na. Akar urang dina Kristus nyandak urang penyembuhan, putus siklus nyeri dimana urang parantos nyéépkeun kahirupan urang. Perasaan lega sareng pembebasan anu teu tiasa dijelaskeun ngeusi kami. Cara anu dilakukeun ku Gusti pikeun ngahijikeun urang ngagambarkeun kakorangan perang, konflik sareng permusuhan. Dina kaseueuran kasus, sanés pihak ogé leres-leres meunang. Kasedih pisan ningali urang Kristen merangan urang Kristen atas nami aranjeunna. Dina waktos perang, kadua pihak ngadoa ka Gusti sareng nyungkeun Anjeunna nangtung di sisi aranjeunna, sareng dina waktos perdamaian urang Kristen anu sami paling dipikaresep silih sobat.

Diajar ngantepkeun

Pertemuan anu ngarobih kahirupan ieu ngabantosan kuring langkung ngartos kana ayat-ayat Alkitab anu nyarioskeun ngeunaan musuh-musuh anu asih (Lukas 6,27-36). Salain tina kaayaan perang, éta ogé meryogikeun patarosan saha musuh sareng musuh urang téh? Kumaha upami jalma-jalma anu urang tepang unggal dinten? Naha urang ngagedurkeun rasa benci sareng kahoream ka batur? Mungkin ngalawan bos, ku saha urang teu akur? Mungkin ngalawan sobat anu dipercaya anu nganyenyeri urang pisan? Meureun ngalawan tatangga anu urang gaduh perselisihan?

Téks ti Lukas henteu nyaram tingkah polah anu salah. Sabalikna, éta ngeunaan ngajaga gambaran anu utami ku ngalaksanakeun pangampura, rahmat, kahadean, sareng rekonsiliasi sareng janten jalmi anu disebat ku Kristus. Éta ngeunaan diajar cinta sakumaha Gusti mikanyaah nalika urang déwasa sareng tumuh salaku urang Kristen. Pait sareng tampikan tiasa gampil nyandak urang tawanan sareng kontrol. Diajar ngantepkeun ku nempatkeun kana panangan Gusti kaayaan anu urang teu tiasa ngendalikeun sareng pangaruh ngajantenkeun bédana anu sajati. Dina Yohanes 8,31: 32, Yesus ngadorong urang pikeun ngupingkeun pangandika-Na sareng polah anu saluyu: «Upami anjeun bakal taat kana pangandika kuring, anjeun leres-leres bakal janten murid kuring sareng bakal terang anu saleresna, sareng bebeneran bakal ngabébaskeun anjeun. ” Éta konci pikeun kabébasan dina cinta-Na.

ku Robert Klynsmith


pdfSaha musuh abdi?